Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a Lázadókhoz!”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Megoldódhat a krízis Szíriában

2017. január 11. 23:38

DAMASZKUSZ, 23:38

Az egyik szíriai tisztségviselő szerint egyezség született a damaszkuszi vízellátás helyreállításáról. A fővárosban évek óta súlyos gondot okozott, hogy több negyedbe nem jutott tiszta ivóvíz.

A szíriai kormány és a felkelők hosszas tárgyalás után megállapodtak. A tervek szerint  helyreállítanák a Damaszkuszt vízzel ellátó Barada folyó völgyében lévő szivattyúállomást. A tisztségviselő nyilatkozatát egyelőre nem erősítették meg a felek. A város északi részét utaló lázadók, valamint ellenzéki aktivisták tagadták, hogy bármiben megegyeztek volna.

Ibrahim Aláa szerint abban állapodtak meg a felek, hogy a felkelők (akik amúgy nem helyiek) leteszik a fegyvert, cserébe elszállítják őket más szíriai városokba. A kormányerők ezt követően birtokukba veszik és aknamentesítik a térséget, a szakemberek pedig helyreállítják a Barada folyó forrásánál lévő szivattyútelepet.

Fotó: AFP
Tavaly év vége óta a szíriai fővárosban négymillió ember él ivóvíz nélkül, mert szándékosan üzemanyaggal szennyezték be a vízforrást. A szemben álló felek egymást vádolják a történtekkel.

Korábban már előfordult, hogy a Barada-völgyet 2012 óta uraló felkelőcsoportok megengedték a kormány mérnökeinek, hogy elvégezzék a szivattyúállomáson a szükséges karbantartásokat. 

A lázadók többször is elvágták a vízszolgáltatást, hogy így kerüljenek jobb pozícióba, ugyanis így igencsak nagy nyomást tudtak gyakorolni a kormányerők hadseregére. Az ENSZ becslései szerint 45 ezren élhetnek a völgyben, és 7000-en menekülhettek el a legfrissebb összecsapások elől.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
Az EB alelnöke Magyarország és Lengyelország elleni fellépésre buzdítja a tagállamokat

Az EB alelnöke Magyarország és Lengyelország elleni fellépésre buzdítja a tagállamokat

amerika, london, párizs

Frans Timmermans nem adja alább egy jó kis jogállami sivalkodásnál. A holland szociáldemokrata politikus meg is mutatta, hogyan kell ezt csinálni egy jó kis német lapinterjúban.

Pornót nézetett a 10 éves áldozatával a migráns, majd megerőszakolta

Pornót nézetett a 10 éves áldozatával a migráns, majd megerőszakolta

amerika, london, párizs

Az erőszakoló migráns most azért könyörög, hogy a svéd kormány ne toloncolja vissza Irakba.

Magyarországon fogták el korábban a londoni merénylőt

Magyarországon fogták el korábban a londoni merénylőt

amerika, london, párizs

Az idő haladtával egyre többet tudni a londoni merénylőről. Abu Izzadeen jamaicai származású brit iszlamista hitszónokot 2015. novemberében Lőkösházán is elfogták.

Az ISIS radikális hitszónoka volt a londoni terrorista

A brit Channel 4 úgy tudja, hogy a szerdai merénylő a terrorszervezet brit toborzója és radikális térítője, Abu Izzadeen volt.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Terror Londonban; A francia muszlim fiatalok elfogadják a terrorizmust; Brüsszelben tárgyalják a vérlázító Benes-dekrétumok ügyét. A nap legfontosabb hírei, szerintünk.

Szijjártó adna egy pofont a terrorizmusnak

A külgazdasági és külügyminiszter a szerdán Washingtonban megrendezett terrorellenes nemzetközi konferencián felajánlotta a magyar katonai részvétel növelését és meghosszabbítását Irakban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére