Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Már nagyon vártuk: az USA aggódik a magyar sajtószabadságért

2016. október 21. 11:58

Magyar Sajtószabadság címmel, rövid nyilatkozatot tett közzé honlapján a Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma a Népszabadsággal kapcsolatban, amelyben közli, hogy osztja azok aggodalmait, akik szerint csökken Magyarországon a sajtószabadság.

A külügyminisztérium helyettes szóvivője, Mark C. Toner által jegyzett, néhány soros nyilatkozat szerint az Egyesült Államok osztja a globális sajtószabadság híveinek, a nemzetközi szervezeteknek és egyes magyar állampolgároknak azzal kapcsolatos aggodalmait, hogy folyamatosan csökken a sajtó szabadsága Magyarországon.

A külügyminisztérium közli azt is, hogy szorosan nyomon követik annak az internetes hírportálnak az ügyét, amelyet október 19-én tiltottak ki a magyar parlament épületéből csakúgy, mint Magyarország legnagyobb független napilapjának, a Népszabadságnak az október 9-ei hirtelen bezárását is.

A lap elvesztése – függetlenül annak okától – csapást mér a média pluralizmusára Magyarországon"

– teszi  hozzá az amerikai sajtónyilatkozat.

A közlemény megjegyzi, hogy mint barát és szövetséges, azt javasolják a magyar kormánynak, hogy biztosítson olyan nyitott médiakörnyezetet, amely elérhetővé teszi a polgárok számára a legkülönfélébb szempontok és vélemények megismerhetőségét, ami kulcsfontosságú eleme közös demokratikus értékeknek.

Ennek érdekében arra hívják fel Magyarországot, hogy működjön szorosan együtt az EBESZ sajtószabadsággal foglalkozó felelősével és más szakértőkkel is – zárul az amerikai külügyi nyilatkozat.

Mi is az EBESZ?Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) földrajzi értelemben a legkiterjedtebb, legátfogóbb páneurópai biztonsági szervezet, amely összesen 57 államot tömörít magába. A résztvevő államok között találjuk az Egyesült Államokat és Kanadát, az Európai Unió 28 tagállamát, a volt FÁK-térség utódállaimat, a nyugat-balkáni országokat, és 2012 óta Mongóliát is. A bécsi székhelyű nemzetközi szervezet fő funkciója – az ENSZ Alapokmány VIII. fejezetében foglaltak értelmében – az európai biztonság és stabilitás megőrzése, azaz a korai előrejelzés, a konfliktuskezelés, a válságkezelés és a válságok megoldását követő rehabilitáció.

De miért éppen az EBESZ fogja megoldani a Népszabadság problémáját? Ezt nem lehet tudni, viszont nem meglepő módon az EBESZ médiaszakértője már napok óta folyamatosan aggodalmát fejezi ki a magyar sajtószabadság helyzetével kapcsolatban. Október elején egyébként azt közölte, hogy szerinte nehezen hihető, hogy üzleti okok vezettek a Népszabadság végéhez:

"A legnagyobb magyar ellenzéki újság bezárása hatalmas csapás az ország sajtószabadságra és média sokszínűségére" – mondta Dunja Mijatovic, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadságért felelős képviselője.

Mijatovic szerint nehezen hihető, hogy a Népszabadság című napilap vége kizárólag egy üzleti döntés eredménye volt.

A Mijatovic által az AP amerikai hírügynökségnek Bécsből adott telefonos interjúban az is elhangzott, hogy ezért az "Európai Bizottságnak nagyobb figyelmet kellene fordítania a magyar sajtószabadsággal kapcsolatos kérdésekre".  

A magyar kormány nevében a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a leghatározottabban visszautasította az Egyesült Államok kormányának a magyar sajtószabadsággal kapcsolatos aggodalmát.

Magyarországon semmilyen szabadságjog – így a sajtószabadság – sincs veszélyben"

– hangsúlyozta Menczer Tamás, a KKM sajtófőnöke a kormány álláspontja szerint minden alapot nélkülöző amerikai kritikával kapcsolatban.

A KKM szóvivője szerint aki a "sajtószabadság folyamatos hanyatlása" miatt aggódik, annak "egészen biztosan nincsenek hiteles információi Magyarországról". Aki olvassa, nézi a magyar sajtót, folyamatosan találkozhat a vélemények sokszínűségével – tette hozzá.

A Népszabadság felfüggesztése a tulajdonos gazdasági döntése volt"

– emelte ki a magyar külügyi szóvivő, hozzátéve: "kíváncsiak vagyunk, hogy az Egyesült Államok kormánya vajon beleszól-e médiatulajdonosok döntéseibe".

Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára is utalva pedig Menczer Tamás még azt is megemlítette, hogy "volt idő, amikor nem volt sajtószabadság Magyarországon, a magyar emberek vérüket, életüket adták a szabadságukért, de ekkor nyugatról barátaink támogató tekintetén kívül más segítség nem érkezett".

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Horváth Iván: néhány év, és meg sem rezdül majd a szemünk a hatalmas erdőtüzek láttán

Horváth Iván: néhány év, és meg sem rezdül majd a szemünk a hatalmas erdőtüzek láttán

ökojobb

Horváth Iván erdőmérnököt, a Pro Silva Hungaria elnökét kérdeztük arról, hogy miért van egyre több erdőtűz a Földön, valamint tényleg pusztítóbbak-e a tüzek most, mint egykor voltak. Arra is választ kaptunk, hogy Magyarország mennyire van veszélyben.

A migránskaraván tagjai bevallották, hogy nem menekültek, csak munkakeresők

A migránskaraván tagjai bevallották, hogy nem menekültek, csak munkakeresők

amerika, london, párizs

Az amerikai határ felé tartó 7-10 ezer fős migránskaraván tagjai egymás után ismerik be, hogy igazából nem is menekültek, hanem gazdasági migránsok, és azért akarnak az Egyesült Államokba menni, hogy ott dolgozhassanak.

Trump kiáll az üldözött keresztény nő mellett

Donald Trump csütörtökön arról egyeztetett, hogy Asia Bibi menedékjogot kapjon az Egyesült Államokban.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Dzsudzsák: nagyon rossz volt a tévén át nézni a válogatottat

Dzsudzsák Balázs a csütörtök esti, észtek elleni mérkőzésen két hónap után ismét pályára léphetett a válogatottban.

Hiába vádolták meg többen is nemi erőszakkal, szabadlábra helyezték a liberálisok kedvenc iszlámszakértőjét

Hiába vádolták meg többen is nemi erőszakkal, szabadlábra helyezték a liberálisok kedvenc iszlámszakértőjét

amerika, london, párizs

A párizsi fellebbviteli bíróság csütörtökön elrendelte Tariq Ramadan, az egyik legismertebb iszlámszakértő rendőri felügyelet melletti szabadlábra helyezését. A muzulmán teológus, akit két nő nemi erőszakkal vádolt meg, februárban került előzetes letartóztatásba.

Orbán vezetésével nyert a magyar válogatott

Orbán vezetésével nyert a magyar válogatott

hajrá, magyarok!

A magyar labdarúgó-válogatott hozta a kötelezőt Észtország ellen.

A soron következő EP-választásnak minden korábbinál nagyobb hatása lehet

A jövő évi európai parlamenti (EP-) választások nagyobb hatással lehetnek az Európai Unió jövőjének alakulására, mint bármely másik korábbi EP-választás - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban, a V4-ek parlamenti elnökeinek találkozóján.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére