Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
century-on
 
 
 
 

Magyar égre magyar ufót, avagy miért kell nekünk kutatni az űrt?

2018. október 31. 15:00

Novembertől Ferencz Orsolya Ildikó személyében űrkutatási biztosa is lesz a kormánynak. Az alusisakos baloldaliak szerint ez teljesen felesleges, mert ők a világ összes pénzét a gendertudományoknak adnák, de ha alaposabban utánajárunk, rájövünk, hogy a magyarok mindig is élen jártak a világűr felderítésében.

Nos, a Magyar Közlönyből egyértelműen kiderül, hogy a miniszteri biztos nem egy magyar NASA létrehozásán fog dolgozni, csupán

  • gondoskodik az űrkutatási tárgyú szerződések, a szükséges szabályozás kidolgozásával, a szerződések előkészítésével, egyeztetésével kapcsolatos feladatok ellátásáról,
  • felügyeli az űrkutatás fejlesztésére vonatkozó stratégiák, szakpolitikák összehangolását és megvalósítását,
  • valamint képviseli a kormányt a hazai és nemzetközi űrkutatási szervezetekben és fórumokon.

A most kinevezett dr. Ferencz Orsolya egyébként a téma egyik legnagyobb szakértője, korábban az ELTE Űrkutató Csoport tudományos főmunkatársaként tevékenykedett.

Amúgy Magyarország az 1960-as évek végétől nemzetközi együttműködések keretében több űrprogramban is részt vett. 1992 óta a Magyar Űrkutatási Iroda irányítja a kutatási tevékenységet és a nemzetközi kapcsolatokat. A nemzetközi kapcsolatok azért fontosak, mert nincs annyi pénz, hogy saját programokat indítsunk, így az Európai Unió Űrügynökségének a keretein belül fejtünk ki tevékenységet.

A magyar űrtevékenység időszámítása Bay Zoltán Hold-radar-kísérletével kezdődött. A magyar fizikus által vezetett kutatócsoportnak 1946 februárjában sikerült a Holdról visszaverődő radarvisszhangot észlelnie, és ezzel létrehoznia a magyar radarcsillagászatot.

Az 1970-es évektől kezdve szovjet küldetések keretében egyre több magyar űreszköz eljutott a világűrbe, és végzett ott tudományos kísérleteket. A magyar űrkutatás elismertsége egyre nőtt, az egyes tématerületeken újabb és újabb kutatók kezdtek dolgozni.

1980. május 26-án került sor az első magyar űrhajós űrrepülésére. Farkas Bertalant a Szojuz-36 űrhajó juttatta fel a Szaljut-6 űrállomás fedélzetére, hogy ott a következő egy hét során a magyar űripari és tudományos közösség külön erre az alkalomra kifejlesztett űreszközeivel kísérleteket végezzen. Számos nagy sikerű magyar eszköz, amelyek közül néhányat a mai napig használnak, ennek az útnak köszönheti létrejöttét. A Szovjetunió felbomlása teljesen új helyzetet teremtett az űrkutatás területén is. Ennek megfelelően a hazai űrszektor támogatásának feladatát 1992 januárjától kezdődően az ekkor létrehozott központi hivatal, a Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) látta el.

Az iroda azt követően jött létre, hogy Magyarország a régió országai közül elsőként kezdte meg az Európai Űrügynökséggel való kapcsolatfelvételt, és 1991. április 10-én együttműködési megállapodást kötött a szervezettel.

A korábbi évtizedekben kialakított hagyományos kapcsolatok folytatása és megerősítése érdekében Magyarország 1999-ben kormányszintű űrkutatási együttműködési megállapodást kötött Oroszországgal, majd 2001-ben az Egyesült Államokkal.

Ha valaki mélyebben érdekel a magyar űrtevékenység, akkor olvassa el ezt a tanulmányt, vagy nézze meg a kormány oldalát.

Amúgy meg a Föld lapos! (a szerk.)

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A franciáknak a Notre-Dame leégése kapcsán is a migránsok sorsa jut az eszükbe

A franciáknak a Notre-Dame leégése kapcsán is a migránsok sorsa jut az eszükbe

amerika, london, párizs

Beindultak az érzékenyítő órák Franciaországban, melyeken azt vetették össze, melyik a nagyobb tragédia, hogy a keresztény vallás ikonikus épülete majdnem megsemmisül, vagy hogy illegális bevándorlók a tengerbe fulladnak.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a húsvéthétfő legfontosabb hírei!

Obama és Clinton nem merték leírni azt, hogy keresztényeket gyilkoltak Srí Lankán

Obama és Clinton nem merték leírni azt, hogy keresztényeket gyilkoltak Srí Lankán

amerika, london, párizs

Az amerikai baloldal meghatározó arcai, a volt elnök és a volt külügyminiszter inkább csak azt írták, hogy "Húsvét-hívők" az áldozatok.

Székelyföld felszámolásával kampányol egy román az EP-választásokon

Bízzunk benne, hogy a románok már túljutottak azon, hogy ezzel sok szavazatot lehessen gyűjteni...

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

A nyúl, aki megint mellényúl

A bevándorláspárti Juncker minden felelősség alól ki akar bújni

A bevándorláspárti Juncker minden felelősség alól ki akar bújni

amerika, london, párizs

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint az európai parlamenti választások és annak kampányidőszakának legforróbb kérdése nem a bevándorlás, a terrorizmus és az iszlamizáció megfékezése, hanem az álhírek terjedésének megakadályozása lesz.

A 24.hu húsvétkor kezdett bele a kereszténygyalázásba

A szélsőségesen bevándorláspárti 24.hu a kereszténység legnagyobb ünnepén, húsvétkor érezte szükségét annak, hogy elkezdje gyalázni a világ legüldözöttebb vallásának követőit.

Iszlamisták követték el a húsvétvasárnapi támadásokat

Iszlamisták követték el a húsvétvasárnapi támadásokat

amerika, london, párizs

Habár a liberális mainstream média folyamatosan arról cikkezett, hogy mélyen húzódó társadalmi konfliktus osztják meg Srí Lankát, és ez állhat a húsvétvasárnap elkövetett terrortámadások hátterében, bebizonyosodott, hogy egy szélsőséges iszlamista csoport felelős a robbantásokért. A merényletben több mint 290 ember vesztette életét és legalább 500-an megsebesültek.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére