Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Big pikcsör
 
 
 
 

Maurer: "A német emberek lélekben egyetértenek Orbán Viktor politikájával"

Fűrész Gábor - GFG - Görgényi Tamás

2017. március 29. 15:38

Rendhagyó beszélgetés Maurer Szemerével a Századvég választási szakértőjével a német választásokról, a Schulz-effektről és a Merkel-effektről, a 45 feletti nőkről és a fiatal dühös férfiakról, az integrációról és a tabutémákról és arról, hogy "a német emberek lélekben egyetértenek Orbán Viktor politikájával."

„Lélekben egyetértenek Orbán Viktor politikájával”

Fotó: Kozma Zsuzsi

Fűrész: Érzékelhető az utcákon a migrációs probléma?

Maurer: Egyáltalán nem. Voltunk kis vidéki falvakban is, az egyikben a polgármester jelenleg is a Bundeswehr katonája. Részletesen elmondta, hogy pontosan hány migránst kellett befogadniuk – egyébként 98-at, és azt is, hogy hogyan helyezték el őket. Úgy működik a rendszer, hogy még az utolsó falu is megkapta, hogy hányat kell befogadniuk, kiraknak egy hirdetményt a helyieknek, hogy üresen álló ingatlanokat venne bérbe az önkormányzat, ezért fizetnek havi 400-500 eurót, utána berendezik a házakat, vesznek mosógépet, mosogatógépet, ágyat, matracot, szekrényeket a migránsoknak.

GFG: Jog a mosogatógéphez.

Fűrész: Atyaúristen.

Maurer: Hát igen. Kérdeztük, hogy most mi a helyzet, mert már eltelt egy év a befogadásuk óta. Azt mondják, hogy alapvetően két probléma van. Az egyik, hogy senki nem tud kommunikálni velük, mert senki se beszél szírül, se afgánul egy kis német faluban. Ezen azért ne lepődjünk meg. Úgy kommunikálnak velük, hogy a google translate-be beírják németül és amit a program kidob, az lesz a megfejtés. A másik, hogy nem nagyon tudják, hogy mi történik a befogadott migránsokkal. Valahogy megpróbálták őket regisztrálni, de voltak olyan családok, akik fogták magukat és továbbmentek, és most nem is tudni, hogy hol vannak és mi történik velük. Időnként ellenőrzik őket, havonta egyszer kapnak pénzt is. Akkor az negatív értelemben mindig egy izgalmas nap a falu életében...

GFG: Mint a szocializmus idejében a segélyre várás, ahogy várták a postást.

Maurer: Igen, annyi különbséggel, hogy ahogy a polgármester elmondta, itt ilyen nagyon érdekes kinézetű férfiak állnak a téren és akkor nem ajánlott még nappal sem a nőknek elhaladni előttük, mert furán néznek rájuk és néha vannak atrocitások is.

Fűrész: Ez egy döbbenetes történet. Úgy tűnik mintha megoldottak volna valamit, miközben, ha jól értem, gyakorlatilag szétszórtak embereket, akikkel se kommunikálni, se együttműködni nem tudnak. A migránsok nem tudnak beilleszkedni, nyilván nem dolgoznak, kapnak ingyen lakást, ingyen felszerelést, ellátását havonta.

Maurer: Az egyetlen konkrét integráció irányába tett lépés, hogy létrehoztak egy olyan közös főzőtanfolyamot, ahol a helyi németek és az afgán, szír asszonyok együtt főznek.

Fűrész: Ez kabaré.

Görgényi: Ha ezt lefordítjuk a hétköznap nyelvére, akkor én, a német faluban élő ember azt tapasztalom, hogy az én pénzemből befogadnak ide embereket, akiktől még félhetek is cserébe.

GFG: Ez a német integráció pontos meghatározása.

Fűrész: Ráadásul döbbenetes költségei vannak.

Görgényi: Rengeteg pénzembe kerül és cserébe félni kell tőlük.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Maurer: Ugyanakkor a német emberek látják, hogy ez a kérdés nincs megoldva. Helyi szinten jól lett kezelve, értsd úgy, hogy nem akasztotta meg a hétköznapi életet...

Fűrész: Tehát szőnyeg alá lett söpörve.

Maurer: Ezt azért a németek is látják, hogy ez a kérdés nincs megoldva. Nagyon dühösek Merkelre, hogy beengedte őket mindenféle korlátozás nélkül. Gyakorlatilag akikkel beszéltem, az aktivisták, a tanácsadók, a német emberek lélekben egyetértenek Orbán Viktor politikájával, helyeslik a magyar lépéseket, még ha nem is mondhatják ki nyíltan, hogy Orbánnal értenek egyet. Én arra számítok, hogy ha Merkel nyerni fog, akkor a választások után egy jóval keményebb bevándorláspolitikát léptet majd életbe. Egész egyszerűen nincsen más választása.

„Schulz még egy Merkelnél is sokkal nyitottabb és befogadóbb Németországot képzel el”

Görgényi: Azért mind Merkel, mind Schulz realista politikus, úgy érzem, hogy mintha mindketten arra apellálnának, hogy egy békés nagykoalícióban kihúzzák majd a következő négy évet, aztán majd meglátják, hogy mi lesz Európában. A választásokon tulajdonképpen az fog eldőlni, hogy ki lesz a nagykoalícióban a főnök.

Maurer: Ez igaz, de az is nyilvánvaló, hogy lesz egy újabb menekülthullám, amivel majd kezdeni kell valamit. A probléma, bárki is nyeri meg majd a választást, a következő ciklusban jelentkezni fog.

Görgényi: Nem az lesz, hogy bármi is lesz ennek a választásnak az eredménye ősszel, a megszokottnál gyengébb német kormány és kancellár lesz?

Maurer: Szerintem igen. És van itt még egy érdekes jelenség: az AfD. Vagyis hogy hogy tudott egy általuk szélsőjobboldalinak nevezett párt szinte a semmiből feljönni.

Fűrész: Az AfD-t a nemzetközi sajtó úgy tárgyalja mint egy szélsőséges, majdhogynem neonáci pártot, mi ebből az igazság?

Maurer: Az AfD a legnyíltabban rendszer-, elit- és bevándorlásellenes párt, fő támogatóik egyértelműen a dolgozó fiatal vagy középkorú dühös férfiak.  

Fűrész: Az AfD a régi Jobbik?

Maurer: Bizonyos értelemben igen. Azt tudni kell Németországról, hogy ha feltűnik egy AfD-hez hasonló képződmény, azt rögtön berakják a szélsőséges skatulyába. Minden olyan pártot tehát, amely jobboldaliként jelenik meg és veszélyezteti a jelenlegi nagykoalíciós status quót és stabilitást, azt tulajdonképpen lenácizzák.

Görgényi: Térjünk egy kicsit vissza Schulzhoz. Schulzról azt mondják, hogy baloldali anti-establishment figura, de hogyan támadja ő az establishmentet azon túl, hogy Merkel már a harmadik ciklusát tölti, megfáradt és azon túl, hogy neki nincsen érettségije?

Maurer: Schulz azokat próbálja megszólítani, akik kicsit rosszabbul jártak, a jelenlegi gazdasági jólétből nem annyira tudtak profitálni, akiknek az életszínvonala csökkent vagy nem nőtt annyira, amennyire remélték és valami újdonságra vágynak.

GFG: De az semmiképpen se mondható el róla, hogy a bevándorlásellenes hangulatot fogja meglovagolni. Ebben a tekintetben ő tulajdonképpen a merkeli politikát folytatja, nem?

Maurer: Abszolút, sőt Schulz még egy Merkelnél is sokkal nyitottabb és befogadóbb Németországot képzel el.

GFG: De ennek nem az a magyarázata, hogy az európai baloldal a bevándorlókkal akarja feltölteni saját szavazótáborát, tulajdonképpen a „menekültekből” rekrutálja az új baloldali szavazókat?

Maurer: Igen, így van, és ezt ismerték fel Németországban a középen és jobboldalon állók, hogy ha egy SPD-baloldal-zöld koalíció jönne, akkor az egy sokkal puhább bevándorláspolitikát hozna magával, egy széles, a passzívokat megcélzó osztogató politikával karöltve. Ez tönkre tenné a német konjunktúrát.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Fűrész: Schulz megjelenése, Magyarországon Botkának a felbukkanása szerintem annak a jele, hogy a baloldal elkezdi felismerni, hogy ha a jobboldal anti-establishment politikával lett sikeres Európában, akkor ennek meg kell teremteni a baloldali megfelelőjét.

GFG: Fizessenek a gazdagok!

Fűrész: Ha az emberek azt akarják, hogy szidják a politikusokat, akkor a 15-20 éve az establismentből élő baloldali politikusok egyszer csak elkezdik szidni saját magukat, az általuk követett politikát és persze a gazdagokat, mert azt gondolják, hogy ez a nyerő formula. Ez tulajdonképpen egy következménye a jobboldal sikerének. Copy-paste politika.

GFG: Két kérdésem van még a végére. Mi lesz ősszel Németországban és mit tanulhatunk mi ezekből a tartományi választásokból?

Maurer: Hogy mi lesz ősszel, ezt most nagyon nehéz megmondani. Ma azt mondanám, Merkel marad majd és a Schulz-féle lufi ki fog pukkanni. És hogy mi mit tanulhatunk abból, ami Németországban történik? Van abban veszély, ha minden jól megy. Ez  ahhoz önmagában nem elég, hogy megnyerjünk egy választást. Nem szabad tehát elkényelmesedni.

OLVASTAD MÁR?

Big pikcsör
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Gyurcsány felesége csak a mentelmi jog miatt akar EP-képviselő lenni

Gyurcsány felesége csak a mentelmi jog miatt akar EP-képviselő lenni

kétharmad

Deutsch Tamás szerint azért lett Dobrev Klára a DK európai parlamenti listavezetője, mert a folyamatban lévő ügyei miatt szüksége lehet a mentelmi jogra.

Segélyszállítmány miatt sodródik a polgárháború felé Venezuela

Segélyszállítmány miatt sodródik a polgárháború felé Venezuela

amerika, london, párizs

Magyar idő szerint szombat hajnalban a szélbalos venezuelai kormány elrendelte a kolumbiai határ egyes átkelőinek lezárását, közvetlen azelőtt, hogy egy kolumbiai segélyszállítmányt próbáltak volna meg bejuttatni az országba. A helyzet pattanásig feszült, ugyanis a világ túlnyomó többsége által támogatott és elfogadott Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető megérkezett a helyszínre és személyesen akarja átkísérni a segélyszállítmányt, ehhez azonban át kell verekednie magát a Maduro-hű venezuelai hadseregen.

Felfüggesztették a hallgatót, mert kritizálta a muszlimok szokásait

A diák a halal élelmiszerpiacot embertelennek nevezte, továbbá elmondta, hogy szerinte nem szabadna hagyni, hogy a migránsok ingyenesen kapjanak állami egészségügyi ellátást.

A bevándorlásellenes osztrák belügyminiszter szerint nem szabad visszafogadni az Iszlám Állam zsoldosait

A Közel-Keleten működő különbíróságok létrehozását javasolta Herbert Kickl osztrák belügyminiszter azon dzsihadisták ügyében, akik európai országokból érkeztek és csatlakoztak az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez Szíriában vagy Irakban.

Macron párttársa szerint, aki a hagyományos családmodellben hisz, iszlamista nézeteket vall

Macron párttársa szerint, aki a hagyományos családmodellben hisz, iszlamista nézeteket vall

amerika, london, párizs

Marléne Schiappa érdekes megállapítása szerint az azonosneműek házassága ellen tiltakozó Manif Pour Tous szervezet kísértetiesen hasonlít az iszlamista radikálisokhoz.

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

Svédország, Kr. u. 30

Szíriában nem volt ott anyuci, ezért most hazatérne a gyilkoló dzsihadista

Szíriában nem volt ott anyuci, ezért most hazatérne a gyilkoló dzsihadista

amerika, london, párizs

2014-ben Jack Letts, az oxfordi diák Szíriába szökött. Hamar rájött azonban, hogy ott sem fenékig tejfel az élet: hiányzik az anyukája, ezért most már hazatérne Nagy-Britanniába.

Ezt is "megfejtették": az első ember románul beszélt

Ezt is "megfejtették": az első ember románul beszélt

kinyílott a pitypang

Már Romániában is elavult a dákoromán kontinuitás elmélete?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére