Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
csak neked, csak most
 
 
 
 

Lánczi: káoszba taszítaná az országot egy Jobbik-DK-MSZP koalíció

2016. december 30. 15:58

2017-ben a multinacionális cégek érdekeitől független, új globális politikai világrend bontakozik ki a világban, Európában pedig folytatódik a liberális politika rendszere elleni lázadás – mondta el a 888.hu kérdésére a jövő évvel kapcsolatos várakozásairól nyilatkozva Lánczi Tamás. A Századvég vezető elemzője szerint még ha létre is jönne a Jobbik-DK-MSZP választási együttműködés, ez a perverz választási koalíció azonnal össze is omlana a kormányképtelensége miatt.

Lánczi Tamás

888.hu: A 2017-es év globálisan tényleges változásokat hozhat a politika világába? Az új politikai trend lesz-e annyira erős, hogy akár már egy új világrend kialakulásáról is beszélhetünk az új esztendőben? Ennek a kvázi új világrendnek pedig Donald Trump lehet majd az egyik meghatározó alakja?

Lánczi Tamás (L.T.): Nemzetközi viszonylatban a 2016-os évben elkezdődött fordulat azt gondolom, hogy tovább folytatódik. Így a változást hozó választások, népszavazások sorozata folytatódni fog Európában. Nem kell különösen nagy jóstehetség annak a kimondásához, hogy ennek a mondhatni, új világrendnek, új globális politikai rendnek a kibontakozásáról fog majd szólni a 2017-es év. 

Amerika a méreténél fogva olyan politikai tömegvonzással rendelkezik, ami alól egyetlen állam sem vonhatja ki magát, még akkor sem, ha akarja."

Az USA ilyen vagy olyan értelemben, de mindenkire hatást gyakorol, úgyhogy minden kétséget kizárólag Donald Trump lehet majd a globális politikai változás vezéralakja. Ráadásul – bár azt még nem tudjuk pontosan, hogy Trump milyen külpolitikát fog folytatni – de az biztos, hogy egyedi, saját elképzeléseit megvalósító külpolitikája lesz. Szemben az Obama kormányzat külpolitikájával, amely az utóbbi időben már csak sodródott és hátrált, lényegében folyamatosan külpolitikai vereségeket elszenvedve.

888.hu: Elképzelhető, hogy Donald Trump elnökségének egyik jelentős döntéseként az Oroszország elleni szankciók feloldása mellett dönt majd? Ez milyen hatással járhat Európára és Magyarországra nézve?

L.T.: Ne szaladjunk ennyire előre az időben. Amit most látunk az az, hogy Trump, az ő megfogalmazása szerint dealeket, alkukat akar majd kötni. Ő egy üzletember, egy régi vágású ingatlanos, egy olyan befektető, aki üzleti megállapodásokban gondolkozik, és ennek megfelelően új megállapodásokat akar kötni. Ez mindenképpen ki fog nyitni egy csomó új vonatkozást Kínával és Oroszországgal összefüggésben. De most még maga Trump sem tudja, hogy mi lehet a tárgyalások végén a megállapodások a tartalma. Nem is biztos, hogy sikerül is megegyeznie majd ezekkel az országokkal. Viszont annak már önmagában üzenet értéke van, hogy ő egyáltalán azt akarja, hogy ezekkel a megállapodásokkal kapcsolatban új tárgyalások kezdődjenek. Azt nem lehet még jelenleg megjósolni, hogy ezeknek a tárgyalásoknak a végkimenetele milyen hatással lehet Európára és Magyarországra.

888.hu: Az új globális politikai világrend, miben hozhat változást? Háttérbe szorul majd az eddigi nemzetek fölötti és mindenen áron szabadpiac párti nemzetközi politikai nézetrendszer?

L.T.: A nemzetállamok 2008 óta folyamatosan erősödnek, ami most több európai és az amerikai választás eredménye révén is, a korábbiaknál jobban érzékelhető. De ez a folyamat most már vagy nyolc éve tart, és a nemzetállamok reneszánsza jövőre tovább fog erősödni. A szabad kereskedelem rendszere, ami jelenleg a top 100 legnagyobb globális vállaltot gazdagítja, az pedig ennek megfelelően át fog alakulni. Ez nem a szabadkereskedelem megszűnését, vagy akár annak a visszaszorulását jelenti majd, hanem azt, hogy annak a fajta, néhány multinacionális céget nagyon busás jövedelemben részesítő globalizációnak lesz vége, amely az elmúlt 15-20 évre volt jellemző. Ebben biztos, hogy lesz változás, hiszen Trumpot azért választották meg az amerikai választópolgárok, hogy ezen változtasson. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az új amerikai elnök nem egy ideológia által vezérelt politikus. Az amerikai külpolitikát ezért várhatóan az fogja majd meghatározni, hogy Trump alapvetően pragmatikus emberként megállapodásokra fog törekedni és nem pedig ideológiákat akar majd exportálni a demokrácia nevében.

888.hu: Az az eddig Európát uraló liberális politikai rendszer és elitellenes lázadás, amire Orbán Viktor miniszterelnök a 888.hu-nak adott interjújában utalt, az milyen vonatkozásokban lesz majd érzékelhető 2017-ben? Magyarország számára milyen következményekkel járhat ez a küszöbön álló európai politikai forradalom?

L.T.: Az Oroszországgal való viszony enyhülésének lehetnek jó hatásai, ha sikerül az EU-nak illetve a USA-nak jó megállapodásra jutnia az oroszokkal. De az is pozitív hatással lehet Magyarországra nézve, ha sorra olyan kormányok alakulnának a politikai változás jegyében, amely kormányok baráti viszonyokat ápolnának majd a magyar kormánnyal. A változásoktól várható még a brüsszeli bürokrácia gyengülése is, ami szintén kedvező fejlemény lehet a magyar kormány és Magyarország számára. Ez az európai politikai változás, avagy forradalom mindenképpen gyengítheti a nemzetek fölött álló, szupéra-nacionalista európai és globális törekvéseket. A változás hatására pedig az egyik számunkra legfontosabb kérdésben, a migráció kérdésében értelmes megoldások születhetnek végre.

Jelenleg a migráció okozta válsághelyzetre nincs nemzetközi szinten semmilyen megoldás."

A változás jegyében 2017-ben lekerülhet a kvóták ügye az unió napirendjéről, miközben érdemlegesen felmerülhet a határok tényleges védelmének a megoldása is. Ez rendkívül fontos lenne, hiszen jelenleg még mindig nem képes megvédeni az EU a saját határait. Előrelépés történhet annak a problémának a megoldásában is, hogy jelenleg számos fontos ügyben is ellentétes egymással az amit az Európai Bizottság és az, amit a tagállamok akarnak. 2017-ben már megszülethetnek az első tagállami szintről kezdeményezett politikai döntések is arról, hogy az unió országai nem kérnek többé az Európai Bizottság túlhatalmából, a brüsszeli bürokrácia felhatalmazás nélkül erőltetett központosítási törekvéseiből.

888.hu: A Politico, amerikai liberális lap európai kiadásának az egyik jövő évre szóló prognózisa szerint 2017-ben Magyarországról, mint magyar politikai tényező Soros György lesz a legmeghatározóbb az Európai Unió vonatkozásában. Reális a Politico elképzelése, miszerint 2017-ben Soros György, a liberalizmus és a globalizmus védelmezőjeként léphet majd fel a nemzetállamiságot képviselő Orbán Viktor és a hasonló szellemiségű politikai erők ellenében Európában?

L.T.: A Politico felvetése meglepetés, és igazából nehezen értelmezhető. Hiszen nagyon kérdéses, hogyan lehetne ereje Sorosnak amerikai pozícióinak védelme mellett arra, hogy a magyar kormányt, Magyarországot támadja. Bár lehet, hogy a Politico tud valamit, amit mi nem. Alapvetően azért is meglepő a lap feltételezése, mert Soros pozíciói nem erősödtek az amerikai elnökválasztás eredményével. Donald Trump számára az ő személye nem alkuképes.

888.hu: Az olyan globális és európai politikai változások, mint Donald Trump amerikai elnökké választása, vagy a patrióta politikai erők európai előretörése alapján elmondható, hogy az élet igazolta Orbán Viktor közelmúltbeli politikai jóslatait?

L.T.: Igen, gyakorlatilag az elmúlt két évben az élet Orbán Viktor minden politikai előrejelzését, pontról pontra igazolta. Ezt a karácsony előtti berlini merénylet után már végképp nem szükséges magyarázni.

888.hu: A magyar belpolitika legújabb fordulataként az említhető meg, hogy a Jobbik és Simicska Lajos milliárdos vállalkozó között komoly együttműködés látszik kialakulni. A bimbódzó politikai-gazdasági szövetség létrejöttének látványos jelzője Kálmán Olga, eddig ATV-s műsorvezetőnek a Hír Tv-hez való átszerződtetése. A nagyvállalkozó és a volt szélsőjobbos párt milyen közös politikai célja miatt alakítják át a korábban polgári médiumoknak számító Hír Tv-t és Magyar Nemzetet most baloldali szócsövekké?

L.T.: Simicska Lajos valószínűleg egy nagyon tehetséges üzletember, de nem politikai stratéga. Ez látszik azon, amit csinál és látszik azon is, ahogy irányítja az általa finanszírozott médiumokat, valamint politikai szereplőket. Alapvetően a dühe, az indulatai és a bosszúvágya vezérli a nagyvállalkozót. Ezek viszont nem jó stratégiai tanácsadók. Úgy tűnik, hogy Simicska Lajos a 2017-es évre úgy tekint, mint arra a lehetőségre, amikor még talán utoljára előnyére megváltoztathatja a belpolitikai erőviszonyokat. Most mindent egy lapra tesz fel. A pénz nem számít, hiszen neki tulajdonképpen ez az utolsó dobása. Tudja, hogy ha 2017-ben nem tud áttörést elérni, ha a politikában a saját szája íze szerint alakítani az eseményeket, akkor 2018 után ő már teljesen a partvonal mögé fog szorulni. Ő ennek tudatában van, a lépéseit ez alapján lehet megérteni, minden cselekvését ez határozza meg. Viszont az elképzelése mögött nincs átgondolt politikai stratégia. Ez világosan látszik abból a komoly ellentmondásból is, ahogy átfordítja a baloldalra a tv-jét és a lapjait, miközben a Hír Tv-vel és a Magyar Nemzet lapcsaláddal összefüggésben is, egész eddig az volt a mese, hogy ezek a médiumok védelmezik a Fidesztől a polgári eszméket. A médiatulajdonos nagyvállalkozó minden eddigi ideológiáját teljesen sutba dobja azzal, hogy olyan embereket visz oda az általa birtokolt laphoz és tv-hez is, mint például Kálmán Olga, akivel kapcsolatban egész egyszerűen nincs értelme annak a kérdésfeltételnek, hogy vajon mennyiben is tekinthető a polgári kultúra építőjének. A döntései ellentmondásosságából arra lehet következtetni, hogy Simicska Lajos az átgondolt stratégia hiánya miatt tesz sorozatban ad hoc jellegű és elkapkodott lépéseket.

Vona Gábor

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

888.hu: A Jobbik vonatkozásában is érvényes az, hogy ha 2017-ben nem sikerül áttörést elérnie, akkor a partvonalra kerülhet? Milyen eredményt ért el Vona Gábor azzal, hogy eltörölve a Jobbik eddigi radikális jobboldali politikai arculatát, a pártot most az ellenzék baloldali szavazói voksainak a megszerzésére apelláló, úgymond baloldali néppárttá próbálja átváltoztatni?

L.T.: A Jobbik ezzel az átalakulással csak azt érte el, hogy folyamatosan egyre lejjebb és lejjebb csúszik. A saját szavazóit annyira elbizonytalanítja és elidegeníti, amiből már csak nagyon nehezen keveredhet ki.

A Jobbik teljesen elveszítette a kontúrjait és az identitását is."

Ez a párt napról napra, egyre gyorsuló ütemben olyan kisiklásokat produkál, amelyek mind azt mutatják, hogy a Jobbik megnyilvánulásai mögött sincs semmiféle stratégiai megfontolás, gondolkodás. Az látható, hogy a Jobbikot kívülről irányítják, kívülről szólnak bele valakik a párt ügyeibe Vona Gábor kezét vezetve. Az egyetlen politikai szándék, ami jelenleg látható az csupán az, hogy eldöntötték a Jobbik összeboronálását a baloldallal, mivel csak így tartják versenyképesnek az ellenzéket a kormánypártokkal.

888.hu: Az új, baloldali Jobbik és a régi baloldalinak számító MSZP, valamint DK között már létre is jött titokban az együttműködés? Hol érhető tetten ennek a furcsa szövetségnek a léte?

L.T.: Abszolút együttműködnek, ami a kommunikációjukból világosan látszik. Lényegében most már gyakorlatilag ugyanazt mondja a Jobbik, a DK és az MSZP. Jó példa erre a Jobbiknak a lengyel liberális ellenzék mellett való kiállása, ami egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a párt mostanra minden tekintetben baloldali lett. Vona Gábor pártja ugyanabból a kottából játszik, mint amiből Gyurcsány és az MSZP. Ez viszont komikus a Jobbik esetében, hiszen nehéz komolyan venni ezt egy hajdan radikálisan jobboldali párttól. Hogy a Jobbik együttműködése a baloldallal mennyire nyíltan zajlik, azt jól mutatja, ahogy Simicska lapjánál a megmondóemberek egyre direktebben utalnak írásaikban arra, hogy össze kell fognia a Fidesszel szemben a két ellenzéki oldalnak. Ez a két oldal viszont ma már nem is két ellentétes oldal, hiszen valójában már csak baloldali erő, a Jobbik nevű baloldali párt, valamint a DK és MSZP szövetség alkotta, baloldali pártformáció közötti együttműködésről van szó.

888.hu: Mennyire lehet működőképes hosszú távon ez a korábban elképzelhetetlen, újfajta ellenzéki együttműködés? Országosan a DK és az MSZP helyi szervezeteinek a káderei el fogják fogadni, hogy adott esetben mindenről le kell mondaniuk a Jobbik javára?

L.T.: A helyi pártszervezetek között várhatóan fellépő problémák jelentik majd biztosan az egyikét, a Jobbik és a baloldal közötti összefogás Achilles-sarkának. Aki ezt az egész politikai műsort finanszírozza, az a valaki viszont nem törődik ezekkel a problémákkal, mert úgy gondolja, hogy a vitás kérdéseket majd úgyis egyedül ő fogja eldönteni erőnek erejével, mivel ő adja a pénzt. Azonban ez a finanszírozói elképzelés kevés annak az együttműködésnek a sikeréhez, amit alapvetően az gátol, hogy szinte lehetetlen feladat két olyan formáció mint az MSZP, a DK és a Jobbik között bármilyen valós együttműködés tető alá hozása. Másfél évtizede folyamatosan azt mondta eddig mindegyik a másikról, hogy az maga a sátán, most meg egyszer csak hirtelen, néhány hónap alatt közös jelölteket kellene állítaniuk. Ez rettentően bonyolult feladat, amit jól mutat, hogy 2014-ben még az MSZP és DK tandemnek is alig-alig sikerült az együttműködés életben tartása, pedig közöttük jóval kisebbek voltak a szervezeti és ideológiai szakadékok, mint amelyek most ott feszülnek Vona, Gyurcsány és Molnár pártjainak a tagságai, valamint értelmiségi, illetve szakértői holdudvarai között.

Olyan sok nehézség áll a Jobbik-DK-MSZP között tervezett, perverz választási együttműködés megvalósításának az útjában, aminek a leküzdése szinte lehetetlen feladatnak tűnik."

Ha a 2018-as választás idejére valahogy mégis sikerülne leküzdeni az együttes baloldali választási fellépés megszervezésének az akadályait, akkor, ezzel egy olyan, valójában csak technikai jellegű választási koalíció jönne létre, amiről a választás után azonnal kiderülne, hogy tökéletesen működésképtelen és alkalmatlan a kormányzásra. Egy ilyen erős ellentétekkel és feszültségekkel terhelt választási koalíció csak káoszba taszítaná Magyarországot, mert még ha egyáltalán képes is lenne kormányalakításra, közvetlenül utána már viszont garantáltan össze is omlana. Ugyanakkor az is lehetséges, hogy a Jobbik és a baloldal közötti koalíciónak az erőltetése az LMP számára eredményez majd plusz szavazókat, ha a párt képes eredményesen megszólítani azt a sok baloldali ellenzéki szavazót, akik elutasítják mind Gyurcsány, mind pedig az MSZP támogatását.

888.hu: Mit jelképez az, hogy Erzsébetváros korrupciós ügyekbe belebukott volt polgármestere, Hunvald Görgy, aki letöltendő börtön büntetést is kapott, most újra a kerületi MSZP vezetője, és mint ilyen már jelezte is, hogy indulni akar polgármesterjelöltként a következő választáson?

L.T.: Jól mutatja azt, hogy a baloldalon belül semmilyen megújulás nem történt az elmúlt években, hiszen most is csak ugyanazok a régi arcok vannak ott, akik már többszörösen leszerepeltek. Emellett ez azt is jelzi, hogy milyen rendkívül gyenge az MSZP központjának az akarata. Hunvald visszatérése ugyanakkor annak a jele is, hogy jelenleg olyan kaotikusak az állapotok a baloldalon, ami lehetővé teszi még az olyan kétes hírű alakok számára is, mint Hunvald György, hogy sikerrel halásszanak a zavarosban. 

OLVASTAD MÁR?

csak neked, csak most
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Orbán Viktor stratégiai csatát nyert a bevándorláspárti erőkkel szemben

Orbán Viktor stratégiai csatát nyert a bevándorláspárti erőkkel szemben

piszkostizenkettő

Hiába próbáltak meg mindent a bevándorláspárti globalista erők a nemzetállamok szuverenitásának védelmét és a kötelező migránsbetelepítés elutasítását képviselő Magyarország szankcionálására. A Fideszt és Orbán Viktort lejáratni akaró európai elit egyetlen politikai célja sem valósult meg. Magyarország viszont méltósággal, önálló európai tényezőként jött ki a vitából.

Timmermans Juncker védelmére kelt, Sargentini őrjöngött egy nagyot

Timmermans Juncker védelmére kelt, Sargentini őrjöngött egy nagyot

kinyílott a pitypang

Az Európai Bizottság első alelnöke megvédte Jean-Claude Junckert. Judith Sargentini szerint felháborító, hogy még mindig nem történt előrelépés a hetes cikkely szerinti eljárásban. Erről szólt a legújabb Soros-szeánsz Brüsszelben.

Az év meccse, a személyes "román-magyarom" jön ma este

Az év meccse, a személyes "román-magyarom" jön ma este

hajrá, magyarok!

Marco Rossi szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy élete meccsére készül. Ezzel nincs egyedül!

Nincsen jobb- vagy baloldali klímaváltozás

Nincsen jobb- vagy baloldali klímaváltozás

ökojobb

Felelős gondolkodásra van szükség a Föld megmentése érdekében.

Az EU vezetői támogatják a Brexit elhalasztását

Az Európai Tanács kétnapos ülésére érkező uniós tagországi vezetők Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnése (Brexit) március 29-én esedékes határidejének meghosszabbításának lehetősége mellett foglaltak állást Brüsszelben csütörtökön. Theresa May brit miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy Nagy-Britannia rendezett módon, az Európai Unióval kötött kilépési megállapodás elfogadásával hagyja el az EU-t.

A bevándorlásellenes erők sikerét hozta a holland helyhatósági választás

A bevándorlásellenes erők sikerét hozta a holland helyhatósági választás

amerika, london, párizs

Hollandiában szerdán tartották a tartományi választásokat, amin a bevándorlásellenes pártok kifejezetten jól szerepeltek.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére