Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kétharmad
 
 
 
 

Már nagyon vártuk: az USA aggódik a magyar sajtószabadságért

2016. október 21. 11:58

Magyar Sajtószabadság címmel, rövid nyilatkozatot tett közzé honlapján a Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma a Népszabadsággal kapcsolatban, amelyben közli, hogy osztja azok aggodalmait, akik szerint csökken Magyarországon a sajtószabadság.

A külügyminisztérium helyettes szóvivője, Mark C. Toner által jegyzett, néhány soros nyilatkozat szerint az Egyesült Államok osztja a globális sajtószabadság híveinek, a nemzetközi szervezeteknek és egyes magyar állampolgároknak azzal kapcsolatos aggodalmait, hogy folyamatosan csökken a sajtó szabadsága Magyarországon.

A külügyminisztérium közli azt is, hogy szorosan nyomon követik annak az internetes hírportálnak az ügyét, amelyet október 19-én tiltottak ki a magyar parlament épületéből csakúgy, mint Magyarország legnagyobb független napilapjának, a Népszabadságnak az október 9-ei hirtelen bezárását is.

A lap elvesztése – függetlenül annak okától – csapást mér a média pluralizmusára Magyarországon"

– teszi  hozzá az amerikai sajtónyilatkozat.

A közlemény megjegyzi, hogy mint barát és szövetséges, azt javasolják a magyar kormánynak, hogy biztosítson olyan nyitott médiakörnyezetet, amely elérhetővé teszi a polgárok számára a legkülönfélébb szempontok és vélemények megismerhetőségét, ami kulcsfontosságú eleme közös demokratikus értékeknek.

Ennek érdekében arra hívják fel Magyarországot, hogy működjön szorosan együtt az EBESZ sajtószabadsággal foglalkozó felelősével és más szakértőkkel is – zárul az amerikai külügyi nyilatkozat.

Mi is az EBESZ?Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) földrajzi értelemben a legkiterjedtebb, legátfogóbb páneurópai biztonsági szervezet, amely összesen 57 államot tömörít magába. A résztvevő államok között találjuk az Egyesült Államokat és Kanadát, az Európai Unió 28 tagállamát, a volt FÁK-térség utódállaimat, a nyugat-balkáni országokat, és 2012 óta Mongóliát is. A bécsi székhelyű nemzetközi szervezet fő funkciója – az ENSZ Alapokmány VIII. fejezetében foglaltak értelmében – az európai biztonság és stabilitás megőrzése, azaz a korai előrejelzés, a konfliktuskezelés, a válságkezelés és a válságok megoldását követő rehabilitáció.

De miért éppen az EBESZ fogja megoldani a Népszabadság problémáját? Ezt nem lehet tudni, viszont nem meglepő módon az EBESZ médiaszakértője már napok óta folyamatosan aggodalmát fejezi ki a magyar sajtószabadság helyzetével kapcsolatban. Október elején egyébként azt közölte, hogy szerinte nehezen hihető, hogy üzleti okok vezettek a Népszabadság végéhez:

"A legnagyobb magyar ellenzéki újság bezárása hatalmas csapás az ország sajtószabadságra és média sokszínűségére" – mondta Dunja Mijatovic, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadságért felelős képviselője.

Mijatovic szerint nehezen hihető, hogy a Népszabadság című napilap vége kizárólag egy üzleti döntés eredménye volt.

A Mijatovic által az AP amerikai hírügynökségnek Bécsből adott telefonos interjúban az is elhangzott, hogy ezért az "Európai Bizottságnak nagyobb figyelmet kellene fordítania a magyar sajtószabadsággal kapcsolatos kérdésekre".  

A magyar kormány nevében a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a leghatározottabban visszautasította az Egyesült Államok kormányának a magyar sajtószabadsággal kapcsolatos aggodalmát.

Magyarországon semmilyen szabadságjog – így a sajtószabadság – sincs veszélyben"

– hangsúlyozta Menczer Tamás, a KKM sajtófőnöke a kormány álláspontja szerint minden alapot nélkülöző amerikai kritikával kapcsolatban.

A KKM szóvivője szerint aki a "sajtószabadság folyamatos hanyatlása" miatt aggódik, annak "egészen biztosan nincsenek hiteles információi Magyarországról". Aki olvassa, nézi a magyar sajtót, folyamatosan találkozhat a vélemények sokszínűségével – tette hozzá.

A Népszabadság felfüggesztése a tulajdonos gazdasági döntése volt"

– emelte ki a magyar külügyi szóvivő, hozzátéve: "kíváncsiak vagyunk, hogy az Egyesült Államok kormánya vajon beleszól-e médiatulajdonosok döntéseibe".

Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára is utalva pedig Menczer Tamás még azt is megemlítette, hogy "volt idő, amikor nem volt sajtószabadság Magyarországon, a magyar emberek vérüket, életüket adták a szabadságukért, de ekkor nyugatról barátaink támogató tekintetén kívül más segítség nem érkezett".

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Mióta Sadiq Khan vezeti Londont, az erőszak a mindennapok része lett

A brit közlekedési rendőrség legfrissebb adatai szerint a londoni metróban elkövetett bűncselekmények száma 43 százalékkal ugrott meg az elmúlt három évben, mióta a város vezetését Sadiq Khan vette át.

Már vádat is emeltek Macron korábbi testőre ellen

Már vádat is emeltek Macron korábbi testőre ellen

amerika, london, párizs

Alexandre Benalla ellen azután kezdett nyomozni az ügyészség, miután kiderült, hogy luxuskörülmények között, diplomata-útlevéllel utazgatott.

Hollywood ismét eleget tett a liberális elvárásoknak: az lehetsz, ami lenni akarsz

Hollywood ismét eleget tett a liberális elvárásoknak: az lehetsz, ami lenni akarsz

szabad vasárnap

A Sebezhetetlen és a Széttörve folytatásaként M. Night Shyamalan univerzumának újabb fejezetéhez érkeztünk. Van az a hollywoodi legenda, hogy Shyamalan minden nagyon jó filmjére jut egy igazán rossz. A legenda sajnos ismét igaznak bizonyult, az Üveg ugyanis nem lett más, mint egy darabokra tört álom.

Salvini pártját nem lehet megállítani: tovább erősödött a Liga támogatottsága

Salvini pártját nem lehet megállítani: tovább erősödött a Liga támogatottsága

amerika, london, párizs

Megközelíti a 36 százalékot a Matteo Salvini vezette olasz kormánypárt, a Liga támogatottsága egy szombaton közölt közvélemény-kutatás szerint, amelynek eredménye a Liga egyeduralmát mutatja ki az országban négy hónappal az európai parlamenti választások előtt.

A téves párhuzam

A téves párhuzam

kétharmad

A mostani tüntetéssorozat miatt a balliberális médiumok, illetve politikum egyre gyakrabban emlegeti 2006-ot. A két esemény között párhuzamot vonni nemcsak téves, veszélyes, hanem nettó butaság - erre világított rá az Echo TV Informátor című műsora.

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

Az "Árnyékszékkormány"

Megtámadták a tüntetők az Echo TV stábját

Az Echo TV kollégái kint vannak a budapesti demonstráción, többen az operatőrre támadtak. A rendőröknek kellett közbeavatkozniuk.

Az Index fake news gyár megint hírt hamisított: most éppen Székesfehérvárról

A tények és a valóság egyáltalán nem érdekli a ballib álhírgyártó médiumokat. A minden áron az ellenzéket propagálni akaró nagy igyekezetében az Index most épp a valójában történteknek az ellenkezőjét közölte a Székesfehérvár pénteki közgyűléséről megírt álhírében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére