Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Lassú összeomlás vár Kínára?

Kuncz Blanka

2015. szeptember 7. 09:00

Nincs új a nap alatt. A jelenlegi kínai vezetés ugyanazt csinálja, amit a tekintélyelvű kormányzatok a 16. század óta: titkolózással és állami beavatkozással gyengíti a saját gazdaságát.

A kínai kavarás elég sok fejtörést okoz világszerte. Nem is csoda: ha a világgazdasági növekedés motorja, az egyik szuperhatalom készül bedobni a törülközőt, az a globális pénzügyi stabilitást is fenyegetheti. Még a görög adósságvitát is alig sikerült rendezni, mit kezdene hát a világ egy Kína-méretű problémával?

Fotó: MTI Fotóbank

A történelmi párhuzamok segítenek eligazodni. Volt már rá példa, hogy zárt, diktatórikus rendszerek szabadpiaci kapitalizmussal próbálkoztak. Rövidtávon ezek rendszerint sikertörténetnek tűntek, a buktatók inkább hosszú távon jöttek elő.

A kapitalizmus hajnala óta az olyan elnyomó kormányzattal rendelkező, zárt társadalmak, mint Kína, figyelemreméltó növekedésre és innovációra voltak képesek.”

Az első ilyen eset a 16. századi Spanyolországé, mely birodalmi nagyhatalomként komoly flottával, kiterjedt iparral rendelkezett. A virágzó gazdaságot viszont az abszolút monarchia politikai rendszere egészítette ki, ahol az uralkodó gyakran maga hozott meg részletekbe menő gazdasági döntéseket. Spanyolországnak Hollandiával és Nagy-Britanniával kellett versenyeznie, és ezekkel a szabadabb országokkal szemben szép lassan alulmaradt.

Spanyolországban az eredmény lassú összeomlás volt, aminek köszönhetően a korábbi birodalom a végtelen gazdasági válságok és a politikai instabilitás ördögi körébe került.”

A 20. század elején Németország is lefutotta a maga körét a kapitalizmus és a tekintélyelvűség keverékével. Meg is lett az eredménye… És persze ne feledkezzünk el a Szovjetunióról sem, ahol szintén pörgött a gazdaság fél évszázadon keresztül:

Amerika nem csak a Szovjetunió haderejétől tartott, hanem az ipari kapacitásától, növekvő GDP-jétől és technológiai eredményeitől is, melyek súlyt adtak ideológiájuknak szerte a világon. Csak a Szovjetunió 1991-es összeomlása után ismertük meg teljes egészében, hogy mi zajlott a színfalak mögött. Pénzügyi értelemben a szovjet titkolózás hatékonyan fedte el az állam óriási terheit. … Olyannyira, hogy egészen a ’80-as évek elejéig a CIA hiteles és versenyképes erőnek tekintette a szovjet gazdaságot.”

Kína is illeszkedik a fenti példák sorába, itt is a kapitalizmus és a totalitarizmus egyedi keveredése működik. Vannak ugyan magántulajdonú vállalatok és befektetések, de az állam keze mindenhova elér. Ha a részvénypiacot nem is tudják teljesen kontroll alatt tartani, de a közpénzügyeket sikeresen tartják paraván mögött. Nincs új a nap alatt, a 16. század óta így csinálják ezt a tekintélyelvű kormányzatok.

Kínában működik ugyan a kapitalizmus mechanizmusa, de a rendszer alapvető szellemisége nélkül. Ahogy a birodalmi Spanyolországban vagy a hidegháborús Oroszországban, se transzparencia, se átláthatóság nincs.”

Bár Kínában tényleg komoly gazdasági potenciál van, DE:

  • bármennyire is titkolják, a kínai államadósság egyre nagyobb
  • a pénzügyi rendszerük egy torzításokból és felfokozott várakozásokból fújt buborék
  • a kormányzati statisztikákat hamisítják, megbízhatatlanok
  • a nagy „pekingi konszenzust”, az évi 8 százalékos növekedést legitim eszközökkel nem lehet fenntartani
A mostani válságot pont annak köszönhetjük, hogy a kínai kormányzat egy diktatúra eszköztárát (túlterjeszkedő állami beavatkozás, manipulált statisztikák, propagandaeszközök, stb.) bevetve próbálta serkenteni a kapitalista gazdaság teljesítményét.

A külső nyomásgyakorlásra a Kínához hasonló társadalmak definíciószerűen immúnisak. Fogalmunk sincs, hogy mi történik valójában a színfalak mögött, ezért igazán veszélyes a jelenlegi helyzet: szinte kalkulálhatatlanok a következmények.

„A legjobb az átláthatóságot erőltetni annak reményében, hogy az elkövetkező sokkhatásokat enyhíti, ha napvilágra kerülnek. Addig is a legjobb védekezés az egészséges szkepticizmus.” 

(Politico)

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A férfinek inget, a nőnek bikinit ajánlott a ruhabolt: erre elszabadult a feministák pokla

A férfinek inget, a nőnek bikinit ajánlott a ruhabolt: erre elszabadult a feministák pokla

amerika, london, párizs

Nagyon kiakadt egy magát nőjogi egyesületnek hívó feminista gittegylet a Marks & Spencer egyik kirakata miatt.

Magyar film készült Bud Spencerről

Magyar film készült Bud Spencerről

szabad vasárnap

A premier péntek este lesz az M5 kulturális csatornán.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Erről szólt a mai nap.

A Soros-féle migránstaxi a bevándorlókat pátyolgatja, a környezetet nem

A Soros-féle migránstaxi a bevándorlókat pátyolgatja, a környezetet nem

amerika, london, párizs

Az olasz ügyészség azzal vádolta meg az Orvosok Határok Nélkül nevű Soros-szervezetet, hogy hajójuk, a migránsokat rendszeresen taxiztató Aquarius a szicíliai Cataniában illegálisan rakott le veszélyes, mérgező anyagokat a szemétbe keverve.

Újabb tagokkal bővült Botka László börtönválogatottja

A mai napon utolérte a szegedi szocialistákat és Botka László udvari beszállítóját az igazság: a szegedi járásbíróság minősített csődbűntett miatt 5 év 2 hónap szabadságvesztésre ítélte Ujhelyi István szocialista képviselő sameszait és Botka László udvari beszállítóit, Pistrui Lászlót, Baranyi Sándort, és Oltványi Józsefet.

Az egyik legnagyobb iszlám országban naponta sor kerül egy becsületgyilkosságra

Az egyik legnagyobb iszlám országban naponta sor kerül egy becsületgyilkosságra

amerika, london, párizs

Egy 26 éves muszlim lány a családja akarta ellenére összeházasodott a szerelmével. Ezért az édesanyja és a testvérei becsületből brutálisan meggyilkolták. Az egyik legnépesebb iszlám országban, Pakisztánban szinte mindennaposak az ilyen esetek. Az Európába érkező migránsok egyik legnagyobb csoportját pedig a pakisztániak teszik ki.

"Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen"

"Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen"

kétharmad

Szijjártó Péter kedden találkozott szlovén kollégájával, Miro Cerarral, akivel egyetért abban, hogy Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen, Európának meg kell tudnia védeni külső határait.

TGM és a magyar értelmiség örök tragédiája

TGM és a magyar értelmiség örök tragédiája

piszkostizenkettő

A Jóisten nemcsak ételt-italt és tetőt ad a fejünk fölé, hanem gondoskodik a színvonalas szórakoztatásunkról is: ezért találta ki nekünk a magyar ellenzéki figurákat.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére