Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
century-on
 
 
 
 

Magyar égre magyar ufót, avagy miért kell nekünk kutatni az űrt?

2018. október 31. 15:00

Novembertől Ferencz Orsolya Ildikó személyében űrkutatási biztosa is lesz a kormánynak. Az alusisakos baloldaliak szerint ez teljesen felesleges, mert ők a világ összes pénzét a gendertudományoknak adnák, de ha alaposabban utánajárunk, rájövünk, hogy a magyarok mindig is élen jártak a világűr felderítésében.

Nos, a Magyar Közlönyből egyértelműen kiderül, hogy a miniszteri biztos nem egy magyar NASA létrehozásán fog dolgozni, csupán

  • gondoskodik az űrkutatási tárgyú szerződések, a szükséges szabályozás kidolgozásával, a szerződések előkészítésével, egyeztetésével kapcsolatos feladatok ellátásáról,
  • felügyeli az űrkutatás fejlesztésére vonatkozó stratégiák, szakpolitikák összehangolását és megvalósítását,
  • valamint képviseli a kormányt a hazai és nemzetközi űrkutatási szervezetekben és fórumokon.

A most kinevezett dr. Ferencz Orsolya egyébként a téma egyik legnagyobb szakértője, korábban az ELTE Űrkutató Csoport tudományos főmunkatársaként tevékenykedett.

Amúgy Magyarország az 1960-as évek végétől nemzetközi együttműködések keretében több űrprogramban is részt vett. 1992 óta a Magyar Űrkutatási Iroda irányítja a kutatási tevékenységet és a nemzetközi kapcsolatokat. A nemzetközi kapcsolatok azért fontosak, mert nincs annyi pénz, hogy saját programokat indítsunk, így az Európai Unió Űrügynökségének a keretein belül fejtünk ki tevékenységet.

A magyar űrtevékenység időszámítása Bay Zoltán Hold-radar-kísérletével kezdődött. A magyar fizikus által vezetett kutatócsoportnak 1946 februárjában sikerült a Holdról visszaverődő radarvisszhangot észlelnie, és ezzel létrehoznia a magyar radarcsillagászatot.

Az 1970-es évektől kezdve szovjet küldetések keretében egyre több magyar űreszköz eljutott a világűrbe, és végzett ott tudományos kísérleteket. A magyar űrkutatás elismertsége egyre nőtt, az egyes tématerületeken újabb és újabb kutatók kezdtek dolgozni.

1980. május 26-án került sor az első magyar űrhajós űrrepülésére. Farkas Bertalant a Szojuz-36 űrhajó juttatta fel a Szaljut-6 űrállomás fedélzetére, hogy ott a következő egy hét során a magyar űripari és tudományos közösség külön erre az alkalomra kifejlesztett űreszközeivel kísérleteket végezzen. Számos nagy sikerű magyar eszköz, amelyek közül néhányat a mai napig használnak, ennek az útnak köszönheti létrejöttét. A Szovjetunió felbomlása teljesen új helyzetet teremtett az űrkutatás területén is. Ennek megfelelően a hazai űrszektor támogatásának feladatát 1992 januárjától kezdődően az ekkor létrehozott központi hivatal, a Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) látta el.

Az iroda azt követően jött létre, hogy Magyarország a régió országai közül elsőként kezdte meg az Európai Űrügynökséggel való kapcsolatfelvételt, és 1991. április 10-én együttműködési megállapodást kötött a szervezettel.

A korábbi évtizedekben kialakított hagyományos kapcsolatok folytatása és megerősítése érdekében Magyarország 1999-ben kormányszintű űrkutatási együttműködési megállapodást kötött Oroszországgal, majd 2001-ben az Egyesült Államokkal.

Ha valaki mélyebben érdekel a magyar űrtevékenység, akkor olvassa el ezt a tanulmányt, vagy nézze meg a kormány oldalát.

Amúgy meg a Föld lapos! (a szerk.)

OLVASTAD MÁR?

century-on
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Elkapták az "ISIS hangját"

Elkapták az "ISIS hangját"

amerika, london, párizs

Egy kanadai állampolgársággal rendelkező dzsihadistát fogtak el a kurdok. Minden bizonnyal azt a terroristát kapták el, aki az ISIS propagandavideóinak narrátora volt.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a nap legfontosabb hírei.

Soros György birodalma Izraelt is folyamatosan támadja

Úgy tűnik, Soros György továbbra sem áll le Izrael-ellenes támadásaival. Már korábban is lehetett tudni, hogy a milliárdos tőzsdespekuláns feketelistáján ott szerepel a zsidó állam, épp ezért Soros György minden követ megmozgat Izrael ellehetetlenítése érdekében.

Különleges koncert ünnepelte meg a Bem rakparti Mini klub 50. évfordulóját

Különleges koncert ünnepelte meg a Bem rakparti Mini klub 50. évfordulóját

kétharmad

Különleges Mini-koncerttel tisztelegtek a legendás Bem rakparti művelődési ház (Budavári Művelődési Ház) és annak közönsége előtt a Mini klub fennállásának 50. évfordulója alkalmából Török Ádám és zenészbarátai január 20-án. Igazi sztárparádé volt az ünnepi koncert, hiszen Török Ádámmal együtt zenélt többek között Leslie Mandoki, Szakcsi-Lakatos Béla és Horváth Charlie is. A koncert megemlékezett az aznap elhunyt Andy Vajna filmproducerről is.

A gyász mocskolói

A gyász mocskolói

pszicho

Miért nem tisztelik a halottakat az ellenzékiek?

Szijjártó: Brüsszel vissza akarja hozni az elbukott bevándorlási politikát

Szijjártó: Brüsszel vissza akarja hozni az elbukott bevándorlási politikát

kétharmad

Lopakodó kísérlet zajlik arra, hogy az egyszer már megbukott uniós bevándorlási politikát Brüsszel visszahozza - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az európai uniós tagországok külügyminiszterei hétfői brüsszeli tanácskozásának szünetében.

Izraelben is megunták a liberális média hazugságait

A hagyományos baloldali pártok gyengülése után a liberális eszmék fő képviseletét a baloldali és liberális médiumok vették át. Habár a tendencia Magyarországon már régóta megfigyelhető, ez Izraelben sincs másképp.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére