Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Macron: az USA nélkül is meg kell tudni oldani Európa védelmét

2018. augusztus 27. 17:30

PÁRIZS, 17:30

Diplomáciai maratont tart a francia elnök, Emmanuel Macron. A nagykövetek hagyományos éves értekezletét megnyitó beszédében arról beszélt, hogy nem szabad kizárólag az USA-ra hagyatkozni Európa biztonságpolitikája kapcsán. Később elmondta: riasztó a Szíriában kialakult helyzet, és szerinte nem szabad hatalomban tartani Bassár el-Aszad elnököt.

Európa nem helyezheti többé a biztonságát kizárólag az Egyesült Államok kezébe. Nekünk maguknak kell vállalni a felelősséget és szavatolni a biztonságot, azaz az európai szuverenitást"

Le kell vonnunk minden következtetést a hidegháború végéből"

– tette hozzá, jelezve, hogy a kérdésről valamennyi európai partnerrel és Oroszországgal együtt közösen kell gondolkodni. Macron szerint az ukrán válsága megoldása ugyanakkor

természetesen az előfeltétele a tényleges előrelépéseknek Moszkvával."

A francia államfő úgy látja, hogy az európai védelmi és biztonságpolitika felülvizsgálata párbeszédet igényel az internetes biztonságról, a vegyi fegyverekről, a hagyományos fegyverekről, a területi konfliktusokról, az űrbiztonságról és a sarkvidéki területek védelméről is.

Fotó: AFP
Párizs receptje: többsebességes Európa

Megerősítette, hogy véleménye szerint "ez az Európa több körben" fog a jövőben működni, s ez a jelenleg folyó nemzeti konzultációk, a jövő évi európai parlamenti választások és a kormányközi egyeztetések eredményének függvényében szerződésmódosításokat is követelhet.

A migrációs kérdést illetően az olasz kormány állásfoglalásaira utalva Emmanuel Macron úgy vélte, hogy a "válság jelenleg inkább politikai, miután a beáramlás jelentősen csökkent".

Miért van mégis ez az elsősorban olasz válság? Mert nem volt korábban európai szolidaritás. Ugyanez a helyzet a görög válsággal. De ez nem bocsánat az idegengyűlölő beszédmódra, amely nem szolgál semmilyen megoldással azokra a problémákra, amelyekre rávilágít. Egyébként ezek a különböző nemzeti megszólalások abban közösek, hogy bírálják az Európai Uniót, de nem azokat a reformokat, amelyeket meg kellene valósítani"

– fogalmazott a francia elnök.

Emmanuel Macron "egy világos irányvonal" képviseletére szólított fel az európai parlamenti választások előtt, mégpedig "az európai szuverenitás" képviseletére, amely tisztázza, hogy Európa hogyan tud választ adni az európai állampolgárok előtti kihívásokra.

Európának egy olyan hatalommá kell válnia, amely megoldásokat ad a problémáinkra."

Macron: Aszad nem megoldás

Jóllehet az első naptól úgy tekintem, hogy az Iszlám Állam az első számú ellenségünk, és soha nem tartottam a szíriai diplomáciai vagy humanitárius akciónk előfeltételének Bassár el-Aszad távozását, most úgy gondolom, hogy egy ilyen forgatókönyv végzetes tévedés lenne"

– mondta Macron.

Ki az oka a menekültek ezreinek? Ki mészárolta le a saját népét? Nem Franciaország dolga kijelölni Szíria új vezetőit, de a mi feladatunk és érdekünk biztosítani azt, hogy a szíriai nép olyan helyzetbe kerüljön, hogy azt meg tudja tenni"

– jelentette ki később.

A köztársasági elnök szerint "a helyzet jelenleg riasztó, miután a rezsim újabb humanitárius katasztrófa megteremtésével fenyeget Idlíb tartományban, és semmilyen szándékot nem mutat arra, hogy hajlandó lenne bármilyen politikai átmenetről tárgyalni". Párizs álláspontja szerint nagyobb nyomást kell gyakorolni a rezsimre és a szövetségeseire, s Macron

sokat vár ezen a téren Oroszországtól és Törökországtól, tekintettel a szerepükre és a kötelezettségvállalásaikra".

A francia elnök jelezte, hogy a következő hetekben "konkrét kezdeményezésekkel" fog élni a közel-keleti stabilitás érdekében, amely szerinte "csak a pluralizmus jegyében valósulhat meg". Megemlítette, hogy a nagyköveti értekezletet megelőzően telefonon egyeztetett Haszan Róháni iráni elnökkel, s azt is elmondta, hogy a közeljövőben Kairóba látogat abból az alkalomból, hogy Egyiptom fogja ellátni az Afrikai Unió soros elnöki tisztét. Az elnök azt is bejelentette, hogy 2019 nyarának elején a dél-franciaországi Marseille-ben ismét mediterrán csúcstalálkozót tartanak.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Migránsoknak állítottak emléket egy német városban

Migránsoknak állítottak emléket egy német városban

amerika, london, párizs

Migránsoknak emléket állító obeliszket állítottak fel Kasselben.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

A rendőrség szerint rövidzárlat okozta a tüzet a Notre-Dame-ban

A francia bűnügyi rendőrség egyik vezetőjének véleménye szerint feltehetően rövidzárlat okozta a párizsi Notre-Dame székesegyházban hétfőn este keletkezett tüzet.

Belgiumban már száz fölé nőtt a veszélyesként nyilvántartott szélsőséges iszlamista csoportok száma

Belgiumban már száz fölé nőtt a veszélyesként nyilvántartott szélsőséges iszlamista csoportok száma

amerika, london, párizs

A Belga Állambiztonsági Szolgálat (VSSE) bejelentése szerint már száz fölé emelkedett az országban azoknak a szélsőségesen radikális iszlamista eszméket valló szalafista csoportoknak a száma, amelyek nemzetbiztonsági szempontból veszélyesnek minősülnek. A radikális iszlamizmus brüsszeli megerősödése Belgium és az EU terrorellenes erőfeszítéseinek a kudarcát jelenti.

Felgyújtottak három AfD-s autót Németországban

Felgyújtottak három AfD-s autót Németországban

amerika, london, párizs

Szerdáról csütörtökre virradó éjjel Essen városában lángoltak az autók, személyi sérülés nem történt.

Nagy pofont kaptak a liberálisok: hivatalos, hogy az oroszok egyáltalán nem befolyásolták a 2016-os amerikai elnökválasztást

Nagy pofont kaptak a liberálisok: hivatalos, hogy az oroszok egyáltalán nem befolyásolták a 2016-os amerikai elnökválasztást

amerika, london, párizs

Végleg kipukkadt a liberálisok álhír-buborékja: William Barr sajtótájékoztatón jelentette be, hogy semmilyen bizonyítékot nem találtak arra, hogy akár Donald Trump, akár más amerikai állampolgár összejátszott volna az oroszokkal az elnökválasztással kapcsolatban.

Egy svéd imám azt akarja, hogy a kormány segítse a visszatérő terroristák integrációját

Kashif Virk imám szerint az Iszlám Állam volt harcosainak csak a megfelelő iszlámra van szükségük az integrációhoz, szerinte ugyanis az egykori terroristák simán élhetnek újra normális életet akár Svédországban is.

Biztos környezetbarát az elektromos autó?

Biztos környezetbarát az elektromos autó?

ökojobb

Egy tanulmány részletesen foglalkozott azzal, hogy vajon az elektromos autók tényleg annyival zöldebbek-e, mint amennyire promózzák azokat. Arra jutottak, hogy nem biztos, és még az is lehet, hogy a sokat szidott dízelek kisebb ökológiai lábnyommal rendelkeznek.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére