Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Már nagyon vártuk: az USA aggódik a magyar sajtószabadságért

2016. október 21. 11:58

Magyar Sajtószabadság címmel, rövid nyilatkozatot tett közzé honlapján a Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma a Népszabadsággal kapcsolatban, amelyben közli, hogy osztja azok aggodalmait, akik szerint csökken Magyarországon a sajtószabadság.

A külügyminisztérium helyettes szóvivője, Mark C. Toner által jegyzett, néhány soros nyilatkozat szerint az Egyesült Államok osztja a globális sajtószabadság híveinek, a nemzetközi szervezeteknek és egyes magyar állampolgároknak azzal kapcsolatos aggodalmait, hogy folyamatosan csökken a sajtó szabadsága Magyarországon.

A külügyminisztérium közli azt is, hogy szorosan nyomon követik annak az internetes hírportálnak az ügyét, amelyet október 19-én tiltottak ki a magyar parlament épületéből csakúgy, mint Magyarország legnagyobb független napilapjának, a Népszabadságnak az október 9-ei hirtelen bezárását is.

A lap elvesztése – függetlenül annak okától – csapást mér a média pluralizmusára Magyarországon"

– teszi  hozzá az amerikai sajtónyilatkozat.

A közlemény megjegyzi, hogy mint barát és szövetséges, azt javasolják a magyar kormánynak, hogy biztosítson olyan nyitott médiakörnyezetet, amely elérhetővé teszi a polgárok számára a legkülönfélébb szempontok és vélemények megismerhetőségét, ami kulcsfontosságú eleme közös demokratikus értékeknek.

Ennek érdekében arra hívják fel Magyarországot, hogy működjön szorosan együtt az EBESZ sajtószabadsággal foglalkozó felelősével és más szakértőkkel is – zárul az amerikai külügyi nyilatkozat.

Mi is az EBESZ?Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) földrajzi értelemben a legkiterjedtebb, legátfogóbb páneurópai biztonsági szervezet, amely összesen 57 államot tömörít magába. A résztvevő államok között találjuk az Egyesült Államokat és Kanadát, az Európai Unió 28 tagállamát, a volt FÁK-térség utódállaimat, a nyugat-balkáni országokat, és 2012 óta Mongóliát is. A bécsi székhelyű nemzetközi szervezet fő funkciója – az ENSZ Alapokmány VIII. fejezetében foglaltak értelmében – az európai biztonság és stabilitás megőrzése, azaz a korai előrejelzés, a konfliktuskezelés, a válságkezelés és a válságok megoldását követő rehabilitáció.

De miért éppen az EBESZ fogja megoldani a Népszabadság problémáját? Ezt nem lehet tudni, viszont nem meglepő módon az EBESZ médiaszakértője már napok óta folyamatosan aggodalmát fejezi ki a magyar sajtószabadság helyzetével kapcsolatban. Október elején egyébként azt közölte, hogy szerinte nehezen hihető, hogy üzleti okok vezettek a Népszabadság végéhez:

"A legnagyobb magyar ellenzéki újság bezárása hatalmas csapás az ország sajtószabadságra és média sokszínűségére" – mondta Dunja Mijatovic, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadságért felelős képviselője.

Mijatovic szerint nehezen hihető, hogy a Népszabadság című napilap vége kizárólag egy üzleti döntés eredménye volt.

A Mijatovic által az AP amerikai hírügynökségnek Bécsből adott telefonos interjúban az is elhangzott, hogy ezért az "Európai Bizottságnak nagyobb figyelmet kellene fordítania a magyar sajtószabadsággal kapcsolatos kérdésekre".  

A magyar kormány nevében a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a leghatározottabban visszautasította az Egyesült Államok kormányának a magyar sajtószabadsággal kapcsolatos aggodalmát.

Magyarországon semmilyen szabadságjog – így a sajtószabadság – sincs veszélyben"

– hangsúlyozta Menczer Tamás, a KKM sajtófőnöke a kormány álláspontja szerint minden alapot nélkülöző amerikai kritikával kapcsolatban.

A KKM szóvivője szerint aki a "sajtószabadság folyamatos hanyatlása" miatt aggódik, annak "egészen biztosan nincsenek hiteles információi Magyarországról". Aki olvassa, nézi a magyar sajtót, folyamatosan találkozhat a vélemények sokszínűségével – tette hozzá.

A Népszabadság felfüggesztése a tulajdonos gazdasági döntése volt"

– emelte ki a magyar külügyi szóvivő, hozzátéve: "kíváncsiak vagyunk, hogy az Egyesült Államok kormánya vajon beleszól-e médiatulajdonosok döntéseibe".

Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára is utalva pedig Menczer Tamás még azt is megemlítette, hogy "volt idő, amikor nem volt sajtószabadság Magyarországon, a magyar emberek vérüket, életüket adták a szabadságukért, de ekkor nyugatról barátaink támogató tekintetén kívül más segítség nem érkezett".

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Orbán mellé állt az EPP Junckerrel szemben

Orbán mellé állt az EPP Junckerrel szemben

amerika, london, párizs

Az állam- és kormányfők informális csúcstalálkozóján amellett, hogy Juncker egy gátlástalan csellel próbálkozott a Fidesz EPP-ből történő kipaterolására, sokféle nyilatkozatot is olvashattunk a résztvevőktől. Mutatjuk, mik voltak a fő csapásirányok!

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak ma a legfontosabb hírek!

Svéd miniszterelnök: ha szükséges, akár erőltetni is kell a kvótát az unión belül

Svéd miniszterelnök: ha szükséges, akár erőltetni is kell a kvótát az unión belül

amerika, london, párizs

A salzburgi találkozón a svéd szociáldemokrata miniszterelnök is kifejtette álláspontját. Nem meglepő módon a kötelező kvótát erőltetné.

Levelet írt Németh Sándor a Sargentini-jelentésről

Levelet írt Németh Sándor a Sargentini-jelentésről

kétharmad

Levelet írt a nemzetközi evangéliumi-karizmatikus mozgalom vezetőinek az Európai Parlament Magyarországot érintő döntéséről és annak következményeiről Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze.

Meghökkentően sok lány akar fiúvá válni

Meghökkentően sok lány akar fiúvá válni

amerika, london, párizs

Elképesztő mértékben nőtt azon fiatal lányok száma, akik nemet akarnak váltani. A megdöbbentő adatok miatt utánajárnak annak, mi lehet az oka.

Ultrák nélkül vág neki az El-nek a Vidi

Ultrák nélkül vág neki az El-nek a Vidi

hajrá, magyarok!

Bár a sok néző garantált a fehérváriak összes meccsén, az nagy kérdés, milyen lesz a hangulat.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére