Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Big pikcsör
 
 
 
 

Köves Slomó: "A probléma nem az iszlámmal van, hanem velünk"

Fűrész Gábor - GFG - Ketipisz Sztavrosz

2017. január 18. 18:58

Rendhagyó beszélgetés Köves Slomóval a 888-ról, a régi és az új világrendről, a holokausztról és a szocializmusról, Trumpról és a liberálisokról, Vona Gáborról és az okádékról, és persze arról, hogy na de "mit is adott nekünk a zsidó-keresztény kultúra."

Minden növést rothadás kell, hogy megelőzzön”

GFG: Ha jól kódolom, amit mondtál, akkor eszerint úgy néz ki mindig a világ, hogy mindig kell lennie valami abszolút értéknek, ami kijelöli a koordináta-rendszer középpontját. Legyen ez az abszolút pont akár isteni, akár sátáni. Mint ahogy a régi világrendben a holokauszt volt ilyen vonatkozási pont. Ennek az érvényessége azonban kezd elveszni, legalábbis gyengül. Mi lesz az új origó?

Köves: Szerintem nem az a változás, hogy kell-e erkölcsi támpont. Az erkölcsi támpont az az embernek kell. Az alapvető kérdés, hogy ki vagy mi lesz az alanya ennek a folyamatnak. Az atomizált, egyénre alapozott, individuális/individualista politikaszervezés korszaka bizonyosan a végéhez közeledik. Meggyőződésem, hogy az egyes közösségek jelentősége meg fog nőni.  A nemzetállamok válsága már önmagában ki kell, hogy kényszerítse a lokális közösségek szerepének felértékelődését és azok létrejöttét mintegy katalizálni lesz képes. Válságunk egyik fő tünete az egyénekre atomizált értéksemlegességből adódó értékrelativizmus, ennek egyetlen kúráját látom ma: a közösséget, mint értékorientációs aktort újra felemelni. A saját, személyes életünkben is meg fog nőni a közösség, jelentősége. Én ebben a változásban látom azt is, hogy mi a szerepe mondjuk egy zsidó közösségnek az egyes egyén életében és a tágabb közösség (mondjuk nemzet) közösségek hálózatában.

GFG: Ez előre mutat vagy vissza? Meghaladás vagy visszatérés? Leo Strauss, a huszadik század egyik meghatározó politikai filozófusa szerint a Nyugat válságának az a lényege, hogy a Nyugat elbizonytalanodott a saját céljait illetően. Egyetértesz ezzel a helyzetértékeléssel?

Köves: A zsidó filozófiában van egy példabeszéd arról, hogy minden növést rothadás kell, hogy megelőzzön. Amikor a magot vagy a gyümölcsöt leejtjük a földre, és az szétrohad, akkor nő ki belőle az új. A rohadás persze nem kell, hogy mindig világégéssel járjon. De az biztos: akkor tud fejlődni valami, ha szembenéz a saját válságával. Ez a szembenézés tudja őt a továbblépésre serkenteni. A világ mindig fejlődik, minden válság tulajdonképpen szükséges velejárója a fejlődésnek.

GFG: Az a válság, amiben most vagyunk, nyilván nem mérhető ahhoz a válsághoz, aminek a végkifejlete lett a holokauszt.

Köves: Ezt még nem tudhatjuk azért... De azért reméljük, hogy így van.

Fűrész: Legalább legyünk optimisták.

GFG: Azért megindulnak intellektuális kísérletek, nem? A politika felől nézve is. Onnan indultunk, hogy a 21. századi jobboldal is arra kényszerül, hogy tisztázza a viszonyát a saját gyökereihez, a saját hagyományához, hogy mit jelent zsidó-keresztény európai kultúrában felnőni. Erről te mit gondolsz?

Köves: Mármint a zsidó-keresztény alapról?

GFG: Hogy van ilyen, azt olyan természetesnek gondoljuk, minthogy ég a lámpa. Nem kérdezünk rá, mert magától értetődőnek gondoljuk, merthogy fény van a szobában. Karácsony előtt vendégünk volt Kiss-Rigó püspök úr, tőle is megkérdeztük, na de mégis, mit köszönhetünk a kereszténységnek.

Köves: És ő mit mondott? Jó választ adott?

GFG: Érdekes, hogy defenzív pozíciót foglalt el, valamiért úgy gondolta, hogy mentegetőznie kell.

Köves: Szerintem nem az az első kérdés, hogy a zsidó-keresztény meghatározás, mint értékközösség vagy mint értékalap az jó-e, vagy, hogy ahhoz mi a viszonyunk. Az első kérdés az, hogy mit is jelent nekünk az, hogy zsidó vagy keresztény. Nekem erről elég határozott véleményem van, legalábbis a zsidó oldalról. Ebből kifolyólag arról is elég határozott álláspontom van, hogy az a spirituális alap, amelyet a zsidó szellemi tradíció ad, mennyire megkerülhetetlen az emberi erkölcs kérdéseiben. Onnan kell ugyanis kiindulnunk, hogy feltesszük a kérdést: mire is épül a morál? Ha nincs abszolútum, akkor az erkölcsileg helyesről társadalmi szerződés dönt. Tehát teljesen szubjektív döntés tárgyává válik, hogy mi a jó és a rossz. Mert ugye abszolút abban a felfogásban, amiben nincs Isten, nem tud lenni. Ott minden relatív.

Fotó: Kozma Zsuzsi

GFG: Így minden szubjektív lesz, mert minden tologatható.

Köves: Isten meghatározásának a lényege, hogy végtelen és abszolút. Ha nincs Isten, akkor nincsenek abszolút értékek. Sőt ez a kérdés még csak nem is az istenhiten, hanem a kinyilatkoztatásba vetett hiten múlik. Mivel az is előfordulhat, hogy valakinek a világképében benne van a mindent mozgató. Felfoghatatlan, de ez még nem jelenti azt, hogy van terve is velünk ennek a transzcendens valaminek. Ha a Spinoza-féle gondolatvilágot követjük, akkor azt állítjuk, hogy ez a Transzcendens Felfoghatatlan csak úgy kiköhintette magából a véges világot. Ez tulajdonképpen az Ősrobbanás elméletnek az erkölcsi üzenete – szemben a tudatos teremtésperspektívájával.  Tehát nem volt vele célja, nem volt egy tudatos teremtés. A zsidó-keresztény gondolatnak ezzel szemben nem az a lényege, hogy van Isten, hanem hogy a teremtés egy céllal töltött tudatos folyamat. Ez talán az oka annak is, hogy a Biblia a teremtés történetével kezd és nem azzal, hogy bemutatja a Teremtőt. A lényegi mondandója ugyanis nem az, hogy van teremtő, hanem hogy a Teremtő tudatosan teremtett. Van célja ezzel az egésszel. Ha pedig van célja ezzel az egésszel, akkor tud abszolút értékeket diktálni nekünk. Erről szól a kinyilatkoztatás. S hogy miért a kinyilatkoztatásra hivatkozok, ami alatt ugye a zsidó-keresztény szövegkörnyezetben általában a tízparancsolatra szoktak gondolni, mint ami az egyetlen közvetlen isteni kinyilatkoztatás az emberiség felé, azért, mert ez az a pont, amit a zsidó-keresztény gondolatvilág – ha pontos akarok lenni, a zsidó gondolatvilág, amiből aztán megszületett a kereszténység – képvisel más istenhívő gondolatvilágokkal szemben. És ebből következik aztán minden. Az az isten nélküli világ, amelyik megpróbál abszolút értékeket létrehozni – a bálványimádás világa.

GFG: Ilyen bálványimádás lenne például a píszí?

Köves: Beszélgethetünk, hogy ez mi, de bármi olyan, amikor valaki abszolút értékeket és ezeknek az abszolút értékeknek a mentén abszolút erkölcsöt hirdet és erkölcsi politizálást végez úgy, hogy közben nincsen alatta abszolútum, ez az többek közt, aminek a bukását látjuk például most Amerikában. Én nem gondolom különben, hogy Trump adja az új irányt.  Trump a válság tünete, nem feltétlenül a feloldása.

Fűrész: Nem, ezt sokan mondják, hogy ez az amerikai hegemónia válsága. Bár még nem tudjuk, hogy mi lesz a Trumppal, mivel még egy napot sem volt kormányon.

Köves: De ez a következő négy évben is így lesz. A negyedik év végén sem fogjuk tudni, hogy mi lesz Trumppal.

Fűrész: Lehet, hogy így van, én is azt gondolom, hogy az amerikai hegemónia végét éljük meg. Ennek a világhatalomnak egyfajta beszűkülését. A világ többpólusúvá válása, Kína felemelkedése, Putyin Oroszországa mind ennek a jele.

Köves: Én még azért nem siratnám Amerikát.

Fűrész: De nem is arról van szó…

Köves: Én úgy érzem, hogy annak a világnak a válságát éljük, amit mondjuk az a fajta demokrata politizálás jellemzett, ami alapvetően erkölcsi politizálást végzett, de nagyon hamis bázispontokon. Ennek a filozófiai hátterét próbáltam jelezni az előbb. A gyakorlatban pedig ennek a szimptómája az, hogy valaki az erkölcsöt hirdeti például a korrupció ellen, aztán pedig kiderül, hogy ő a legkorruptabb. Vagy a nők elleni szexuális zaklatásról beszél és aztán kiderül, hogy ő az, aki a legkevésbé hiteles ebben a kérdésben. Ez történik, ha az erkölcs nem valódi bázispontokon áll.  

Fotó: Kozma Zsuzsi

OLVASTAD MÁR?

Big pikcsör
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Csinálhat-e jó kézműves sört egy multi?

Csinálhat-e jó kézműves sört egy multi?

szabad vasárnap

Elsőre egy nagyon egyszerű és határozott "nem" a válasz a címben feltett kérdésre, azonban most nem egy nagyüzemi sörgyár próbálkozásáról lesz szó, hanem egy ténylegesen kisebb manufaktúrában készült sörről, amit viszont egy multi készíttetett.

Nem gondoltuk volna, de íme itt egy valódi bevándorlásellenes sci-fi

Nem gondoltuk volna, de íme itt egy valódi bevándorlásellenes sci-fi

szabad vasárnap

Egy nemzet sem szeret egy számára idegen civilizáció csicskása lenni. Elrabolt világ-kritika.

Deutsch Tamás: "Ha van elhatározás, ha megtaláljuk a szövetségeseinket, akkor meg lehet csinálni!"

Deutsch Tamás: "Ha van elhatározás, ha megtaláljuk a szövetségeseinket, akkor meg lehet csinálni!"

Maccabi

Sporttörténeti konferenciát rendezett az Európai Maccabi Szövetség.

Monológ a Brexit megértéséhez

Monológ a Brexit megértéséhez

amerika, london, párizs

Egy beszéd, amely közelebb visz minket a Brexit okainak megértéséhez, és azoknak a briteknek az elnyomott haragjához, akiket sose hallgattak meg, és akiket sosem kérdeztek meg semmiről.

A Magyarországon elfogott iszlamista még idegenrendészeti őrizetben is verekedett

A Magyarországon elfogott iszlamista még idegenrendészeti őrizetben is verekedett

kétharmad

A Terrorelhárítási Központhoz (TEK) a napokban rengeteg megkeresés érkezett F. Haszan, a Magyarországon elfogott iszlamista ügyével kapcsolatban. A TEK ezért kiadott egy részletes közleményt. Mint kiderült, F. Haszan az idegenrendészeti őrizet alatt is fekete ruhában járt, akárcsak az ISIS harcosai, és a többi fogvatartottal is összeverekedett.

Az európaiak többsége szerint a brüsszeli vezetés már nem az emberek érdekeit képviseli

Az európaiak többsége szerint a brüsszeli vezetés már nem az emberek érdekeit képviseli

amerika, london, párizs

Az EU-ban élő emberek döntő többsége azt állítja, hogy az unió vezetése már nem az állampolgárok érdekeit képviseli és totálisan kifulladt.

A hét karikatúrája a 888-on

A hét karikatúrája a 888-on

8)8)8

Párhuzamos valóságok

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére