Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Merkelről mondhatnak ítéletet a németek

2016. március 7. 17:28

Vasárnap három tartományban is választásokat tartanak Németországban. A helyi ügyek helyett mindent visz a kancellár bevándorláspolitikája és a populisták előretörése.
Fotó: AFP

Március 13-án, vasárnap három tartományban is választásokat tartanak Németországban: Rajna-vidék-Pfalz, Baden-Württemberg és Szász-Anhalt tartományokban. Ezeket a választásokat az elemzők gyakran értelmezik úgy, mint a szövetségi választások előtti erőfelmérést, ami előrevetheti a 2017-es választások várható kimenetelét és erőviszonyait.

Több mint egy évvel a szövetségi választások előtt nem érdemes esélylatolgatásokba bocsátkozni, azonban annak tétjét sem bölcs dolog lebecsülni, ahogyan azt sokan teszik. A hétvégi választások során az emberek véleményt mondhatnak Angela Merkel menekültpolitikájáról és kormányzásáról, illetve remek lehetőséget ad a pártoknak arra, hogy az új pártközi együttműködéseket, koalíciókötéseket élesben is teszteljék.

Hessenben a helyhatósági választásokon rekordot döntött a jobboldali populista Alternatíva Németországnak (AfD), illetve jelentősen csökkent a kereszténydemokrata CDU támogatottsága, ami igencsak tanulságos üzenet a német politikai elit számára – oldalaktól függetlenül.

A legfrissebb közvélemény-kutatások alapján Rajna-vidék-Pfalzban ismét szoros küzdelem várható a CDU és a szociáldemokraták között, akárcsak 2011-ben, amikor mindössze 0,5 százalék döntött az SPD javára. Ebben a tartományban az AfD várhatóan gyengébben teljesít majd a másik kettőhöz képest, azonban a becsült 9 százaléknál jobb eredményt érhetnek el, tekintettel a rejtőzködő szavazókra. Baden-Württembergben a korábbi választáson fölényes győzelmet aratott a CDU, ám a legfrissebb adatok szerint a Zöldeknek minden esélyük megvan arra, hogy bezsebeljék a tartományt.

A legérdekesebb eredmények Szász-Anhaltban születhetnek. Az ARD kutatása kereszténydemokrata győzelmet jósol, de nagy küzdelem várható a második helyért a radikális, eurokommunista Die Linke és az AfD között. A Die Linke támogatottsága nem okoz különösebb meglepetést, hiszen a kelet-német tartomány erős baloldali gyökerekkel bír, ám a populista jobboldal felemelkedése igencsak figyelemreméltó folyamatokat vetít elő.

Frauke Petry, az AfD vezetője

Fotó: AFP

A tartományi választásoknak hiába kellene elsődlegesen a helyi ügyekről szólnia, a bevándorlási válság minden mást lesöpör a napirendről Németországban. Ahogyan a Mainzi Egyetem Politikatudományi Intézetének professzora, Kai Arzheimer is megjegyezte a tartományi választásokkal kapcsolatban:

a menekültválság és az AfD nagy támogatottsága a meghatározó téma, annak ellenére, hogy csak közvetetten kapcsolódik az országos politikához.”

Amennyiben a CDU képes lesz megőrizni korábbi támogatottságát, úgy a német kancellárnak, Angela Merkelnek hivatkozási alapként szolgálhatnak az eredmények, mondván, az eddigi irány jó, így érdemes folytatni a jelenlegi migrációs politikáját. Ellenkező esetben újból felerősödhetnek a Merkel-ellenes hangok a CDU/CSU pártszövetségen belül, illetve munícióként szolgálhatnak az olyan feltörekvő pártok számára, mint amilyen az Alternatíva Németországnak.

Valódi alternatíva Németországnak?

Az AfD az elmúlt tizenkét hónapban hatalmas áttörést ért el a bevándorlási válságnak köszönhetően. Ma már bátran kijelenthető, hogy a jobboldali populisták 2017-ben magabiztosan kerülnek be a Bundestagba. A jelenlegi felmérések szerint a párt az ország harmadik politikai erejévé nőtte ki magát, és egyre inkább körvonalazódik az a választói réteg, amelyet sikeresen meg tud szólítani.

Kérdéses persze, hogy az euroszkepticizmuson és a bevándorlásellenességen túl, képesek-e hosszabb távon is olyan ügyeket felkarolni és a napirendre juttatni, melyekkel képesek megtartani, vagy akár bővíteni saját szavazótáborukat. Frauke Petry, a párt vezetője a karakteresebb női politikusok közé tartozik. A bevándorlással kapcsolatban pedig meglehetősen határozott álláspontot képvisel az állampolgárok felé.

Mindenekelőtt a határaink ellenőrzésén kell dolgoznunk és deportálni rengeteg embert, akik jogtalanul tartózkodnak Németországban.”

– nyilatkozta Frauke Petry.

Merkelen múlik minden

2015. szeptember 5. – ez volt az a nap, amikor a kancellár meghozta a döntést, hogy befogadja a migránsokat Németországba. Ez volt az a nap, amikor úgy döntött, hogy elfogadja a humanitárius menekültpolitikát – és a nap, amikor Angela Merkel hatalma eróziónak indult. Néhány hete egy érdekes írás jelent meg a Spiegelen Christiane Hoffmann tollából.

A német szerző szerint a kancellár menekültpolitikája folyamatos, apró, szinte észrevétlen változásokon megy keresztül, így egyre inkább pragmatikusabbá válik a kérdésben. Angela Merkel jelenleg saját menekülő útvonalát kövezi ki korábbi menekültpolitikájából. Egy új munkamegosztás van kialakulóban Hoffmann szerint: Németország a humanizmusért, a többiek a szigorért felelősök. Mindez lehetővé teszi, hogy Merkel, mint az erkölcsös álljon elő, míg Orbán Viktor elvégzi a piszkos munkát. Kérdés, hogy vevők-e még erre a németek.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Orbán: Magyarország és Lengyelország függetlensége ma is súlyos támadásoknak van kitéve

Orbán: Magyarország és Lengyelország függetlensége ma is súlyos támadásoknak van kitéve

kétharmad

Orbán Viktor miniszterelnök Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőhöz intézett levélben köszöntötte a lengyel népet a függetlenség visszaszerzésének századik évfordulója alkalmából.

Jelentgetésbe menekül a korrupciógyanúba keveredő Jobbik

Jelentgetésbe menekül a korrupciógyanúba keveredő Jobbik

kétharmad

Feljelentette a Jobbik azt a volt városi vezetőt, aki a párt zavaros pénzügyeiről beszélt. Szabó Balázs volt szekszárdi elnök nevetségesnek tartja az ellenzéki párt reakcióját. Közben a NAV egy olyan áfacsalási ügyben nyomoz, amiben a Jobbik egyik vezetője, Staudt Gábor is érintett lehet, azonban ő tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el.

Belgium is kiléphet az ENSZ migrációs paktumából

A belga szövetségi kormány menekültügyi és migrációs államtitkársága nem támogatja az ENSZ globális migrációs csomagjának aláírását - közölte a Le Soir című belga napilap szerdán.

Theresa May: a brit kormány jóváhagyta a Brexit-megállapodást

A brit kormány jóváhagyta a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezetet - közölte szerda este, a kabinet ötórás soron kívüli ülése után Theresa May brit miniszterelnök.

Leszavazták a migránsvízumot az EP-ben, de Soros emberei új voksolásért sírnak

Leszavazták a migránsvízumot az EP-ben, de Soros emberei új voksolásért sírnak

amerika, london, párizs

Nem lett meg az abszolút többség a humanitárius célú vízumok bevezetését kezdeményező határozatról szóló szerdai európai parlamenti (EP-) szavazáson, de a jelentéstevő új voksolást szeretne kiíratni, mivel szerinte technikai hiba történt.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a legfontosabb hírek a mai nap.

Puzsér a tét nélküli idióta, pont ilyenre van szüksége az ellenzéknek

Puzsér a tét nélküli idióta, pont ilyenre van szüksége az ellenzéknek

8)8)8

Puzsér a celebizmus ellen küzdő főceleb. Ő a tét nélküli ember! A liberális médiában tenyésző nihilizmust ötvözi az előrehaladott pszichopatológiás identitászavarral.

Alkotmányba foglalnák a fehérellenes rasszizmust Dél-Afrikában

Alkotmányba foglalnák a fehérellenes rasszizmust Dél-Afrikában

fehér férfi

Cyril Ramaphose dél-afrikai elnök biztosította szerdán az Európai Parlamentet: országa földreformja nemsokára teljes mértékben alkotmányos lesz.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére