Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Megindult a francia dzsihadisták exportja Afganisztánba

2017. december 11. 21:58

KABUL, 21:58

Az észak-afganisztáni Darzab környékén több száz külföldi dzsihadista telepedett le novemberben. A helyi afgán források szerint sok közöttük a fehér bőrű francia és franciául beszélő algériai arab is, akik Tádzsikisztán, illetve a nemrég megszüntetett Iszlám Állam felől érkeztek a muszlim szélsőségesek által ellenőrzött területre. Ezek alapján úgy tűnik, hogy az Iszlám Állam megpróbál újjáalakulni vagy legalábbis egy hídfőállást létesíteni Afganisztánban.

Az AFP helyi forrásokra hivatkozva azt közölte, többek között francia és algériai iszlamista  harcosok csoportjai érkeztek a napokban Észak-Afganisztán iszlamista ellenőrzésű területeire.

A francia hírügynökség szerint ez az első alkalom, hogy az Iszlám állam francia harcosai bizonyítottan megjelentek Afganisztánban. 

Az AFP által idézett elemzők szerint az iszlamista külföldiek csoportjai – amelyekben franciák is vannak – alapvetően az Iszlám Állam hajdani szírai és iraki területeiről mentek át az afgán területre.

A francia sajtó értékelése szerint ez rendkívül aggasztó, mivel 2015 óta Európában Franciaország szenvedte el a legsúlyosabb támadásokat az Iszlám Állam terroristái miatt, akik most új területet foglalhatnak el. 

A francia állam pedig eközben továbbra sem tudja eldönteni, hogyan kezelje azt a helyzetet, hogy minimum több száz állampolgára (vagy inkább több ezer) csatlakozott a Közel-Kelet dzsihadista terrorszervezeteihez az elmúlt egy-két évben.

Az AFP-nek nyilatkozó Baaz Mohammad Dawar kerületi kormányzó közlése szerint az algériai és francia állampolgárok – csecsenekkel, üzbégekkel és tádzsikokkal együtt – november óta érkeznek az Észak-Jowzjan tartományban található Darzab környékére. 

Kabulban az európai és az afgán biztonsági források is megerősítették a hírt, miszerint francia dzsihadisták érkeztek az országba. A kabuli források hozzátették még azt is, hogy fogalmuk sincs arról, pontosan hány külföldi harcos érkezett Afganisztánba az utóbbi időben.

Az Iszlám Állam afganisztáni fiókszervezete 2015-óta erősödött meg, amikor is az iszlamisták elfoglalták Nangarhár és Kunar tartományok nagy részét. 2017-re az Iszlám Állam afgán dzsihadistái kiterjesztették a hatalmukat észak felé, az üzbég határ melletti Jowzjan tartományra is, és öngyilkos merénylőikkel többször is pusztító támadást hajtottak végre a főváros, Kabul ellen.

Darzab lakói azt mondták az AFP-nek, hogy körülbelül 200 külföldi állampolgár lehet a Bibi Mariam falutól néhány méterre nemrég felállított dzsihadista katonai kiképzőtáborban.  

Mohammad Raza Ghafoori, Jowzjan tartomány kormányzói szóvivője úgy tudja, hogy a francia nyelvű, fehér bőrű dzsihadista férfiakkal és nőkkel mintegy 50 gyermek is érkezett a kiképzőtáborba.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Komoly tűzharc után megölték az izraeli katonák a múlt heti rabbigyilkosság gyanúsítottjait

Izraeli katonák csütörtök hajnalban tűzharcban lelőtték a múlt heti ciszjordániai rabbigyilkosság egyik feltételezett elkövetőjét. A helyi média beszámolója szerint másik két embert őrizetbe vettek, a lövöldözésben két izraeli katona is megsebesült.

Az USA ingyen fegyverzi fel az oroszok szomszédját

Az USA ingyen fegyverzi fel az oroszok szomszédját

amerika, london, párizs

Az ukrán elnök bejelentette, hogy országa ingyen kapja meg Amerikától a Javelin típusú páncéltörő rakétákat. De 350 millió dollár értékben más fegyvereket is kap.

Közeleg Svédisztán!

Közeleg Svédisztán!

amerika, london, párizs

A felnőttek számára indított nyelvi kurzusok közül most már az arab nyelvűek a legnépszerűbbek. Ez azt is jelenti, hogy ma már többen tanulnak arabul a skandináv országban, mint angolul vagy franciául.

"Magyarország egyre biztosabb jövőképet tud nyújtani"

"Magyarország egyre biztosabb jövőképet tud nyújtani"

közeleg a tél

Magyarország egyre biztosabb jövőképet tud minden fiatal számára nyújtani - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a 18. Educatio oktatási szakkiállítás megnyitóján, csütörtökön Budapesten.

A balos filozófus heves zsidózás közben fejti ki életrajzi könyvében, hogy a Fidesz parasztokból áll

A balos filozófus heves zsidózás közben fejti ki életrajzi könyvében, hogy a Fidesz parasztokból áll

kinyílott a pitypang

Vajda Mihály egykoron még baloldali "sztárértelmiséginek" számított, mára azonban teljesen leamortizálta magát. Önéletrajzi könyvében becsmérlően beszél a magyarokról, parasztoknak nevezi őket, de a zsidókról sem éppen politikailag korrekten nyilatkozik.

Babis február végéig szeretné megalakítani új kormányát

Andrej Babis, a legutóbbi csehországi választásokon a legtöbb mandátumot szerző ANO mozgalom vezetője azt szeretné, ha az új cseh kormányt államfőként Milos Zeman nevezné ki még akkor is, ha elveszíti a jövő heti elnökválasztást, és a kormány február végéig megalakulna - derül ki abból az interjúból, amely csütörtökön jelent meg a Mladá Fronta Dnes című napilapban.

Ha minden igaz, lesz új amerikai nagykövetünk

Ha minden igaz, lesz új amerikai nagykövetünk

közeleg a tél

A Magyar Idők úgy tudja, a republikánus kötődésű David Corstein lehet hazánkban a következő misszióvezető.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére