Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Kövér: a magyar és a lengyel modell példa lehet az unió számára

2017. október 26. 14:28

Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön a parlamentben arról beszélt: Magyarország tesz azért, hogy a következő években tovább erősödjön Közép-Európa szerepe és hangja. A házelnök abban is bízik, hogy a közép-európai valóságközeli politika hozzájárul az unió elkerülhetetlennek tűnő megújulásához.

A Nézőpont Intézet által Félidőben a PiS-kormányzás – lengyel és magyar szemmel címmel rendezett nemzetközi konferencián a házelnök a nyitóbeszédében kiemelte:

Magyarországnak és Lengyelországnak nemcsak arra volt ereje, hogy a kommunizmussal szemben ellenállást tanúsítson, hogy "lerázza magáról a posztkommunizmus koloncait", hanem arra is van és lesz ereje, hogy napjainkban Európában megvédje a valóságközeli politikát. Ha a politika elszakad a valóságtól, akkor a közérdekeken és közfelhatalmazáson nyugvó közhatalom vesztésre van ítélve a magánérdekeken alapuló és felhatalmazás nélküli illegitim magánhatalommal szemben.

De ha a politikát sikerül valóságközelinek megőrizni, akkor bár nagy csaták árán, de a közhatalom és a magánhatalom közötti egyensúly helyreállítható.

Magyarázta Kövér, aki szerint világszerte csak ez eredményezhet békét, fejlődést és emberi méltósággal élhető életet.

Fotó: MTI Fotóbank

Egyelőre azonban ott tartunk, hogy a globális technológiai fejlődés hasznait leginkább a magánhatalmak szedik, terheit pedig mindenekelőtt a közhatalmak viselik. Emiatt a közhatalmak részesedése az erőforrásokból csökken, a magánhatalmak erőforrásai pedig nőnek. A közhatalmaknak apadó erőforrásaik, csökkenő mozgásterük és szaporodó kötelezettségeik vannak, míg a magánhatalmaknak egyre több pénzük és egyre kevesebb kötelezettségük van – magyarázta Kövér.

Lengyel, magyar két jó barát

A házelnök szerint mind Magyarország, mind pedig Lengyelország politikai rendszere kiállta a rendszerváltozás utáni csaknem harminc év próbáját: ormányaik erős társadalmi támogatottsággal bírnak, újító megoldásaik eredményességét pedig még az ellenfeleik is kénytelenek elismerni.

Kövér László kifejtette: a magyarok és lengyelek kivételes és mély barátsága nemcsak a kölcsönösen felismert sorsközösségen, hanem a valóságközeli politikára való közös törekvésen is alapul.

Budapesten és Varsóban nemcsak a saját érdekeinkhez, hanem egymás barátságához is ragaszkodunk"

– fogalmazott a házelnök, aki szerint az elmúlt évtizedekben felépült közép-európai regionális együttműködés, a visegrádi négyek is a magyarok és a lengyelek történelmi érdekközösségének és barátságának tengelyére épült fel.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A házelnök úgy vélte, ma már létezik egy valóságközeli magyar és egy lengyel politikai modell – legyen szó gazdaságpolitikáról, családpolitikáról, vagy az illegális bevándorlás elleni küzdelemről és a biztonságról.

Ezért is fontos, hogy a magyar és lengyel barátság és együttműködés Közép-Európa más népei számára is példamutató legyen, és a térség országainak hinniük kell abban, hogy "csak együtt lehetünk erősek".

Az évszázados berögződéseket meghaladva érdemes minden közép-európai államnak "a szövetségest megtalálni egymásban ahelyett, hogy nagy hatalmú protektorokat keresnénk, sokszor akár a velünk egy sorsot osztó szomszéd rovására" – zárta beszédét a házelnök.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A brit újszülöttek közt már a Muhammad a legnépszerűbb név

A brit újszülöttek közt már a Muhammad a legnépszerűbb név

amerika, london, párizs

Szépen lassan eltűnnek a hagyományos brit keresztnevek.

A migránsoknak duplán nagy buli az újév Németországban

A migránsoknak duplán nagy buli az újév Németországban

amerika, london, párizs

Az eddigi legnagyobb szilveszteri-szülinapi migránspartit Kölnben tartották 2015 és 2016 fordulóján.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez volt ma.

Kirúgtak egy egyetemista újságírót, mert szerinte a nőknek nincs pénisze

Kirúgtak egy egyetemista újságírót, mert szerinte a nőknek nincs pénisze

fehér férfi

Az egyetemi újságba író férfi annyira felháborította a transznemű közösséget, hogy ki kellett őt rúgni, pedig csak egy biológiai tényt közölt a Twitteren.

A liberalizmus mint imperializmus

A liberalizmus mint imperializmus

amerika, london, párizs

Dogmatikus utópizmussal vádolja meg a birodalmi terjeszkedésű liberalizmust legújabb könyvében Yoram Hazony, a jeruzsálemi Herzl Intézet vezetője, aki szerint a liberálisok bizonyos szempontból korántsem állnak távol a múlt század marxistáitól vagy éppen a középkori egyháztól.

Németország felügyelete alá vonhatja a legnagyobb török iszlamista szervezetet

A német titkosszolgálat megfigyelés alá helyezheti a török iszlamista ernyőszervezetet, a DITIB-et.

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

amerika, london, párizs

A salzburgi csúcstalálkozón minden szem a migrációra figyelt. Az uniós vezetők már idén megkezdenék a tárgyalásokat az arab, észak-afrikai és közel-keleti államokkal. Eközben egyre inkább előtérbe kerülnek Orbán Viktor korábbi javaslatai a migrációs krízis hosszú távú kezelését illetően.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére