Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Megindult a francia dzsihadisták exportja Afganisztánba

2017. december 11. 21:58

KABUL, 21:58

Az észak-afganisztáni Darzab környékén több száz külföldi dzsihadista telepedett le novemberben. A helyi afgán források szerint sok közöttük a fehér bőrű francia és franciául beszélő algériai arab is, akik Tádzsikisztán, illetve a nemrég megszüntetett Iszlám Állam felől érkeztek a muszlim szélsőségesek által ellenőrzött területre. Ezek alapján úgy tűnik, hogy az Iszlám Állam megpróbál újjáalakulni vagy legalábbis egy hídfőállást létesíteni Afganisztánban.

Az AFP helyi forrásokra hivatkozva azt közölte, többek között francia és algériai iszlamista  harcosok csoportjai érkeztek a napokban Észak-Afganisztán iszlamista ellenőrzésű területeire.

A francia hírügynökség szerint ez az első alkalom, hogy az Iszlám állam francia harcosai bizonyítottan megjelentek Afganisztánban. 

Az AFP által idézett elemzők szerint az iszlamista külföldiek csoportjai – amelyekben franciák is vannak – alapvetően az Iszlám Állam hajdani szírai és iraki területeiről mentek át az afgán területre.

A francia sajtó értékelése szerint ez rendkívül aggasztó, mivel 2015 óta Európában Franciaország szenvedte el a legsúlyosabb támadásokat az Iszlám Állam terroristái miatt, akik most új területet foglalhatnak el. 

A francia állam pedig eközben továbbra sem tudja eldönteni, hogyan kezelje azt a helyzetet, hogy minimum több száz állampolgára (vagy inkább több ezer) csatlakozott a Közel-Kelet dzsihadista terrorszervezeteihez az elmúlt egy-két évben.

Az AFP-nek nyilatkozó Baaz Mohammad Dawar kerületi kormányzó közlése szerint az algériai és francia állampolgárok – csecsenekkel, üzbégekkel és tádzsikokkal együtt – november óta érkeznek az Észak-Jowzjan tartományban található Darzab környékére. 

Kabulban az európai és az afgán biztonsági források is megerősítették a hírt, miszerint francia dzsihadisták érkeztek az országba. A kabuli források hozzátették még azt is, hogy fogalmuk sincs arról, pontosan hány külföldi harcos érkezett Afganisztánba az utóbbi időben.

Az Iszlám Állam afganisztáni fiókszervezete 2015-óta erősödött meg, amikor is az iszlamisták elfoglalták Nangarhár és Kunar tartományok nagy részét. 2017-re az Iszlám Állam afgán dzsihadistái kiterjesztették a hatalmukat észak felé, az üzbég határ melletti Jowzjan tartományra is, és öngyilkos merénylőikkel többször is pusztító támadást hajtottak végre a főváros, Kabul ellen.

Darzab lakói azt mondták az AFP-nek, hogy körülbelül 200 külföldi állampolgár lehet a Bibi Mariam falutól néhány méterre nemrég felállított dzsihadista katonai kiképzőtáborban.  

Mohammad Raza Ghafoori, Jowzjan tartomány kormányzói szóvivője úgy tudja, hogy a francia nyelvű, fehér bőrű dzsihadista férfiakkal és nőkkel mintegy 50 gyermek is érkezett a kiképzőtáborba.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Hazudozás és korrupció - egyre mélyebbre kerül a Jobbik

Hazudozás és korrupció - egyre mélyebbre kerül a Jobbik

spring is coming

Mirkóczki Ádám keddi nyilatkozata nagy karriert futott be. Mint ismert, az egyre másra korrupciós ügyekbe keveredő Jobbik szóvivője elmondta: "az a retorika, ami 2010 előtt ment, az volt a nem igaz". Emellett még korábban a párt ősellenségének kikiáltott Alföldi Róbert színházi rendezőt is a keblére ölelte volna. Mirkóczki nyilatkozatára a többi párt is reagált azóta.

Kőkemény fickó lesz Trump új tanácsadója

Kőkemény fickó lesz Trump új tanácsadója

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök leváltotta Herbert McMastert és helyére John Boltont nevezte ki az új nemzetbiztonsági tanácsadójának.

Gyurcsány barátja ellen újabb vádak merültek fel

Gyurcsány barátja ellen újabb vádak merültek fel

spring is coming

Újabb vádak kerültek elő a Czeglédy Csaba ügyében. A 2014-es baloldali összefogás színeiben politizáló Czeglédy által vezetett cég a gyanú szerint a ZTE labdarúgócsapatának is nyújtott kölcsönöket, ami kapcsán felmerül a jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett gyanúja.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

A reggel legfontosabb hírei a 888-on!

Anális szexszel fenyegetett Vona helyettese

Anális szexszel fenyegetett Vona helyettese

spring is coming

Három újabb botrányos hangfelvétel került a PestiSrácok.hu birtokába, amelyeken hallható, hogy a Simicska pénzéből tengődő Jobbik második embere, Janiczak Dávid ózdi polgármester hogyan is beszél a nőkről, mi­kor azt gondolja, senki nem hallja.

Tűzszünet lesz a kelet-gútai pokolban

Tűzszünet lesz a kelet-gútai pokolban

amerika, london, párizs

Tűzszünetről sikerült megállapodni a szír kormányerőknek a második legnagyobb kelet-gútai fegyveres szervezettel, a Fajlak ar-Rahmán nevű iszlamista csoporttal.

Orbán: míg én vagyok a miniszterelnök, addig nincs esély a kényszerkvótára

Orbán: míg én vagyok a miniszterelnök, addig nincs esély a kényszerkvótára

spring is coming

A magyar kormányfő Brüsszelből, egy "nehéz nap" után üzent.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére