Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
ökojobb
 
 
 
 

Kulcsfontosságú per indult a Monsanto ellen a gyomirtói miatt

2019. február 26. 19:00

Újabb kulcsfontosságú per kezdődött a Roundup nevezetű glifozát gyomirtóval kapcsolatosan. A kérdés az, hogy a szövetségi bíróság hivatalosan kimondja-e, hogy a Monsanto biotechnológiai óriáscég által kifejlesztett Roundup felelős azért, hogy egy kaliforniai férfi rákos lett.

A San Franciscó-i bíróság először tavaly augusztusban mondta ki, hogy a Roundup növényvédő szer rákot okoz. Akkor 239 millió dolláros – körülbelül 82 milliárd forintos – kártérítést ítéltek meg Dewayne Johnsonnak. A férfinél 2014-ben diagnosztizáltak non-Hodgkin limfómát. Johnson kertészként dolgozott egy iskolában, munkája során pedig sokszor permetezett a Roundup és a Ranger Pro nevű szerrel. A kétgyermekes férfi azért perelte be a céget, mert szerinte betegségét a Monsanto által gyártott gyomirtók okozták. A cég fellebbezett a döntés ellen. Johnson a per folyamán elhunyt. Közben a bíróság is csökkentette a büntetést: a Monsanto multinacionális cégnek végül 78 millió dolláros kártérítést kellett fizetnie az özvegynek, mivel nem tájékoztatták a vásárlókat a szer használatának lehetséges következményeiről. Ügyét állami szinten tárgyalták az Egyesült Államokban, viszont a mostani per szövetségi szinten folyik.

A Roundup glifozátot tartalmaz, a vegyület hatásairól pedig régóta megy a vita. A Bayer – ami egy német gyógyszeripari és vegyipari vállalat és tavaly felvásárolta a Monsantót – váltig állítja, hogy több évtizedes kutatások bizonyítják, hogy a glifozát biztonságos. A környezetvédők és a kritikusok azonban más állásponton vannak.

A glifozát a világszerte leggyakrabban használt gyomirtó, számos cég használja. A gazdák azért alkalmazzák, mert hatékony és olcsó.

A felperes, Edwin Hardeman ügyvédje a bíróságon közölte, hogy a Roundup más vegyületeket is tartalmaz, ami még jobban mérgezővé teszi, és ez vezetett védence betegségéhez. Hardemannak non-Hodgkin limfómája van. Az ügyét gyengíti, hogy hepatitis C-től is szenvedett, ami hozzájárulhatott a jelenlegi betegsége kialakulásához. Elmondása szerint az 1980-as évektől egészen 2012-ig aktívan használta a Roundupot. 2016 elején perelte be a Monsantót, egy évvel azután, hogy rákot diagnosztizáltak nála. Hardeman úgy véli, hogy a cégnek tudnia kellett volna, hogy a Roundup használata nem biztonságos és a gyomirtó alkalmazása rákhoz és egyéb megbetegedésekhez vezethet. Ügyvédje szerint a Monsanto nem figyelmeztette előre a fogyasztókat a Roundup lehetséges hatásairól, így a megfelelő óvintézkedéseket sem lehetett megtenni a védelem érdekében. Ehelyett a cég olyan információkat tett közzé, amik hamisak és félrevezetőek – emelte ki.

Fotó: AFP

A Monsanto már több mint 40 éve árulja a Roundupot. Szerintük a glifozáton alapuló termékek nem veszélyesek, ha az előírásoknak megfelelően használják a terméket.

Ez az ügy azért jelentős, mert most a szövetségi bíróság tárgyalja, ameddig Johnson ügyét az állami bíróság tárgyalta, valamint a jövőben a hasonló ügyekben precedensként szolgálhat.

Az esetet két lépcsőben tárgyalják. Elsőként azt állapítják meg, hogy a Roundup felelős-e Hardman megbetegedéséért. Ha erre a válasz az igen lesz, akkor azt fogják megvizsgálni, hogy ezért a Monsantót terheli-e a felelősség, és ha igen, akkor mennyi kártérítést kell fizetniük.

Az ENSZ szervezete, a WHO 2015-ben tette közzé hivatalos álláspontját, miszerint a glifozát "valószínűleg rákkeltő". Az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) és az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság nagyjából egy véleményen van a glifozát kapcsán, szerintük "nem valószínű, hogy rákkeltő hatású". Brüsszel 2017-ben úgy döntött, hogy a glifozátalapú termékeket további öt évig lehet forgalmazni az Európai Unióban.

Az elmúlt néhány évben viszont megugrott azoknak a száma, akik beperelték a Monsantót, azzal vádolva a céget, hogy a terméke limfómát okozott náluk. Jelenleg is több ezer per folyik. Az ítéletek végkimeneteléhez nagyban hozzájárulhat majd a Hardeman ügyében hozott döntés.

OLVASTAD MÁR?

ökojobb
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Nyugaton nagyobb eséllyel radikalizálódnak a muszlimok

Nyugaton nagyobb eséllyel radikalizálódnak a muszlimok

amerika, london, párizs

A Nyugaton - Nyugat-Európában és Észak-Amerikában - született muszlimok nagyobb fogékonyságot mutatnak a szélsőséges iszlám iránt, mint azok, akik például a Közel-Keleten vagy Afrikában születtek - állítja egy tanulmány, amelyet a svédországi Uppsalai Egyetemen készítettek.

Teljes fejetlenség uralkodik a német integrációs törekvések terén

Egyre több kritika éri a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hatóságot (BAMF).

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei!

Az MLSZ vezetősége előbújhatna a csigaházából és körülnézhetne egy kicsit

Az MLSZ vezetősége előbújhatna a csigaházából és körülnézhetne egy kicsit

hajrá, magyarok!

Egészen elképesztő az, ahogy Magyarországon elherdáljuk a tehetséges labdarúgóinkat.

Összeomlás

Összeomlás

piszkostizenkettő

A szélsőbaloldali anarchista rabol és gyújtogat, a rendőr kínoz és fosztogat, a néppárti polgármester meg nem tehet semmiről, hiszen szexmániás.

Everything you need to know about the conflict between Fidesz and the European People's Party

Everything you need to know about the conflict between Fidesz and the European People's Party

amerika, london, párizs

On Wednesday, the European People's Party (EPP) held a meeting regarding the membership of its fourth strongest member party, Fidesz. The importance of this conference was paramount, considering the date of the elections to the European Parliament is closing in.

Orbán lázba hozta szerdán Európát, ezzel lenyomva a Brexit kapcsán Theresa Mayt

Orbán lázba hozta szerdán Európát, ezzel lenyomva a Brexit kapcsán Theresa Mayt

kétharmad

Hiába kavarta fel az álló vizet Európa egyik legnagyobb gazdasági és katonai ereje, Nagy-Britannia szerdán azzal, hogy Theresa May brit miniszterelnök halasztást kért az unióból való kilépésre, a Google Trends keresési adatokat elemző programja szerint Európa számos meghatározó országában sokkal többen érdeklődtek a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor küzdelme iránt, melyet az Európai Néppárt bevándorláspárti szárnya ellen vívott.

Deutsch Tamás: az erős nemzetek Európája áll szemben a birodalmi Európai Egyesült Államokkal

Deutsch Tamás: az erős nemzetek Európája áll szemben a birodalmi Európai Egyesült Államokkal

kétharmad

A Fidesz a Néppártban azért dolgozik, hogy az EU jövőjéről szóló vitában a pártcsalád a bevándorlásellenes, erős nemzetállamokra építő uniót akaró javaslatot fogadja majd el, szemben a globalista birodalmi elképzelést megvalósító Európai Egyesült Államok emberkísérlete helyett - erről az Echo TV-n vasárnap adásba kerülő A nyolcas című műsorban beszél Deutsch Tamás. A Fidesz EP-képviselője szerint az EU nyugati politikusai azért nem gondolkodnak a nemzetállamok uniójában, mert jelentős részük a balliberális ideológiák fogságában vergődik.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére