Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Macron gyorsan "elutazott" az ellene szervezett első országos demonstráció elől

2017. szeptember 13. 19:28

PÁRIZS, 19:28

Kétszáz- és négyszázezer körülire tehető a Macron reformjai elleni keddi szakszervezeti tiltakozásban részt vevők száma. Párizson kívül több nagyobb városban is erőszakos összecsapásokba torkolltak a tiltakozások. A nagy reformer Macron azonban nem érezhetett semmit a könnygázból, mivel véletlenül épp aznap repült el a hurrikán okozta károk megtekintésére a karibi térségbe.

Kedden 180 franciaországi helyszínen volt utcai tiltakozás Emmanuel Macron elnök munkaügyi jogszabályváltoztatásaival szemben a CGT szakszervezeti szövetség szervezésében. A francia belügyminisztérium adatai szerint 223.000 tüntető vett részt, de a szakszervezetek szerint a tiltakozók száma elérte a 400 ezret.

A két legnagyobb szakszervezet elhatárolódott az akciótól, jelezve, ők még hisznek abban, hogy sikerülhet kompromisszumos megállapodásra jutni Macron elnökkel. Hogy mi lesz a munkaügyi tárgyalások vége, azt még nem lehet tudni. Az azonban már biztos, hogy Macron elnök nem akart szembekerülni az ellene tiltakozókkal. A reformer elnök ezért inkább aznap reggel repülőre ült, hogy megtekintse a karibi térségben levő francia érdekeltségeket ért károkat.

Macron tehát a kormányzásával szembeni első nagyobb utcai demonstrációt Szent Martin és Szent Barts szigetein vészelte át. A hírek szerint egyébként a legnagyobb Macron-ellenes megmozdulások Párizsban, Lyonban, valamint Marseille-ben, Perpignanban,  Nizzában, Le Havre-ban és Caenben zajlottak, minden egyes helyszínen több ezer tiltakozóval.

Lyonban és Párizsban komoly összetűzések alakultak ki a tiltakozók és a rendőrség között. Végül a Molotov-koktélok és kődobálások miatt erőszakba torkolló demonstrációkat a rendőrség könnygázzal és vízágyúkkal oszlatta fel. A rendőrségi források szerint a nap végére 13 tüntető került őrizetbe. 

A tüntetésen több olyan transzparens is feltűnt, amelyeken a mi vagyunk a lógósok vagy a lusták szavak szerepeltek, arra utalva, hogy Macron elnök egy nappal korábban azt közölte, hogy szerinte csak a lusták és a lógósok mennek majd el a másnapi tüntetésre. 

Az elemzők szerint az első Macron-ellenes tüntetés különleges volt a maga nemében, mivel egyáltalán nem a tervezett munkajogi változtatásokról szólt, hanem valójában Macron személye elleni demonstráció volt, hiszen a francia munkajogi reform csak az olyan magáncégek alkalmazottait érinti hátrányosan, akik nem tagjai egyetlen szakszervezetnek sem.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Nemsokára kezdetét veheti a lézerforradalom Szegeden

Megérkeztek az első lézerberendezések a szegedi ELI-ALPS kutatóközpontba, az eszközök összeszerelése és beállítása után néhány hónap múlva a helyszínen is elkezdődnek a kísérletek - közölte Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Nem jött be az egyetemi migránssimogatás

Nem jött be az egyetemi migránssimogatás

amerika, london, párizs

Ahogy arról kedden beszámoltunk, pár túlbuzgó migránssimogató diák úgy gondolta, hogy illegális bevándorlókat telepít az egyetem campusára. Az "akció" olyannyira sikeres volt, hogy a tanárok egy napig kénytelenek voltak beszüntetni az oktatást az intézményben.

Migránsokat fogtak a Dunán

Migránsokat fogtak a Dunán

amerika, london, párizs

A bolgár embercsempész épp motorcsónakkal próbálta átszállítani a Dunán a migránsokat, de a román határrendészek észrevették őket.

Hollandia: nem vagyunk felelősek a srebrenicai mészárlásért

Hollandia: nem vagyunk felelősek a srebrenicai mészárlásért

amerika, london, párizs

A holland kormány fellebbez a legfelsőbb bíróságon, hogy helyezzék hatályon kívül azt a korábbi ítéletet, miszerint Hága is felelős a srebrenicai mészárlásért.

A pillanat, amikor Asszad és Putyin haragja egyszerre csapott le a terroristákra

Moszkvai jelentések szerint az orosz és a szíriai légierő közös akciójában 850 dzsihadistát sikerült likvidálni a polgárháború sújtotta közel-keleti országban.

Atomra atom a helyes válasz?

Atomra atom a helyes válasz?

amerika, london, párizs

Mintegy ötven ország kezdte meg szerdán az ENSZ-ben az atomfegyverek betiltásáról szóló egyezmény aláírását, amely azonban csak jelképes jelentőségű, mert a nukleáris nagyhatalmak nem vesznek részt benne. Nehéz kérdés továbbá ez ügyben, hogy mi lesz az immáron elképesztően veszélyessé váló Észak-Korea ügyével.

Alinda színháza

Alinda színháza

piszkostizenkettő

Simicska az első sorban bravózik.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Szijjártó: a magyar külpolitika kiáll a magyar érdekekért és a határon túli magyarokért; Egy zöldpárti politikus szerint unalmas lenne Németország az iszlám nélkül; Egyre elviselhetetlenebb a migránsáradat, ezért nagyobb kerítést építenek a spanyolok. Az este legfontosabb hírei a 888-on!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére