Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
piszkostizenkettő
 
 
 
 

Matolcsy - tüske a köröm alatt

Kovács Tibor

2016. szeptember 20. 17:58

A Matolcsyt támadó politikusok mögött álló szakmai körök értetlenül állnak a Matolcsy-jelenség előtt. A monetáris politika korábbi sztárjai hiába jósolták meg százszor, hogy nem fognak működni Matolcsy elképzelései, azok mégis sikeresek lettek. Ez pedig megbocsáthatatlan bűn.

Matolcsy tényleg egy unortodox figura, annak ellenére, hogy összességében évtizedek óta befolyása van az ország gazdasági folyamataira, soha nem vált a mainstream részévé. Outsider. Ennek megfelelően rengeteg kritika és támadás éri. A politikai támadások rendjén is vannak. Kötelező kör. Szerintem már rosszul is érezné magát, ha ez nem lenne. Azonban az ellenzéki politika mögött mindig van szakmai stáb, akik az igazi felbujtók lehetnek. Ők megalázva és megverve érzik magukat és ebből a frusztrációból egyre nagyobb gyűlölet fakad.

Ezek a körök két évtizeden keresztül elhitették az országgal, hogy csak ők értenek a közgazdaságtanhoz, csak ők tudják mik a helyes irányok és döntések, mert az ő kezükben van a tapasztalat, mögöttük nemzetközi tekintély, ami hitelesíti őket. Voltak közöttük olyanok, akik még kommunizmusban szerezték meg tekintélyüket, de voltak olyanok is, aki már egy új generációt képviseltek. Egyben azonban egyetértett a két generáció, csak az igaz, amit ők gondolnak, csak ők értenek a „szakmához” és minden más terv biztos csődbe viszi Magyarországot.

Minden „más” terv fölött Matolcsy tervei voltak a legszakmaiatlanabbak és a jóslatok szerint ezek okozták volna a legnagyobb tragédiát. A Matolcsy-ügyben a tét akkor emelkedett az egekbe, amikor jegybankelnöknek nevezték ki. Gazdasági miniszterként nagyobb a tér, lehet új ötletekkel próbálkozni, nem dől össze olyan hamar a világ. A jegybankelnök mozgástere azonban sokkal kisebb. Az egy szakma, amihez érteni kell, és Matolcsy ehhez nem ért. Nem is érthet, mert az egy szűk kör privilégiuma, amibe őt soha nem engedik be. A rossz monetáris politika pedig pillanatokon belül fizetésképtelenségbe sodorja Magyarországot, itt nincs laca-faca.

Matolcsy megjelenésével agresszív kamatcsökkentési politika indult be. Nagy harcok árán. Megszámlálhatatlan szakmai nyilatkozat, cikk, „elemzés” tette nyilvánvalóvá, hogy ez bizony nem fog működni, Magyarországnak rövid időn belül vége. Matolcsy nagy gurunak gondolhatja magát, de a monetáris politika rögvalósága maga alá gyűri. Kicsit kajánul, hátradőlve anyáztak, győzelmük biztos tudatában. Minél jobban haladtunk előre az időben, a jegybanki alapkamat minél alacsonyabb lett, az összeomlás minél messzebb került, annál hangosabb lett a kórus, a kajánság dühhé vált, a szakmai érvek annál inkább váltottak politikaivá. Amikor a devizahitelek átváltása is sikerrel megtörtént és az ország még mindig nem omlott össze, elszabadult a pokol.

Matolcsy megalázta a teljes magyar mainstream közgazdász társadalmat, megalázta nemzetközi tekintélyüket, szakmaiságukat, elvette tőlük a „mindenség szakértőjének” címét. Valaha, aki ellentmondott nekik, az hülyének érezhette magát, ezért inkább ellent sem mondott. Matolcsy elvette mindenüket, amijük volt. Egyek lettek a sivalkodó kórusból és ezt soha, de soha nem fogják neki megbocsátani.

Ezért ne is számítsunk többé arra, hogy valaki szakmai érvekkel próbálja a jegybank politikáját támadni, mert sem mersze, sem hitele nincs ehhez.

Matolcsy olyan tüske lett a közgazdász szakma körme alatt, ami súlyosan elfertőződött, talán vérmérgezést is okozott, de egy biztos, a seb soha nem gyógyul be.

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Orbán Viktor: kiválóak a magyar-amerikai kapcsolatok

Orbán Viktor: kiválóak a magyar-amerikai kapcsolatok

kétharmad

A közép-európai régió energetikai kérdéseit és a magyar-amerikai kétoldalú kapcsolatokat tekintették át Orbán Viktor miniszterelnök és Rick Perry, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere megbeszélésén az Országházban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Három éve, hogy vérfürdőt rendeztek a muszlim terroristák Párizsban

Három éve, hogy vérfürdőt rendeztek a muszlim terroristák Párizsban

amerika, london, párizs

Edouard Philippe francia miniszterelnök részvételével nemzeti megemlékezésen hajtottak fejet kedden a 2015. november 13-i, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek harmadik évfordulóján Párizsban és a fővároshoz közeli Saint-Denis-ben a Stade de France nemzeti stadionnál.

Trump: az amerikaiak nélkül már németül beszélnének Párizsban

Trump: az amerikaiak nélkül már németül beszélnének Párizsban

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök "finoman" emlékeztette Emmanuel Macront a második világháború alakulására.

Videó: Birminghamben macsétával, kalapáccsal verték egymást a migránsok

Megdöbbentő videó látott napvilágot. Az eset Birminghamben, a migráció által egyik leginkább sújtott brit nagyvárosban történt. A migránsok macsétával, kalapáccsal estek egymásnak.

Herr Tusk, a hű szolga

Herr Tusk, a hű szolga

piszkostizenkettő

Tusk kiváló példa arra, mit jelenít meg ma Brüsszel: olyan politikusokat, akik a brüsszeli/berlini elitnek tett hűséges szolgálataikért pozíciót kaptak, és akiket árulónak tartanak saját hazájukban.

Így hazudik a magyar emberek arcába a balra fordult Jobbik

Így hazudik a magyar emberek arcába a balra fordult Jobbik

kétharmad

Az úgynevezett néppártosodás következtében a Jobbik a liberális politikai erők kegyeit kezdte keresni, többek között ezért hirdeti fennhangon az utóbbi időben Európai Ügyészséghez való csatlakozást. Alig három éve még homlokegyenest ellenkező állásponton volt a Jobbik - felmerül hát ismételten a kérdés: kit akar a kamunéppárt hülyének nézni?

Harmincéves lenne a mai Magyarország legkártékonyabb pártja

Harmincéves lenne a mai Magyarország legkártékonyabb pártja

kinyílott a pitypang

Természetesen a megboldogult SZDSZ-ről van szó! Mondják, hogy halottról vagy jót, vagy semmit: de az SZDSZ szelleme máig kísért, nézzük hát nyolc bűnüket!

Kiállsz Orbán Viktor mellett? Azonnal letilt a Facebook

Kiállsz Orbán Viktor mellett? Azonnal letilt a Facebook

censored

A baloldali, a jobbikos és az indexes maffia jelentgető brigádjai nagy sikert könyvelhettek el a mai napon, ugyanis Megadja Gábor 888-as Facebook-oldalát törölték Zuckerbergék. Az ok egészen szürreális.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére