Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
állatfarm
 
 
 
 

Megmutatjuk mire képesek a szuperintelligens varjak

2016. augusztus 10. 14:52

Az oxfordi kutatók azt gondolták, hogy Bettynek, az új-kaledóniai varjúnak hirtelen jutott eszébe az eszközkészítés ötlete, de egy új tanulmány szerint a varjaknál már régóta kialakult ez a képesség.

Betty a varjú világszerte kápráztatja el az embereket kivételes intelligenciájával. A madár kapott egy egyenes drótot, amivel megpróbált kipiszkálni egy kis, csemegével töltött vödröt egy dunsztos-üvegből. Rövid ideig próbálkozott, majd rájött, hogy az egyenes dróttal nem fog menni a mutatvány, ezért meggörbítette a végét. A kísérlet 2002-ben történt, és egy új tanulmány szerint ez nem Betty kivételes képességeit bizonyította, mert a jó problémamegoldó képesség az egész fajra jellemző.

Akkoriban ismert volt a tény, hogy az új-kaledóniai varjak eszközként használnak kisebb gallyakat, de ekkor még nem tudták a kutatók, hogy a madarak képesek meghajlítani ezeket.

A 2002-es tanulmány szerint Bettynek spontán módon spontán módon jutott eszébe ez a megoldás, miután jól szemügyre vette és megértette a kísérleti elrendezést. Ez sokkolta az összehasonlító idegtudományok szakembereit és a kísérlet azóta is az állati intelligencia fényes bizonyítéka.

Az új-kaledóniai varjak természetes viselkedési mintájához tartozik a tárgyak meghajlítása – állapította meg egy biológusokból álló kutatócsoport 2016-ban.

Alig hittünk a szemünknek. A legtöbb madár a lábát használta a hajlításhoz: a csőrükben volt a faág egyik vége és a lábuk alatt a másik, és addig feszítették az ágakat, amíg meg nem hajlottak. Volt olyan madár is, amelyik az ágacskát nekinyomta a fatörzsnek és így hajlította meg. A madarak a hajlítható ágakat tudatosan választják ki. A kutatásunk az egyik legjobb bizonyíték arra, hogy mennyire fontosak az alapvető természettudományi kutatások. Amikor a kollégáim 15 évvel ezelőtt megvizsgálták Bettyt, akkor még keveset tudtunk a varjak természetesen viselkedéséről."

– mondta Dr. Christian Rutz, a kutatás vezetője.

A kutatók kissé beavatkoztak a természet rendjébe: faüregek belsejébe helyeztek el különféle csemegéket a varjak számára, és olyan ágakat hordtak a helyszínre, amelyek megfelelőek a hajlításra és arra, hogy a varjak kipiszkálják az élelmet.

A madarakat egy rövid ideig fogságban tartották, mielőtt újra szabadon eresztették volna őket. Dr. Rutz szerint elképesztő volt látni, ahogy a varjak eszközöket készítettek. Egyes madarak ugyanolyan módszerrel hajlították meg az ágakat, mint a videón látható Betty.

A 2016-os kutatás szerint tehát Betty nem jött rá a megoldásra, csupán egy olyan technikát alkalmazott, amelyet korábban is alkalmazott. Azt mindenesetre nem tudták kizárni a kutatók, hogy a madár átlátta a kísérleti elrendezésben rejlő lehetőségeket és innovatívan cselekedett.

Az új-kaledóniai varjak ügyes eszközhasználók. A bonyolult viselkedési minta valószínűleg genetikai öröklődés és élethosszig tartó tanulás és szocializáció eredménye – mindezt még nem értjük teljesen. A jövőben sok kísérletet fogunk elvégezni, hogy megtudjuk mire is képesek ezek a madarak."

– mondta James St. Clair a tanulmány egyik társszerzője.

Betty 2005-ben elhunyt.

2009-ben egy másik kutatócsoport vetési varjakkal ismételte meg a kísérletet – ezek a madarak nem használnak eszközöket. Ez a faj szintén képes volt az eszközhasználatra.

A varjúfélék családjába 24 nem és 118 faj tartozik.

A Royal Society Open Science hozta le a kutatás eredményeit.

(Guardian)

OLVASTAD MÁR?

állatfarm
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Mióta Sadiq Khan vezeti Londont, az erőszak a mindennapok része lett

A brit közlekedési rendőrség legfrissebb adatai szerint a londoni metróban elkövetett bűncselekmények száma 43 százalékkal ugrott meg az elmúlt három évben, mióta a város vezetését Sadiq Khan vette át.

Már vádat is emeltek Macron korábbi testőre ellen

Már vádat is emeltek Macron korábbi testőre ellen

amerika, london, párizs

Alexandre Benalla ellen azután kezdett nyomozni az ügyészség, miután kiderült, hogy luxuskörülmények között, diplomata-útlevéllel utazgatott.

Hollywood ismét eleget tett a liberális elvárásoknak: az lehetsz, ami lenni akarsz

Hollywood ismét eleget tett a liberális elvárásoknak: az lehetsz, ami lenni akarsz

szabad vasárnap

A Sebezhetetlen és a Széttörve folytatásaként M. Night Shyamalan univerzumának újabb fejezetéhez érkeztünk. Van az a hollywoodi legenda, hogy Shyamalan minden nagyon jó filmjére jut egy igazán rossz. A legenda sajnos ismét igaznak bizonyult, az Üveg ugyanis nem lett más, mint egy darabokra tört álom.

Salvini pártját nem lehet megállítani: tovább erősödött a Liga támogatottsága

Salvini pártját nem lehet megállítani: tovább erősödött a Liga támogatottsága

amerika, london, párizs

Megközelíti a 36 százalékot a Matteo Salvini vezette olasz kormánypárt, a Liga támogatottsága egy szombaton közölt közvélemény-kutatás szerint, amelynek eredménye a Liga egyeduralmát mutatja ki az országban négy hónappal az európai parlamenti választások előtt.

A téves párhuzam

A téves párhuzam

kétharmad

A mostani tüntetéssorozat miatt a balliberális médiumok, illetve politikum egyre gyakrabban emlegeti 2006-ot. A két esemény között párhuzamot vonni nemcsak téves, veszélyes, hanem nettó butaság - erre világított rá az Echo TV Informátor című műsora.

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

Az "Árnyékszékkormány"

Megtámadták a tüntetők az Echo TV stábját

Az Echo TV kollégái kint vannak a budapesti demonstráción, többen az operatőrre támadtak. A rendőröknek kellett közbeavatkozniuk.

Az Index fake news gyár megint hírt hamisított: most éppen Székesfehérvárról

A tények és a valóság egyáltalán nem érdekli a ballib álhírgyártó médiumokat. A minden áron az ellenzéket propagálni akaró nagy igyekezetében az Index most épp a valójában történteknek az ellenkezőjét közölte a Székesfehérvár pénteki közgyűléséről megírt álhírében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére