Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
piszkostizenkettő
 
 
 
 

Legyünk bátran nacionalisták!

Megadja Gábor

2017. február 15. 14:58

Az unió vezetői idealista marketingszöveggel akarják eladni nekünk, hogy a status quo a létező világok legjobbika mindörökkön örökké.

Úgy szól a dal, hogy minden jót az Európai Uniónak köszönhetünk – demokráciát, békét, jólétet –, és minden rosszat a nacionalizmusnak. Állítólag utóbbi volt a felelős a világháborúért is, továbbá a nácik legalábbis félig nacionalisták voltak (félig meg szocialisták, sebaj). Így a szebb napokat látott Unió tehetségtelen kihívásokkal küzdő vezetői és nyomukban a haladó média azt harsogja: vagy Unió vagy brutális háborúba torkolló nacionalizmus, harmadik út nincs.

Ezért követi párás tekintet és izgalmi állapot Frans Timmermans kiemelkedő európai gondolkodó és államférfi megfejtését Európa jelenéről és jövőjéről.

Ez a kivételes ember legutóbb akkor emelkedett ki a masszából, amikor a melegházasság általános bevezetését javasolta – épp akkor, amikor a Szír Tudományos Akadémia rendes tagjai százezrével érkeztek az Unió határához.

Minden nemzetnek saját mitológiája van. Az EU persze nem nemzet, kicsit billeg is a megható mítosza.

Az Unió tényleg egyedi alkotás, csakhogy korántsem a közös, értékelvű elkötelezettség a békéért hozta létre, hanem kőkemény nemzeti érdekek.

Az „egyesült Európa” ötlete közvetlenül a háború után nemigen csengett jól, mert túl sokak gondoltak mondjuk Albert Speerre – így az alkotóknak eszükbe sem jutott ezzel riogatni a kedves európai polgárokat.

Bármikor kerüljön is elő a „nacionalizmus” kifejezés, tüstént melléteszik bábának Hitlert, és az kicsit sem zavarja a haladókat, hogy ha valaki, akkor Hitler pont egyesült és egységes Európát akart. Nyomta a full-time Európát.

Talán senki sem gondolkodott annyira európai egységben, mint ő. Természetesen ő sem önérdek nélkül, hiszen egy német vezetésű Európáról elmélkedett. A mostaniak talán nem ebben gondolkodnak, de épp a szemünk előtt jött létre, és erősödik most is egy de facto német vezetésű Európa. Minden hasonlóság a véletlen műve természetesen. Arról nem is beszélve, hogy Hitler fő ellenlábasai nagyon is konzervatív, sőt nacionalista vezetők voltak (de Gaulle, Churchill).

Az Unió tehát kőkemény nemzeti érdekek összhatásaként, a nagyon is hagyományos nemzeti félelmek révén jött létre. Itt volt például rögtön az, hogy a franciáknak tele volt a gatyája a németektől – hiába fejezték be a háborút a győztesek oldalán, mégis vesztettek. Ezért meg kellett oldani valahogy, hogy politikailag gyengén tartsák Németországot (ebben igencsak rászorultak az angolszász segítségre), viszont a nyersanyagaihoz hozzáférjenek. Ezer meg egy ilyen tényező volt, ennyiben még az is mondható, hogy „véletlenek” sorozata hozta létre az EU-t, egy csomó nem szándékolt következmény.

Minden ember vágyik valami utópikusra, talán ezért is vagyunk hajlamosak bevenni a marketingszöveget. A jó szerencsém egyszer egy olyan beszélgetésbe vezetett, ahol arról volt szó, hogy mennyire kivirágzott a „demokráciadiskurzus” Magyarországon a háború után.

Naná.

Csak a legfontosabb tényezőt felejtettük el: itt voltak a megszálló szovjetek. A demokráciázás leginkább arra szolgált, hogy mindenki mentse a menthetőt – leginkább a saját hátsóját. A mai nyugati nagyhatalmak esetében is fontosabb néhány tényező annál, mint hogy mennyire hisz a korlátozott hatalomban, demokráciában, emberi jogokban, hasonlókban – pl. hogy a háborút a győztesek oldalán fejezte-e be, vagy, hogy van-e atomfegyvere.

Fontos a retorikai generálszósz, csak jó ha tudjuk, hogy akiknek van hatalmuk, általában nem a méloszi dialógus (egyik) tanulsága alapján gyakorolják azt.

Ami pedig a „nacionalista” jelzőt illeti: van egy finomított változata, élesen megkülönböztetve az előzőtől, ez lenne a „patrióta”. Ezzel jelzi használója, hogy ő domesztikált, szalonképes. Ez bizonyosan nem idegesíti a szalon népét, csakhogy ez nem a nacionalista jelző használata elleni, hanem a használat melletti érv. Ráadásul bármennyire is határolja el magát egy jobboldali, konzervatív a „nacionalista” jelzőtől, úgyis egy lépésre lesz Hitlertől a haladók szemében. Mindig. Így tehát egyszerűbb és szórakoztatóbb is egyből nacionalistának lenni.

És hogy a legfontosabb ne maradjon ki, a nemzetnek – közös kultúra, nyelv, hagyomány, terület, bármi egyéb – van egy nagyon fontos előnye az elképzelt My Little Pony-világgal szemben.

Például rögtön az, hogy az előbbi legalább létezik.

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Akad némi gond a svéd média sokszínűségével

Akad némi gond a svéd média sokszínűségével

amerika, london, párizs

,,Svédország a világ ­lelkiismerete" ismétli nagy előszeretettel a svéd média, mivel az ország betartja az ENSZ határozatait; a világbéke szószólója; a női egyenjogúság és a rasszizmus elleni küzdelem és a szolidaritás vezető országa; továbbá a környezetvédelem élharcosa. Svédországban fejlett és működőképes a demokrácia, a polgárok szabadon élnek, gondolkodnak.

Tusk: történelmi lépés született az EU-s csúcstalálkozón

Tusk: történelmi lépés született az EU-s csúcstalálkozón

amerika, london, párizs

Erősíteni fogják az Európai Unió védelmi dimenzióját.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Orbán: nincs egyetértés a migránsok elosztását illetően; Az Europol kimutatása szerint 2016-ban több volt a baloldali terrorcselekmény, mint a jobboldali; A versenyszférában is emelkedtek a reálbérek; Pénteken kiderül, hogy kik Simicska emberei a parlamentben. Ezek a nap legfontosabb hírei.

"Elitváltás" Franciaországban: Macron átvedlett szocikkal tölti fel kormányát

"Elitváltás" Franciaországban: Macron átvedlett szocikkal tölti fel kormányát

amerika, london, párizs

A politikai egyensúly, illetve a férfiak és a nők egyenlő arányának megtartása mellett a nyilvánosság számára ismeretlen személyeket nevezett ki szerda este Emmanuel Macron francia államfő a korrupciós gyanú miatt távozó négy tárcavezető helyére.

Nem vicc, a Merkel-féle CDU a hazafiság pártjaként mutatja be magát

Nem vicc, a Merkel-féle CDU a hazafiság pártjaként mutatja be magát

amerika, london, párizs

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a felvilágosult hazafiság pártjaként mutatja be magát a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást felvezető kampányban - hangzott el a CDU választási plakátjainak csütörtöki berlini bemutatóján.

Magyarázatot követelnek a lengyelek Macron közép-európaiakat becsmérlő szavaira

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter csütörtökön reményét fejezte ki, hogy Emmanuel Macron francia elnök magyarázatot ad a lengyelekről, magyarokról és más kelet-közép-európai népekről mondott szavaira, amikor az EU-csúcstalálkozón előreláthatólag találkozik Beata Szydlo lengyel miniszterelnökkel.

Dél-Korea is nagyobb nyomásgyakorlást vár Kínától Észak-Koreával kapcsolatban

Dél-Korea is nagyobb nyomásgyakorlást vár Kínától Észak-Koreával kapcsolatban

amerika, london, párizs

Moon Jae-in Dél-Korea frissen megválasztott elnöke Donald Trumppal együtt nagyobb nyomásgyakorlást vár Kínától Észak-Koreával kapcsolatban, hogy az beszüntesse nukleáris programját. Ahogyan arról már írtunk, Kínának ez kényes kérdés, hiszen ha komolyabb gazdasági szankciókkal sújtaná egyik legfontosabb kereskedelmi partnerét, annak ő maga is meginná a levét.

"Közép-Európának a józan észt kell képviselnie"

"Közép-Európának a józan észt kell képviselnie"

közeleg a tél

Közép-Európának fontos szerepet kell vállalnia Európa biztonságának és versenyképességének a helyreállításában, ezért erőteljesen fel kell lépnie a migráció leállítása, az Európai Unió bővítése, valamint a kontinens keleti és nyugati fele között gazdasági együttműködés erősítése érdekében - ezt az álláspontot képviseli Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) országainak csütörtöki minszki külügyminiszteri találkozóján.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére