Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Lassú összeomlás vár Kínára?

Kuncz Blanka

2015. szeptember 7. 09:00

Nincs új a nap alatt. A jelenlegi kínai vezetés ugyanazt csinálja, amit a tekintélyelvű kormányzatok a 16. század óta: titkolózással és állami beavatkozással gyengíti a saját gazdaságát.

A kínai kavarás elég sok fejtörést okoz világszerte. Nem is csoda: ha a világgazdasági növekedés motorja, az egyik szuperhatalom készül bedobni a törülközőt, az a globális pénzügyi stabilitást is fenyegetheti. Még a görög adósságvitát is alig sikerült rendezni, mit kezdene hát a világ egy Kína-méretű problémával?

Fotó: MTI Fotóbank

A történelmi párhuzamok segítenek eligazodni. Volt már rá példa, hogy zárt, diktatórikus rendszerek szabadpiaci kapitalizmussal próbálkoztak. Rövidtávon ezek rendszerint sikertörténetnek tűntek, a buktatók inkább hosszú távon jöttek elő.

A kapitalizmus hajnala óta az olyan elnyomó kormányzattal rendelkező, zárt társadalmak, mint Kína, figyelemreméltó növekedésre és innovációra voltak képesek.”

Az első ilyen eset a 16. századi Spanyolországé, mely birodalmi nagyhatalomként komoly flottával, kiterjedt iparral rendelkezett. A virágzó gazdaságot viszont az abszolút monarchia politikai rendszere egészítette ki, ahol az uralkodó gyakran maga hozott meg részletekbe menő gazdasági döntéseket. Spanyolországnak Hollandiával és Nagy-Britanniával kellett versenyeznie, és ezekkel a szabadabb országokkal szemben szép lassan alulmaradt.

Spanyolországban az eredmény lassú összeomlás volt, aminek köszönhetően a korábbi birodalom a végtelen gazdasági válságok és a politikai instabilitás ördögi körébe került.”

A 20. század elején Németország is lefutotta a maga körét a kapitalizmus és a tekintélyelvűség keverékével. Meg is lett az eredménye… És persze ne feledkezzünk el a Szovjetunióról sem, ahol szintén pörgött a gazdaság fél évszázadon keresztül:

Amerika nem csak a Szovjetunió haderejétől tartott, hanem az ipari kapacitásától, növekvő GDP-jétől és technológiai eredményeitől is, melyek súlyt adtak ideológiájuknak szerte a világon. Csak a Szovjetunió 1991-es összeomlása után ismertük meg teljes egészében, hogy mi zajlott a színfalak mögött. Pénzügyi értelemben a szovjet titkolózás hatékonyan fedte el az állam óriási terheit. … Olyannyira, hogy egészen a ’80-as évek elejéig a CIA hiteles és versenyképes erőnek tekintette a szovjet gazdaságot.”

Kína is illeszkedik a fenti példák sorába, itt is a kapitalizmus és a totalitarizmus egyedi keveredése működik. Vannak ugyan magántulajdonú vállalatok és befektetések, de az állam keze mindenhova elér. Ha a részvénypiacot nem is tudják teljesen kontroll alatt tartani, de a közpénzügyeket sikeresen tartják paraván mögött. Nincs új a nap alatt, a 16. század óta így csinálják ezt a tekintélyelvű kormányzatok.

Kínában működik ugyan a kapitalizmus mechanizmusa, de a rendszer alapvető szellemisége nélkül. Ahogy a birodalmi Spanyolországban vagy a hidegháborús Oroszországban, se transzparencia, se átláthatóság nincs.”

Bár Kínában tényleg komoly gazdasági potenciál van, DE:

  • bármennyire is titkolják, a kínai államadósság egyre nagyobb
  • a pénzügyi rendszerük egy torzításokból és felfokozott várakozásokból fújt buborék
  • a kormányzati statisztikákat hamisítják, megbízhatatlanok
  • a nagy „pekingi konszenzust”, az évi 8 százalékos növekedést legitim eszközökkel nem lehet fenntartani
A mostani válságot pont annak köszönhetjük, hogy a kínai kormányzat egy diktatúra eszköztárát (túlterjeszkedő állami beavatkozás, manipulált statisztikák, propagandaeszközök, stb.) bevetve próbálta serkenteni a kapitalista gazdaság teljesítményét.

A külső nyomásgyakorlásra a Kínához hasonló társadalmak definíciószerűen immúnisak. Fogalmunk sincs, hogy mi történik valójában a színfalak mögött, ezért igazán veszélyes a jelenlegi helyzet: szinte kalkulálhatatlanok a következmények.

„A legjobb az átláthatóságot erőltetni annak reményében, hogy az elkövetkező sokkhatásokat enyhíti, ha napvilágra kerülnek. Addig is a legjobb védekezés az egészséges szkepticizmus.” 

(Politico)

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Agyrém: abortuszellenes kiállása miatt akarják megbuktatni a finn külügyminisztert

Agyrém: abortuszellenes kiállása miatt akarják megbuktatni a finn külügyminisztert

amerika, london, párizs

Úgy tűnik, hogy a haladó Finnországban a lelkiismereti és vallásszabadság mindenkit megillet, kivéve azt, aki katolikus meggyőződése alapján elutasítja a magzatgyilkosságokat.

"Radikális ideológia húzódik a Sargentini-jelentés hátterében"

A Sargentini-jelentés hátterében egy olyan radikális ideológia húzódik meg, amelyet uniós politikai nyomásgyakorlással akarnak érvényesíteni, s amelynek célja a régi európai nemzeti identitások felbomlasztása, és helyettük egy új páneurópai identitás kialakítása a migráció révén - írta keddi kommentárjában Pawel Lisicki, a DoRzeczy című lengyel konzervatív hetilap főszerkesztője.

Vége lehet a boros estéknek

Vége lehet a boros estéknek

century-on

A szőlőt megviseli a klímaváltozás. Kevesebb terem és más a minősége.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei!

Kavanaugh a MeToo-karaktergyilkolás legújabb áldozata

Kavanaugh a MeToo-karaktergyilkolás legújabb áldozata

kinyílott a pitypang

A #metoo, a politikai lejáratás eszköze ismét felütötte a fejét. Brett Kavanaugh-t, Donald Trump főbírójelöltjét vasárnap szexuális zaklatással vádolta meg egy volt iskolatársnője. Az állítólagos áldozat korábban egy demokrata szenátornak írt levelében számolt be az erőszak részleteiről.

Merkel kirúgta a német titkosszolgálat vezetőjét, mert igazat mondott

Merkel kirúgta a német titkosszolgálat vezetőjét, mert igazat mondott

amerika, london, párizs

A német belügyi hírszerzés vezetője a chemnitzi zavargásokkor több, a liberális és a bevándorláspárti világfelfogásba nem illeszkedő tényadatot is közzétett. Emiatt összebalhézott Merkellel, így most el kell búcsúznia állásától.

Hiába adja a tévé a meccset, ha élőben sokkal jobb buli!

Hiába adja a tévé a meccset, ha élőben sokkal jobb buli!

hajrá, magyarok!

Folytatódik a Pörge szurkol, most egy másodosztályú találkozóval.

Orbán: nemzeti érdekünk, hogy jó legyen a kapcsolat Kelet és Nyugat között

Orbán: nemzeti érdekünk, hogy jó legyen a kapcsolat Kelet és Nyugat között

kétharmad

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden Moszkvába látogatott, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére