Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

"Mi, Kárpát-medencei magyarok összetartozunk"

2018. február 9. 13:50

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) pénteken Budapesten ülésezett, az eseményen Magyarország kormánya és a határon túli magyar kisebbségek is képviseltették magukat, hogy megvitassák a Kárpát-medencei magyarság helyzetét és jövőjét.

Az MTI számol be a fórumról, melynek plenáris ülésén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter leszögezte: a határon túli magyar közösségeknek előnyösebb, ha szülőhelyük és az anyaország jó kapcsolatot ápol egymással. Ezért is próbál sikertörténeteket építeni Magyarország. Úgy vélte, a magyar kormánynak, parlamentnek, politikusoknak segíteni kell, hogy a határon túli magyar közösségek ott tudjanak megerősödni, ahol élnek.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Ezen közösségek védelme érdekében Szijjártó Péter szerint a nemzetközi politikai eszköztárt is alkalmazni kell, ügyüket nem lehet függetlennek tekinteni más politikai kérdésektől. Hiába fejtenek nyomást Magyarországra nagyobb országok, nem engedhetnek abból, hogy a határon túli közösségek jogait mindenképpen meg kell védeni.

Szijjártó Péter a szomszédos országokkal ápolt viszonyt értékelve kifejtette: a magyar-szlovák kapcsolatok sosem voltak ilyen kiegyensúlyozottak, mint jelenleg.

Románia tekintetében a külügyminiszter üdvözölte a marosvásárhelyi katolikus gimnázium újraalapítását, azt, hogy "egy korábban visszafordíthatatlannak hitt nemzetiségi ügyet" meg lehetett oldani, és gratulált a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) a kérdésben tett erőfeszítéseiért.

Úgy látja, Szlovénia és Horvátország esetében is kiegyensúlyozott a kapcsolat, bár Horvátországgal vannak gazdasági viták.

A tárcavezető egyúttal az ukrán oktatási törvény ügyét hátbaszúrásnak nevezte, emlékeztetve: Magyarország volt a legfontosabb támogatója Ukrajna euroatlanti integrációs törekvéseinek, de az oktatási törvény a kétoldalú és nemzetközi kötelezettségeket megsértve visszavágja a nemzeti kisebbségek jogait. Amíg ezt a helyzetet Ukrajna nem oldja fel, Magyarország minden nemzetközi aspirációját gátolja, és addig nincs megállapodás, amíg a kárpátaljai magyarok azt nem mondják, hogy számukra megfelelően rendeződött az ügy.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A magyar-szerb viszonyt szintén pozitívan értékelte Szijjártó Péter, kiemelve, hogy a vajdasági gazdaságfejlesztési program sikeres, a magyar kormány 6200 pályázatot támogatott több mint 10 milliárd forint értékben. Ez önmagában óriási mértékben erősíti a vajdasági magyar közösséget, az pedig még jobb hír, hogy ezt a programot a szerb kormány jóváhagyásával folytatják.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a határon túli gazdaságfejlesztési programok elindultak, csaknem 25 600 pályázat győzött, és 28,8 milliárd forint értékben támogattak mezőgazdasági kistermelőket, kis- és közepes vállalkozásokat.

Az elmúlt négy év régóta a legjobb, ami a magyarságnak megadatott

A KMKF-ülésen felszólalt az Országgyűlés elnöke, Kövér László is. Mint mondta: a választópolgárok segítségével 2010-ben új fejezetet tudtak nyitni Magyarország történelmében. 1990-ben politikai értelemben pontot tudott tenni a magyarság a nemzetellenes kommunizmus végére, 2010-ben pedig demokratikus úton tudta lezárni a posztkommunizmus két évtizedes, nemzetpolitikai szempontjából súlyos ellentmondásokkal küzdő időszakát.

Hangsúlyozta, hogy 2014 és 2018 között megerősödött az alapvető politikai egyetértés a nemzetpolitikáról a felelős hazai és külhoni magyar politikai erők között, amelyhez egy erős társadalmi támogatottság is társult.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Kitért arra, hogy 2018-ban százéves évfordulója van a kelet-közép-európai nemzeti államok megszületésének, s vannak, akik ünnepelnek, vannak, akik emlékeznek. Mint mondta, a magyarok az utóbbi csoportba tartoznak.

Valójában mi vagyunk ebben a térségben az egyedüliek, akik számára Kelet-Közép-Európa száz évvel ezelőtti területi átrendezése nem történelmi álmaink beteljesedését, hanem történelmi államunk feldarabolását, s vele nemzetünk máig feldolgozhatatlan és elfogadhatatlan, igazságtalan és embertelen szétszaggatását jelenti.”

Kitért arra is: talán nem önbecsapás abban bízni, hogy a visegrádi országok által hajtott új kelet-közép-európai regionális együttműködés elősegítheti azt is, hogy a térségre korábban jellemző nemzeti szembenállást a nemzeti kiengesztelődés, a józanság váltsa fel. Magyarország a szomszédos országokban élő magyar nemzeti közösségekkel együtt ebben mindig társ lesz – ígérte.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Több ezer felhasználó személyes adatát adta ki a Google

Több ezer felhasználó személyes adatát adta ki a Google

amerika, london, párizs

A techóriás több száz appnak továbbítja a Gmail-felhasználók adatait, pedig ezen gyakorlatát a tavalyi évben elvileg befejezte. Ismét megkérdőjeleződik ezzel a techóriások megbízhatósága.

Cseh lap: kettős mércét alkalmaz az EU Magyarország esetében

A Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap pénteki jegyzetében írt Magyarországról.

Soros keze is benne van a legújabb MeToo-botrányban

Soros keze is benne van a legújabb MeToo-botrányban

amerika, london, párizs

Folytatódik Trump főbírójelöltjének állítólagos zaklatási botránya. Brett Kavanaugh vádlója feltételeket szab a szenátusi meghallgatásához, közben pedig újabb részletek derültek ki az ügyről.

Amikor már egy szocinak is ciki az MSZP

Amikor már egy szocinak is ciki az MSZP

kétharmad

Bombaként robbant a hír még a hét közepén, hogy az MSZP győri erős embere bejelentette: otthagyja a pártot. Németh Árpádnál az tette be végleg a kaput, hogy a szocialisták EP-képviselői megszavazták a Soros-féle Sargentini-jelentést Strasbourgban. A volt MSZP-s politikus az Echo TV Informátor című műsorának beszélt csalódottságáról.

Se nem hangos, se nem mérges - semmi sem

Se nem hangos, se nem mérges - semmi sem

piszkostizenkettő

A rossz színész is színész. De ő még az sem. Statiszta. Karácsony Gergely a színpadon.

Dzsudzsák Balázs levelét megírta, te pedig most szavazhatsz róla!

Dzsudzsák Balázs levelét megírta, te pedig most szavazhatsz róla!

hajrá, magyarok!

A napokban sokat foglalkoztunk Dzsudzsák Balázzsal és a legújabb klubváltásával. A focista levélben mondta el véleményét a körülötte zajló felhajtásról.

Újabb sokk Németországban: nyugdíjasokat bántalmazott és rabolt ki egy migráns család

Egy öttagú társaság - a rendőrség feltételezése szerint egy migráns család - rabolt ki és bántalmazott súlyosan egy agg német házaspárt a Ruhr-vidéken.

Ha ebből a nyolc szokásból többet is űzöl, akkor téged sajnos minden autós gyűlöl

Bizonyára veletek is előfordult már a közlekedésetek során egy-egy jelenetsor láttán, hogy a pokolra kívántátok embertársatokat. Nem veletek van a baj!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére