Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
szabad vasárnap
 
 
 
 

Luther és napjaink evangélikus egyháza

2017. november 3. 21:28

Heimo Schwilk német író Luther Márton "kemény" oldaláról írt életrajzi könyvet, melyben kifejti, hogy a mai német protestáns egyházak csak a kedves és pacifista Luthert fogadják el, aki ezáltal beleillik a téves, túlságosan is puha felfogásukba az egyház és a hit vonatkozásában.

Október 31-én ünnepeltük világszerte a reformáció kezdetének 500. évfordulóját, melynek apropóján a Junge Freiheit című német hetilap interjút közölt Heimo Schwilkkel legújabb könyve kapcsán, mely a protestáns reformáció szellemi atyját, Luther Mártont mutatja be egy olyan nézőpontból, mely eltér a fősodortól.

Luther Márton szobra

Fotó: AFP

Nem véletlen, hogy a könyv alcíme „Isten haragja”, mely megfogalmazás Luther csaknem valamennyi írásában megtalálható. Schwilk szerint Luther számára a „haragvó” Isten ábrázolása legalább annyira magától értetődő volt, mint a Krisztus által felkínált szeretet és megváltás.

A célom az volt, hogy a történelmi Luther nyomára jussak, elkísérjem őt az időben, és közel hozzam őt az olvasóhoz”

– mondta a Junge Freiheitnak a német író, Luther-szakértő.

Heimo Schwilk szerint az általa leírt „kényelmetlen, kemény, kétkedő” Luther egyáltalán nem illik bele a mai evangélikus egyházba, mely mindenfajta „keménység” elől meghátrál. Az író úgy véli, hogy a Német Evangélikus Egyház mára sokkalta inkább egy ezoterikus egyletnek tűnik,

amelyben az emberek spirituális kényeztetésre vágynak, egy olyan közösségnek, akik nem kívánnak bibliai kötöttségekben élni. Enyhe pacifista és világölelős mázzal, szociális hittel.”

Az evangélikus egyház Németországban ma már mindenre nyitott – lásd melegházasság kérdése –, még akkor is, ha az szembeáll a kinyilvánított igazsággal.

A mai protestáns inkább társadalmi-emancipációs problémáknak áldozza magát, mint a hit kihívásának, lelki egészségének”

– teszi hozzá kemény bírálatát Schwilk.

Heimo Schwilk: Luther - Isten haragja

A Luther-szakértő szerint a reformáció atyja semmitől sem hagyta magát eltántorítani, magabiztosan állt az ügyéhez. Ezzel szemben ma azt láthatjuk, hogy a Német Evangélikus Egyház vezetője, Heinrich Bedford-Strohm gyáva és opportunista módon leveszi a nyakából a keresztet a jeruzsálemi Templom-hegyi látogatásakor.

Ez a lutheri tanok teljes megtagadása”

– jelentette ki az interjúban.

Heimo Schwilk határozott álláspontja, hogy Luther Márton egy konzervatív gondolkodó volt, aki az eredeti állapotot kívánta visszaállítani, konzerválni, melytől elszakadt a korszak katolikus egyháza.

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Herr Tusk, a hű szolga

Herr Tusk, a hű szolga

piszkostizenkettő

Tusk kiváló példa arra, mit jelenít meg ma Brüsszel: olyan politikusokat, akik a brüsszeli/berlini elitnek tett hűséges szolgálataikért pozíciót kaptak, és akiket árulónak tartanak saját hazájukban.

Videó: Birminghamben macsétával, kalapáccsal verték egymást a migránsok

Megdöbbentő videó látott napvilágot. Az eset Birminghamben, a migráció által egyik leginkább sújtott brit nagyvárosban történt. A migránsok macsétával, kalapáccsal estek egymásnak.

Így hazudik a magyar emberek arcába a balra fordult Jobbik

Így hazudik a magyar emberek arcába a balra fordult Jobbik

kétharmad

Az úgynevezett néppártosodás következtében a Jobbik a liberális politikai erők kegyeit kezdte keresni, többek között ezért hirdeti fennhangon az utóbbi időben Európai Ügyészséghez való csatlakozást. Alig három éve még homlokegyenest ellenkező állásponton volt a Jobbik - felmerül hát ismételten a kérdés: kit akar a kamunéppárt hülyének nézni?

Harmincéves lenne a mai Magyarország legkártékonyabb pártja

Harmincéves lenne a mai Magyarország legkártékonyabb pártja

kinyílott a pitypang

Természetesen a megboldogult SZDSZ-ről van szó! Mondják, hogy halottról vagy jót, vagy semmit: de az SZDSZ szelleme máig kísért, nézzük hát nyolc bűnüket!

Kiállsz Orbán Viktor mellett? Azonnal letilt a Facebook

Kiállsz Orbán Viktor mellett? Azonnal letilt a Facebook

censored

A baloldali, a jobbikos és az indexes maffia jelentgető brigádjai nagy sikert könyvelhettek el a mai napon, ugyanis Megadja Gábor 888-as Facebook-oldalát törölték Zuckerbergék. Az ok egészen szürreális.

Ne vicceljünk már: a gender szakért való sivalkodás nem az oktatás autonómiájáról szól

Szerdán az ELTE TáTK-n és a BTK egyes tanszékein is minden a genderről fog szólni. De miért?

Juncker fejest ugrott a hülyeségtengerbe

Juncker fejest ugrott a hülyeségtengerbe

amerika, london, párizs

A kvótakirály természetesen védelmébe vette az ENSZ migrációs csomagját. Az Európai Bizottság (EB) elnöke szerint azért nem akarnak az országok csatlakozni a migránspaktumhoz, mert nem ismerik annak a tartalmát.

Bulgária is csatlakozott a lázadókhoz: nem írják alá az ENSZ migrációs paktumát

Újabb ország mondott nemet az ENSZ azon paktumára, amely emberi jogként ismerné el a migrációt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére