Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
bulvár
 
 
 
 

Lehet, hogy te is mobilfüggő vagy!

2017. május 3. 17:18

Minden, amit tudni akarsz a nomophobiáról.

Nyíltan kimondhatjuk, hogy a mobiltelefonok alapjaiban változtatták meg a világunkat. Befolyásolták a realitás észlelését, a nyelvhasználatunkat, az identitásunkat. Habár a folyamatos fejlesztések miatt számos hasznos funkcióval bírnak, számolnunk kell azzal is, hogy milyen negatív következményeket hoztak az életünkbe.

Már korábbi vizsgálatok is felhívják a figyelmet a függőség kialakulásának esélyére, ami mellett egy másik probléma lehet az úgynevezett nomophobia is. Ez a kifejezés az angol ’no mobile phobia’ kifejezésből származik, mely arra a félelemre utal, melyet valaki akkor él át, ha valami miatt nem elérhető a mobilja vagy számítógépe (pl.: nincs térerő, lemerülőben van az akkumulátor). A helyzet jelentős szorongást, idegességet, diszkomfortérzetet vált ki. A szorongás, feszültség fakadhat abból, hogy nem vagyunk elérhetőek, információtól esünk el, vagy azáltal nem tudunk kilépni egy társas helyzetből.

Ebben a témában a legelső kutatást 2008-ban Nagy-Britanniában végezték el. Akkor a kutatásban megkérdezettek 53%-át érintette ez a jelenség. Ugyanezt a vizsgálatot Indiában is lefolytatták, ahol már a megkérdezettek 75%-a volt érintett, akiknek több mint 80%-a élt már át pánikrohamot amiatt, mert korlátozva volt a telefonhasználata. Elsősorban az Y és Z generáció tagjai érintettek ebben a betegségben.

A nomophobiának számos tünete lehetséges:

  • Figyelmet érdemel, ha valaki rendszeresen, jelentős időt tölt a mobilhasználattal, valamint töltője állandóan kézközelben van.
  • Jelentős szorongást él át olyan helyzetekben, amikor a telefonhasználat valamiért korlátozott, valamint ezeket a helyzeteket aktívan kerüli.
  • A mobil állandóan bekapcsolt állapotban van, a személy együtt is alszik vele.
  • Kerüli a személyes találkozásokat és az online kommunikációt részesíti inkább előnyben.
  • Rendszeresen rápillant a telefonjára, hogy érkezett-e üzenete, hívása.
  • Jelentős anyagi vonzata van a telefonhasználatának.

Pszichológusok szerint a súlyosabb tünetek – pánikrohamok – esetén mindenképp ajánlatos szakember segítségét kérni. A mindennapok során pedig érdemes csökkenteni a telefonhasználat mértékét, és próbáljuk az online kommunikációt mérsékelni.

(Jog és Pszichológia)

OLVASTAD MÁR?

bulvár
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Bóday Pál: a baloldal kisajátítja a zöldtémákat

Bóday Pál: a baloldal kisajátítja a zöldtémákat

ökojobb

Bóday Pállal, a Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnökével beszélgettünk arról, hogy a környezet- és állatvédelem témája nem csak a baloldalé, hogy a vegetarianizmus nem egy libsi divathullám, hogy egyre több az "ötperces állatvédő", valamint, hogy még ma is létezik a megélhetési állatvédelem.

Orbán: nemzetibb, jobboldalibb európai politikai életre számíthatunk az EP-választás után

Orbán: nemzetibb, jobboldalibb európai politikai életre számíthatunk az EP-választás után

kétharmad

Magyarország tartozzon az Európai Unió öt legjobb országa közé, ahol a legjobb élni, lakni, dolgozni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a Várkert Bazárban, a Magyar Diaszpóra Tanács VIII. plenáris ülésén.

A holland liberálisoknak már Fekete Péter is rasszista

A holland liberálisoknak már Fekete Péter is rasszista

amerika, london, párizs

A bíróság egyelőre elutasította a karakter betiltását célzó javaslatot.

A kormány az EU-hoz és az ENSZ-hez fordul a migránskártyák miatt

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője csütörtökön bejelentette: a kormány Brüsszelhez és az ENSZ-hez fordul a migránskártyák ügyében.

Továbbra is rengeteg migráns érkezik Németországba

Továbbra is rengeteg migráns érkezik Németországba

amerika, london, párizs

Nem érzékelhető az Európai Unió területére irányuló migrációs hullám enyhülése Németországban, amelyre továbbra is erőteljes nyomás hárul.

Rendkívüli csúcsot hívnak össze Brüsszelben a Brexit miatt

Rendkívüli csúcsot hívnak össze Brüsszelben a Brexit miatt

amerika, london, párizs

Rendkívüli csúcsértekezletet tartanak november 25-én az Egyesült Királyság uniós kilépésének feltételrendszeréről tervezett megállapodás megkötése érdekében - jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtök reggel Brüsszelben.

Nigel Farage: Angela Merkel kérjen bocsánatot Európától

Nigel Farage: Angela Merkel kérjen bocsánatot Európától

amerika, london, párizs

A brit politikus keményen nekiment a leköszönő német kancellárnak. Arra utasította Merkelt, kérjen bocsánatot, hiszen gyakorlatilag tönkretette a kontinenst a migrációs politikájával.

Egyre rosszabb Macron megítélése a V4 országaiban

Egyre rosszabb Macron megítélése a V4 országaiban

kétharmad

Romlik Emmanuel Macron francia köztársasági elnök megítélése a visegrádi országok közvéleményében - áll a Nézőpont Intézet elemzésében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére