Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Magyarországgal együtt az egész világ kiállt Spanyolország mellett

2017. augusztus 18. 08:58

BARCELONA, 08:58

Európa és az Egyesült Államok egyaránt támogatásáról biztosította Spanyolországot a barcelonai merénylet után.

Áder János részvétét fejezte ki a spanyol királynak

Az államfő a spanyol uralkodónak küldött gyásztáviratában azt írta, mély megrendüléssel értesült a barcelonai kegyetlen terrortámadásról, amelyben több békés járókelő is életét vesztette, sokan pedig súlyosan megsebesültek.

Megerősítette, hogy Magyarország az Európai Unió többi tagállamával együtt a jövőben is tevékeny szerepet vállal a pusztító erőszak elleni nemzetközi fellépésben.

A gyász e nehéz óráiban szívből osztozunk fájdalmukban, és őszintén együttérzünk a brutális merénylet sebesültjeivel is, akiknek mielőbbi és teljes gyógyulást kívánunk”

– fogalmazott Áder János.

Több uniós vezető, illetve a NATO főtitkára is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közleményben azt mondta, mélységesen lesújtották a történtek. Mint írta, Brüsszel készen áll minden szükséges segítséget megadni a helyi hatóságoknak.

Fotó: AFP

Az Európai Unió részéről mások mellett Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő, valamint Antonio Tajani, az Európai Parlament és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is részvétet nyilvánított. Később Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is együttérzését fejezte ki, elítélve a "borzalmas merényletet".

Emmanuel Macron francia elnök országa és kormánya szolidaritását tolmácsolta "a barcelonai tragikus támadás áldozatainak".

Theresa May szintén részvétet nyilvánított.

Mélyen megrázott bennünket a barcelonai merénylet. Együttérzünk az áldozatok hozzátartozóival"

– írta Twitter-üzenetében Sigmar Gabriel (SPD) német külügyminiszter. Angela Merkel kancellár szóvivője a Twitteren ítélte el a "lázító merényletet".

Vlagyimir Putyin orosz elnök határozottan elítélte "a kegyetlen és cinikus bűncselekményt", és "az egész nemzetközi közösségnek a terrorizmus erői elleni erőfeszítései tényleges egyesítését" szorgalmazta – tudatta a Kreml sajtószolgálata.

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter a merénylet után kijelentette:

Lengyelországban nincsenek hasonló incidensek, mert nincsenek a befogadó országba nem integrálódó emberek lakta enklávék."

Blaszczak szerint a menekültek áthelyezése "olyan mechanizmus, amely milliókat bátorít fel arra, hogy Európába jöjjenek. Ennek pedig tragikus a vége. A civilizációk összeütközésének tanúi vagyunk" – tette hozzá a lengyel belügyminiszter, aki szerint "az egyetlen lehetőség Európa számára, hogy bezárja a kapuit".

Fotó: AFP

Ferenc pápa mélységes aggodalmát és a spanyol nép iránti szolidaritását tolmácsolta a vatikáni szóvivő, Greg Burk közleménye révén. Elítélte a merényletet Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök is, akárcsak Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

A gázolásos merényletet több nagyváros polgármestere is elítélte, köztük a munkáspárti Sadiq Khan, Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo és Nizza polgármestere, Christian Estrosi is.

A tengerentúlról is támogatják Spanyolországot

Donald Trump amerikai elnök, akit folyamatosan tájékoztatnak a barcelonai helyzetről, Twitter-üzenetben ítélte el a terrortámadást, és közölte: bármit megtesznek, hogy segítséget nyújtsanak. Külügyminisztere, Rex Tillerson japán kollégájával, Kóno Taróval tartott közös sajtótájékoztatóján felajánlotta az Egyesült Államok támogatását a spanyol hatóságoknak.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szintén kiállt a spanyolok mellett, akárcsak több latin-amerikai kormány is, például Chile és Argentína is.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Az igazi kérdés az, hogy mi jön Merkel után

Az igazi kérdés az, hogy mi jön Merkel után

piszkostizenkettő

Sok szempontból is történelmi választás volt a tegnapi. Az AfD bejutásával és a szocialisták történelmi vereségével új korszak kezdődhet a német politikában. Az igazi kérdés pedig az, hogy mi jön Merkel után.

Ezúttal tanúként lesz meghallgatva Czeglédy

Tanúként hallgatják meg Czeglédy Csabát egy iskolaszövetkezettel kapcsolatos büntetőperben a Szegedi Törvényszéken. A vádirat szerint a makói szövetkezet több mint félmilliárd forint áfát csalt el alig több mint egy év alatt.

Fekete bőrű bevándorló lövöldözött egy templomban

Fekete bőrű bevándorló lövöldözött egy templomban

amerika, london, párizs

Az amerikai Nashville melletti Antioch városban történt lövöldözésnek egy halálos és hat sebesült áldozata van. Megsebesült a merénylő is.

Blokádokkal kontráznak Macronra a franciák

Blokádokkal kontráznak Macronra a franciák

amerika, london, párizs

Hamar megérkezett a válasz az új munkajogi reformokra.

Az FPÖ örül, a zöldek sivalkodnak a német választás után

Az FPÖ örül, a zöldek sivalkodnak a német választás után

amerika, london, párizs

Természetesen az osztrák politikai életet is felrázta a vasárnapi német választás, a Szabadságpárt örült a leginkább.

Kelet-Németországban második erő az AfD

A szavazatok összeszámlálása után kijelenthető, hogy az egykori NDK területén az AfD a második legnagyobb erő, egy tartományban nyert is a jobboldali párt.

Történelmi csúcson a Bundestag létszáma

Történelmi csúcson a Bundestag létszáma

amerika, london, párizs

Hétszáznál is több képviselője lesz a német parlamentnek.

Egy "menedékkérőt" sem vett át Magyarország, szomorkodik a Soros-szervezet

Az Amnesty International emlékeztetett arra, hogy az európai uniós országok a migránsok áthelyezésében mindössze a vállaltak harmadát teljesítették.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére