Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Messze, mint Jobbiktól a néppártosodás

SiBa

2016. január 27. 21:18

Emlékszünk még, hogy mekkora elánnal beszélt Vona Gábor a Jobbik elnöke arról, hogy pártja néppárt lesz? Sőt, akár Magyarország legnagyobb pártja? Nem? 

Pedig volt ám ilyen.

És még azt se mondhatjuk, hogy a pártvezető kijelentése mindenalapot nélkülözött volna. Bár mikor ez a gondolat 2014-ben szóba jött, kissé elhamarkodottnak tűnt, de aztán 2015 közepéig mégiscsak úgy látszott, hogy a Fidesz kihívójára akadt. Pedig, mint kiderült azoknak volt igaza, akik az elejétől kétségbe vonták a Jobbik terveit. 

2014. márciusában Vona Gábor egy Nyíregyházán rendezett lakossági fórum előtt tartott sajtótájékoztatóján azt találta mondani: a párt - Jobbik - a fiatalok és a férfiak körében eddig is népszerű volt, de a szimpatizánsok között az utóbbi időben egyre több középosztálybeli és idős jelent meg. De ami talán még ennél is sokkal fontosabb, hogy a nők körében is egyre több szimpatizánsra tettek szert. Ismerjük be: a népesség felét adó nők nélkül tényleg nehéz is lenne igazán nagy párttá válni.

De a politikusi nagyotmondáson a közvélemény-kutatásokból is az látszott, hogy a Jobbik erősödik. És 2015-re jöttek az egyéb eredmények: Tapolcán az április 12-i időközi parlamenti voksoláson először egyéniben is nyerni tudtak.

A Jobbik ekkor ezt a győzelmet már nem is akárminek, de egyből az egész ország szempontjából jelenősnek, sőt történelmi győzelemnek értékelte.

Jött is a nagy stratégiai fordulat: középre kell húzni a Jobbikot!

Meg is kezdődött a pártból a szélsőségesek kizárása egyből, mert hát egy néppártban rasszistáknak helye nem lehet. Így újra Vona Gáboron volt a sor, hogy ugyanezen év áprilisának végén a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján kijelentse:

a Jobbiknak nincs és nem is lesz olyan programpontja, amely faji, vallási vagy bármilyen alapon különbséget tesz az emberek között.”

Sőt, azt is elmondta, hogy aki azért támogatná a pártját, mert úgy gondolja, hogy ott helye van az ilyen gondolatoknak, jobb is, ha másik pártot keres magának.

Annyira jól ment a néppártosodási szekér, hogy nem csak itthon építették ki a társadalmi bázisukat, hanem a külföldi kapcsolatépítésbe is alaposan rákapcsoltak. Egészen Oroszországig mentek, vagyis inkább Moszkva jött hozzájuk. A Telegraph birtokába jutott jelentés szerint, ugyanis az oroszok pénzel támogatják a pártot némi európai befolyásszerzésért cserébe.

Csakhogy a Jobbik erőssége és támogatottsága pont azokból a mozgalmakból származott, amik, ha finoman akarunk fogalmazni se éppen az emberi egyenlőségbe vetett hitükről voltak híresek. Persze már a nagy középre tolódás előtt se volt minden rendben a párt és a radikálisabb külsős szárnyai között, de az igazi vízválasztót érdemes a pártelnök bejelentésétől számítani.

Jól össze is rúgta a port a párt Kiss Róberttel, az egykori Új Magyar Gárda kapitányával, aki szerint a Jobbikból kihalt a radikalizmus, valamint a Gárda leépítését vélte felfedezni az új irányvonalban - nem minden alap nélkül.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Azonban a mérséklődés feltehetően nagyon rosszkor jutott eszébe a Jobbiknak, mert pont ez idő tájt kezdett egyre erősödni a migrációs válság Európában. Ez újabb belső feszültségeket generált a pártban, mert míg a szélsőségesebb vonulatok egyből rávetették volna magukat a témára, addig a Jobbik legfelsőbb vezetése inkább nem állt bele teljesen a bevándorlók elleni tüntetésekbe - persze, azért ők is megállították volna már akkor is a migrációt, de ennyivel meg is elégedettek volna.

Csakhogy erre egyedül a kormánynak volt lehetősége, amit nem mulasztott el.

Tehát míg a Jobbik inkább hátralépett egyet, és próbálta kevesebb-több sikerrel visszafogni azokat, akik látványosabban léptek volna fel migránsügyben, addig a kormány ellopta előlük a showt.

A Jobbik tehetetlensége azonban meghozta a maga gyümölcsét. Az év végére lassan, de biztosan elkezdett csökkeni a párt támogatottsága, míg a Fideszé hasonló tendenciával kezdett nőni, majd szinte kilőtt – 2015 decemberére a megkérdezettek 34 százaléka szimpatizált a kormánypártokkal. A Jobbikot ezzel ellentétben ugyanekkorra már csak a teljes felnőtt népesség 10 százaléka támogatta, ami barátok közt is 6 százalék bukó augusztushoz képest. Ezek után már csak elkeseredett akciókra futotta a párttól. Vona Gábor megpróbálta bíróságra citálni Orbán Viktor miniszterelnököt, de még önkéntes honvédséget is toboroztak volna. 

De, ha azt hinnénk, hogy ez volt a gödör alja akkor, tévedünk.

Januárra bekövetkezett az, amire tényleg csak kevesen számítottak: a Nézőpont Intézet ehavi elemzésében, ha statisztikai hibahatáron belül is, de a Jobbikot megelőzte az MSZP:

Persze azt érdemes megemlíteni, hogy a Jobbik fele ennyire se áll rosszul a Tárkinál, ahol a teljes népességen belül elért 12 százalékával mindig magabiztosan veri a szocialisták 7 százalékát. Csakhogy a Fidesz 31 százalékától így is messze van.

De ezzel együtt is nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy egyelőre a néppártosodás nagyon messze, ha nem teljesen elérhetetlen távolságra került a párttól.  

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Horváth Iván: néhány év, és meg sem rezdül majd a szemünk a hatalmas erdőtüzek láttán

Horváth Iván: néhány év, és meg sem rezdül majd a szemünk a hatalmas erdőtüzek láttán

ökojobb

Horváth Iván erdőmérnököt, a Pro Silva Hungaria elnökét kérdeztük arról, hogy miért van egyre több erdőtűz a Földön, valamint tényleg pusztítóbbak-e a tüzek most, mint egykor voltak. Arra is választ kaptunk, hogy Magyarország mennyire van veszélyben.

A migránskaraván tagjai bevallották, hogy nem menekültek, csak munkakeresők

A migránskaraván tagjai bevallották, hogy nem menekültek, csak munkakeresők

amerika, london, párizs

Az amerikai határ felé tartó 7-10 ezer fős migránskaraván tagjai egymás után ismerik be, hogy igazából nem is menekültek, hanem gazdasági migránsok, és azért akarnak az Egyesült Államokba menni, hogy ott dolgozhassanak.

Trump kiáll az üldözött keresztény nő mellett

Donald Trump csütörtökön arról egyeztetett, hogy Asia Bibi menedékjogot kapjon az Egyesült Államokban.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Dzsudzsák: nagyon rossz volt a tévén át nézni a válogatottat

Dzsudzsák Balázs a csütörtök esti, észtek elleni mérkőzésen két hónap után ismét pályára léphetett a válogatottban.

Hiába vádolták meg többen is nemi erőszakkal, szabadlábra helyezték a liberálisok kedvenc iszlámszakértőjét

Hiába vádolták meg többen is nemi erőszakkal, szabadlábra helyezték a liberálisok kedvenc iszlámszakértőjét

amerika, london, párizs

A párizsi fellebbviteli bíróság csütörtökön elrendelte Tariq Ramadan, az egyik legismertebb iszlámszakértő rendőri felügyelet melletti szabadlábra helyezését. A muzulmán teológus, akit két nő nemi erőszakkal vádolt meg, februárban került előzetes letartóztatásba.

Orbán vezetésével nyert a magyar válogatott

Orbán vezetésével nyert a magyar válogatott

hajrá, magyarok!

A magyar labdarúgó-válogatott hozta a kötelezőt Észtország ellen.

A soron következő EP-választásnak minden korábbinál nagyobb hatása lehet

A jövő évi európai parlamenti (EP-) választások nagyobb hatással lehetnek az Európai Unió jövőjének alakulására, mint bármely másik korábbi EP-választás - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban, a V4-ek parlamenti elnökeinek találkozóján.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére