Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Magyarországra költözhetnek a jövő reménységei

2016. március 11. 06:58

Sikerrel debütált a think.BDPST, amely Európa legrangosabb innovációs fórumává nőheti ki magát. Az egykori New York-i kormányzó, George Pataki szerint minden feltétel adott, hogy Magyarország sikeres ország legyen.
Fotó: Kozma Zsuzsi

Március 8-a és 10-e között Magyarország rendezte meg a régió legnagyobb innovációs fórumát, think.BDPST néven. A think.BDPST fórumon a legnevesebb politikai, tudományos és gazdasági szereplők vitatták meg Magyarország és a visegrádi országok fenntartható növekedésének kulcskérdéseit, a versenyképesség javításához szükséges új típusú együttműködések, illetve a közös gondolkodás és cselekvés lehetőségét. A konferencián felszólalt többek között a volt bajor miniszterelnök, Edmund Stoiber, illetve New York állam egykori kormányzója, George Pataki, valamint a térség számos üzleti és tudományos szereplője is.

Kreativitásra van szükség

Kedden a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter nyitotta meg az Antall József Tudásközpont által szervezett konferenciát. Szijjártó beszédében elmondta, hogy a világban zajló változások egy egészen új világrendet eredményeznek, emiatt az országoknak új kihívásokkal kell szembenézniük. Ez pedig azt jelenti, hogy csak azok a nemzetek maradhatnak meg, erősödhetnek meg, amelyek megfelelő kreativitással, innovatív képességekkel rendelkeznek.

A külügyminiszter „történelmi szerencsének” nevezte, hogy éppen ebben az időszakban a legszorosabb az együttműködés a V4-es országok között. A konferencia céljairól Szijjártó elmondta, hogy a Visegrádi Négyek legmagasabb szintű politikai, technológiai, gazdasági és oktatási vezetőit hozza össze egy platformon, hogy a régió a lehető legsikeresebben vehesse az új világrend által hozott akadályokat, és megfelelhessen ezeknek a kihívásoknak.

Szijjártó Péter és Pálinkás József

Fotó: MTI Fotóbank

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Pálinkás József beszédében elmondta, hogy a V4-ek összlakossága ugyan Franciaországéval vetekszik, de gazdasági ereje és a kutatás-fejlesztésben való szerepük mégsem ugyanolyan. Pálinkás szerint, ha ez a négy ország összefog, akkor Európában és a világban is számolnak velünk.

Ha erősebb Európát akarunk, önmagunkat kell erősebbé tenni.”

– mondta Pálinkás.

A fórum első napja több érdekes előadást és panelbeszélgetést is hozott. A felszólalók között a legnagyobb név az egykori bajor miniszterelnök, Edmund Stoiber volt. Stoiber beszédében kiállt az egységes Európa mellett, mivel a kontinensek csak így van esélye a 21. században. Az unió azonban képtelen jelen formájában olyan ütemben alkalmazkodni a világ fejlődéséhez, mint például az Egyesült Államok. A bevándorlási válsággal kapcsolatban elmondta, hogy most is megmutatkozott, hogy mekkora szükség lenne a kontinens egységére, ha ugyanis meg akarjuk tartani Európa egységét, akkor

közös menekültpolitikára van szükség, amely minden tagállamnak elfogadható.”

– mondta a Várkert Bazárban megrendezett think.BDPST konferencián Edmund Stoiber.

Edmund Stoiber

Fotó: Kozma Zsuzsi

A korábbi bajor kormányfő a magyar-bajor kapcsolatokat történelmi jelentőségűnek nevezte, melyek nagyon hosszú időkre tekintenek vissza. A jelenlegi bajor miniszterelnök, Horst Seehofer múlt heti látogatásáról elmondta, hogy ez is mutatja, hogy milyen szoros és intenzív a kapcsolat Bajorország és Magyarország között.

A fórum első panelbeszélgetésén a V4-ek gazdasági lehetőségeit, illetve az együttműködés jövőjét vitatták meg a meghívott vendégek. Szó esett például arról, hogy miképp lehetne a régiót vonzóbbá tenni a befektetők számára, illetve ennek elérése érdekében milyen lépéseket tettek Szlovákiában vagy Csehországban. Ezt egy érdekes beszélgetés követte az innováció társadalmi dimenzióiról. Az előadók egyetértettek abban, hogy Európa jelenleg lemaradásban van az innováció terén, holott mindenhol vannak tehetségek szerte a világon. Ezt a fajta lemaradást az oktatás jelenlegi európai struktúrájával indokolták a meghívottak, illetve szót ejtettek a generációs problémákról, a Z-generáció kihívásairól.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A think.BDPST egyik visszatérő témája a startup cégekben rejlő lehetőségek voltak. Edward Stanoch és Steffen Roth is amellett érvelt, hogy ezeknek a cégeknek nem szabad túlbecsülni a jelentőségét, reálisan kell kezelni helyzetüket, illetve támogatásukat, viccesen megjegyezve, hogy egykoron minden vállalat startup cégként kezdte. A fórum további részében nagy hangsúlyt kapott tudomány és a technológia jövője a V4-ek tekintetében, amelyben nemcsak a régiónk, hanem Európa is lemaradásban van Ázsiához vagy az Egyesült Államokhoz képest.

A fórum második – egyben utolsó – napján a legnagyobb érdeklődést George Pataki expozéja keltette.

George Pataki apai nagyapja 1908-ban vándorolt ki Magyarországról, Aranyosapátiból az Egyesült Államokba. Pataki 1995 és 2006 között volt New York állam kormányzója a Republikánus Párt színeiben. Sokáig úgy tűnt, hogy a 2016-os amerikai elnökválasztáson is megméretteti magát, ám végül bejelentette visszalépését.

Geroge Pataki

Fotó: Kozma Zsuzsi

New York állam egykori kormányzója beszédében elmondta, hogy örömmel mondott igent a meghívásra. Amikor Magyarországra gondol, akkor a nagy elmék, az újítók és feltalálók jutnak eszébe – mondta a magyar gyökerekkel rendelkező amerikai politikus. Pataki Magyarországgal kapcsolatban megjegyezte, hogy az ország egyre erősebb és erősebb lesz, ezt pedig jó látni. Szerinte a sikerhez erős intézményeknek, – mint amilyen az Antall József Tudásközpont – erős egyetemeknek és erős kormánynak kell összeállnia, ehhez pedig minden adott Magyarországon. George Pataki New York-i példákon keresztül hangoztatta az együttműködés fontosságát, ugyanis a kedvező környezet nem csupán beruházásokat, hanem a nagy elméket is magával vonzza.

A think.BDPST révén egy olyan stratégiai konferencia vette kezdetét Magyarországon, amely minden évben megrendezésre kerülhet, ezzel pedig az innováció legmeghatározóbb fórumává válhat a térségben, vagy akár egész Európában. A think.BDPST fórum rengeteg érdekes beszélgetéssel és sokszínű témákkal mutatkozott be a tudományos, az üzleti és politikai szféra, illetve az érdeklődők számára, így minden adott, hogy a fórum évről-évre egyre meghatározóbb legyen az innováció, a technológia és a tudomány területén. Ezzel is elősegítve Magyarország és a régió országainak fejlődését, illetve szerepük növekedését a világban.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Orbán Vik­tor szín­padra lé­pett a Szig­li­geti Szín­ház­ban

Orbán Vik­tor szín­padra lé­pett a Szig­li­geti Szín­ház­ban

bulvár

A miniszterelnök gya­lo­go­san ér­ke­zett Szol­no­kon a Szig­li­geti Szín­ház­hoz, test­ő­rök­ és dísz­kí­sé­ret­ nélkül.

Ilyen, amikor egy demokratává vedlett kommunista aggódik a demokratikus alapelvekért

António Guterres ENSZ-főtitkár arról beszélt a világszervezet Közgyűlésének 73. ülésszakának általános vitáján, hogy ostrom alatt állnak a demokratikus alapelvek.

A CDU és CSU nyíltan felkelt Angela Merkel ellen

A CDU és CSU nyíltan felkelt Angela Merkel ellen

amerika, london, párizs

Meglepetésre elveszítette a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti képviselőcsoportjában kedden tartott frakcióvezető-választást Volker Kauder. Az Angela Merkel kancellár bizalmasaként számon tartott politikusnak így 13 év után távoznia kell a tisztségből.

Orbán: Európa kiváló szakemberek képzésével dolgozhatja le a versenyhátrányát

Elkezdődött az EuroSkills 2018, a szakmák Európa-bajnoksága Budapesten.

Trump ismét kiállt a szuverenitás eszméje mellett, elítélve a globális kormányzást

Trump ismét kiállt a szuverenitás eszméje mellett, elítélve a globális kormányzást

amerika, london, párizs

Az Egyesült Államok szuverenitását hangsúlyozta Donald Trump amerikai elnök az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakának kedden kezdődött általános vitájában, és elutasította "a globális kormányzást, ellenőrzést és uralmat".

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

A Maldív-szigeteken leromboltak egy gyönyörű alkotást az iszlám nevében

A Maldív-szigeteken leromboltak egy gyönyörű alkotást az iszlám nevében

amerika, london, párizs

A világ első ár-apály galériáját a Maldív-szigeteken állították fel, azonban a rendőrség lebontotta, mert az alkotást iszlámellenesnek minősítették.

Az osztrák belügyminiszter arra kötelezné a rendőrséget, hogy írja meg, ha migráns az elkövető

Arra is felkérték őket, hogy ne nyilatkozzanak az elfogult, liberális újságíróknak, riportot és nagyívű beszámolót pedig csak akkor készíthetnek, ha az újságírók garantálják a semlegességet.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére