Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
szabad vasárnap
 
 
 
 

Megtalálhatták Németországban a világhírű borostyánszoba eddig eltűntnek hitt kincsét

2017. október 17. 19:28

Három német kincskutató azt állítja, hogy mégsem semmisült meg a világháborúban az orosz cárok féltett kincse, a felbecsülhetetlen értékű Borostyánszoba. Az idős kincskeresők azt állítják, hogy egy Drezda melletti, volt második világháborús német bunker mélyén, a romok alá betemetve fekszik a borostyánkő kincs.

Az eredetileg az orosz cári család birtokában levő borostyánszobának a kincsei a második világháborúban eltűnt legértékesebb kincsleletek közé tartoznak. A borostyánok, arany és drágakövek, féldrágakövek sok ezer darabjának az összeállításával elkészült borostyánszoba a barokk művészet kiemelkedő remekműve volt.

A korabeli források szerint amikor a szoba mind az 565 gyertyáját meggyújtották, a Borostyánszoba elképzelhetetlenül gyönyörű, ragyogó fényt árasztott magából.

Évtizedek óta kormányok és kincskeresők hada mindhiába keresi a borostyánszoba eltűnt kincseit. A világháború idején megszületett hivatalos orosz álláspont szerint nincs is mit keresni, mivel a kincsek egy 1945-ös tüzérségi támadás során "teljesen" megsemmisültek.

Ennek azonban ellentmondani látszik az a tény, hogy soha nem kerültek elő a megsemmisült leletegyüttes sérült darabjai. 

Sokak szerint bármilyen hihetetlen is, de lehet remény a kincsegyüttes megtalálására, mivel a 45-ös háborús dokumentumok és személyes beszámolók alapján több kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy mint kiemelt értéket képviselő műkincsek, a Borostyánszoba kincsei is minden bizonnyal átszállításra kerültek a keleti frontvonalról a Németország központi területein kialakított biztonságos földalatti rejtekhelyekre.

Egy, a közel múltban elkészült német dokumentumfilm szerint ez olyannyira így volt, hogy Albert Popp dandártábornok személyesen felügyelte a borostyánszoba – a Vörös Hadsereg által ostromolt – Königsbergből való kimenekítését. 

A 73 éves Leonhard Blume, a 67 éves Günter Eckardt és a 71 éves Peter Lohr most azt állítja, hogy megtalálták a borostyánszobát. Szerintük az orosz cárok drágakőszobájának arany és borostyán kincsleletei a Drezda közelében fekvő Hartenstein-hegységben vannak elrejtve a második világháború vége óta.

A 18. századi barokk remekmű, a borostyánszoba falát teljes egészében borostyánból és aranyból, drágakövekből készített burkolat díszítette. A borostyánkő-faragványokkal teljesen beborított falakat eredetileg I. Frigyes porosz király álmodta meg berlini kastélyába, amely aztán 1711-re készült el. Majd az uralkodó 1716-ban Nagy Péter orosz cárnak ajándékozta a borostyánszobát. Ezt követően a pazar borostyánkő-borításnak a Szentpétervár melletti Carszkoje Szeló-i Katalin-palota adott otthont, egészen 1941-ig, amikor is a német hadsereg úgymond hazavitte a kincseket,  Königsbergbe. A ma Kalinyingrád néven Oroszországhoz tartozó hajdani Königsberg, a világháború idején Kelet-Poroszország fővárosa volt, ezért tárolták ott 1941-től a borostyánszoba kincsegyüttesét, miután elrabolták azt Szentpétervár közeléből. A borostyánszobának aztán Königsberg 1945-ös elestét követően nyoma veszett. Carszkoje Szelóban jelenleg a borostyánszobának az eredetinél silányabb anyagokból megépített másolata tekinthető meg.

Peter Lohr elmondása szerint ő 2001-ben kapott értesítést arról, hogy van egy olyan elfeledett, föld alatti vasúti alagútszakasz Drezda közelében, ahol a Harmadik Birodalom tudósai fegyverfejlesztési programokon dolgoztak a háború alatt, illetve ahol a háború végén a menekülő német hadsereg különleges szállítmányokkal teli vasúti kocsijait lehetett látni, köztük a borostyánszoba kincseit szállító vonatot is.

Lohr ezt követően utánanézett a barlangkomplexum létezését bizonyító eredeti dokumentumoknak, majd pedig földradaros vizsgálatokat is végzett, amikor már bizonyítást nyert, hogy a helyszínen valóban volt a háború idején egy alagútrendszer.

A radarvizsgálat idén szeptemberben azt mutatta ki, hogy a kérdéses területen, a mélyben jól kivehető egy olyan érintetlennek tűnő és meglehetősen szerteágazó alagút, illetve folyosórendszer, amely méretei alapján vasúti kocsikat is rejthet. 

A német kincskeresők mindezek alapján azt valószínűsítik, hogy a most felfedezett és hamarosan feltárásra kerülő világháborús bunker- és alagútrendszerben ott állhat az a vasúti kocsi, amely a feltételezések szerint 1945 áprilisában Königsbergből érkezett a területre, többek között a borostyánszoba kincsét is odaszállítva.

Oroszország várja a kutatás eredményét, de nem bízik a kincs előkerülésében

A borostyánszoba esetleges megtalálásáról szóló hírre reagálva megszólaltak az orosz illetékesek is. Irina Nacharova, a Carszkoje Szelo Állami Múzeum kutatási és oktatási igazgatóhelyettese azt mondta a TASS hírügynökségnek, hogy már olyan sokszor felröppentek hasonló hírek, amelyek aztán alaptalannak bizonyultak, hogy ezek és az évtizedek óta eredménytelen keresési erőfeszítések miatt most sem bíznak a kincs megtalálásában.

Az orosz múzeumi vezető egyébként azt is elmondta, hogy a Szovjetunió 1979-ben hagyott fel hivatalosan a kincs utáni kutatással. De ha most meg is kerülne a kincs az is csupán részlegesen hozhatná vissza a borostyánszoba eredeti pompáját. 

Ennek pedig az az oka, hogy a díszítések, amelyek borostyánból készültek, azok nem megfelelő tárolás esetén javíthatatlan károsodást szenvednek, de egyébként is, idővel természetes módon veszítenek kezdeti fényükből. 

Az eredeti borostyán elemek közül közel 100 darab Oroszországban maradt és ezek sajnos mind jelentős mértékben veszítettek is mostanra a különlegességüket adó, eredeti fényes csillogásukból. A borostyán kifakulásával tisztában volt az orosz cári család is, ezért az első világháború kitörése előtt már tervbe vették a díszítések cseréjét, amely aztán a háború miatt elmaradt.

Az orosz műemléki hatóságok ennek ismeretében folyamatosan ellenőrzik a jelenlegi - a helyreállított - borostyánszoba múzeumban levő borostyán díszek állapotát és kicserélik azokat, ha szükséges.

szabad vasárnap
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

A Jobbik képtelen elengedni az iszlámot, ismét a muzulmánokkal példálóznak

A Jobbik képtelen elengedni az iszlámot, ismét a muzulmánokkal példálóznak

közeleg a tél

A baloldali értelmiséget kiszolgáló Vona Gábor után most a párt szóvivője "coming outolt". Mirkóczki Ádám arról beszélt, hogy életében egyszer szeretne elmenni egy izraeli zarándokútra.

Soros György EP-képviselője szerint automatikus kényszerbetelepítés kell

Soros György EP-képviselője szerint automatikus kényszerbetelepítés kell

közeleg a tél

A luxemburgi Frank Engel EP-képviselő szerint a migráció ügyében nem az a kérdés, hogy kötelező-e a rendszer, hanem az, hogy automatikus legyen. A politikus az M1 aktuális csatornán sugárzott interjúban arról is beszélt, hogy vannak országok, köztük Magyarország is, amelyek nem akarnak részt venni abban, hogy közös megoldás szülessék a problémára.

Az Indexet ismét megcáfolta az élet

Az Indexet ismét megcáfolta az élet

kinyílott a pitypang

A legnagyobb pofonokat tényleg az élet osztja ki, mondaná az Oravecz Nórába öltött Panyi Szabi, aki a magyarországi Uber körüli cirkuszban természetesen az amerikai hiperkapitalista cég oldalára állt és egy összeesküvéseken nyugvó véleménycikket írt. Mondanom sem kell, hogy minden, amit Panyi előre látott, az bekövetkezett, csak nem éppen úgy, ahogy azt megjövendölte a Jós.

Soros eközben lefizette a fél nemzetközi médiát

Soros eközben lefizette a fél nemzetközi médiát

amerika, london, párizs

Így néz ki a függetlenobjektív tájékoztatás a liberálisoknál.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Soros György EP-képviselője szerint automatikus kényszerbetelepítés kell; Egy agg demokrata párti képviselő is évtizedeken keresztül zaklatott nőket; Az Uber lefizette a tőle adatokat ellopó hackereket. Ezek a nap legfontosabb hírei!

Kritikus helyzetbe került az eltűnt tengeralattjáró legénysége

Kritikus helyzetbe került az eltűnt tengeralattjáró legénysége

amerika, london, párizs

Kritikus időszak kezdődik a hat napja eltűnt argentin tengeralattjáró legénysége számára, mert ha a vízi jármű lesüllyedt az Atlanti-óceán fenekére, és nem tud a felszínre emelkedni, akkor csak hét napra elég a 44 ember oxigéntartaléka - közölte kedd este az argentin haditengerészet szóvivője.

Lefizette az Uber a tőle adatokat ellopó hackereket

Lefizette az Uber a tőle adatokat ellopó hackereket

amerika, london, párizs

Az Uber globális személyszállító vállalat csak most közölte, hogy tavaly csaknem 57 millió ügyfél adatait lopták el tőle hackerek, akiket sajtóinformációk szerint később lefizettek, hogy megsemmisítsék azokat.

Transzszexuális mesekönyv svéd óvodásoknak

Szerencsére a svéd gyerekek sem maradnak transzszexuálisokról szóló esti mese nélkül Svédországban. A legújabb LMBTQ-mesekönyvben a főszereplő egy transznemű férfi, akinek van egy lova, amelyik kutyának képzeli magát.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére