Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Merkel megkezdi a koalíciós tárgyalásokat a liberálisokkal és a Zöldekkel

2017. október 7. 20:18

DREZDA, 20:18

Angela Merkel német kancellár bejelentette, hogy tárgyalásokba kezd a liberális FDP-vel és a Zöldekkel annak érdekében, hogy minél hamarabb koalíciós kormányt tudjon alakítani. A bejelentés várható volt, miután a Szociáldemokrata Párt ellenzékbe vonult.

Merkel szombaton jelentette be, hogy az általa vezetett Kereszténydemokrata Unió (CDU) elkezdi a megbeszéléseket a Szabad Demokrata Párttal (FDP) és a Zöldekkel. Így létrejöhet a Jamaica-koalíció, amely a pártok színéről kapta a nevét: a CDU fekete, az FDP sárga és a Zöldek értelemszerűen zöld színű logókkal, zászlókkal rendelkeznek. Ezek a jamaicai zászló színei – írja a Deutsche Welle.

Fotó: AFP
Merkel a tárgyalások megkezdését a CDU ifjúsági szervezetének drezdai összejövetelén jelentette be.

Mint ismeretes, a CDU megnyerte a német parlamenti választásokat, ám története egyik legrosszabb eredményét érte el. Testvérpártjával, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) párttal a szavazatok 33 százalékát szerezte meg. Az FDP 11 százalékot, a Zöldek pedig 9-et szereztek.

Merkel szerette volna folytatni a nagykoalíciós kormányzást a szociáldemokratákkal, azonban a baloldali párt olyan siralmas eredményt könyvelhetett el a választásokon (20,5 százalék, ami történelmi mélypontnak számított), hogy a Martin Schulz által vezetett formáció ellenzékbe vonult.

Így Merkel döntését inkább a politikai szükségszerűség formálta, mint a szabad választás lehetősége.

Merkel vasárnap találkozik Horst Seehoferrel, a CSU vezetőjével, hogy átbeszéljék a koalíciós tárgyalások stratégiáját.

A migránsok befogadása körül alakulhat ki a legnagyobb vita. A CSU szerint limitálni kellene, hogy mennyi migránst fogadjon be Németország évente, ám ezt az ötletet Merkel, az FDP és a Zöldek is elvetették eddig.

Merkel a koalíciós megállapodásról elmondta, hogy az csak akkor léphet érvénybe, ha a CDU pártkongresszusa is megszavazza.

A legnagyobb feszültség a Zöldek és a CSU között várható.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Az Iszlám Állam is beszállt a Jeruzsálemről szóló vitába

Az Iszlám Állam terrortámadásokkal fenyegette meg az Egyesült Államokat csütörtökön amiatt, hogy Donald Trump amerikai elnök kormánya elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

Juncker is fejet hajtott a V4-ek előtt

Juncker is fejet hajtott a V4-ek előtt

amerika, london, párizs

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön, a visegrádi országok vezetőivel közösen tartott brüsszeli megbeszélést követően kijelentette: az uniós határvédelem erősítését szolgáló, jelentős összegű felajánlás bizonyíték arra, hogy a visegrádi négyek szolidaritást mutatnak, és kiállnak Olaszország és más országok mellett.

EP-képviselő: a migránsokat még a kérelmük elbírálása előtt szétosztanák

EP-képviselő: a migránsokat még a kérelmük elbírálása előtt szétosztanák

amerika, london, párizs

A dublini rendszer reformjáról szóló európai parlamenti (EP) javaslat szerint az Európai Unióba (EU) érkező illegális bevándorlókat még azelőtt szétosztanák a tagállamok között, hogy a menekültkérelmüket elbírálnák - mondta el Jean Lambert brit zöldpárti EP-képviselő az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

Végre: alapítványt hoztak létre a szegedi papucs megmentésére

Alapítványt hoztak létre a szegedi papucs hagyományainak folytatására, a szervezet kezdeményezte, hogy a páratlan lábbeli felkerüljön az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listára.

A csehek 80 százaléka nem kér a brüsszeli kvótákból

A csehek 80 százaléka nem kér a brüsszeli kvótákból

amerika, london, párizs

A cseh állampolgárok négyötöde, 80 százaléka ellenzi, hogy Csehország elfogadja a Brüsszel által megállapított migrációs kvótákat - derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra Prágában.

A svéd kormányfő csak most jött rá, az antiszemitizmus is a migráció velejárója

A svéd kormányfő csak most jött rá, az antiszemitizmus is a migráció velejárója

amerika, london, párizs

Stefan Löfven svéd miniszterelnöknek néhány év Svédországot megcélzó, masszív migrációs hullámokra volt szüksége ahhoz, hogy rájöjjön, a Közel-Keletről nemcsak bevándorlók érkeznek, hanem velük együtt az antiszemitizmus is.

Brüsszel nem tolhat ki a magyar gazdákkal

Brüsszel nem tolhat ki a magyar gazdákkal

közeleg a tél

Az Európai Unió Bírósága csütörtöki döntésében részben megsemmisítette azt az EB-határozatot, amely a magyar gazdák támogatását több millió euróval kurtította volna meg.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére