Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Magyarországra költözhetnek a jövő reménységei

2016. március 11. 06:58

Sikerrel debütált a think.BDPST, amely Európa legrangosabb innovációs fórumává nőheti ki magát. Az egykori New York-i kormányzó, George Pataki szerint minden feltétel adott, hogy Magyarország sikeres ország legyen.
Fotó: Kozma Zsuzsi

Március 8-a és 10-e között Magyarország rendezte meg a régió legnagyobb innovációs fórumát, think.BDPST néven. A think.BDPST fórumon a legnevesebb politikai, tudományos és gazdasági szereplők vitatták meg Magyarország és a visegrádi országok fenntartható növekedésének kulcskérdéseit, a versenyképesség javításához szükséges új típusú együttműködések, illetve a közös gondolkodás és cselekvés lehetőségét. A konferencián felszólalt többek között a volt bajor miniszterelnök, Edmund Stoiber, illetve New York állam egykori kormányzója, George Pataki, valamint a térség számos üzleti és tudományos szereplője is.

Kreativitásra van szükség

Kedden a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter nyitotta meg az Antall József Tudásközpont által szervezett konferenciát. Szijjártó beszédében elmondta, hogy a világban zajló változások egy egészen új világrendet eredményeznek, emiatt az országoknak új kihívásokkal kell szembenézniük. Ez pedig azt jelenti, hogy csak azok a nemzetek maradhatnak meg, erősödhetnek meg, amelyek megfelelő kreativitással, innovatív képességekkel rendelkeznek.

A külügyminiszter „történelmi szerencsének” nevezte, hogy éppen ebben az időszakban a legszorosabb az együttműködés a V4-es országok között. A konferencia céljairól Szijjártó elmondta, hogy a Visegrádi Négyek legmagasabb szintű politikai, technológiai, gazdasági és oktatási vezetőit hozza össze egy platformon, hogy a régió a lehető legsikeresebben vehesse az új világrend által hozott akadályokat, és megfelelhessen ezeknek a kihívásoknak.

Szijjártó Péter és Pálinkás József

Fotó: MTI Fotóbank

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Pálinkás József beszédében elmondta, hogy a V4-ek összlakossága ugyan Franciaországéval vetekszik, de gazdasági ereje és a kutatás-fejlesztésben való szerepük mégsem ugyanolyan. Pálinkás szerint, ha ez a négy ország összefog, akkor Európában és a világban is számolnak velünk.

Ha erősebb Európát akarunk, önmagunkat kell erősebbé tenni.”

– mondta Pálinkás.

A fórum első napja több érdekes előadást és panelbeszélgetést is hozott. A felszólalók között a legnagyobb név az egykori bajor miniszterelnök, Edmund Stoiber volt. Stoiber beszédében kiállt az egységes Európa mellett, mivel a kontinensek csak így van esélye a 21. században. Az unió azonban képtelen jelen formájában olyan ütemben alkalmazkodni a világ fejlődéséhez, mint például az Egyesült Államok. A bevándorlási válsággal kapcsolatban elmondta, hogy most is megmutatkozott, hogy mekkora szükség lenne a kontinens egységére, ha ugyanis meg akarjuk tartani Európa egységét, akkor

közös menekültpolitikára van szükség, amely minden tagállamnak elfogadható.”

– mondta a Várkert Bazárban megrendezett think.BDPST konferencián Edmund Stoiber.

Edmund Stoiber

Fotó: Kozma Zsuzsi

A korábbi bajor kormányfő a magyar-bajor kapcsolatokat történelmi jelentőségűnek nevezte, melyek nagyon hosszú időkre tekintenek vissza. A jelenlegi bajor miniszterelnök, Horst Seehofer múlt heti látogatásáról elmondta, hogy ez is mutatja, hogy milyen szoros és intenzív a kapcsolat Bajorország és Magyarország között.

A fórum első panelbeszélgetésén a V4-ek gazdasági lehetőségeit, illetve az együttműködés jövőjét vitatták meg a meghívott vendégek. Szó esett például arról, hogy miképp lehetne a régiót vonzóbbá tenni a befektetők számára, illetve ennek elérése érdekében milyen lépéseket tettek Szlovákiában vagy Csehországban. Ezt egy érdekes beszélgetés követte az innováció társadalmi dimenzióiról. Az előadók egyetértettek abban, hogy Európa jelenleg lemaradásban van az innováció terén, holott mindenhol vannak tehetségek szerte a világon. Ezt a fajta lemaradást az oktatás jelenlegi európai struktúrájával indokolták a meghívottak, illetve szót ejtettek a generációs problémákról, a Z-generáció kihívásairól.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A think.BDPST egyik visszatérő témája a startup cégekben rejlő lehetőségek voltak. Edward Stanoch és Steffen Roth is amellett érvelt, hogy ezeknek a cégeknek nem szabad túlbecsülni a jelentőségét, reálisan kell kezelni helyzetüket, illetve támogatásukat, viccesen megjegyezve, hogy egykoron minden vállalat startup cégként kezdte. A fórum további részében nagy hangsúlyt kapott tudomány és a technológia jövője a V4-ek tekintetében, amelyben nemcsak a régiónk, hanem Európa is lemaradásban van Ázsiához vagy az Egyesült Államokhoz képest.

A fórum második – egyben utolsó – napján a legnagyobb érdeklődést George Pataki expozéja keltette.

George Pataki apai nagyapja 1908-ban vándorolt ki Magyarországról, Aranyosapátiból az Egyesült Államokba. Pataki 1995 és 2006 között volt New York állam kormányzója a Republikánus Párt színeiben. Sokáig úgy tűnt, hogy a 2016-os amerikai elnökválasztáson is megméretteti magát, ám végül bejelentette visszalépését.

Geroge Pataki

Fotó: Kozma Zsuzsi

New York állam egykori kormányzója beszédében elmondta, hogy örömmel mondott igent a meghívásra. Amikor Magyarországra gondol, akkor a nagy elmék, az újítók és feltalálók jutnak eszébe – mondta a magyar gyökerekkel rendelkező amerikai politikus. Pataki Magyarországgal kapcsolatban megjegyezte, hogy az ország egyre erősebb és erősebb lesz, ezt pedig jó látni. Szerinte a sikerhez erős intézményeknek, – mint amilyen az Antall József Tudásközpont – erős egyetemeknek és erős kormánynak kell összeállnia, ehhez pedig minden adott Magyarországon. George Pataki New York-i példákon keresztül hangoztatta az együttműködés fontosságát, ugyanis a kedvező környezet nem csupán beruházásokat, hanem a nagy elméket is magával vonzza.

A think.BDPST révén egy olyan stratégiai konferencia vette kezdetét Magyarországon, amely minden évben megrendezésre kerülhet, ezzel pedig az innováció legmeghatározóbb fórumává válhat a térségben, vagy akár egész Európában. A think.BDPST fórum rengeteg érdekes beszélgetéssel és sokszínű témákkal mutatkozott be a tudományos, az üzleti és politikai szféra, illetve az érdeklődők számára, így minden adott, hogy a fórum évről-évre egyre meghatározóbb legyen az innováció, a technológia és a tudomány területén. Ezzel is elősegítve Magyarország és a régió országainak fejlődését, illetve szerepük növekedését a világban.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A férfinek inget, a nőnek bikinit ajánlott a ruhabolt: erre elszabadult a feministák pokla

A férfinek inget, a nőnek bikinit ajánlott a ruhabolt: erre elszabadult a feministák pokla

amerika, london, párizs

Nagyon kiakadt egy magát nőjogi egyesületnek hívó feminista gittegylet a Marks & Spencer egyik kirakata miatt.

Magyar film készült Bud Spencerről

Magyar film készült Bud Spencerről

szabad vasárnap

A premier péntek este lesz az M5 kulturális csatornán.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Erről szólt a mai nap.

A Soros-féle migránstaxi a bevándorlókat pátyolgatja, a környezetet nem

A Soros-féle migránstaxi a bevándorlókat pátyolgatja, a környezetet nem

amerika, london, párizs

Az olasz ügyészség azzal vádolta meg az Orvosok Határok Nélkül nevű Soros-szervezetet, hogy hajójuk, a migránsokat rendszeresen taxiztató Aquarius a szicíliai Cataniában illegálisan rakott le veszélyes, mérgező anyagokat a szemétbe keverve.

Újabb tagokkal bővült Botka László börtönválogatottja

A mai napon utolérte a szegedi szocialistákat és Botka László udvari beszállítóját az igazság: a szegedi járásbíróság minősített csődbűntett miatt 5 év 2 hónap szabadságvesztésre ítélte Ujhelyi István szocialista képviselő sameszait és Botka László udvari beszállítóit, Pistrui Lászlót, Baranyi Sándort, és Oltványi Józsefet.

Az egyik legnagyobb iszlám országban naponta sor kerül egy becsületgyilkosságra

Az egyik legnagyobb iszlám országban naponta sor kerül egy becsületgyilkosságra

amerika, london, párizs

Egy 26 éves muszlim lány a családja akarta ellenére összeházasodott a szerelmével. Ezért az édesanyja és a testvérei becsületből brutálisan meggyilkolták. Az egyik legnépesebb iszlám országban, Pakisztánban szinte mindennaposak az ilyen esetek. Az Európába érkező migránsok egyik legnagyobb csoportját pedig a pakisztániak teszik ki.

"Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen"

"Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen"

kétharmad

Szijjártó Péter kedden találkozott szlovén kollégájával, Miro Cerarral, akivel egyetért abban, hogy Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen, Európának meg kell tudnia védeni külső határait.

TGM és a magyar értelmiség örök tragédiája

TGM és a magyar értelmiség örök tragédiája

piszkostizenkettő

A Jóisten nemcsak ételt-italt és tetőt ad a fejünk fölé, hanem gondoskodik a színvonalas szórakoztatásunkról is: ezért találta ki nekünk a magyar ellenzéki figurákat.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére