Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
piszkostizenkettő
 
 
 
 

Lehet-e Magyarország a munkaerőhiány nyertese?

Kovács Tibor

2018. április 24. 14:18

Az alacsony munkanélküliségnek és magas foglalkoztatottságnak mellékhatása a munkaerőhiány, ami Magyarországon egyre komolyabb problémává válik. A gond azonban mindig lehetőség is. Vajon sikerül Magyarországnak a helyzet nyertesévé válnia?

A magyar gazdaság egyik sikersztorija a történelmileg is alacsony munkanélküliség és magas foglalkoztatottság. Természetesen minden pozitív folyamatnak lehetnek, vannak negatív oldalai. Ebben az esetben a munkaerőhiány az, ami komoly kihívás elé állíthatja a gazdaságot. Egyik részről örülhetnénk az ebből fakadó növekvő bérszínvonalnak, de sajnos a másik oldalon ez gátja lehet a növekedésnek, a beruházások gyarapodásának. Több szektorban már ma is komoly gondokat okoz, amelyről a vállalkozók egyre kétségbeesettebb történeteket mesélnek és néhányan nem látnak más lehetséges megoldást, csak a bevándorlást – még annak már ismert negatívumaival együtt is.

A folyamatnak azonban pozitív kimenetele is lehetséges. A munkaerőhiány ösztönzést adhat a technológiai fejlődésnek, a robotizáció terjedésének és a hatékonyság növelésének. A robotizáció ma a legforróbb témák közé tartozik nemzetközileg. Egyszerre félnek tőle, valamint lehetőséget is látnak benne. Terjedésének több ellensége van: a szakszervezetek, az olcsó import munkaerő, vagy ennek alternatívája a termelés kiszervezése és a rettegés a képzetlen munkaerő fölöslegessé válásától és az ebből fakadó társadalmi feszültségektől. Külön kérdéskör a személyi jövedelemadók és járulékok eltűnésétől való félelem. A robitizáció terjedésének két legnagyobb ellensége a folyamatosan beáramló olcsóbb munkaerő, és a termelésnek az alacsonyabb munkaköltségű országokba való kitelepítése. Ezek egyike sem igényel fejlesztést és extra beruházást, a már meglévő technológiák használhatók. Ennek összköltsége jóval alacsonyabb volt az elmúlt évtizedben, mint a költséges robotokra való átállás. Ez azonban ma úgy tűnik, hogy változóban van. Egyrészt felerősödtek az olcsó munkaerő mellékhatásaival kapcsolatos aggodalmak, másrészt már az olcsóbb országokban is fogyóban és drágulóban van a munkaerő. Így Magyarországnak is megéri a robotizációba fektetni. Ez számunkra annál is fontosabb, mert amennyiben a magyar gazdaság nem tudja munkaerővel kiszolgálni az ide települő világcégeket, az fejlődésünk komoly korlátja lehet.

A másik oldalon viszont a magyar gazdaság több százezer felszabaduló munkást lenne képes felszívni, ma nálunk társadalmi tényezők nem szabnak határt a technológiai fejlődésnek és a robotizáció terjedésének, sőt inkább lökést adhatnak neki. Ma egyébként ezen a területen még hátrányban vagyunk Németországgal szemben, ahol arányaiban háromszor annyi robot dolgozik, mint nálunk. A robotizáció első körben nyilván az itt megtelepedett nagyvállalatoknál jöhet szóba, amelyek szintén küzdenek a munkaerőhiánnyal. Az ideális természetesen az lenne, ha a magyar tulajdonú vállalkozások is képesek lennének bekapcsolódni a folyamatba. Amennyiben ez megtörténne és a robotizáció terjedése széles körűvé válna, olyan ezzel kapcsolatos szaktudás jöhet létre, ami idővel nemzetközileg is értékké válna.

Kevés ország van, ahol ennyire egyértelműen minden feltétel adott, hogy a cégek nagyobb robotizációs projektekbe kezdjenek. Nincs jelentős bevándorlás, főleg nincs a képzetlen munkaerőből, amely versenyt jelent ennek. Képzetlen munkaerő ugyan van Magyarországon, de ennek problémája nem növekszik ettől, mert nem fenyeget ma is dolgozó tömegeket a munkanélküliség. Ezzel szemben Nyugat-Európában az elmúlt évtizedekben beáramlott olcsó, harmadik világbeli munkaerő pillanatok alatt az utcára kerülhet, ami komoly társadalmi feszültségekkel járhat, pedig a helyzet már így is több, mint feszült.

A jelenlegi magyar helyzet nagy lehetőséget teremthet arra, hogy a robotizáció mintaországává váljunk a EU-ban. Az egyetlen nemzetközileg is komoly fejtörést okozó kihívás, hogy a robotok nem fizetnek adót. Azonban ezt is lehetőségként érdemes kezelni. A probléma megoldásában szintén élen járhatnánk, amire nagy igény lenne ma a világban. A lehetőség tehát adott, meg kellene próbálni élni vele.

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Újabb erőszakoló migránsbandát vágtak börtönbe a brit hatóságok

Újabb erőszakoló migránsbandát vágtak börtönbe a brit hatóságok

amerika, london, párizs

Húsz férfit ítéltek börtönbüntetésre több mint egy tucat tizenéves lány elleni szexuális erőszak és bántalmazás miatt - jelentette pénteken az AP amerikai hírügynökség. Az úgynevezett grooming gangek egyre súlyosabb problémát jelentenek. Egy ilyen banda tárgyalásáról tudósított Tommy Robinson is, amiért 13 hónapnyi börtönt kapott.

Demeter Márta ügye az ügyészséghez kerül

Demeter Márta ügye az ügyészséghez kerül

kétharmad

A Fidesz parlamenti frakciója pénteki közleményük szerint az ügyészséghez fordul Demeter Márta országgyűlési képviselő ügye miatt.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legeslegfontosabb hírei.

Dél-Afrikában most kezdődik csak igazán a fehérek elleni rasszizmus

Dél-Afrikában most kezdődik csak igazán a fehérek elleni rasszizmus

amerika, london, párizs

A dél-afrikai Ekurhuleni városában komolyan vették az ottani kormány kérelmét és elkezdték elvenni, bármiféle kompenzáció nélkül, a fehér földművelők földjeit.

Hurka, burka vagy Gyurka? Most Németországban is betiltanák az arcot takaró öltözeteket

Hurka, burka vagy Gyurka? Most Németországban is betiltanák az arcot takaró öltözeteket

amerika, london, párizs

Persze csak a bíróság előtt. Ha a muszlim férfi burkába öltözteti a feleségeit, akkor azzal nem sért törvényt.

Ha a migrációról van szó, Európa az elrettentő példa Ázsiában

Ha a migrációról van szó, Európa az elrettentő példa Ázsiában

amerika, london, párizs

Dél-Koreára megpróbálták ráerőltetni, hogy fogadjanak be 400 jemeni bevándorlót, azonban az állampolgárok - látva az európai történéseket - azonnal közbeléptek.

Teljesen elszállt az agya a Soros-aktivistának!

Teljesen elszállt az agya a Soros-aktivistának!

amerika, london, párizs

A sorosista American Bridge 21st Centurynél dolgozó Wilfred Michael Stark nem ma kezdte az "erőszakipart". Az egyik kedvenc hobbija, hogy republikánus aktivistákra, politikusokra támad, majd megfenyegeti őket.

A magyar film nem ciki, és régen sem volt az

Vegyük sorra a hazai produkciókat, és nézzük meg, hogy melyek azok a filmek, amik a mai napig méltó helyet foglalnak el a magyar filmiparban. Filmajánló a 888-on.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére