Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Magyarországgal együtt az egész világ kiállt Spanyolország mellett

2017. augusztus 18. 08:58

BARCELONA, 08:58

Európa és az Egyesült Államok egyaránt támogatásáról biztosította Spanyolországot a barcelonai merénylet után.

Áder János részvétét fejezte ki a spanyol királynak

Az államfő a spanyol uralkodónak küldött gyásztáviratában azt írta, mély megrendüléssel értesült a barcelonai kegyetlen terrortámadásról, amelyben több békés járókelő is életét vesztette, sokan pedig súlyosan megsebesültek.

Megerősítette, hogy Magyarország az Európai Unió többi tagállamával együtt a jövőben is tevékeny szerepet vállal a pusztító erőszak elleni nemzetközi fellépésben.

A gyász e nehéz óráiban szívből osztozunk fájdalmukban, és őszintén együttérzünk a brutális merénylet sebesültjeivel is, akiknek mielőbbi és teljes gyógyulást kívánunk”

– fogalmazott Áder János.

Több uniós vezető, illetve a NATO főtitkára is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közleményben azt mondta, mélységesen lesújtották a történtek. Mint írta, Brüsszel készen áll minden szükséges segítséget megadni a helyi hatóságoknak.

Fotó: AFP

Az Európai Unió részéről mások mellett Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő, valamint Antonio Tajani, az Európai Parlament és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is részvétet nyilvánított. Később Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is együttérzését fejezte ki, elítélve a "borzalmas merényletet".

Emmanuel Macron francia elnök országa és kormánya szolidaritását tolmácsolta "a barcelonai tragikus támadás áldozatainak".

Theresa May szintén részvétet nyilvánított.

Mélyen megrázott bennünket a barcelonai merénylet. Együttérzünk az áldozatok hozzátartozóival"

– írta Twitter-üzenetében Sigmar Gabriel (SPD) német külügyminiszter. Angela Merkel kancellár szóvivője a Twitteren ítélte el a "lázító merényletet".

Vlagyimir Putyin orosz elnök határozottan elítélte "a kegyetlen és cinikus bűncselekményt", és "az egész nemzetközi közösségnek a terrorizmus erői elleni erőfeszítései tényleges egyesítését" szorgalmazta – tudatta a Kreml sajtószolgálata.

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter a merénylet után kijelentette:

Lengyelországban nincsenek hasonló incidensek, mert nincsenek a befogadó országba nem integrálódó emberek lakta enklávék."

Blaszczak szerint a menekültek áthelyezése "olyan mechanizmus, amely milliókat bátorít fel arra, hogy Európába jöjjenek. Ennek pedig tragikus a vége. A civilizációk összeütközésének tanúi vagyunk" – tette hozzá a lengyel belügyminiszter, aki szerint "az egyetlen lehetőség Európa számára, hogy bezárja a kapuit".

Fotó: AFP

Ferenc pápa mélységes aggodalmát és a spanyol nép iránti szolidaritását tolmácsolta a vatikáni szóvivő, Greg Burk közleménye révén. Elítélte a merényletet Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök is, akárcsak Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

A gázolásos merényletet több nagyváros polgármestere is elítélte, köztük a munkáspárti Sadiq Khan, Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo és Nizza polgármestere, Christian Estrosi is.

A tengerentúlról is támogatják Spanyolországot

Donald Trump amerikai elnök, akit folyamatosan tájékoztatnak a barcelonai helyzetről, Twitter-üzenetben ítélte el a terrortámadást, és közölte: bármit megtesznek, hogy segítséget nyújtsanak. Külügyminisztere, Rex Tillerson japán kollégájával, Kóno Taróval tartott közös sajtótájékoztatóján felajánlotta az Egyesült Államok támogatását a spanyol hatóságoknak.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szintén kiállt a spanyolok mellett, akárcsak több latin-amerikai kormány is, például Chile és Argentína is.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Angela Merkel a kínai elnökkel egyeztetett

Kölcsönös látogatásokról és országaik stratégiai együttműködésének elmélyítéséről egyezett meg Angela Merkel német kancellár és Hszi Csin-ping kínai elnök szombati telefonbeszélgetésük során - közölte Steffen Seibert, a berlini kancellári hivatal szóvivője.

Kövér: az ellenzéki káoszkoalíció bevándorlóországgá alakítaná Magyarországot

Kövér: az ellenzéki káoszkoalíció bevándorlóországgá alakítaná Magyarországot

spring is coming

Kövér László szerint a magyar nemzet és Európa érdeke is az, hogy Magyarország jelenlegi kormánya folytatni tudja munkáját az áprilisi parlamenti választások után.

Németországban és Belgiumban is afgán migránsok gyilkoltak a héten

Németországban és Belgiumban is afgán migránsok gyilkoltak a héten

amerika, london, párizs

Mindketten a saját barátnőjüket késelték halálra, az egyik áldozat mindössze 17 éves volt.

Újabb magyar szólalt meg a svédországi helyzetről

Újabb magyar szólalt meg a svédországi helyzetről

spring is coming

Egy, a 70-es években Göteborgba kivándorolt magyar férfi szerint a svéd kormány azért engedi be "orrvérzésig" a bevándorlókat, mert szavazatokat vár tőlük.

Nagyot égett Volner a jobbikos fórumon

Nagyot égett Volner a jobbikos fórumon

spring is coming

Vasárnap Nagykőrösön tartott kampányrendezvényt a Jobbik, de az előadásra szinte senki sem volt kíváncsi.

Megkéselte tanárát egy 7 éves diák Németországban

Már korábban is sok baj volt vele, de a hatóságok nem tettek semmit.

Orbán Viktor is üzent a rendkívüli hóhelyzet miatt

A miniszterelnök a rendkívülinek számító időjárási helyzet miatt ellátogatott az operatív törzs budapesti központjába, melyről egy videó is felkerült a Facebook-oldalára.

Egyre több magányos farkast küld az Iszlám Állam Európába

Egyre több magányos farkast küld az Iszlám Állam Európába

amerika, london, párizs

Az Iszlám Állam nem állt le, bár egyre több területet vesztenek el, egyes embereket még mindig könnyen tudnak mozgósítani szerte Európában.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére