Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Merkelről mondhatnak ítéletet a németek

2016. március 7. 17:28

Vasárnap három tartományban is választásokat tartanak Németországban. A helyi ügyek helyett mindent visz a kancellár bevándorláspolitikája és a populisták előretörése.
Fotó: AFP

Március 13-án, vasárnap három tartományban is választásokat tartanak Németországban: Rajna-vidék-Pfalz, Baden-Württemberg és Szász-Anhalt tartományokban. Ezeket a választásokat az elemzők gyakran értelmezik úgy, mint a szövetségi választások előtti erőfelmérést, ami előrevetheti a 2017-es választások várható kimenetelét és erőviszonyait.

Több mint egy évvel a szövetségi választások előtt nem érdemes esélylatolgatásokba bocsátkozni, azonban annak tétjét sem bölcs dolog lebecsülni, ahogyan azt sokan teszik. A hétvégi választások során az emberek véleményt mondhatnak Angela Merkel menekültpolitikájáról és kormányzásáról, illetve remek lehetőséget ad a pártoknak arra, hogy az új pártközi együttműködéseket, koalíciókötéseket élesben is teszteljék.

Hessenben a helyhatósági választásokon rekordot döntött a jobboldali populista Alternatíva Németországnak (AfD), illetve jelentősen csökkent a kereszténydemokrata CDU támogatottsága, ami igencsak tanulságos üzenet a német politikai elit számára – oldalaktól függetlenül.

A legfrissebb közvélemény-kutatások alapján Rajna-vidék-Pfalzban ismét szoros küzdelem várható a CDU és a szociáldemokraták között, akárcsak 2011-ben, amikor mindössze 0,5 százalék döntött az SPD javára. Ebben a tartományban az AfD várhatóan gyengébben teljesít majd a másik kettőhöz képest, azonban a becsült 9 százaléknál jobb eredményt érhetnek el, tekintettel a rejtőzködő szavazókra. Baden-Württembergben a korábbi választáson fölényes győzelmet aratott a CDU, ám a legfrissebb adatok szerint a Zöldeknek minden esélyük megvan arra, hogy bezsebeljék a tartományt.

A legérdekesebb eredmények Szász-Anhaltban születhetnek. Az ARD kutatása kereszténydemokrata győzelmet jósol, de nagy küzdelem várható a második helyért a radikális, eurokommunista Die Linke és az AfD között. A Die Linke támogatottsága nem okoz különösebb meglepetést, hiszen a kelet-német tartomány erős baloldali gyökerekkel bír, ám a populista jobboldal felemelkedése igencsak figyelemreméltó folyamatokat vetít elő.

Frauke Petry, az AfD vezetője

Fotó: AFP

A tartományi választásoknak hiába kellene elsődlegesen a helyi ügyekről szólnia, a bevándorlási válság minden mást lesöpör a napirendről Németországban. Ahogyan a Mainzi Egyetem Politikatudományi Intézetének professzora, Kai Arzheimer is megjegyezte a tartományi választásokkal kapcsolatban:

a menekültválság és az AfD nagy támogatottsága a meghatározó téma, annak ellenére, hogy csak közvetetten kapcsolódik az országos politikához.”

Amennyiben a CDU képes lesz megőrizni korábbi támogatottságát, úgy a német kancellárnak, Angela Merkelnek hivatkozási alapként szolgálhatnak az eredmények, mondván, az eddigi irány jó, így érdemes folytatni a jelenlegi migrációs politikáját. Ellenkező esetben újból felerősödhetnek a Merkel-ellenes hangok a CDU/CSU pártszövetségen belül, illetve munícióként szolgálhatnak az olyan feltörekvő pártok számára, mint amilyen az Alternatíva Németországnak.

Valódi alternatíva Németországnak?

Az AfD az elmúlt tizenkét hónapban hatalmas áttörést ért el a bevándorlási válságnak köszönhetően. Ma már bátran kijelenthető, hogy a jobboldali populisták 2017-ben magabiztosan kerülnek be a Bundestagba. A jelenlegi felmérések szerint a párt az ország harmadik politikai erejévé nőtte ki magát, és egyre inkább körvonalazódik az a választói réteg, amelyet sikeresen meg tud szólítani.

Kérdéses persze, hogy az euroszkepticizmuson és a bevándorlásellenességen túl, képesek-e hosszabb távon is olyan ügyeket felkarolni és a napirendre juttatni, melyekkel képesek megtartani, vagy akár bővíteni saját szavazótáborukat. Frauke Petry, a párt vezetője a karakteresebb női politikusok közé tartozik. A bevándorlással kapcsolatban pedig meglehetősen határozott álláspontot képvisel az állampolgárok felé.

Mindenekelőtt a határaink ellenőrzésén kell dolgoznunk és deportálni rengeteg embert, akik jogtalanul tartózkodnak Németországban.”

– nyilatkozta Frauke Petry.

Merkelen múlik minden

2015. szeptember 5. – ez volt az a nap, amikor a kancellár meghozta a döntést, hogy befogadja a migránsokat Németországba. Ez volt az a nap, amikor úgy döntött, hogy elfogadja a humanitárius menekültpolitikát – és a nap, amikor Angela Merkel hatalma eróziónak indult. Néhány hete egy érdekes írás jelent meg a Spiegelen Christiane Hoffmann tollából.

A német szerző szerint a kancellár menekültpolitikája folyamatos, apró, szinte észrevétlen változásokon megy keresztül, így egyre inkább pragmatikusabbá válik a kérdésben. Angela Merkel jelenleg saját menekülő útvonalát kövezi ki korábbi menekültpolitikájából. Egy új munkamegosztás van kialakulóban Hoffmann szerint: Németország a humanizmusért, a többiek a szigorért felelősök. Mindez lehetővé teszi, hogy Merkel, mint az erkölcsös álljon elő, míg Orbán Viktor elvégzi a piszkos munkát. Kérdés, hogy vevők-e még erre a németek.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

A forradalmárnak is alkalmatlan idiótákról

Ezek a mai forradalmárok nem értik a forradalmat. Alkalmatlanok rá. Még erre is alkalmatlanok!

A Momentum Mozgalom nem tud elszámolni félmilliárd forinttal

A Momentum Mozgalom nem tud elszámolni félmilliárd forinttal

kétharmad

Hiába cirkuszolt Hajnal Miklós az Echo TV-ben, a párt nem tudott elszámolni az államtól kapott támogatásával. Megdöbbentő, hogy a Momentum még számlákkal sem tudta igazolni költéseit.

A normalitás pártján: az MTVA kiáll a munkatársai mellett

A normalitás pártján: az MTVA kiáll a munkatársai mellett

kétharmad

Az MTVA megbízott vezérigazgatója levélben biztosította munkatársait arról, mindent megtesznek annak érdekében, hogy megvédjék őket a törvénytelenséggel és az erőszakkal szemben.

Ez a különbség egy globalista és egy bevándorlásellenes politikus között

Ez a különbség egy globalista és egy bevándorlásellenes politikus között

amerika, london, párizs

Macron Franciaországában évek óta nő a zömmel afgánok által beadott menedékkérelmek száma. A bevándorlásellenes Olaszországban közben homlokegyenest más tendenciát figyelhetünk meg.

Újabb durva lépés a fehérellenes Dél-Afrikában: csak feketéknek hirdettek pozíciókat

Újabb durva lépés a fehérellenes Dél-Afrikában: csak feketéknek hirdettek pozíciókat

fehér férfi

Orvosi pozíciókba hirdettek felvételt, azonban kikötötték, hogy csak feketék jelentkezhetnek.

Ilyen rövid idő alatt ennyi nőt még soha nem öltek meg Ausztriában

Ilyen rövid idő alatt ennyi nőt még soha nem öltek meg Ausztriában

amerika, london, párizs

Az osztrák bűnügyi hivatal vezetője szerint ennek az egyik fő oka a bevándorlás.

Minden eddiginél nagyobb az aggodalom Brüsszelben a Brexit miatt

Minden eddiginél nagyobb az aggodalom Brüsszelben a Brexit miatt

amerika, london, párizs

A kilépési megállapodást elutasító brit alsóházi szavazást követően egyre kellemetlenebb helyzetben vannak a Brüsszelben és Strasbourgban székelő bürokraták.

Hadházy már két napja lyukas zokniban harcol a sajtószabadságért

A felvételek tanúsága szerint Hadházy Ákos képviselő úr kifeslett zokniban harcol a demokráciáért, az európai korrupcióüldöző szervezetért és a sajtószabadságért.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére