Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Messze, mint Jobbiktól a néppártosodás

SiBa

2016. január 27. 21:18

Emlékszünk még, hogy mekkora elánnal beszélt Vona Gábor a Jobbik elnöke arról, hogy pártja néppárt lesz? Sőt, akár Magyarország legnagyobb pártja? Nem? 

Pedig volt ám ilyen.

És még azt se mondhatjuk, hogy a pártvezető kijelentése mindenalapot nélkülözött volna. Bár mikor ez a gondolat 2014-ben szóba jött, kissé elhamarkodottnak tűnt, de aztán 2015 közepéig mégiscsak úgy látszott, hogy a Fidesz kihívójára akadt. Pedig, mint kiderült azoknak volt igaza, akik az elejétől kétségbe vonták a Jobbik terveit. 

2014. márciusában Vona Gábor egy Nyíregyházán rendezett lakossági fórum előtt tartott sajtótájékoztatóján azt találta mondani: a párt - Jobbik - a fiatalok és a férfiak körében eddig is népszerű volt, de a szimpatizánsok között az utóbbi időben egyre több középosztálybeli és idős jelent meg. De ami talán még ennél is sokkal fontosabb, hogy a nők körében is egyre több szimpatizánsra tettek szert. Ismerjük be: a népesség felét adó nők nélkül tényleg nehéz is lenne igazán nagy párttá válni.

De a politikusi nagyotmondáson a közvélemény-kutatásokból is az látszott, hogy a Jobbik erősödik. És 2015-re jöttek az egyéb eredmények: Tapolcán az április 12-i időközi parlamenti voksoláson először egyéniben is nyerni tudtak.

A Jobbik ekkor ezt a győzelmet már nem is akárminek, de egyből az egész ország szempontjából jelenősnek, sőt történelmi győzelemnek értékelte.

Jött is a nagy stratégiai fordulat: középre kell húzni a Jobbikot!

Meg is kezdődött a pártból a szélsőségesek kizárása egyből, mert hát egy néppártban rasszistáknak helye nem lehet. Így újra Vona Gáboron volt a sor, hogy ugyanezen év áprilisának végén a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján kijelentse:

a Jobbiknak nincs és nem is lesz olyan programpontja, amely faji, vallási vagy bármilyen alapon különbséget tesz az emberek között.”

Sőt, azt is elmondta, hogy aki azért támogatná a pártját, mert úgy gondolja, hogy ott helye van az ilyen gondolatoknak, jobb is, ha másik pártot keres magának.

Annyira jól ment a néppártosodási szekér, hogy nem csak itthon építették ki a társadalmi bázisukat, hanem a külföldi kapcsolatépítésbe is alaposan rákapcsoltak. Egészen Oroszországig mentek, vagyis inkább Moszkva jött hozzájuk. A Telegraph birtokába jutott jelentés szerint, ugyanis az oroszok pénzel támogatják a pártot némi európai befolyásszerzésért cserébe.

Csakhogy a Jobbik erőssége és támogatottsága pont azokból a mozgalmakból származott, amik, ha finoman akarunk fogalmazni se éppen az emberi egyenlőségbe vetett hitükről voltak híresek. Persze már a nagy középre tolódás előtt se volt minden rendben a párt és a radikálisabb külsős szárnyai között, de az igazi vízválasztót érdemes a pártelnök bejelentésétől számítani.

Jól össze is rúgta a port a párt Kiss Róberttel, az egykori Új Magyar Gárda kapitányával, aki szerint a Jobbikból kihalt a radikalizmus, valamint a Gárda leépítését vélte felfedezni az új irányvonalban - nem minden alap nélkül.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Azonban a mérséklődés feltehetően nagyon rosszkor jutott eszébe a Jobbiknak, mert pont ez idő tájt kezdett egyre erősödni a migrációs válság Európában. Ez újabb belső feszültségeket generált a pártban, mert míg a szélsőségesebb vonulatok egyből rávetették volna magukat a témára, addig a Jobbik legfelsőbb vezetése inkább nem állt bele teljesen a bevándorlók elleni tüntetésekbe - persze, azért ők is megállították volna már akkor is a migrációt, de ennyivel meg is elégedettek volna.

Csakhogy erre egyedül a kormánynak volt lehetősége, amit nem mulasztott el.

Tehát míg a Jobbik inkább hátralépett egyet, és próbálta kevesebb-több sikerrel visszafogni azokat, akik látványosabban léptek volna fel migránsügyben, addig a kormány ellopta előlük a showt.

A Jobbik tehetetlensége azonban meghozta a maga gyümölcsét. Az év végére lassan, de biztosan elkezdett csökkeni a párt támogatottsága, míg a Fideszé hasonló tendenciával kezdett nőni, majd szinte kilőtt – 2015 decemberére a megkérdezettek 34 százaléka szimpatizált a kormánypártokkal. A Jobbikot ezzel ellentétben ugyanekkorra már csak a teljes felnőtt népesség 10 százaléka támogatta, ami barátok közt is 6 százalék bukó augusztushoz képest. Ezek után már csak elkeseredett akciókra futotta a párttól. Vona Gábor megpróbálta bíróságra citálni Orbán Viktor miniszterelnököt, de még önkéntes honvédséget is toboroztak volna. 

De, ha azt hinnénk, hogy ez volt a gödör alja akkor, tévedünk.

Januárra bekövetkezett az, amire tényleg csak kevesen számítottak: a Nézőpont Intézet ehavi elemzésében, ha statisztikai hibahatáron belül is, de a Jobbikot megelőzte az MSZP:

Persze azt érdemes megemlíteni, hogy a Jobbik fele ennyire se áll rosszul a Tárkinál, ahol a teljes népességen belül elért 12 százalékával mindig magabiztosan veri a szocialisták 7 százalékát. Csakhogy a Fidesz 31 százalékától így is messze van.

De ezzel együtt is nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy egyelőre a néppártosodás nagyon messze, ha nem teljesen elérhetetlen távolságra került a párttól.  

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Az ukrán elnök behívta az ENSZ-csapatokat Ukrajnába

Petro Porosenko ukrán elnök reményének adott hangot kedden az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakán, hogy a világszervezet békefenntartó missziót vezényel a Donyec-medencébe, az - ukrán álláspont szerint - Oroszország által megszállt, szakadár ellenőrzésű területekre.

Orbán Vik­tor szín­padra lé­pett a Szig­li­geti Szín­ház­ban

Orbán Vik­tor szín­padra lé­pett a Szig­li­geti Szín­ház­ban

bulvár

A miniszterelnök gya­lo­go­san ér­ke­zett Szol­no­kon a Szig­li­geti Szín­ház­hoz, test­ő­rök­ és dísz­kí­sé­ret­ nélkül.

Ilyen, amikor egy demokratává vedlett kommunista aggódik a demokratikus alapelvekért

António Guterres ENSZ-főtitkár arról beszélt a világszervezet Közgyűlésének 73. ülésszakának általános vitáján, hogy ostrom alatt állnak a demokratikus alapelvek.

A CDU és CSU nyíltan felkelt Angela Merkel ellen

A CDU és CSU nyíltan felkelt Angela Merkel ellen

amerika, london, párizs

Meglepetésre elveszítette a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti képviselőcsoportjában kedden tartott frakcióvezető-választást Volker Kauder. Az Angela Merkel kancellár bizalmasaként számon tartott politikusnak így 13 év után távoznia kell a tisztségből.

Orbán: Európa kiváló szakemberek képzésével dolgozhatja le a versenyhátrányát

Elkezdődött az EuroSkills 2018, a szakmák Európa-bajnoksága Budapesten.

Trump ismét kiállt a szuverenitás eszméje mellett, elítélve a globális kormányzást

Trump ismét kiállt a szuverenitás eszméje mellett, elítélve a globális kormányzást

amerika, london, párizs

Az Egyesült Államok szuverenitását hangsúlyozta Donald Trump amerikai elnök az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakának kedden kezdődött általános vitájában, és elutasította "a globális kormányzást, ellenőrzést és uralmat".

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

A Maldív-szigeteken leromboltak egy gyönyörű alkotást az iszlám nevében

A Maldív-szigeteken leromboltak egy gyönyörű alkotást az iszlám nevében

amerika, london, párizs

A világ első ár-apály galériáját a Maldív-szigeteken állították fel, azonban a rendőrség lebontotta, mert az alkotást iszlámellenesnek minősítették.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére