Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
a kutya ugat
 
 
 
 

Matolcsy megmentette a Magyar Nemzeti Bankot

2016. május 7. 15:13

A jegybank egy totálisan vert helyzetből stabilizálta az ország pénzügyeit, és fő motorja volt annak, hogy a gazdaság növekedési pályára állhatott és azon maradhat az elkövetkező években is.

Szabó Gergely a Pénzriport szerzője a Mandineren egy hosszas elemzésben taglalja Matolcsy tetteit. Kifejti, hogy  a jegybank pozitív teljesítménye hozzásegítette a felívelő pályára álló magyar gazdaságot. 

Korábban a jegybank veszteséges volt 

A rendszerváltás óta egészen a jelenlegi jegybanki vezetés színre lépéséig a magyar gazdaság talán legnagyobb kerékkötője a pénzügyi rendszer volt, ami több csatornán rengeteg erőforrást szívott el a gazdaságtól.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A legnagyobb problémánk az államadósság volt. 2012-ben például egyetlen évben nagyságrendileg 1300 milliárd forint, a GDP 4,5%-a ment el az államadósság kamataira. 

Amikor Matolcsy átvette a jegybank vezetését, a pénzintézet és a pénzügyi rendszer az összeomlás szélén volt. Elég ha csak azt említjük meg, hogy az összes szektor: háztartások, vállalatok, állam jelentősen el voltak adósodva, ráadásul minden szektor esetében magas volt a deviza-eladósodás aránya - írja Szabó Gergely az elemzésében. 

A magas devizaadósság időzített bombaként ketyegett. A gyenge forint növelte a háztartások és a vállalatok törlesztő részletét, így csökkentette a szabadon elkölthető jövedelmet. Ezáltal csökkent a belső kereslet, ami gazdasági lassulást, növekvő vállalati csődöket, növekvő munkanélküliséget okozott - jegyzi meg a szakértő.

Akkor mit is csinált Matolcsy?
  • A jegybank eredménye közel 1000 milliárd forinttal javult
  • Az államadósság kamatkiadása közel 1000 milliárd forinttal csökkent
  • A kamatcsökkentés hozzávetőleg évi 1-2%-kal növeli a GDP-t
  • A jegybank közel 350 milliárd forinttal csökkentette a háztartások veszteségeit a jól időzített forintosítással
  • Az ország külső sérülékenysége számottevően csökkent, a pénzügyi stabilitás erősödött

Ha ezeket a tényezőket összeadjuk, akkor azt mondhatjuk, hogy a jegybank lépései nagyságrendileg 3000 milliárd forintnyi megtakarítást eredményeztek eddig, és hosszabb távon további nagyságrendileg évi 1000 milliárd forint feletti éves megtakarításra lehet számítani - írja az elemzés. 

Egy magyar állampolgárra vetítve az eddig megnyert összeg 300 ezer forint/fő, a jövőbeni megtakarítás pedig évi 100 ezer forint/állampolgár összeget tehet ki.

A jegybankot az a vád érte, hogy eltékozolta az alapítványokba helyezett 266 milliárd forintot. A cikkből kiderül, hogy ez a megállapítás sem állja meg a helyét. Kövessük a pénzt:

Az alapítványok 267 milliárd forint vagyonnal rendelkeznek, azaz vagyonuk közel két év alatt nem csökkent, hanem némileg nőtt. 

Az alapítványok pénzeinek megközelítőleg háromnegyede ( 197 milliárd) magyar államadósságban van, így a teljes összeg közel háromnegyede visszakerült a magyar államhoz.

Ez valóban „monetáris finanszírozás”, a jegybank ezzel az összeggel a magyar államot támogatja, nem pedig a németet vagy a franciát. (Ez utóbbit abban az esetben tenné, ha ezt az összeget „devizatartalékban” tartaná).

A cikk azt is megjegyzi, hogy az USA-ban, vagy Japánban ez az arány nagyságrendileg nagyobb 25 százalék illetve 80 százalék. Ezzel szemben az MNB-alapítványoknál lévő állomány a GDP mindössze 0,6%-a.

Közel 8 milliárd forint van bankbetétben érintetlenül, 38 milliárd forint cégrészesedésekben és 25 milliárd forint ingatlanokban. Amúgy az ingatlanpiacra most érdemes beruházni, mert az árak el kezdtek emelkedni. 

A leghevesebben vitatott tétel az alapítványok kiadásaival kapcsolatban

Mivel az alapítványok vagyona közel 1 milliárd forinttal nőtt, a 6 milliárd nyereségből összesen nagyságrendileg 5 milliárd forint kerülhetett elköltésre. Tehát ezt fizették ki támogatásokra, ösztöndíjakra, rendezvények szervezésére, tisztségviselőik kifizetésére, minden más költségre - írja Szabó. Ám megjegyzi, hogy ez az összeg nagyságrendekkel kisebb ahhoz képest,  amit a jegybank megtakarított az eddigi intézkedéseivel: 3000 milliárd forint 2016 végéig, és további 1000 milliárd forint hosszabb távon évente. Ezért tartja aránytalannak az ebben a kérdésben kifejezett aggodalmakat.

A szociknak az a jó, ha a jegybank veszteséges

A rendszerváltozás óta a jegybank átlagosan évi kétszázmilliárd forint veszteséget termelt, amely veszteséget minden évben a költségvetésből kellett pótolni. Vagyis több mint két évtizeden keresztül az adófizetők évente kétszázmilliárdot tettek bele a jegybankba. 

Simor András ex-jegybankelnök fizetése havi bruttó 8 millió 11 ezer 800 forint volt. Ezt kifogásolta 2009 környékén az akkori ellenzék, a kormánypártok és a sajtó liberális, baloldali része pedig körömszakadtáig védte a jegybankelnököt - olvashatjuk korábbi írásokban. Matolcsy havi bruttó 2,3 millió forintot kapott jegybankelnökként, ezt emelték most fel a duplájára, az így elért havi bruttó ötmillió forintos fizetése még mindig csak kétharmada Simor egykori fizetésének. 

(Mandiner, Pénzriport)

OLVASTAD MÁR?

a kutya ugat
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Egy transznemű gyilkos nemátalakító műtétjét az adófizetők pénzéből finanszírozzák

Paris Green, eredeti nevén Peter Laing különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért ül börtönben, életfogytig tartó börtönbüntetését tölti, de emberi jogaira hivatkozva most követeli nemátalakító műtétjét. A nagy-britanniai szabályok szerint márpedig ez jár.

Túltolták a píszít: már szinte mindent gyűlölet-bűncselekménynek tartanak a "britek"

Túltolták a píszít: már szinte mindent gyűlölet-bűncselekménynek tartanak a "britek"

amerika, london, párizs

A brit rendőrségre több ezer bejelentés érkezik gyűlölet-bűncselekményre hivatkozva. Az píszí aktivistái már olyannyira túltolták a biciklit, hogy volt olyan bejelentő, aki abban is rasszizmust vélt felfedezni, hogy megugatta őt egy kutya.

Ismét hazudott a HVG

Ismét hazudott a HVG

kinyílott a pitypang

Ezúttal Joó Hajnalka próbálkozott be egy független, objektív lejáratással. A lejáratás áldozata megkérte a HVG-t, hogy vegye le a cikket, ám a saját bevallása szerint a szakmai szempontokra kényes lap nem reagált. Per lesz belőle.

Környezetszennyező lenne a nejlonzacskók Greenpeace által követelt betiltása

Környezetszennyező lenne a nejlonzacskók Greenpeace által követelt betiltása

kinyílott a pitypang

A balliberálisok utolsó mentsvára a szavazók politikai szimpátiájának a megszerzésére a környzetvédelmi álca mögé bújás. Magyarországon a Greenpeace most például azt követeli, hogy a kormány tiltsa be a nejlonzacskók használatát. Annak ellenére követelik ezt, hogy tudják: a nejlonzacskók száműzésével valójában csak az eddiginél nagyobb környezeti károkat okoznának.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

Chemnitz újratöltve: mozgássérültet erőszakolt egy "menekült", a rendőrség hallgat

Chemnitz újratöltve: mozgássérültet erőszakolt egy "menekült", a rendőrség hallgat

amerika, london, párizs

Két, egymástól független német forrás is megerősítette, hogy valóban gyanúsan nagy a rendőrségi hallgatás egy chemnitzi bűncselekmény kapcsán, melynek keretében egy szír "menekült" megerőszakolt egy mozgássérült asszonyt.

Hófehérke meséje tényleg nemi erőszakra bátorít?

Hófehérke meséje tényleg nemi erőszakra bátorít?

pszicho

A liberális agymenés szerint az összes Disney-mesét meg kellene reformálni.

Szijjártó kérdésekkel fordult az EU-hoz és az ENSZ-hez a név nélküli bankkártyák ügyében

Kérdésekkel fordult az Európai Bizottság és az ENSZ illetékeséhez Szijjártó Péter a számos migránsnak és menekültnek kiosztott név nélküli bankkártyák ügyében - ezt ő maga jelentette be hétfőn az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásának szünetében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére