Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
Big pikcsör
 
 
 
 

Maurer: "A német emberek lélekben egyetértenek Orbán Viktor politikájával"

Fűrész Gábor - GFG - Görgényi Tamás

2017. március 29. 15:38

Rendhagyó beszélgetés Maurer Szemerével a Századvég választási szakértőjével a német választásokról, a Schulz-effektről és a Merkel-effektről, a 45 feletti nőkről és a fiatal dühös férfiakról, az integrációról és a tabutémákról és arról, hogy "a német emberek lélekben egyetértenek Orbán Viktor politikájával."

„Lélekben egyetértenek Orbán Viktor politikájával”

Fotó: Kozma Zsuzsi

Fűrész: Érzékelhető az utcákon a migrációs probléma?

Maurer: Egyáltalán nem. Voltunk kis vidéki falvakban is, az egyikben a polgármester jelenleg is a Bundeswehr katonája. Részletesen elmondta, hogy pontosan hány migránst kellett befogadniuk – egyébként 98-at, és azt is, hogy hogyan helyezték el őket. Úgy működik a rendszer, hogy még az utolsó falu is megkapta, hogy hányat kell befogadniuk, kiraknak egy hirdetményt a helyieknek, hogy üresen álló ingatlanokat venne bérbe az önkormányzat, ezért fizetnek havi 400-500 eurót, utána berendezik a házakat, vesznek mosógépet, mosogatógépet, ágyat, matracot, szekrényeket a migránsoknak.

GFG: Jog a mosogatógéphez.

Fűrész: Atyaúristen.

Maurer: Hát igen. Kérdeztük, hogy most mi a helyzet, mert már eltelt egy év a befogadásuk óta. Azt mondják, hogy alapvetően két probléma van. Az egyik, hogy senki nem tud kommunikálni velük, mert senki se beszél szírül, se afgánul egy kis német faluban. Ezen azért ne lepődjünk meg. Úgy kommunikálnak velük, hogy a google translate-be beírják németül és amit a program kidob, az lesz a megfejtés. A másik, hogy nem nagyon tudják, hogy mi történik a befogadott migránsokkal. Valahogy megpróbálták őket regisztrálni, de voltak olyan családok, akik fogták magukat és továbbmentek, és most nem is tudni, hogy hol vannak és mi történik velük. Időnként ellenőrzik őket, havonta egyszer kapnak pénzt is. Akkor az negatív értelemben mindig egy izgalmas nap a falu életében...

GFG: Mint a szocializmus idejében a segélyre várás, ahogy várták a postást.

Maurer: Igen, annyi különbséggel, hogy ahogy a polgármester elmondta, itt ilyen nagyon érdekes kinézetű férfiak állnak a téren és akkor nem ajánlott még nappal sem a nőknek elhaladni előttük, mert furán néznek rájuk és néha vannak atrocitások is.

Fűrész: Ez egy döbbenetes történet. Úgy tűnik mintha megoldottak volna valamit, miközben, ha jól értem, gyakorlatilag szétszórtak embereket, akikkel se kommunikálni, se együttműködni nem tudnak. A migránsok nem tudnak beilleszkedni, nyilván nem dolgoznak, kapnak ingyen lakást, ingyen felszerelést, ellátását havonta.

Maurer: Az egyetlen konkrét integráció irányába tett lépés, hogy létrehoztak egy olyan közös főzőtanfolyamot, ahol a helyi németek és az afgán, szír asszonyok együtt főznek.

Fűrész: Ez kabaré.

Görgényi: Ha ezt lefordítjuk a hétköznap nyelvére, akkor én, a német faluban élő ember azt tapasztalom, hogy az én pénzemből befogadnak ide embereket, akiktől még félhetek is cserébe.

GFG: Ez a német integráció pontos meghatározása.

Fűrész: Ráadásul döbbenetes költségei vannak.

Görgényi: Rengeteg pénzembe kerül és cserébe félni kell tőlük.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Maurer: Ugyanakkor a német emberek látják, hogy ez a kérdés nincs megoldva. Helyi szinten jól lett kezelve, értsd úgy, hogy nem akasztotta meg a hétköznapi életet...

Fűrész: Tehát szőnyeg alá lett söpörve.

Maurer: Ezt azért a németek is látják, hogy ez a kérdés nincs megoldva. Nagyon dühösek Merkelre, hogy beengedte őket mindenféle korlátozás nélkül. Gyakorlatilag akikkel beszéltem, az aktivisták, a tanácsadók, a német emberek lélekben egyetértenek Orbán Viktor politikájával, helyeslik a magyar lépéseket, még ha nem is mondhatják ki nyíltan, hogy Orbánnal értenek egyet. Én arra számítok, hogy ha Merkel nyerni fog, akkor a választások után egy jóval keményebb bevándorláspolitikát léptet majd életbe. Egész egyszerűen nincsen más választása.

„Schulz még egy Merkelnél is sokkal nyitottabb és befogadóbb Németországot képzel el”

Görgényi: Azért mind Merkel, mind Schulz realista politikus, úgy érzem, hogy mintha mindketten arra apellálnának, hogy egy békés nagykoalícióban kihúzzák majd a következő négy évet, aztán majd meglátják, hogy mi lesz Európában. A választásokon tulajdonképpen az fog eldőlni, hogy ki lesz a nagykoalícióban a főnök.

Maurer: Ez igaz, de az is nyilvánvaló, hogy lesz egy újabb menekülthullám, amivel majd kezdeni kell valamit. A probléma, bárki is nyeri meg majd a választást, a következő ciklusban jelentkezni fog.

Görgényi: Nem az lesz, hogy bármi is lesz ennek a választásnak az eredménye ősszel, a megszokottnál gyengébb német kormány és kancellár lesz?

Maurer: Szerintem igen. És van itt még egy érdekes jelenség: az AfD. Vagyis hogy hogy tudott egy általuk szélsőjobboldalinak nevezett párt szinte a semmiből feljönni.

Fűrész: Az AfD-t a nemzetközi sajtó úgy tárgyalja mint egy szélsőséges, majdhogynem neonáci pártot, mi ebből az igazság?

Maurer: Az AfD a legnyíltabban rendszer-, elit- és bevándorlásellenes párt, fő támogatóik egyértelműen a dolgozó fiatal vagy középkorú dühös férfiak.  

Fűrész: Az AfD a régi Jobbik?

Maurer: Bizonyos értelemben igen. Azt tudni kell Németországról, hogy ha feltűnik egy AfD-hez hasonló képződmény, azt rögtön berakják a szélsőséges skatulyába. Minden olyan pártot tehát, amely jobboldaliként jelenik meg és veszélyezteti a jelenlegi nagykoalíciós status quót és stabilitást, azt tulajdonképpen lenácizzák.

Görgényi: Térjünk egy kicsit vissza Schulzhoz. Schulzról azt mondják, hogy baloldali anti-establishment figura, de hogyan támadja ő az establishmentet azon túl, hogy Merkel már a harmadik ciklusát tölti, megfáradt és azon túl, hogy neki nincsen érettségije?

Maurer: Schulz azokat próbálja megszólítani, akik kicsit rosszabbul jártak, a jelenlegi gazdasági jólétből nem annyira tudtak profitálni, akiknek az életszínvonala csökkent vagy nem nőtt annyira, amennyire remélték és valami újdonságra vágynak.

GFG: De az semmiképpen se mondható el róla, hogy a bevándorlásellenes hangulatot fogja meglovagolni. Ebben a tekintetben ő tulajdonképpen a merkeli politikát folytatja, nem?

Maurer: Abszolút, sőt Schulz még egy Merkelnél is sokkal nyitottabb és befogadóbb Németországot képzel el.

GFG: De ennek nem az a magyarázata, hogy az európai baloldal a bevándorlókkal akarja feltölteni saját szavazótáborát, tulajdonképpen a „menekültekből” rekrutálja az új baloldali szavazókat?

Maurer: Igen, így van, és ezt ismerték fel Németországban a középen és jobboldalon állók, hogy ha egy SPD-baloldal-zöld koalíció jönne, akkor az egy sokkal puhább bevándorláspolitikát hozna magával, egy széles, a passzívokat megcélzó osztogató politikával karöltve. Ez tönkre tenné a német konjunktúrát.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Fűrész: Schulz megjelenése, Magyarországon Botkának a felbukkanása szerintem annak a jele, hogy a baloldal elkezdi felismerni, hogy ha a jobboldal anti-establishment politikával lett sikeres Európában, akkor ennek meg kell teremteni a baloldali megfelelőjét.

GFG: Fizessenek a gazdagok!

Fűrész: Ha az emberek azt akarják, hogy szidják a politikusokat, akkor a 15-20 éve az establismentből élő baloldali politikusok egyszer csak elkezdik szidni saját magukat, az általuk követett politikát és persze a gazdagokat, mert azt gondolják, hogy ez a nyerő formula. Ez tulajdonképpen egy következménye a jobboldal sikerének. Copy-paste politika.

GFG: Két kérdésem van még a végére. Mi lesz ősszel Németországban és mit tanulhatunk mi ezekből a tartományi választásokból?

Maurer: Hogy mi lesz ősszel, ezt most nagyon nehéz megmondani. Ma azt mondanám, Merkel marad majd és a Schulz-féle lufi ki fog pukkanni. És hogy mi mit tanulhatunk abból, ami Németországban történik? Van abban veszély, ha minden jól megy. Ez  ahhoz önmagában nem elég, hogy megnyerjünk egy választást. Nem szabad tehát elkényelmesedni.

OLVASTAD MÁR?

Big pikcsör
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Öt EU-s tagállamba vándorolhatott Kadhafi titkos pénze

Öt EU-s tagállamba vándorolhatott Kadhafi titkos pénze

amerika, london, párizs

Moammer Kadhafi egykori líbiai diktátor pénzalapjait 2011-ben befagyasztotta az ENSZ. Vagyis azokhoz elvben nem lehetne hozzáférni, a közelmúltban azonban kiderült, hogy több százmillió euró hiányzik ezekről a számlákról. A legújabb információk alapján a líbiai pénzügyi alapokat összesen 5 EU-s ország csapolhatta meg. Belgium, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Luxembourg érintett.

Bekérették az ukrán külügyminisztériumba az új, kinevezett magyar nagykövetet

Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes legutóbbi, Ukrajnával kapcsolatos kijelentései miatt problémáznak az ukránok.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt a mai nap.

Mesterséges intelligenciával cenzúrázzák a férfiak nyilatkozatait

Mesterséges intelligenciával cenzúrázzák a férfiak nyilatkozatait

fehér férfi

High-tech módszert talált a Financial Times, hogy kevesebb férfi nyilatkozzon a cikkeikben.

Munkatársunkat megbüntette a Facebook, amiért a homoszexuálisokról mert írni

Munkatársunkat megbüntette a Facebook, amiért a homoszexuálisokról mert írni

censored

A jobboldali véleményt tűzzel-vassal üldöző Facebook-cenzúra ismét lecsapott, ezúttal Horváth Zsófia munkatársunkat, a Pszicho sorozatunk arcát tiltotta a Facebook három napra.

Orbán: összefogásra van szükség a közép-európai országok között

Orbán: összefogásra van szükség a közép-európai országok között

kétharmad

A magyar kormányfő a dunaszerdahelyi Mol Labdarúgó Akadémia megnyitó ünnepségén hangsúlyozta a közép-európai országok együttműködésének fontosságát.

Románia 100 éve alatt Moldva csak még jobban leszakadt Erdélytől

100 év után is még mindig Erdély a legfejlettebb területe Romániának. Sőt, mostanra gazdaságilag még jobban leszakadt Erdélytől Moldva - mondja Lucian Boia román történész, aki szerint bár a területét az elmúlt évszázadban sikeresen megtartotta Románia, most mégis nagy gondban van az ország, mert a lakosai milliószámra költöznek el.

Soros György rajongója Svédország új miniszterelnök-jelöltje

Soros György rajongója Svédország új miniszterelnök-jelöltje

amerika, london, párizs

Újabb érdekes állomásához érkezett a svéd kormányalakítási procedúra.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére