Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Lassú összeomlás vár Kínára?

Kuncz Blanka

2015. szeptember 7. 09:00

Nincs új a nap alatt. A jelenlegi kínai vezetés ugyanazt csinálja, amit a tekintélyelvű kormányzatok a 16. század óta: titkolózással és állami beavatkozással gyengíti a saját gazdaságát.

A kínai kavarás elég sok fejtörést okoz világszerte. Nem is csoda: ha a világgazdasági növekedés motorja, az egyik szuperhatalom készül bedobni a törülközőt, az a globális pénzügyi stabilitást is fenyegetheti. Még a görög adósságvitát is alig sikerült rendezni, mit kezdene hát a világ egy Kína-méretű problémával?

Fotó: MTI Fotóbank

A történelmi párhuzamok segítenek eligazodni. Volt már rá példa, hogy zárt, diktatórikus rendszerek szabadpiaci kapitalizmussal próbálkoztak. Rövidtávon ezek rendszerint sikertörténetnek tűntek, a buktatók inkább hosszú távon jöttek elő.

A kapitalizmus hajnala óta az olyan elnyomó kormányzattal rendelkező, zárt társadalmak, mint Kína, figyelemreméltó növekedésre és innovációra voltak képesek.”

Az első ilyen eset a 16. századi Spanyolországé, mely birodalmi nagyhatalomként komoly flottával, kiterjedt iparral rendelkezett. A virágzó gazdaságot viszont az abszolút monarchia politikai rendszere egészítette ki, ahol az uralkodó gyakran maga hozott meg részletekbe menő gazdasági döntéseket. Spanyolországnak Hollandiával és Nagy-Britanniával kellett versenyeznie, és ezekkel a szabadabb országokkal szemben szép lassan alulmaradt.

Spanyolországban az eredmény lassú összeomlás volt, aminek köszönhetően a korábbi birodalom a végtelen gazdasági válságok és a politikai instabilitás ördögi körébe került.”

A 20. század elején Németország is lefutotta a maga körét a kapitalizmus és a tekintélyelvűség keverékével. Meg is lett az eredménye… És persze ne feledkezzünk el a Szovjetunióról sem, ahol szintén pörgött a gazdaság fél évszázadon keresztül:

Amerika nem csak a Szovjetunió haderejétől tartott, hanem az ipari kapacitásától, növekvő GDP-jétől és technológiai eredményeitől is, melyek súlyt adtak ideológiájuknak szerte a világon. Csak a Szovjetunió 1991-es összeomlása után ismertük meg teljes egészében, hogy mi zajlott a színfalak mögött. Pénzügyi értelemben a szovjet titkolózás hatékonyan fedte el az állam óriási terheit. … Olyannyira, hogy egészen a ’80-as évek elejéig a CIA hiteles és versenyképes erőnek tekintette a szovjet gazdaságot.”

Kína is illeszkedik a fenti példák sorába, itt is a kapitalizmus és a totalitarizmus egyedi keveredése működik. Vannak ugyan magántulajdonú vállalatok és befektetések, de az állam keze mindenhova elér. Ha a részvénypiacot nem is tudják teljesen kontroll alatt tartani, de a közpénzügyeket sikeresen tartják paraván mögött. Nincs új a nap alatt, a 16. század óta így csinálják ezt a tekintélyelvű kormányzatok.

Kínában működik ugyan a kapitalizmus mechanizmusa, de a rendszer alapvető szellemisége nélkül. Ahogy a birodalmi Spanyolországban vagy a hidegháborús Oroszországban, se transzparencia, se átláthatóság nincs.”

Bár Kínában tényleg komoly gazdasági potenciál van, DE:

  • bármennyire is titkolják, a kínai államadósság egyre nagyobb
  • a pénzügyi rendszerük egy torzításokból és felfokozott várakozásokból fújt buborék
  • a kormányzati statisztikákat hamisítják, megbízhatatlanok
  • a nagy „pekingi konszenzust”, az évi 8 százalékos növekedést legitim eszközökkel nem lehet fenntartani
A mostani válságot pont annak köszönhetjük, hogy a kínai kormányzat egy diktatúra eszköztárát (túlterjeszkedő állami beavatkozás, manipulált statisztikák, propagandaeszközök, stb.) bevetve próbálta serkenteni a kapitalista gazdaság teljesítményét.

A külső nyomásgyakorlásra a Kínához hasonló társadalmak definíciószerűen immúnisak. Fogalmunk sincs, hogy mi történik valójában a színfalak mögött, ezért igazán veszélyes a jelenlegi helyzet: szinte kalkulálhatatlanok a következmények.

„A legjobb az átláthatóságot erőltetni annak reményében, hogy az elkövetkező sokkhatásokat enyhíti, ha napvilágra kerülnek. Addig is a legjobb védekezés az egészséges szkepticizmus.” 

(Politico)

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Jobboldali kormány alakulhat Spanyolországban a választások után

Jobboldali kormány alakulhat Spanyolországban a választások után

amerika, london, párizs

Az El País spanyol lap egy részletes elemzést tett közzé arról, hogy mi várható az előrehozott spanyolországi választásokon. Soros izgulhat.

Vudu mágiával kényszerítettek szexrabszolgaságra afrikai nőket Olaszországban

Vudu mágiával kényszerítettek szexrabszolgaságra afrikai nőket Olaszországban

amerika, london, párizs

Az olasz hatóságok rájöttek, hogy a nigériai maffia behálózta az országukat. A bűnszervezet nőket csábított Olaszországba, akiket vudu rituáléval és fenyegetéssel szexrabszolgaságra kényszerítettek.

Hont: jöjjenek a migránsok a magyar gyerekek helyett

A HVG szocialista kemény magjához tartozó Hont András nem támogatja a családvédelmi akciótervet.

Visszamondták egy előadó meghívását, aki korábban azt mondta, a nőknek nincs pénisze

Visszamondták egy előadó meghívását, aki korábban azt mondta, a nőknek nincs pénisze

amerika, london, párizs

A rendezvény a szólásszabadságról szólt, de az egyik meghívott mégsem vehetett részt rajta a véleménye miatt.

Nevetséges: Merkel nem a bevándorlástól, hanem Steve Bannontól félti Európát

Súlyos bajok gyötrik Európát, harcolni kell érte, és küzdeni kell a multilateralizmusért, a nemzetközi ügyek egyetértésen, többoldalú megállapodásokon alapuló formálási módjának megőrzéséért is - mondta Angela Merkel német kancellár szombaton az 55. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC). A kancellár arról is beszélt, hogy Steve Bannontól, Trump egykori tanácsadójától félti Európát.

Jelentősen erősödött az FPÖ egy friss felmérés szerint

Jelentősen erősödött az FPÖ egy friss felmérés szerint

amerika, london, párizs

Bár továbbra is az ÖVP a legnépszerűbb párt Ausztriában, és még mindig az SPÖ a második, a három legnépszerűbb párt között már sokat csökkent a különbség, a tendencia pedig egyértelmű: az FPÖ erősödik, a többiek gyengülnek.

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

Timmermans Magyarországon

Máris kikezdték a bevándorláspártiak Trump legújabb intézkedését

Donald Trump a rendkívüli állapot kihirdetésével szeretné biztosítani a fal megépítését - a demokraták mindent megtesznek ez ellen.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére