Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Big pikcsör
 
 
 
 

Maurer: "A német emberek lélekben egyetértenek Orbán Viktor politikájával"

Fűrész Gábor - GFG - Görgényi Tamás

2017. március 29. 15:38

Rendhagyó beszélgetés Maurer Szemerével a Századvég választási szakértőjével a német választásokról, a Schulz-effektről és a Merkel-effektről, a 45 feletti nőkről és a fiatal dühös férfiakról, az integrációról és a tabutémákról és arról, hogy "a német emberek lélekben egyetértenek Orbán Viktor politikájával."

A választás nem tartalmi kérdésekről szólt, hanem a Schulz-effektről önmagában”

Fotó: Kozma Zsuzsi

GFG: Németországban jártál, Saarlandban a tartományi választáson. Milyenek a német csajok?

Maurer: Maradjunk annyiban, hogy a kampány szexibb volt. A Saar-vidék elég elöregedett társadalom képét mutatja. Németország ipari központja, acél- és kohóművek sorjáznak. A táj is erről szól, az emberek is. Ami érdekes, hogy a meghatározó választói csoport az a 45 feletti nők.

GFG: 45 feletti nők?

Maurer: Igen. Ugyanis egyszerűen ők vannak többségben és ők a legaktívabbak. Alapvetően ez egy katolikus, keresztény és erősen stabilan jobboldali tartomány. 1956 óta 21 választásból 17-et a CDU nyert meg, míg csak négyet a baloldal. Tulajdonképpen nem volt semmilyen izgalom egészen január közepéig. Az előző koalíciót a CDU vezette az SPD-vel együtt és egy nagyon erős vezető Annegret Kramp-Karrenbauer a tartományi miniszterelnök asszony. Pár napba beletelt, amíg megtanultam a nevét, de megérte. Egyébként egy nagyon erős, karizmatikus, inkább férfias nő, harcos és nagyon jó vezetőnek tartják a helyiek. Sokan egyébként Angela Merkel utódjaként is emlegetik, nagyon népszerű a Saar-vidéken. Úgyhogy január közepén gyakorlatilag semmilyen izgalom nem volt a tartományban, amikor berobbant az országos politikába Martin Schulz és onnantól kezdve mindenki a Schulz-effektről beszélt, egészen a választási éjszakáig. Tulajdonképpen a választás nem tartalmi kérdésekről szólt, hanem a Schulz-effektről önmagában.

GFG: Ez egy tesztje lehet az őszi általános németországi választásoknak?

Maurer: Igen, ezt mindenki így fogta fel. Óriási médiaérdeklődés volt. Egy kampányrendezvényen, ahol Angela Merkel is megjelent, 900 tudósító és 4000 aktivista volt jelen. Elég komoly médiaérdeklődés övezte, ugyanis ez volt az első próbája a szeptemberi kancellárválasztásnak. Még két tartományi választás lesz májusban, Schleswig-Holsteinben illetve Vesztfáliában. A kampányban egyébként két egymással ellentétes folyamat zajlott le: a CDU-sok megpróbálták Merkelt elrejteni, és a saját kampányukat az erős helyi vezetőre, a személyiségre hegyezték ki. Az SPD-sek pedig indítottak egy színtelen, szagtalan jelöltet, szintén egy 45 feletti nőt egyébként, aki elnökhelyettes a tartományban...

GFG: Ők meg gondolom Schulzról beszéltek.

Maurer: ...és csak Schulzról beszéltek. A Schulz-effektről. Míg a CDU-nak az volt a problémája, hogy tulajdonképpen nincs probléma a tartományban. Nincs semmi probléma, minden jól megy.

Görgényi: Mi volt az üzenet? Miről beszélt  a CDU?

Maurer: Hogy az emberek stabilitást akarnak és az eddig követett politika folytatását. A gazdaság és a költségvetés rendbetételét, a hiány leszorítását, munkahelyteremtést, stabilitást, rendet. Nekik igazából a Merkel-effekt jelentett hátrányt, azaz Merkel menekültpolitikája. Helyi szinten is kialakult egy Merkellel szembeni protesthangulat, még akkor is, ha ők ezt helyben ügyesen kezelték. Ők ugyanis nem kórházakban, iskolákban, tornatermekben helyezték el, hanem elhagyott épületekbe gyűjtötték össze a kvóta alapján hozzájuk küldött migránsokat és aztán onnan osztották szét őket. Üres házakat béreltek ki és ezzel gyakorlatilag azt érték el, hogy a helyi lakosok nem nagyon kerültek közvetlen kapcsolatba a bevándorlókkal. A mai napig sincs igazából keveredés, illetve nagyon minimális a közvetlen kontaktusok száma. Így értékelték a menekültpolitika hatékony kezelését.

GFG: Ez tompította a Merkel-effektet.

Maurer: Pontosan.

Görgényi: A választás tehát a biztonságról szólt.

Maurer: Így van, illetve a stabilitásról.

Görgényi: Stabilitásról. Helyi szinten megvédték magukat a migránsválságtól, ugyanakkor Schulzban bizonytalansági tényezőt láttak.

Maurer: Igen, Schulz, az SPD elkövetett szerintem egy óriási hibát, hogy tulajdonképpen ők a kampány utolsó pár hetében már arról beszéltek, hogy kikkel akarnak majd koalíciót kötni. Elkezdtek a saját hatalmi szempontjaikról beszélni. Miközben a választók kétharmada az elkezdett munka folytatását várta: CDU vezetéssel SPD nagykoalíció folytatásában volt érdekelt. Ezt támogatta a közvélemény-kutatások szerint több mint 60%. A Schulz-hatás miatt viszont azt gondolták az SPD-sek, hogy adott esetben a szocialista jelölt megverheti a helyi CDU-s jelöltet, és akkor majd ők fognak diktálni. Magyarul tehát megpróbálták a CDU vezette kormányt tulajdonképpen megborítani. Azonban azzal, hogy a saját hatalmi szempontjaik kerültek előre, el is bukták a választást.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Merkel kudarcot vallott, ezért vált az integráció kifejezés teljesen tabutémává vált Németországban”

GFG: Mit tanácsolsz a magyar szavazóknak, kinek szurkoljanak? Mintha egy kicsit tudathasadásos állapot lenne, hogy Merkel szitokszóvá vált a hazai közvéleményben, most meg ott tartunk, hogy Merkelnek kell szurkolni?

Maurer: Tulajdonképpen a győzelem éjszakáján a tartományi miniszterelnök asszony foglalta össze a legfrappánsabban a választások tanulságát: „A választók megbüntetik azt, aki összefekszik a baloldallal.” Schulz, az SPD ott rontotta el, hogy elkezdett kokettálni a baloldallal, az osztogatás politikájával, az ígérgetés, a felelőtlen homályos ígéretek politikájával, ahelyett hogy egyébként egy sikeres kormányzás folytatását ajánlotta volna fel a választóknak, amivel egyébként a választók elégedettek volt. Ez az egyik üzenet. A másik szerintem az, hogy a Schulz-lufi teljes mértékben kipukkant. Valós teljesítmény és tartalom nélkül nem lehet nyerni.

GFG: Nem lehet, hogy túl kevés idő telt el Schulz januári bejelentkezése és a tartományi választások között, ahhoz, hogy Schulzról bizonyítványt lehessen kiállítani? Ráadásul azt mondtad, hogy ez egy erősen konzervatív tartomány, ahol általában rendre a CDU szokott győzni.

Maurer: De ha megnézed az előző választási eredményeket, a CDU önmagához képest 5%-kal jobb eredményt ért el. 5% nem kevés. Gyakorlatilag most ott tartanak, hogy majdnem egymaguk tudnának kormányt alakítani, ami egy komoly eredmény a német választási térképen. Az SPD viszont nemhogy nyert volna, hanem 1%-ot veszített a korábbi választási eredményekhez képest. A Schulz-effekt itt végül úgy érvényesült, hogy Schulz eljött, mozgósított embereket, csak nem a sajátjait, hanem a másik tábort.

GFG: Beszéltél a Schulz-effektről, a Merkel-effektről. Mi volt a migránseffekt hatása?

Maurer: Na, ebben a kérdésben van tudathasadásos állapot a választók fejében. Míg helyi szinten díjazták azt, hogy jól kezelték a menekültkérdést, mert távol helyezték el tőlük a migránsokat, addig szövetségi-országos szinten teljesen elítélik Merkel politikáját, hogy nyakló nélkül beengedett bárkit, és rászabadított Németországra több mint egymillió bevándorlót. Az aktivisták arról beszéltek, hogy ez egy óriási probléma, Merkel kudarcot vallott, ezért vált az integráció kifejezés teljesen tabutémává vált Németországban.

Görgényi: Az integráció?

Fotó: Kozma Zsuzsi

Maurer: Ha kiejted a szádon az integráció szót, akkor elkezdik fogni a fejüket, nagyokat sóhajtoznak és „ja-ja” – ennyit tudnak rá mondani.

GFG: Mi lépett a helyére? Visszatoloncolás?

Maurer: Még nem mondják ki nyíltan, de mindenki tudja, hogy azt, amit eddig Merkel csinált, nem lehet tovább folytatni. Továbbá az, hogy Merkel és Seehofer megegyezett, hogy gyakorlatilag az egész menekültkérdést a kancellárválasztás utánra halasztják, ezzel beismerték, hogy kialakult egy olyan probléma, amit nem tudnak megoldani.

Fűrész: Az elképzelhető, hogy a német választási kampánynak nem lesz kiemelt témája a migráció?

Maurer: A CDU-nak nem érdeke, hogy a bevándorlás téma legyen, ez a kérdés ugyanis megosztja a választóikat. Ugyanakkor a közvélemény-kutatások alapján az embereket a bevándorlás problémája foglalkoztatja leginkább, ezt követi a biztonság kérdése. A választóik elítélik Merkelt a Willkommenskultur miatt. Úgy érzik, hogy cserben hagyta őket és az országot. Rájuk szabadított egymillió bevándorlót.

Fűrész: Akikkel beszélgettél – szavazókkal, aktivistákkal –, ők megbocsátanak Merkelnek, hajlandóak rá, hogy újra bízzanak benne, vagy Merkel most már menthetetlen?

Maurer: Ezt nehéz megmondani. Saar-vidék egymilliós népességgel rendelkezik, egy 80 milliós országban ez elhanyagolható. Azt is mondanám, hogy nem reprezentatív. A következő két tartományi választás a zöld-szocdem koalícióról szól, mindkettő baloldali tartománynak számít. Ha a menekültkérdés exponálódik, akkor Merkel bajba kerül.  A problémát ugyanis nem tudta megoldani, egy dolgot tudott csinálni, hogy a helyzet megoldását kitolta a kancellárválasztást követő időszakra. Nagyon úgy néz ki, hogy nem a menekültkérdés lesz a legfontosabb kampánytéma Németországban, hanem a gazdaság, munkahelyek, az eddig elért eredmények. Nyilván a CDU megpróbál majd egy gazdasági eredménykommunikációt, eredménykampányt folytatni és abban reménykednek, hogy a Schulz-hatás – gyakorlatilag azzal, hogy itt most megtört a lendület – ki is fújt.

Fűrész: Mi az újdonság Schulzban? Azt értem, hogy ebben a tartományi választásban eltaktikázta magát az SPD, de valami miatt mégiscsak felzárkózott Merkel mellé a közvélemény-kutatásokban.

Maurer: Ha a baloldali szavazókra gondolok, szerintem annyi az újdonság, hogy a baloldalnak régóta nem volt ott egy beszédképes, többé-kevésbé karizmatikus vezetője.

GFG: Legalább érettségivel rendelkező vezetője...

Maurer: Szerintem a jobboldal hibát követett el azzal, hogy az érettségi hiányával támadta Schulzot. Ebből Schulz erényt kovácsolt: ez éppen az eliten kívüliségét bizonyítja.  

Fűrész: Ez így van szerintem is.

Maurer: Szóval szerintem ez visszaütött és már nem is csinálják. A választókat nem érdekli, hogy kinek van diplomája. Miközben Schulz kőkeményen része az ottani elitnek, azzal, hogy elterjedt róla, hogy nincs érettségije, még szimpatikusabb is lett azok előtt a fiatal, aktív férfiak előtt, akik a leginkább dühösek a kormányra.

Görgényi: Gyakorlatilag Schulz Sanders német megfelelője, az anti-establishment pozíció baloldali képviselője?

Maurer: Így van. Viszont stratégiai hibát követhetnek el, ha túlságosan baloldali, a szociális jóléti programokra és osztogatásokra épülő kampányba kezdenek. Egyrészt a német választókat nem lehet ilyen könnyen megvezetni, másrészt most Németországban konjunkturálisan jól mennek a dolgok, az emberek alapvetően elégedettek gazdasági értelemben. Egy nehéz téma van: a bevándorlás.

Görgényi: De mit tud mondani a Schulz a baloldaliaknak vagy egyáltalán mit tud mondani bármiről?

Maurer: Schulz arra próbál építeni, hogy van egy elfáradt politikai vezető, aki már három választást megnyert, az emberek már unják, és kell egy új, lendületes erő, amit ő képvisel. Nem tartalmi vita van, hanem imidzsbeli vita.

OLVASTAD MÁR?

Big pikcsör
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A hatóságokat aggasztják a késes támadások Németországban

A hatóságokat aggasztják a késes támadások Németországban

amerika, london, párizs

Önálló kategória lesz a németországi bűnüldözési statisztikákban a késes támadás - írta a Bild című német lap a hírportálján hétfőn azzal kapcsolatban, hogy az utóbbi három nap alatt kilenc ilyen bűncselekmény történt az országban.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

Vérbeli kupameccs a negyedosztály világából

Vérbeli kupameccs a negyedosztály világából

hajrá, magyarok!

Egy igazi ínyencséggel folytatódik a Pörge szurkol sorozatunk, Budapest Kupa-meccsről eddig még nem esett szó.

Nem csak itthon kokettál az ellenzék az antiszemitizmussal

Nem csak itthon kokettál az ellenzék az antiszemitizmussal

amerika, london, párizs

Új trend van kibontakozóban, amely nagyon úgy tűnik, hogy nemzetközi volumenű. Ez pedig nem más, mint a baloldal és a nácizmus egymásra találása, amelyet nemcsak hazánkban, de Nagy-Britanniában is megfigyelhetünk.

Száz osztrák dzsihadista van Szíriában és Irakban

Jelenleg mintegy 100 ausztriai származású külföldi harcos tartózkodik háborús területen Irakban és Szíriában - közölte hétfőn az osztrák alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatal (BVT) az APA hírügynökséggel. A hivatal szerint a harcosoknak mintegy harminc százaléka rendelkezik osztrák állampolgársággal.

Életfogytiglant kapott a migráns, aki a nyílt utcán brutálisan meggyilkolta a családját Hamburgban

Életfogytiglant kapott a migráns, aki a nyílt utcán brutálisan meggyilkolta a családját Hamburgban

amerika, london, párizs

A hamburgi bíróság életfogytiglanra ítélte Mourtala Madout, aki a járókelők szeme láttára gyilkolta meg volt feleségét és egyéves gyermekét.

Hajrá, gyerekcsinálók!

Hajrá, gyerekcsinálók!

piszkostizenkettő

Akik most kezdenek családalapításba, azok nagy támogatásokra számíthatnak. A képlet ilyen egyszerű, aki meg fröcskölődni akar, az fröcskölődni fog.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére