Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Martin Schulz lehet Angela Merkel kihívója

2016. december 12. 09:28

BERLIN, 9:28

Egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a német szociáldemokraták Martin Schulzot indítják Angela Merkel ellen.

A közvélemény-kutatások kedvező adatokat mutatnak, habár azt érdemes hozzátenni, hogy még 9 hónap van a választásokig. A németek kissé belefáradtak már Angela Merkelbe, de még mindig bíznak a Muttiban. Azonban egyre erősödnek azok a hangok is, amelyek szerint nem mennek olyan jól a dolgok a jelenlegi kancellárral – írta Jens Thurau a DW oldalán megjelent véleménycikkében.

A megjelent adatok fényében nyilvánvaló: a németek szerint nem csupán kisebb korrekcióra van szükség. A probléma azonban adott: nincs, aki elfoglalhatná Merkel helyét, nincs igazi alternatíva. Martin Schulz itt jöhet a képbe.

Fotó: AFP

A legfrissebb – pénteki – adatok azt mutatják, hogy Merkel és Schulz népszerűsége közelít egymáshoz, azonban azt érdemes megjegyezni, hogy Németországban Schulz kevésbé ismert. Amennyiben ők ketten mérkőznének meg a kancellári posztért, akkor a jelenlegi eredmények szerint Merkel jelenleg mindössze 7 ponttal előzi meg az EP elnökét (43-36). Ez sokkal jobb eredmény, mint amilyet a jelenlegi szocdem vezető és alkancellár, Gabriel Sigmar tudhat magáénak.

A helyzetet az teszi érdekessé, hogy Sigmar igen nagy tekintélynek örvend a párton belül: pozícióin kívül érdemes megemlíteni, hogy 2009 óta vezeti a pártot. Ez a Willy Brandt után (23 év) a dobogó második fokára röpíti Sigmart a pártelnökként eltöltött évek számát tekintve. Rendkívül tapasztalt politikus, aki remekül ért a kampányokhoz. A szövetségi elnökjelölti posztért vívott csatában kiütötte pártja másik, tekintélyes politikusát, Frank-Walter Steinmeier jelenlegi külügyminisztert a ringből. Mindez egyértelműen pártja jelöltjévé kellene, hogy tegye.

Schulz erőssége a választók szemében, hogy nem vállalt még szerepet Merkel kormányában.

Ami egyelőre kérdéses, az az EP-elnök szándéka: megjelent a német politikai térben, ám még nem tisztázta, hogy milyen pozíciót töltene be. Az SPD így még nem tudott profitálni megjelenéséből. Jens Thurau szerint, amennyiben a német szocdemek növelni szeretnék képviselőik számát, Schulzot kellene indítani a választásokon.

Thurau hozzáteszi: jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy Merkelnek nincs aggódni valója Schulz miatt, azonban az biztos, hogy az SPD jobb eredményeket érhetne el, ha a jelöltje az EP-elnök lenne. Az biztos, hogy Schulz jelölése felkavarná az állóvizet.

A szocdemeknek akkor lennének a választások igazi esélyesei, ha a bevándorlásellenes AfD meg tudna erősödni a jobboldalon. Az AfD megerősödése ugyanis biztosan a jobboldaltól, azaz a Merkel vezette CDU-tól és a Seehofer vezette CSU-tól vinne el szavazatokat. Így a jobboldal megosztott lenne, míg az SPD lecsapna a baloldali szavazatok nagy részére, kormányt azonban így sem tudna egyedül alakítani.

Magyarország szempontjából érdekes lenne, ha Merkel és Schulz mérkőzne meg a kancellári posztért. Igazán nehéz lenne eldönteni, hogy ki a rosszabb számunkra.

Az biztos, hogy érdekes kampánynak nézünk elébe.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Ismét választás lehet a briteknél, hogy megmentsék a Brexitet

Ismét választás lehet a briteknél, hogy megmentsék a Brexitet

amerika, london, párizs

Brüsszel addig keverte a lapokat, míg a sajtóhírek szerint Theresa May azt tervezi, hogy újabb választásokat ír ki Nagy-Britanniában.

Újabb svájci kantonban tiltották be a burkát

Újabb svájci kantonban tiltották be a burkát

amerika, london, párizs

Mától Sankt Gallen kanton területén sem lehet közterületen burkát, nikábot és egyéb, az egész arcot eltakaró öltözéket viselni.

Észt belügyminiszter: Orbán Viktor megvédte Európát és Észtország is igyekszik követni őt ebben

Észt belügyminiszter: Orbán Viktor megvédte Európát és Észtország is igyekszik követni őt ebben

amerika, london, párizs

Andres Anvelt, észt belügyminiszter bejelentette, hogy nem hajlandó bevándorlókat betelepíteni és teljesen egyetért a magyar miniszterelnökkel abban, hogy le kell zárni a határokat, hogy megakadályozzák a harmadik világbeli bevándorlók áradatát.

Javarészt bevándorlók lakta dél-francia település lett Európa legveszélyesebb városa

A legveszélyesebb városok listájának első tíz helyén csak nyugat-európai városokat találni.

Elfogtak egy brit ISIS-terroristát Szíriában

A bevándorlókkal teli Birminghamből négy éve költözött Szíriába az a férfi, akinek az elfogásáról készült felvételt vasárnap hozták nyilvánosságra.

Megint át kell rajzolni Európa térképét?

Megint át kell rajzolni Európa térképét?

amerika, london, párizs

Svájcban van egy kis olasz exklávé. Úgy hívják: Campione d'Italia. A kaszinóváros eddig Olaszországhoz tartozott, ám nemrég csődöt jelentett a kaszinó, emiatt pedig felmerült, hogy csatlakoznának Svájchoz.

Ujhelyi István saját magát hazaárulózta le 2015-ös nyilatkozata alapján

Ujhelyi István saját magát hazaárulózta le 2015-ös nyilatkozata alapján

kinyílott a pitypang

A szocialista politikus a Soros-Sargentini-jelentés kapcsán azt hangoztatta, "hazafias" kötelességből védte meg a magyar embereket Orbánnal szemben, és ezért szavazta meg a jelentést. Fura, hogy 2015-ben még teljesen mást mondott, olyannyira, hogy három évvel ezelőtti nyilatkozatai alapján ma Ujhelyi István is hazaárulónak gondolná Ujhelyi Istvánt.

Durva lejtmenetben Merkelék hitelessége

Durva lejtmenetben Merkelék hitelessége

amerika, london, párizs

Már megbánhatták a kormánykoalíció vezetői, hogy kipaterolták Hans-Georg Maassent, a német belügyi hírszerzés (BfV) vezetőjét.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére