Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
piszkostizenkettő
 
 
 
 

Lehet-e Magyarország a munkaerőhiány nyertese?

Kovács Tibor

2018. április 24. 14:18

Az alacsony munkanélküliségnek és magas foglalkoztatottságnak mellékhatása a munkaerőhiány, ami Magyarországon egyre komolyabb problémává válik. A gond azonban mindig lehetőség is. Vajon sikerül Magyarországnak a helyzet nyertesévé válnia?

A magyar gazdaság egyik sikersztorija a történelmileg is alacsony munkanélküliség és magas foglalkoztatottság. Természetesen minden pozitív folyamatnak lehetnek, vannak negatív oldalai. Ebben az esetben a munkaerőhiány az, ami komoly kihívás elé állíthatja a gazdaságot. Egyik részről örülhetnénk az ebből fakadó növekvő bérszínvonalnak, de sajnos a másik oldalon ez gátja lehet a növekedésnek, a beruházások gyarapodásának. Több szektorban már ma is komoly gondokat okoz, amelyről a vállalkozók egyre kétségbeesettebb történeteket mesélnek és néhányan nem látnak más lehetséges megoldást, csak a bevándorlást – még annak már ismert negatívumaival együtt is.

A folyamatnak azonban pozitív kimenetele is lehetséges. A munkaerőhiány ösztönzést adhat a technológiai fejlődésnek, a robotizáció terjedésének és a hatékonyság növelésének. A robotizáció ma a legforróbb témák közé tartozik nemzetközileg. Egyszerre félnek tőle, valamint lehetőséget is látnak benne. Terjedésének több ellensége van: a szakszervezetek, az olcsó import munkaerő, vagy ennek alternatívája a termelés kiszervezése és a rettegés a képzetlen munkaerő fölöslegessé válásától és az ebből fakadó társadalmi feszültségektől. Külön kérdéskör a személyi jövedelemadók és járulékok eltűnésétől való félelem. A robitizáció terjedésének két legnagyobb ellensége a folyamatosan beáramló olcsóbb munkaerő, és a termelésnek az alacsonyabb munkaköltségű országokba való kitelepítése. Ezek egyike sem igényel fejlesztést és extra beruházást, a már meglévő technológiák használhatók. Ennek összköltsége jóval alacsonyabb volt az elmúlt évtizedben, mint a költséges robotokra való átállás. Ez azonban ma úgy tűnik, hogy változóban van. Egyrészt felerősödtek az olcsó munkaerő mellékhatásaival kapcsolatos aggodalmak, másrészt már az olcsóbb országokban is fogyóban és drágulóban van a munkaerő. Így Magyarországnak is megéri a robotizációba fektetni. Ez számunkra annál is fontosabb, mert amennyiben a magyar gazdaság nem tudja munkaerővel kiszolgálni az ide települő világcégeket, az fejlődésünk komoly korlátja lehet.

A másik oldalon viszont a magyar gazdaság több százezer felszabaduló munkást lenne képes felszívni, ma nálunk társadalmi tényezők nem szabnak határt a technológiai fejlődésnek és a robotizáció terjedésének, sőt inkább lökést adhatnak neki. Ma egyébként ezen a területen még hátrányban vagyunk Németországgal szemben, ahol arányaiban háromszor annyi robot dolgozik, mint nálunk. A robotizáció első körben nyilván az itt megtelepedett nagyvállalatoknál jöhet szóba, amelyek szintén küzdenek a munkaerőhiánnyal. Az ideális természetesen az lenne, ha a magyar tulajdonú vállalkozások is képesek lennének bekapcsolódni a folyamatba. Amennyiben ez megtörténne és a robotizáció terjedése széles körűvé válna, olyan ezzel kapcsolatos szaktudás jöhet létre, ami idővel nemzetközileg is értékké válna.

Kevés ország van, ahol ennyire egyértelműen minden feltétel adott, hogy a cégek nagyobb robotizációs projektekbe kezdjenek. Nincs jelentős bevándorlás, főleg nincs a képzetlen munkaerőből, amely versenyt jelent ennek. Képzetlen munkaerő ugyan van Magyarországon, de ennek problémája nem növekszik ettől, mert nem fenyeget ma is dolgozó tömegeket a munkanélküliség. Ezzel szemben Nyugat-Európában az elmúlt évtizedekben beáramlott olcsó, harmadik világbeli munkaerő pillanatok alatt az utcára kerülhet, ami komoly társadalmi feszültségekkel járhat, pedig a helyzet már így is több, mint feszült.

A jelenlegi magyar helyzet nagy lehetőséget teremthet arra, hogy a robotizáció mintaországává váljunk a EU-ban. Az egyetlen nemzetközileg is komoly fejtörést okozó kihívás, hogy a robotok nem fizetnek adót. Azonban ezt is lehetőségként érdemes kezelni. A probléma megoldásában szintén élen járhatnánk, amire nagy igény lenne ma a világban. A lehetőség tehát adott, meg kellene próbálni élni vele.

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Sikerült a csoda: legyőztük a vb-döntős horvátokat!

Sikerült a csoda: legyőztük a vb-döntős horvátokat!

hajrá, magyarok!

Egy remek hangulatú mérkőzésen óriási győzelem. Szép volt fiúk!

Mi történik akkor, ha a saját árnyékod vesz üldözőbe?

Mi történik akkor, ha a saját árnyékod vesz üldözőbe?

szabad vasárnap

Íme egy tökéletes horrorfilm, amely első sorban megrémiszt, de mindeközben elgondolkoztat és szórakoztat. Mi-kritika.

Az Európai Unió példát vehetne a Hungary Helps programról

Az a célunk, hogy az Európai Unió is magáévá tegye mindazt, amit a Hungary Helps Program képvisel - mondta Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára vasárnap Budapesten, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáján.

Attól, hogy legyőzték az Iszlám Államot, az eszme és a veszély még megmarad

Attól, hogy legyőzték az Iszlám Államot, az eszme és a veszély még megmarad

amerika, london, párizs

Hiába vesztette el összes területét a Közel-Keleten a terrorszervezet, újabb terrortámadásokat hajthatnak végre, leginkább Európában.

Nagyon nagy szükségünk lenne a csodára

Nagyon nagy szükségünk lenne a csodára

hajrá, magyarok!

A magyar válogatott a világbajnoki ezüstérmes Horvátországot fogadja Eb-selejtezőn.

Újabb migránskaraván indult meg az Egyesült Államok irányába

Újabb migránskaraván indult meg az Egyesült Államok irányába

amerika, london, párizs

Ismét több mint ezer, zömében közép-amerikai országokból származó bevándorló indult meg Dél-Mexikóból az Egyesült Államok felé a jobb élet reményében.

Hivatalos: a "civil" szervezetek akadályozzák a migránsok kitoloncolását

Hivatalos: a "civil" szervezetek akadályozzák a migránsok kitoloncolását

amerika, london, párizs

Továbbra is túl sok bevándorló érkezik Németországba, egyes civil szervezetek pedig jogállamban elfogadhatatlan módon akadályozzák a védelemre nem szoruló kérelmezők kitoloncolását - mondta a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) vezetője egy vasárnapi lapinterjúban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére