Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Megnőtt a V4-ek súlya Európában

2018. március 27. 18:28

A Migrációkutató Intézet legfrissebb elemzésében a visegrádi négyek (V4) migrációs együttműködését vizsgálta. Az elemzők kiemelték, hogy a migrációs válság, valamint az Európai Unió válságkezelésben megmutatkozó késlekedése és eredménytelensége relatíve megnövelte az e kérdésben egységesen és eltökélten fellépő visegrádi négyek politikai súlyát.

A kutatók álláspontja szerint egységes fellépéssel a visegrádiak csökkenthetik a különutasság politikai kockázatait, erősíthetik saját álláspontjuk legitimitását, javíthatják alkupozíciójukat, érdemi döntési alternatívát kínálhatnak mások javaslata ellenében, sőt néhány országgal kiegészülve képesek lehetnek bármely uniós döntés blokkolására.

Az intézet korábban végzett kutatásai alapján az elemzők azt is megállapították, hogy az EU menekültügyi irányvonalának főbb elemeit a visegrádi közvélemény döntő többsége nem támogatja, ezért az elmúlt három évben az e téren felvállalt konfliktusok belpolitikailag erősítették a V4-es kormányokat és a tömeges migrációt ellenző pártokat. Összeurópai szinten is erősödött a V4 pozíciója, derül ki a Századvég Alapítvány átfogó, teljes Európai Unióra kiterjedő, Project 28 elnevezésű közvélemény-kutatásából. A válaszadók szerint 52 százalék gondolja úgy, hogy a közép-kelet-európai országok jobban kezelik a migrációs válságot, és csupán 24 százalék gondolja azt, hogy Brüsszel teljesít jobban ebben az ügyben. A visegrádi országokon belül ez az arány még magasabb az összeurópai szinthez képest (Magyarországon 73%, Csehországban 65%, Szlovákiában 57%, Lengyelországban pedig 52%).

Az Európai Unió jövőjének kérdésében az intézet felhívta a figyelmet arra is, hogy három visegrádi kormány (a szlovák kivételével) ellenzi az integráció túlzott mélyítését, és a közös ügyekben a jelenleginél több beleszólást biztosítana a tagállami kormányoknak és parlamenteknek. A kutatók megállapították továbbá, hogy

a migráció kérdésében egységes a multikulturális ideológia bírálata, a tömeges és ellenőrizetlen migráció elutasítása, a kötelező betelepítési kvóták elvetése."

Az elemzés következtetéseként kimutatható, hogy ehhez hasonló álláspontra helyezkedő kormányt immáron nemcsak a keleti tagállamokban találunk, hanem például Ausztriában is. Ráadásul a legutóbbi olaszországi választáson előretört és a parlamentben a helyek többségét megszerző pártok a migrációpolitika terén szintén ilyen nézeteket vallanak, ami érdekes helyzetekhez is vezethet az Európai Unió Tanácsában: az Egyesült Királyság kiesésével a keleti tagállamok Olaszországgal összefogva bármely uniós döntés elutasításához elegendő súllyal rendelkeznének, sőt Olaszország és Ausztria együttes támogatása esetén a visegrádi négyek már Románia és Bulgária egyetértésével is képesek lennének a döntések blokkolására.

A V4-ek migrációügyi összefogása tehát több, mint aminek látszik, s politikailag messze túlmutat a menekültkérelmeken és az elosztási kvótákon – olvasható az elemzésben.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Hiába készült nagyon Macron a beszédére, bealudtak rajta

Hiába készült nagyon Macron a beszédére, bealudtak rajta

amerika, london, párizs

November 11-én volt száz éve, hogy lezárult az első világháború. A centenárium kapcsán óriási hepajt rendeztek Párizsban, több mint 70 állam- és kormányfő vett részt a Diadalív öröklángjánál tartott megemlékezésen.

Duterte: a Nemzetközi Büntetőbíróság idiótákból áll

Duterte: a Nemzetközi Büntetőbíróság idiótákból áll

amerika, london, párizs

A Fülöp-szigetek szabad szájú elnöke ezúttal sem hazudtolta meg önmagát.

Manfred Webernek elég lesz Juncker helye

Mégsem indul a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségi posztjáért a párt január 19-re összehívott rendkívüli kongresszusán Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetője, csúcsjelöltje, a CSU alelnöke.

Ömleni fog a pénz Budapestre

Ömleni fog a pénz Budapestre

kétharmad

1000 milliárd forintot jelent a fővárosnak a kormánnyal aláírt, 15 pontból álló megállapodás. A kontraktust Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester írta alá szombaton.

A Fidesz megpróbálja kihúzni Junckerből, mennyi közpénzt utal az EU a migránskártyákra

A Fidesz megpróbálja kihúzni Junckerből, mennyi közpénzt utal az EU a migránskártyákra

kétharmad

Írásbeli kérdéssel fordulnak az Európai Bizottság (EB) "isiászos" elnökéhez.

Olasz kormány: a francia étvágy hírhedt és már régóta ismerjük

Az olasz kormány egyik minisztere úgy fogalmazott: a francia elnök az EU Olaszország ellen irányuló nyomásának vezéralakja lett.

Kigyulladt Gyurcsányék főhadiszállása

Kigyulladt Gyurcsányék főhadiszállása

kétharmad

Szombaton, Budapest VI. kerületében kigyulladt egy négyemeletes irodaépület negyedik emelete. A helyszínre nagy erőkkel érkeztek a tűzoltók. Közben kiderült: a Demokratikus Koalíció (DK) irodái "gyulladtak" ki. A tüzet eloltották.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére