Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
csak neked, csak most
 
 
 
 

Magyar rockzenei szenzáció: előkerült Radics Béla eddig elveszettnek hitt legendás gitárja

2019. március 29. 09:02

Magyar zenészek és rajongók teljes generációi nőttek fel a magyar rocktörténet egyik legkultikusabb alakjának, Radics Bélának a zenéjén. Nemcsak maga Radics zenéje, de különleges gitárja is szervesen kötődött a zenészlegendához. Erről a gitárról évtizedekig semmit sem lehetett tudni, azt sem, hogy megvan-e még valahol egyáltalán. Nemrég viszont Kosik Kristófnak sikerült megtalálnia és a nagyközönség számára is elérhetővé tennie a hangszert. Erről a különleges hangszerről és Radics Béla hagyatékáról a hangszert felkutató - és megtaláló - Kosik Kristóf ügyvéddel és Miskolci Ilonával, Radics hajdani élettársával beszélgetett a 888.hu.

Vincze Viktor Attila: Rocktörténeti jelentőségű esemény, hogy előkerült Radics Béla 1961-es bíbor Gibsonja. Honnan jött az ötlet, hogy felkutassa az egyik legnagyobb magyar rocklegendának, Radics Bélának a sokak által mitikus hangszerként tisztelt gitárját? Honnan került elő harminc év után a legendás gitár?

Kosik Kristóf: Engem inspirált az a tény, hogy volt egyszer egy igazi legenda Radics Béla személyében, akinek a hangszere körüli mítosz önálló életre kelt. Úgy gondoltam, hogy meg kellene találni a gitárját, mert az mindennél jobban kifejezi, hogy ki is volt ő. 1982-ben meghalt a Kapitány, azonban 1988-ig nyomon lehetett követni a gitár történetét. Béla halála után ugyanis a gitárra Póka Egon vigyázott. Aztán Ómolnár Miklós megírta az R. B. kapitány avagy pengék és halak című könyvet Radics Béláról, amit Póka Egon lektorált. Béla édesanyja viszont nagyon megharagudott a könyv miatt és ennek következtében visszavette Egontól a fia gitárját. Ettől kezdve hosszú évekig senki sem tudott semmit a gitárról. Voltak olyan feltételezések is, hogy a gitár már nincs is meg, esetleg tönkrement. Én 2004-ben tudtam meg, hogy Molnár Pál Bonaventúrához került. Aztán 15 évnyi egyezkedés kezdődött, aminek eredményeképpen tavaly láthattam és kézbe vehettem a gitárt. Ekkor indultak el a bíbor Gibson megszerzésére irányuló komoly tárgyalások, amelyek eredményeképpen végre a közönség is láthatja és hallhatja a hangszert.

A Taurus a Tabánban

Radics Béla bíbor Gibsonja

Fotó: Kozma Zsuzsi

Vincze Viktor Attila: Milyen állapotban van a gitár és milyen a hangzása? Mitől különleges?

Kosik Kristóf: Eredeti tokjában, viszonylag jó állapotban pihent több évtizeden át a legendás hangszer. Ez részben rendkívül jó minőségének, részben pedig annak köszönhető, hogy megfelelő körülmények között tárolták. Amikor először kézbe vettem, körülbelül fél órával már tartotta a hangolást és teljesen használható volt. Persze az anyagfáradás miatt egy-két dolgot ki kell cserélni a gitáron, így például a kontaktos potikat és természetesen a húrokat.

Vincze Viktor Attila: Bizonyítható, hogy a magyar Jimi Hendrix, Radics Béla ezen a gitáron játszott?

Kosik Kristóf: Maga a gitár egyszerre több szempontból is különlegességnek és nagyon értékes darabnak számít. Először is persze attól különleges, mert Radics Béla használta. Radics bizonyíthatóan a saját maga képére formálta ezt a gitárt, ami egy mérhetetlen egyediséget ad ennek a hangszernek. Ez maga a legendás bíbor Gibson. Ez a relikvia azért is képvisel extra értéket, mert egy 1961-es Gibsonról beszélünk, és akkoriban még Les Paul aláírása szerepelt ezeknek a gitároknak a fején. Ez a gitár a maga idejében 20 ezer forintba került – akkoriban ez egy lakás ára volt. Közjegyző előtt akarjuk dokumentáltatni az alsó spiáter húrláb, illetve az egyéb alkatrészek cseréjét. A húrláb, ha jobban megnézzük, akkor az ott látható hullám felső része Béla izzadságától kopott ki.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Vincze Viktor Attila: Mi a jelentősége annak, hogy harminc év után most végre előkerült Radics Béla elveszettnek hitt gitárja?

Kosik Kristóf: Azzal, hogy előkerült a gitár, most visszakerült egy a szüleim, valamint az én generációm számára is legendának számító érték a magyar zenei életbe. Radics Béla gitárjának az előkerülése sokak számára ahhoz hasonló szenzáció, mint amilyen a Seuso-kincsek Magyarországra való vissza hozatala. Emellett egy egész korról szóló kulturális lenyomat is Radics Béla öröksége. Az embereknek szükségük van az olyan hősökre, mint amilyen ő volt. Nagyobb tömegeket tudott megmozgatni, mint bárki más, ezért tönkretette a kommunista rendszer, ezért nem lehetett lemezfelvétele és nem voltak tévéfelvételei sem. Ez pedig gyalázat. Hogy sikerült megtalálnunk és megvennünk a Kapitány gitárját, az reményeink szerint most aktuálisan hosszú időre előtérbe helyezi majd Radics Bélát és azt az egész mitikus zenei korszakot, aminek ő mindenki által elismerten a legkiválóbb képviselője és megtestesítője volt. A Kapitány gitárjával visszaadhatjuk a rock and rollnak az egészséges lábszagot ebben a sterilizált műanyag világban. Szerintem Béla gitárja a lehető legjobbkor került elő, mert most nagy igény van arra az életérzésre, világlátásra, amelyet ez hangszer megtestesít. Ma ugyanis megint megszületett a természetes igény a mai huszonévesek korosztályában a jóra, a normális, igazi, valódi dolgokra. Ezzel együtt pedig kezd visszajönni az a fajta jó értelemben vett sztárkultusz, ami arról szól, hogy a zenészek leülnek a közönségükkel egy asztalhoz. Megisznak velük együtt egy sört, elbeszélgetnek egymással úgy, hogy kölcsönösen mindenki ad a másiknak valamit. Radics Béla egy ilyen zenész volt a maga idejében, és ez alapján nyugodtan mondhatjuk, hogy ezek szerint megint rock and roll korszak van.

Dr. Kosik Kristóf

Fotó: Kozma Zsuzsi

Vincze Viktor Attila: Radics Béla hajdani élettársaként és az ő hagyatékának az egyik legfőbb ápolójaként mit szól a gitár előkerüléséhez? Van még valami, amiben esetleg segíthet a gitár előkerülése a magyar legenda emlékezetének a helyreállítása, vagy valamilyen őt megillető, de eddig elmaradt igazságtétel vonatkozásában?

Miskolci Ilona : Egyfajta égi jelnek is tekintem ebből a szempontból azt, hogy pont most került elő Béla gitárja. Az a vesszőparipám, hogy mostanra már olyan sok embert rehabilitáltak azok közül, akiket meghurcolt a régi rendszer, de Bélát azonban nem. A miértre pedig nincs válasz. Úgy gondolom, hogy itt az ideje Béla hivatalos emlékezetbeli és szakmai rehabilitálásának is. Annak idején nem tudta megakadályozni, hogy az együttes egyik tagja, Som Lajos kikerüljön a zenekarból, amely miatt hosszú ideig lelkiismeret-furdalása volt. Ráadásul ezzel a lépéssel tönkretették azt a szuper formációt. Talán Béla majd egyszer megkaphatja valamilyen hivatalos formában azt az elismerést, megbecsülést és szeretet, amit a rajongóitól, az emberektől még ma is megkap. Az, hogy előkerült a gitár, biztosan megint közelebb hozza majd az embereket Bélához.

Miskolci Ilona

Fotó: Kozma Zsuzsi

Vincze Viktor Attila: Menyire él elevenen Radics Béla emléke a rajongókban és a magyar rockzenei hagyományban?

Miskolci Ilona: A Radics Béla Emléktársaságot – ami a maga idejében teljesen egyedi volt – éppen azért alapítottuk, hogy a lehető legkevesebb emlék merüljön feledésbe. Radics Béla emléktáblájának kihelyezése és felavatása ugyancsak jelentős esemény volt, mivel rockzenész esetében ilyen azelőtt nem történt. A Kapitány szobrának elkészítése és felállítása, ugyancsak unikum, mert annak teljes költségét egy hatalmas emlékkoncert bevételéből fedeztük, ahol a tisztelet és az ügy iránti elkötelezettség jeléül rekordszámú rajongó jött el, illetve a fellépő zenészek sem kértek gázsit. Ma már van Radics Béla utca, illetve két film is készült a Kapitány életéről. Mindezt a rajongók szeretete és lelkesedése tette lehetővé.   

Vincze Viktor Attila: Nincs még egy olyan alakja a magyar rockzenei múltnak, akit a Radics Béláéhoz hasonló őszinte tisztelet és áhítat venne körül. Mi ennek az oka?

Miskolci Ilona: Béla egy őstehetség volt, aki saját magát fejlesztve jutott el a legmagasabb zenei szintre. Egy olyan egyéniség, aki rengeteg könyvet olvasott, és a környezetét is erre ösztönözte. Emellett iszonyatosan jó érzéke volt annak a felismeréséhez is, hogy olyan emberekkel kezdjen el zenélni, akikben volt tehetség. Talán az volt Bélában a plusz, ahogy ő előadta a zenéjét. Saját magát tette bele, ami által szabadságérzést tudott adni az embereknek, és ezt senki sem felejti el neki. Béla művészember lévén kivételesen érzékeny volt. A sok csalódást és ellehetetlenítést nagyon nehezen élte meg. Az emberek általa sokkal gazdagabbak, boldogabbak és felszabadultabbak lettek, aminek az emlékét még a gyermekeiknek is továbbadják. Ez pedig bizonyíték arra, hogy a mai napig van létjogosultsága mindannak, amit ő megtett. Neki volt Magyarországon először hosszú haja és farmerja, és ő játszott először olyan zenét, amit még senki más. De Béla ennél komolyabb nyomot hagyott az emberekben. Az ő személyisége vonzotta a fiatalokat, hiszen az ő zenéjét hallgatva szabadnak érezhették magukat.

Radics Béla szobra

Fotó: Kozma Zsuzsi

Vincze Viktor Attila: Mi volt a gitárvirtuóz legendának a titka, mitől volt különleges?

Kosik Kristóf: Attól volt különleges Béla, hogy 1967-1968-ban megkérdőjelezhetetlenül világszínvonalon játszott. Hogy milyen minőségről volt szó az esetében, azt jól érzékelteti az, hogy a Magyarországon Béla mögött csak másodiknak számító Barta Tamásról, az LGT gitárosáról 1972-ben Londonban azt írták, hogy jobb gitáros, mint Eric Clapton. Sokszor Jimi Hendrixen is túltevő virtuozitással, nemegyszer a fogával játszva kápráztatta el a közönségét az a Radics Béla, aki akkor és azóta is Magyarország legjobb gitárosának számít. Ő egy olyan különlegesen tehetséges zenész volt, aki úgy volt világklasszis, hogy nem akart hasonlítani senkire. Ő csak saját magát adta. 1972-ben játszott a Taurusszal a Free, és Béláék lemosták a színpadról a világhírű nyugati zenekart. Akkor azon a színpadon ott volt ez a gitár is.

Vincze Viktor Attila: Mit szimbolizál ez a hangszer és a fizikai léte mire ad lehetőséget Radics Béla mítoszának a megidézéshez? Mi lesz a sorsa a gitárnak?

Kosik Kristóf: Az, hogy előkerült a gitár, lehetőséget biztosít arra, hogy Radics Bélát és a zenei teljesítményét tisztelők megkapják azt, ami jár nekik. Jogi értelemben az én tulajdonom ez a felbecsülhetetlen értékű gitár, de lelki és művészi értelemben a bíbor Gibson az egész magyar zenét és rockzenét szerető közösségé. Ott a helye a Magyar Zene Házában. Az, amit ez a gitár szimbolikusan képvisel, akkor lesz látható igazán, ha közönség előtt rendszeresen meg is szólaltatják. Én is fogok rajta játszani, illetve azt szeretném, hogy fiatal, nagyon tehetséges zenészek játszhassanak rajta.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Vincze Viktor Attila: Hol, hogyan és mikor láthatja a gitárt a nagyközönség? Lesz emlékkoncert ebből az alkalomból?

Kosik Kristóf: Szervezés alatt van egy nagy buli, amely nem emlékkoncert lesz. Itt mutatjuk majd be – előre meghirdetett módon – Radics Béla gitárját. Előtte viszont lesz még legalább egy kisebb koncert is, ahol ez a gitár hamarosan látható és hallható lesz.

OLVASTAD MÁR?

csak neked, csak most
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Közel 16 millió focipályányi erdőterület pusztult el 2018-ban

Közel 16 millió focipályányi erdőterület pusztult el 2018-ban

ökojobb

Az ökoszisztémára leselkedő legnagyobb veszélyt a trópusi esőerdők eltűnése jelenti.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ezek lesznek ma!

A spanyol bevándorlásellenesek is falat építenének a migránsok ellen

A spanyol bevándorlásellenesek is falat építenének a migránsok ellen

amerika, london, párizs

A spanyol belpolitikában egyre népszerűbbé váló VOX párt kijelentette, mit kezdene a bevándorlási válsággal: megmászhatatlan falat húznának a migránsok megállítására.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak ma a legfontosabb hírek!

Csodák márpedig nincsenek - legalábbis a Magyar Kupában biztosan nem

Csodák márpedig nincsenek - legalábbis a Magyar Kupában biztosan nem

hajrá, magyarok!

A Magyar Kupa elődöntőjében lejátszott szerdai mérkőzéssel folytatódik a Pörge szurkol!

Szijjártó: elfogadhatatlan az ukrán nyelvtörvény, Porosenko szellemiségét idézi

Szijjártó: elfogadhatatlan az ukrán nyelvtörvény, Porosenko szellemiségét idézi

kétharmad

Elfogadhatatlannak nevezte a csütörtökön megszavazott ukrán nyelvtörvényt Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának úgy nyilatkozott: a magyar nemzeti közösség jogait sértő törvény Petro Porosenko távozófélben lévő elnök szellemiségét idézi, aki magyarellenes politikát folytatott.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére