Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mégsem rákkeltõ a kávé

Horváth József György

2016.06.15. 15:11

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) rákkutatási ügynöksége kivette a kávét a rákkeltõ anyagok kategóriájából, mert nincs elegendõ bizonyíték a kávé és a tumor közötti összefüggésre. A nagyon forró italok azonban még mindig veszélyesnek számítanak.

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) szerdán közzétett jelentése azt is megállapította, hogy bármiféle "nagyon forró" ital fogyasztása növeli a rák kockázatát, ezért a "valószínűleg rákkeltő" kategóriába sorolta őket.

A jelentés megemlíti, hogy Kínában, Iránban és egyes dél-amerikai országokban a teát és a növényi főzeteket hagyományosan rendkívül forrón, több mint 65-70 Celsius-fokon isszák, ami sokkal melegebb az Európában és Észak-Amerikában felszolgált italoknál.

A lyoni székhelyű ügynökségnek a brit Lancet Oncology című szaklapban megjelent tanulmánya alapján nincs megfelelő bizonyíték arra, hogy a kávé rákot okozhat.

Nem tudom, miért volt korábban a kávé a rákkeltők kategóriájában. A rendelkezésre álló legmegbízhatóbb kutatások szerint a kávé nem növeli a rák esélyét"

- magyarázta Owen Yang, az Oxfordi Egyetem szakértője, aki korábban vizsgálta a rák és a kávéfogyasztás összefüggését, de az IARC-kutatásban nem vett részt.

A nagyon forró italok ellenben fokozhatják a daganat veszélyét.

Dana Loomis, az IARC rákkeltő anyagok osztályozását végző csoportjának egyik vezetője elmondta, hogy mivel a nyelőcsőrák szokatlanul gyakran fordul elő azokban az országokban, ahol nagyon forró italokat szokás inni, elkezdték vizsgálni az összefüggést.

A 60 Celsius-foknál forróbb folyadék fogyasztása ártalmas lehet, a torok hősérülését okozhatja, ami végső soron kedvez a daganat növekedésének, ám ezt kevés bizonyíték támasztja alá"

- mutatott rá Loomis, aki azt is hozzáfűzte, hogy nincs elegendő bizonyíték arra sem, hogy a túl forró ételek fogyasztása rákkeltő lenne.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére