Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
bulvár
 
 
 
 

Lehet, hogy te is mobilfüggő vagy!

2017. május 3. 17:18

Minden, amit tudni akarsz a nomophobiáról.

Nyíltan kimondhatjuk, hogy a mobiltelefonok alapjaiban változtatták meg a világunkat. Befolyásolták a realitás észlelését, a nyelvhasználatunkat, az identitásunkat. Habár a folyamatos fejlesztések miatt számos hasznos funkcióval bírnak, számolnunk kell azzal is, hogy milyen negatív következményeket hoztak az életünkbe.

Már korábbi vizsgálatok is felhívják a figyelmet a függőség kialakulásának esélyére, ami mellett egy másik probléma lehet az úgynevezett nomophobia is. Ez a kifejezés az angol ’no mobile phobia’ kifejezésből származik, mely arra a félelemre utal, melyet valaki akkor él át, ha valami miatt nem elérhető a mobilja vagy számítógépe (pl.: nincs térerő, lemerülőben van az akkumulátor). A helyzet jelentős szorongást, idegességet, diszkomfortérzetet vált ki. A szorongás, feszültség fakadhat abból, hogy nem vagyunk elérhetőek, információtól esünk el, vagy azáltal nem tudunk kilépni egy társas helyzetből.

Ebben a témában a legelső kutatást 2008-ban Nagy-Britanniában végezték el. Akkor a kutatásban megkérdezettek 53%-át érintette ez a jelenség. Ugyanezt a vizsgálatot Indiában is lefolytatták, ahol már a megkérdezettek 75%-a volt érintett, akiknek több mint 80%-a élt már át pánikrohamot amiatt, mert korlátozva volt a telefonhasználata. Elsősorban az Y és Z generáció tagjai érintettek ebben a betegségben.

A nomophobiának számos tünete lehetséges:

  • Figyelmet érdemel, ha valaki rendszeresen, jelentős időt tölt a mobilhasználattal, valamint töltője állandóan kézközelben van.
  • Jelentős szorongást él át olyan helyzetekben, amikor a telefonhasználat valamiért korlátozott, valamint ezeket a helyzeteket aktívan kerüli.
  • A mobil állandóan bekapcsolt állapotban van, a személy együtt is alszik vele.
  • Kerüli a személyes találkozásokat és az online kommunikációt részesíti inkább előnyben.
  • Rendszeresen rápillant a telefonjára, hogy érkezett-e üzenete, hívása.
  • Jelentős anyagi vonzata van a telefonhasználatának.

Pszichológusok szerint a súlyosabb tünetek – pánikrohamok – esetén mindenképp ajánlatos szakember segítségét kérni. A mindennapok során pedig érdemes csökkenteni a telefonhasználat mértékét, és próbáljuk az online kommunikációt mérsékelni.

(Jog és Pszichológia)

OLVASTAD MÁR?

bulvár
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Évek óta azon dolgoznak Merkelék, hogy átvegyék a határőrizetet

Évek óta azon dolgoznak Merkelék, hogy átvegyék a határőrizetet

amerika, london, párizs

A brüsszeli elit már évek óta arra készül, hogy ők mondják meg a nemzetállamoknak, ki léphet be Európába, így Magyarország területére is, és ki nem.

Elmarad az apokalipszis: közel a Brexit-megállapodás

Az EU bejelentette, hogy tud megoldást az észak-írországi határ kérdésére, vagyis arra a problémakörre, amely a leginkább foglalkoztatja a briteket a Brexit kapcsán. Eközben Theresa May brit miniszterelnök levelet írt az egyik legnagyobb német lapba, a Die Weltbe. A Brexit kérdése az uniós állam- és kormányfők ma kezdődő, informális találkozóján is szóba kerül.

Még a "toleráns" nyugat-európaiak sem viselik el a nők burkába kényszerítését

Még a "toleráns" nyugat-európaiak sem viselik el a nők burkába kényszerítését

amerika, london, párizs

Nyugat-Európa mind több állama döbben rá talán túl későn, hogy a bevándorlással nemcsak az olcsó és képzetlen munkaerő áramlott be az országukba, hanem a migránsok magukkal hoztak olyan szokásokat is, amelyek az európai értékekkel összeegyeztethetetlenek. Ilyen például a nők hidzsábba és burkába kényszerítése, amely mind több EU-tagállamban lesz illegális. A Pew Research közvélemény-kutató cég arra volt kíváncsi, hogy ezek a lépések tükrözik-e a átlagemberek véleményét.

Katasztrofális a svéd határvédelem

Katasztrofális a svéd határvédelem

amerika, london, párizs

Egy, a választásokig visszatartott jelentés szerint katasztrofális az, ami jelenleg Svédország határain zajlik.

Juncker helyére pályázik a bukott osztrák kancellár

Juncker helyére pályázik a bukott osztrák kancellár

amerika, london, párizs

Visszavonul az osztrák belpolitikától Christian Kern, mivel a szociáldemokraták színeiben kíván elindulni a jövő évi EP-választásokon.

"Orbán az, aki megvédi a nemzeti szuverenitást"

"Orbán az, aki megvédi a nemzeti szuverenitást"

kétharmad

Nem sokkal azután, hogy az Európai Parlamentben elfogadták a Soros-Sargentini-jelentést, Nadine Morano francia jobboldali politikus kitett egy posztot az Instagram-oldalára, melyben hosszasan méltatta a magyar miniszterelnököt, amiért megvédi a nemzeti szuverenitást.

Nem hagyja szó nélkül a Soros-Sargentini-jelentés hazugságait a kormány

Széles körű tájékoztató kampányt indít a kormány, hogy mindenki előtt világossá tegye: a Sargentini-jelentés hazugságokon alapul, és politikai nyomásgyakorlás céljából, a szabályokat felrúgva szavazta meg az Európai Parlament.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére