Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
bulvár
 
 
 
 

Lehet, hogy te is mobilfüggő vagy!

2017. május 3. 17:18

Minden, amit tudni akarsz a nomophobiáról.

Nyíltan kimondhatjuk, hogy a mobiltelefonok alapjaiban változtatták meg a világunkat. Befolyásolták a realitás észlelését, a nyelvhasználatunkat, az identitásunkat. Habár a folyamatos fejlesztések miatt számos hasznos funkcióval bírnak, számolnunk kell azzal is, hogy milyen negatív következményeket hoztak az életünkbe.

Már korábbi vizsgálatok is felhívják a figyelmet a függőség kialakulásának esélyére, ami mellett egy másik probléma lehet az úgynevezett nomophobia is. Ez a kifejezés az angol ’no mobile phobia’ kifejezésből származik, mely arra a félelemre utal, melyet valaki akkor él át, ha valami miatt nem elérhető a mobilja vagy számítógépe (pl.: nincs térerő, lemerülőben van az akkumulátor). A helyzet jelentős szorongást, idegességet, diszkomfortérzetet vált ki. A szorongás, feszültség fakadhat abból, hogy nem vagyunk elérhetőek, információtól esünk el, vagy azáltal nem tudunk kilépni egy társas helyzetből.

Ebben a témában a legelső kutatást 2008-ban Nagy-Britanniában végezték el. Akkor a kutatásban megkérdezettek 53%-át érintette ez a jelenség. Ugyanezt a vizsgálatot Indiában is lefolytatták, ahol már a megkérdezettek 75%-a volt érintett, akiknek több mint 80%-a élt már át pánikrohamot amiatt, mert korlátozva volt a telefonhasználata. Elsősorban az Y és Z generáció tagjai érintettek ebben a betegségben.

A nomophobiának számos tünete lehetséges:

  • Figyelmet érdemel, ha valaki rendszeresen, jelentős időt tölt a mobilhasználattal, valamint töltője állandóan kézközelben van.
  • Jelentős szorongást él át olyan helyzetekben, amikor a telefonhasználat valamiért korlátozott, valamint ezeket a helyzeteket aktívan kerüli.
  • A mobil állandóan bekapcsolt állapotban van, a személy együtt is alszik vele.
  • Kerüli a személyes találkozásokat és az online kommunikációt részesíti inkább előnyben.
  • Rendszeresen rápillant a telefonjára, hogy érkezett-e üzenete, hívása.
  • Jelentős anyagi vonzata van a telefonhasználatának.

Pszichológusok szerint a súlyosabb tünetek – pánikrohamok – esetén mindenképp ajánlatos szakember segítségét kérni. A mindennapok során pedig érdemes csökkenteni a telefonhasználat mértékét, és próbáljuk az online kommunikációt mérsékelni.

(Jog és Pszichológia)

OLVASTAD MÁR?

bulvár
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Hamarosan újra találkozik Trump és Kim Dzsong Un

Hamarosan újra találkozik Trump és Kim Dzsong Un

amerika, london, párizs

Február végén találkozik Donald Trump amerikai elnök Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel - jelentette be pénteken, helyi idő szerint a kora délutáni órákban a Fehér Ház.

Kis kerítésmustra: a szomszédtól a világ túlsó feléig

A nemzetek szuverenitásuk megőrzése érdekében világszerte lépéseket tesznek a tömeges illegális bevándorlás megfékezésére. Magyarország mellett Szlovénia, Bulgária is szigorú határellenőrzési pontokat hozott létre, és a határvonalakat masszív kerítéssel/határfallal védik. Ausztráliának pedig ott a "természetes kerítés", az óceán.

A migrációs válság kezdete óta több antiszemita atrocitás történt

A migrációs válság kezdete óta több antiszemita atrocitás történt

kétharmad

A Migrációkutató Intézet szerint több vizsgált nyugat- és észak-európai országban erősödött az antiszemitizmus és nőtt az antiszemita indíttatású atrocitások száma a migrációs válság kezdete óta.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

"Pannónia vadembereiről" írt Putyinnak címzett levelében egy román politikus

A román szocialista párt környékén már régóta feltűnt egy bizonyos Ninel Peia nevet viselő honatya, aki baloldaliságát remekül ötvözi a legelvadultabb román nacionalizmussal. Ez a fickó most közzétett egy nagyon zavaros és kissé értelmetlen levelet/felhívást, amelyben leginkább Putyint, Németországot és természetesen az örök ősellenséget, Magyarországot ostorozza. A felhívást egyenesen Oroszország vezetőjének címezte.

Újabb csúcsot döntött a nemi erőszakok száma Svédországban

Újabb csúcsot döntött a nemi erőszakok száma Svédországban

amerika, london, párizs

2005 óta emelkedik a nemi erőszakok száma Svédországban. 2015-ben, a migránsválság évében egy átmeneti esés után az addigi évekhez képest meredekebb emelkedés figyelhető meg. Különösen aggasztó, hogy a támadások közel fele kiskorúak ellen irányul.

Ennél már nincs lejjebb: közös tüntikézést jelentettek be Gyurcsányék a Jobbikkal

Ennél már nincs lejjebb: közös tüntikézést jelentettek be Gyurcsányék a Jobbikkal

kétharmad

A Jobbik végleg betagozódott a Soros-féle bukott baloldal soraiba: Gyurcsány Ferenc pártja egy közösen megszervezett tüntetést jelentett be a Jobbik egyik országgyűlési képviselőjével.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére