Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
piszkostizenkettő
 
 
 
 

Mi folyik Amerikában? Mégis igazak az összeesküvés-elméletek?

Kovács Tibor

2016. december 14. 10:58

Amikor Trump megnyerte a választásokat, sokakban megfogalmazódott, hogy vége az összeesküvés-elméleteknek, mivel ha igazak lennének a nagy ballibsi összeesküvésről szóló sztorik, akkor Trump nem nyerhetett volna. Azonban az, ami a választás óta történik, mintha mégis a legvadabb elméletgyártók fejében fogalmazódott volna meg.

A bunkóságtól a hazaárulásig

George W. Bush kiélezett versenyben nyerte meg az elnökválasztást. Amikor beköltözött, a Fehér Házat vandálisan széttrollkodott állapotban találta. Telefonvonalakat vágtak el, vagy átkötötték őket, hogy rossz mellékre menjenek a hívások, obszcén üzeneteket helyeztek a gépekre, amelyekről néhol leszedték a W betűt, leragasztották a szekrényeket. Láthatólag nem tudták elviselni, hogy nem a demokraták nyertek, és a frusztrációjukat így fejezték ki. Bátran kijelenthetjük, hogy a demokraták sokat romlottak azóta. Akkor csak primitív csínytevésnek látszó károkat okoztak. Mostanában azonban az USA intézményrendszerét, a CIA-t felhasználva akciókat indítanak a megválasztott elnök ellen, veszélyeztetve annak legitimációját és cselekvőképességét, és így valószínűleg az USA érdekeit is.

Trump győzelme annyira megfeküdte a demokraták gyomrát, hogy minden erejükkel folytatják lejáratását, és ami még ennél is aggasztóbb, az új elnök legitimációjának akarják gyengíteni. Korábban már írtunk arról, hogy Amerika megosztottsága Obama alatt a balratolódás miatt növekedett. Trump kétségtelenül nem tűnik egyesítő személyiségnek, de ő a megválasztott amerikai elnök, ezzel nincs mit kezdeni. Obamáék az első napokban úgy tettek, mint akik elfogadják a vereséget. Azonban néhány nappal később minden fronton támadást indítottak. Az újraszámlálás gyerekes próbálkozás volt, Trump szavazóinak lehülyézése, iskolázatlansággal való vádolásuk, ellenforradalmárnak nevezésük szimplán ízléstelen. Amit azonban a CIA-val műveltetnek az orosz hackerügyben, az már a hazaárulást súrolja. Jó eséllyel példátlan, hogy a vesztes az USA intézményrendszerét vesse be a megválasztott elnök lejáratására. Ennek következményei teljességgel beláthatatlanok.

Vajon mit szeretnének elérni a demokraták? Az egésznek csak akkor van értelme, ha új választásokat akarnak, vagy az elektorokat akarják rávenni, hogy Trump helyett mégis Clintonra szavazzanak. Ez ma még irreálisnak tűnik, de már néhány elektor jogi útra terelte a kérdést. Ha nem ez, hanem csupán Trump lejáratása lenne a cél, az végtelenül rövidlátó politika lenne. Az elnök gyengítésével az USA-t gyengítik. Amennyiben sikeresek lesznek cselekvésképtelenné válhat az új adminisztráció és az USA.

A CIA összeesküvés-elméletet gyárt

Ez vajon kinek lehet az érdeke? Ki szeretné mindenképpen Clintont az elnöki székben látni, vagy kinek az érdeke, hogy Trump tervei ne valósuljanak meg, és kinek az érdeke az, hogy gyengüljön, vagy cselekvésképtelenné váljon az USA?

Ilyen kérdések kell feltenni, mert a támadások, amelyek Trump ellen indultak, példátlanok. Azt állítani, hogy egy titkosszolgálat befolyásolni szeretné a választást a számára fontos országokban, olyan mintha azt mondanánk: holnap is felkel a nap. Nincs olyan lényeges választás a világban, amit így vagy úgy minimum az USA, az oroszok, Kína, vagy Izrael a titkosszolgálatain keresztül ne akarna befolyásolni. Ez alapvető érdek, amit természetesnek vehetünk. Azt állítani tehát, hogy az oroszok azt szerették volna, ha Trump nyer, és ezért tettek is valamit, nem jelent semmit. Azt állítani, hogy a szavazógépeket, vagy szavazatszámlálást befolyásolták, az súlyos ügy. Annyira, hogy szinte már hihetetlen. Egyrészt több államban kézzel újraszámolták a szavazatokat, és nem találtak gondot. Ami még ennél is furcsábbá teszi az ügyet, hogy a CIA szerint a hackerek nyomokat hagytak. Ahogy egy amerikai szenátor felvetette, ez több, mint gyanús. Miért hagytak volna az oroszok éppen most nyomot maguk után, amikor eddig soha nem tették? A Clinton e-mailek kiszivárogtatásánál évekig tartó vizsgálódások után sem találtak egyetlen nyomot sem, de más esetekről sem tudunk.

Az ügy teljesen abszurd és még az orosz választási befolyásolásnál is vadabb összeesküvés-elméleteket indíthat el. Sok verzió nincs.

Az egyik, hogy az oroszok annyira pancserek, hogy Trump megválasztásának támogatásával valójában az ellenkezőjét érik el.

A másik, hogy a CIA politikailag annyira befolyásolt, hogy képes bevállalni egy ekkora hazugságot.

Vagy egy másik titkosszolgálat felültette őket és olyan nyomokat helyezett el, amik az oroszokra utalnak.

Az USA egész választási rendszere a politikai stabilitásra épül. Soha nem választják egyszerre újjá sem a szenátust, sem a kongresszust, nincs időközi elnökválasztás, és ha esetleg bármi történik, akkor ott a helyettes és a helyettes helyettese. Egy ennyire erős országnál a politikai stabilitás nagyon lényeges. Ez a stabilitás most meggyengült. Vagy azért mert Trump legitimációja csökken, vagy pedig azért, mert kiderül, hogy a CIA hazug vagy hülye.

Egyik forgatókönyv sem túl biztató.

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Elutasították a MTVA székháznál botrányt okozó ellenzéki képviselők panaszát

Elutasították a MTVA székháznál botrányt okozó ellenzéki képviselők panaszát

kétharmad

A Legfőbb Ügyészséget sem hatotta meg az ellenzéki képviselők színjátéka.

Gál Kinga: "Soha nem volt még ekkora tétje az európai parlamenti választásoknak"

Gál Kinga: "Soha nem volt még ekkora tétje az európai parlamenti választásoknak"

csak neked, csak most

Rendhagyó interjú Gál Kinga EP-képviselővel Európa jelenéről és a májusi európai parlamenti választások tétjéről.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Erről szólhat a mai nap.

Bekérették a svédek a stockholmi magyar nagykövetet

A Magyar Hírlap a helyi közmédiára hivatkozva ír arról, hogy a múlt héten kirobbant diplomáciai botrány tovább eszkalálódott Svédország és Magyarország között.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a mai nap legfontosabb eseményei.

Több embert leszúrtak Marseilleben

A támadót a rendőrség végül lelőtte.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére