Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
piszkostizenkettő
 
 
 
 

Matolcsy - tüske a köröm alatt

Kovács Tibor

2016. szeptember 20. 17:58

A Matolcsyt támadó politikusok mögött álló szakmai körök értetlenül állnak a Matolcsy-jelenség előtt. A monetáris politika korábbi sztárjai hiába jósolták meg százszor, hogy nem fognak működni Matolcsy elképzelései, azok mégis sikeresek lettek. Ez pedig megbocsáthatatlan bűn.

Matolcsy tényleg egy unortodox figura, annak ellenére, hogy összességében évtizedek óta befolyása van az ország gazdasági folyamataira, soha nem vált a mainstream részévé. Outsider. Ennek megfelelően rengeteg kritika és támadás éri. A politikai támadások rendjén is vannak. Kötelező kör. Szerintem már rosszul is érezné magát, ha ez nem lenne. Azonban az ellenzéki politika mögött mindig van szakmai stáb, akik az igazi felbujtók lehetnek. Ők megalázva és megverve érzik magukat és ebből a frusztrációból egyre nagyobb gyűlölet fakad.

Ezek a körök két évtizeden keresztül elhitették az országgal, hogy csak ők értenek a közgazdaságtanhoz, csak ők tudják mik a helyes irányok és döntések, mert az ő kezükben van a tapasztalat, mögöttük nemzetközi tekintély, ami hitelesíti őket. Voltak közöttük olyanok, akik még kommunizmusban szerezték meg tekintélyüket, de voltak olyanok is, aki már egy új generációt képviseltek. Egyben azonban egyetértett a két generáció, csak az igaz, amit ők gondolnak, csak ők értenek a „szakmához” és minden más terv biztos csődbe viszi Magyarországot.

Minden „más” terv fölött Matolcsy tervei voltak a legszakmaiatlanabbak és a jóslatok szerint ezek okozták volna a legnagyobb tragédiát. A Matolcsy-ügyben a tét akkor emelkedett az egekbe, amikor jegybankelnöknek nevezték ki. Gazdasági miniszterként nagyobb a tér, lehet új ötletekkel próbálkozni, nem dől össze olyan hamar a világ. A jegybankelnök mozgástere azonban sokkal kisebb. Az egy szakma, amihez érteni kell, és Matolcsy ehhez nem ért. Nem is érthet, mert az egy szűk kör privilégiuma, amibe őt soha nem engedik be. A rossz monetáris politika pedig pillanatokon belül fizetésképtelenségbe sodorja Magyarországot, itt nincs laca-faca.

Matolcsy megjelenésével agresszív kamatcsökkentési politika indult be. Nagy harcok árán. Megszámlálhatatlan szakmai nyilatkozat, cikk, „elemzés” tette nyilvánvalóvá, hogy ez bizony nem fog működni, Magyarországnak rövid időn belül vége. Matolcsy nagy gurunak gondolhatja magát, de a monetáris politika rögvalósága maga alá gyűri. Kicsit kajánul, hátradőlve anyáztak, győzelmük biztos tudatában. Minél jobban haladtunk előre az időben, a jegybanki alapkamat minél alacsonyabb lett, az összeomlás minél messzebb került, annál hangosabb lett a kórus, a kajánság dühhé vált, a szakmai érvek annál inkább váltottak politikaivá. Amikor a devizahitelek átváltása is sikerrel megtörtént és az ország még mindig nem omlott össze, elszabadult a pokol.

Matolcsy megalázta a teljes magyar mainstream közgazdász társadalmat, megalázta nemzetközi tekintélyüket, szakmaiságukat, elvette tőlük a „mindenség szakértőjének” címét. Valaha, aki ellentmondott nekik, az hülyének érezhette magát, ezért inkább ellent sem mondott. Matolcsy elvette mindenüket, amijük volt. Egyek lettek a sivalkodó kórusból és ezt soha, de soha nem fogják neki megbocsátani.

Ezért ne is számítsunk többé arra, hogy valaki szakmai érvekkel próbálja a jegybank politikáját támadni, mert sem mersze, sem hitele nincs ehhez.

Matolcsy olyan tüske lett a közgazdász szakma körme alatt, ami súlyosan elfertőződött, talán vérmérgezést is okozott, de egy biztos, a seb soha nem gyógyul be.

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

A baloldali svéd kormányt okolja a stockholmi terrortámadás legfiatalabb áldozatának édesapja

A 11 éves kislányát elvesztő Stefan Akerlund egy független bizottság felállítását szorgalmazza, mely megvizsgálná, hogy a tavalyi stockholmi merényletért felelősek-e a baloldali kormány tagjai és a hatóságok vezetői.

Egy transzneművel vennék be Európát Sargentiniék

Egy transzneművel vennék be Európát Sargentiniék

amerika, london, párizs

Megvan az Európai Zöld Párt "csodafegyvere" Judith Sargentini és Jean-Claude Juncker pótlására.

Jeszenszkyből egy is sok

Jeszenszkyből egy is sok

pszicho

Egyre inkább kiveri a biztosítékot a jobboldaliak közösségén belül.

Olasz Testvérek: Magyarországot azért büntetik, mert nem fogad be migránsokat

Olasz Testvérek: Magyarországot azért büntetik, mert nem fogad be migránsokat

amerika, london, párizs

Az olasz bevándorlásellenes párt, a Fratelli d'Italia elnöke, Giorgia Meloni adott interjút a magyar köztévének.

Lemondták a muszlim rapper koncertjét, aki a Bataclanban akart fellépni

A 2015-ös párizsi terrortámadás helyszínén akart koncertet adni a Medine nevű algériai származűsú rapper, azonban a koncertterem törölte a showt, ugyanis tüntetők protestáltak az ellen, hogy fellépjen.

Milliókat gombolt le az államról a migráns, aki a grenfelli tűz áldozatának hazudta magát

Milliókat gombolt le az államról a migráns, aki a grenfelli tűz áldozatának hazudta magát

amerika, london, párizs

A 28 éves illegális migráns azt hazudta, a Grenfell toronyban lakott, amikor feltámadt az épületben a tűz. Több milliós segélyt nyúlt le így az államtól, és most ezért börtönbe fog kerülni.

Baloldali tüntetéskultúra

Baloldali tüntetéskultúra

kétharmad

Azért van annak egy diszkrét bája, amikor Gyurcsány Ferenc hívja tüntetésre az embereket és ő ordibál a tömegnek, hogy "addig nem lehet megnyugodni, amíg lemondásra nem kényszerítik Orbán Viktort."

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

A DK kormányváltásra készül

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére