Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Már a parlament előtt a katalán elszakadás

2017. október 27. 13:15

MADRID, 13:15

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök pénteken a parlamenti beszédében elmondta, hogy az alkotmányellenes károktól meg kell menteni Katalóniát, amelyet kormánya hozzáállása fenyeget.

Mariano Rajoy a felsőház plenáris ülésének kezdetén szólalt fel, amely a nap folyamán lefolytatja a spanyol kormány Katalóniában tervezett intézkedéseinek vitáját, és szavaz is róluk.

A miniszterelnök beszédében elmondta, hogy a javaslatcsomagban a spanyol kormány egyebek mellett ahhoz kéri a szenátus felhatalmazását, hogy feloszlassa a katalán kormányt és előrehozott parlamenti választásokat írjon ki Katalóniában hat hónapon belül.

Nem kizárólag Katalónia van napirenden, mert mindez egész Spanyolországot, törvényeit, elveit és együttélését egyaránt érinti. Az alkotmány 155-ös cikkét – amely alapján felhatalmazást kaphat a spanyol kormány a beavatkozásra Katalóniában – most először készülnek alkalmazni, ami rendkívüli dolog, de a kialakult helyzet is az"

– mondta a miniszterelnök, aki ismételten antidemokratikusnak nevezte a katalán kormány korábbi döntéseit.

Fotó: AFP
A kormányfő leszögezte, hogy nincs alternatíva, az egyetlen amit tenni lehet: törvényhez kell fordulni a törvény érvényesítése érdekében.

Mariano Rajoy megkérte a szenátusi képviselőket, hogy támogassák az intézkedéscsomagot, amelyek célja egyebek mellett törvényesség visszaállítása, a bizalom visszanyerése, a gazdasági növekedés megtartása Katalóniában.

Október elsején tartottak félhivatalosan népszavazást Katalóniában az elszakadásról. Akkor a választópolgárok több mint kilencven százaléka szavazott amellett, hogy az országrész elszakadjon Spanyolországtól és kiáltsa ki függetlenségét. A referendumot és az utána történt katalán megmozdulásokat Madrid minden erejével igyekezett ellehetetleníteni.

Carles Puigdemont katalán elnök a népszavazás után bejelentette, Katalónia a referendum révén elnyerte a jogot, hogy függetlenné váljon. Szakadár katalán képviselők már akkor aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, de Puigdemont akkor azonnal felfüggesztette a deklaráció végrehajtását, és párbeszédre szólította fel Madridot.

Tovább folytatódik a buli Barcelonában

Pénteki számában a La Vanguardia barcelonai napilap azt írta, egyelőre nem világos, hogy a barcelonai törvényhozás szavaz-e a beterjesztett javaslatról, és ha igen, mikor. A javaslatot a kormányon lévő Együtt az Igenért pártszövetség és Népi Egység párt politikusai terjesztették elő, akiknek megvan a szűk többségük, hogy el is fogadják a Katalónia függetlenségét kinyilvánító javaslatot.

Fotó: AFP

Amennyiben nem gördül újabb akadály a katalán parlament elé, akár pénteken is bejelenthetik, hogy megalakult a Katalán Köztársaság. A katalán parlament épülete előtt ezzel párhuzamosan több ezren gyűltek össze, hogy a térség elszakadását követeljék Spanyolországtól. A tömeg a függetlenség és a szabadság szavakat skandálta, és katalán zászlókat lengettek.

A választás után Puigdemont bejelentette, hogy megkezdik a párbeszédet Madriddal, amit a spanyol vezetés nem akart folytatni, hiszen eleve alkotmányellenesnek tartották az elszakadásról szóló referendumot.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

A migránsok egy újfajta tuberkulózis kórokozót hoztak Európába

A migránsok egy újfajta tuberkulózis kórokozót hoztak Európába

amerika, london, párizs

Menekültek révén, egy líbiai táborból érkezhetett Európába a tuberkulózis (tbc) kórokozójának egy korábban ismeretlen, gyógyszerekkel szemben ellenálló fajtája - írta a Die Welt című német lap szerdán.

Újratárgyalják a migránskérdést a franciák és az angolok

Újratárgyalják a migránskérdést a franciák és az angolok

amerika, london, párizs

A francia elnöki hivatal szerdán jelentette be, hogy Emmanuel Macron francia elnök és Theresa May brit miniszterelnök egy új határőrizeti szerződést jelent be a Nagy-Britanniába átjutni próbáló migránsok kezelésére vonatkozó Le Touquet-megállapodás kiegészítésére.

Merkel és Kurz nagyon másképp látják a migránskvóta kérdéskörét

A német és az osztrák kormány nem ért egyet a migránsok EU-n belüli elosztását szabályozó kvóták ügyében, de mindketten fontosnak ítélik meg a határvédelmet és a migránsok helyben, hazájuk közelében történő támogatását.

Zseniális videó: 60 különböző gendert köszöntött egy német politikus

A megszámlálhatatlanul sok nemi identitással rendelkező liberális mikroközösséget egy német politikus alázta porig.

Újabb középületet rongált meg Gulyás Márton

Soros kedvenc provokátora az embereivel együtt narancssárga festékkel öntötte le az Állami Számvevőszék épületét.

Jön a Stop Soros!

Jön a Stop Soros!

közeleg a tél

Törvényjavaslattal lépne fel a kormány az illegális bevándorlás ellen. A nemzeti konzultáció eredményével összhangban, a magyarok akaratának megfelelően készül a tervezet - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter a kormányülés szünetében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére