Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Letette esküjét az új olasz miniszterelnök

2018. június 1. 16:47

RÓMA, 16:47

Letette pénteken Sergio Mattarella államfő előtt a hivatali esküjét Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, aki az euroszkeptikus M5S és a jobboldali Liga közös kormányát vezeti.

Ez lesz Olaszország 65. kormánya a második világháború óta. Ez az első alkalom, hogy az Európai Unióban két olyan populista erő kerül kormányra, amely nyíltan bírálja az unió politikáját - emelték ki a hírügynökségek, utalva arra: két, újnak számító olasz pártról van szó, amelyek a "változás kormányát" ígérték az olaszoknak a pénzügypolitikától a migrációig.

Fotó: AFP

Az új kormányban Luigi Di Maio, az M5S vezetője a gazdasági fejlesztési, jóléti és munkaügyi tárcát is kézbe veszi, Matteo Salvini, a Liga vezetője a belügyminisztériumot kapja meg, és mindketten egyben miniszterelnök-helyettesek is lesznek. A két párt szinte ugyanannyi tárcát kapott az új kabinetben – írja az MTI.

Luigi Di Maio eddig három különálló tárcát vett át; ez azt mutatja, hogy az M5S kiemelt figyelmet akar szentelni a munkahelyteremtésnek és a szegénység felszámolásának a közmunkához kötött alapjövedelem tervezett bevezetésével. Matteo Salvini belügyminiszterként az illegális bevándorlók Olaszországból való eltávolítását ígérte. Salvini első nyilatkozata szerint közbiztonságot teremt Olaszországban, tenni fog a szervezett bűnözés megfékezése érdekében, és nem engedi a

nem hagyományos, nem apából és anyából álló családteremtést".

A pénzügyminiszter a 69 éves Giuseppe Tria, a Tor Vergata római egyetem gazdaságpolitika-professzora, akit a Liga jelölt. A külügyminiszter az EU-szakértő Enzo Moavero Milanesi, aki 2011-től 2013-ig - a Monti- és a Letta-kormány idején - az európai uniós ügyekért felelős miniszter volt. Az új olasz kormány EU-ügyi minisztere Paolo Savona, akit az államfő korábban túlzottan Európa-ellenesnek tartott és megvétózta pénzügyminiszteri kinevezését. A miniszterelnöki hivatal élére Giancarlo Giorgetti, a Liga politikusa, az olasz titkosszolgálatok élére Vito Crimi, az M5S tagja került. Külön tárca nélküli miniszter foglalkozik majd Dél-Olaszország felzárkóztatásával, valamint a fogyatékossággal élők segítésével.

Az M5S az említettek mellett az igazságügyi, a védelmi, a kulturális, a környezetvédelmi, az infrastrukturális tárcát kapta meg, valamint a Dél-Olaszország fejlesztését célzó minisztériumot. A Liga pedig a gazdasági, közigazgatási, regionális ügyekkel foglalkozó, földművelésügyi, oktatási és családpolitikai minisztériumot.

Az ünnepélyes eskütétel után az új kormány a kabinet székhelyére ment, ahol átvette a kormányzást Paolo Gentiloni távozó miniszterelnöktől. Gentiloni jelképesen egy csengőt adott át Contének, amellyel a kormányfő a kormányülések kezdetét jelzi.

Az 53 éves volt jogászprofesszorról és kormányáról a jövő héten tart bizalmi szavazást az olasz parlament, amelynek mindkét házában kényelmes többsége van a Ligának és az Öt Csillag Mozgalomnak.

Az euroszkeptikus nézeteiről ismert Paolo Savonának az új kormány EU-ügyi miniszterévé való kinevezése kapcsán pénteken az olasz újságok a közgazdász-professzorról elterjedt ironikus megjegyzést idézték, miszerint Savona az európai ügyekért felelős tárca nélküli minisztérium élén olyan, mintha Drakulát nevezték volna ki a véradók országos egyesületének élére.

A jobbközép Il Giornale azt hangsúlyozta, hogy a szakértői kormányt elutasító két populista párt most maga is szakértőkre szorul. Az újság szerint Matteo Salvini, a Liga vezetője azért egyezett bele Paolo Savona áthelyezésébe, mivel észrevette, hogy a túlzottan elhúzódó kormányalakítás végül őt is gyengíti, másrészt az észak-olaszországi vállalkozói rétegnek sem volt kedvére egy olyan pénzügyminiszter-jelölt, aki ki akarta vezetni Olaszországot az euróövezetből. A jobbközép La Stampa a "populizmus laboratóriumának" nevezte az M5S-Liga kormányt. A napilap megjegyezte, hogy a miniszterelnök-helyetteseknek kinevezett Di Maiónak és Salvininek nagyobb lesz a súlya a kormányban, mint a kormányfő Giuseppe Conténak.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke gratulált Giuseppe Conte kinevezéséhez, levelében azonban aláhúzta: Contét olyan időszakban nevezték ki miniszterelnöknek, amely Olaszország és az egész Európai Unió számára is döntő fontosságú, amikor a közös kihívások leküzdése érdekében nagyobb egységre és több szolidaritásra van szükség, mint valaha.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szintén gratulált az olasz miniszterelnök kinevezéséhez. Juncker levelében kijelentette, az uniós bizottság a reformok útján járó Olaszország mellett áll, és figyelemmel kíséri az EU jövője szempontjából fontos elvárásait és javaslatait.

Röviddel az új olasz kormány kinevezése után Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken táviratban gratulált Giuseppe Conténak, állást foglalva az együttműködés erősítése mellett.

Sebastian Kurz néppárti osztrák kormányfő nyilatkozatában reményét fejezte ki, hogy az új olasz kormány Európa-barát politikát folytat majd, külön kiemelve a megbízhatóságot, különös tekintettel az euróövezet működésének tiszteletben tartására. Utalt arra is, hogy Ausztriának különös felelőssége van az észak-olaszországi Dél-Tirol autonóm régió védelmében. Ezzel kapcsolatban mindenekelőtt az illegális bevándorlás elleni harcot emelte ki, emlékeztetve arra is, hogy ez a júliusban kezdődő osztrák uniós elnökség egyik elsődleges célkitűzése lesz.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Orbán: ragaszkodunk a határvédelem jogához

Orbán: ragaszkodunk a határvédelem jogához

kétharmad

Magyarország ragaszkodik azon jogához, hogy az ő feladata megvédeni határait - jelentette ki újságíróknak Orbán Viktor szerdán Salzburgban, az európai uniós állam-, illetve kormányfők informális találkozója előtt, a néppárti miniszterelnökök tanácskozására érkezve.

Miért Magyarország? Miért Debrecen?

A BMW és Gyurcsány beszéde.

889
Cseh lap: az EU liberális demokráciája pont olyan, mint a szovjet népi demokrácia volt

Cseh lap: az EU liberális demokráciája pont olyan, mint a szovjet népi demokrácia volt

amerika, london, párizs

Magyarország és az Európai Unió vitájában Csehországnak a saját érdekében ki kell állnia Magyarország mellett - írta szerdán a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap.

Rögtön az első meccs sorsdöntő lehet a Vidinek az El-ben

Rögtön az első meccs sorsdöntő lehet a Vidinek az El-ben

hajrá, magyarok!

Csütörtökön a BATE Boriszov ellen kezdi meg szereplését a magyar csapat az Európa-liga csoportkörében.

Évek óta azon dolgoznak Merkelék, hogy átvegyék a határőrizetet

Évek óta azon dolgoznak Merkelék, hogy átvegyék a határőrizetet

amerika, london, párizs

A brüsszeli elit már évek óta arra készül, hogy ők mondják meg a nemzetállamoknak, ki léphet be Európába, így Magyarország területére is, és ki nem.

Elmarad az apokalipszis: közel a Brexit-megállapodás

Az EU bejelentette, hogy tud megoldást az észak-írországi határ kérdésére, vagyis arra a problémakörre, amely a leginkább foglalkoztatja a briteket a Brexit kapcsán. Eközben Theresa May brit miniszterelnök levelet írt az egyik legnagyobb német lapba, a Die Weltbe. A Brexit kérdése az uniós állam- és kormányfők ma kezdődő, informális találkozóján is szóba kerül.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére