Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Kitört az ortodox egyházak vallásháborúja az ukrán egyház függetlenségének elismerése miatt

2018. szeptember 10. 18:00

MOSZKVA, 18:00

"Rendkívül kemény választ" helyezett kilátásba a konstantinápolyi patriarchátusnak az orosz ortodox egyház arra az esetre, ha az jóváhagyja az ukrán ortodox egyház függetlenségét.

Vlagyimir Legojda, a moszkvai patriarchátus szinódusi sajtó- és közönségkapcsolatok osztályának vezetője a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva vasárnap kijelentette: az orosz ortodox egyház a végsőkig arra fog törekedni, hogy meggyőzze a konstantinápolyi patriarchátust, "tartózkodjon az Ukrajna egyházi ügyeibe való beavatkozástól".

A moszkvai szinódus szombaton rendkívüli nyilatkozatban fejezte ki "határozott tiltakozását és mély felháborodását" amiatt, hogy I. Bartolomaiosz, Konstantinápoly ökumenikus pátriárkája kijevi exarchává (külső egyházmegyei vezetővé) nevezte ki az Egyesült Államokból Daniel (Danyiil) pamphiloni érseket, Kanadából pedig Ilarion edmontoni püspököt "az ukrajnai ortodox egyház autokefáliájának megadása előkészítésének keretei között".

Ezt azután tette, hogy a hónap elején az ortodox egyházak püspökeinek háromnapos isztambuli tanácskozásán nem született döntés a független ukrán egyház megteremtéséről. A fórumon I. Bartolomaiosz kijelentette, hogy az ukrán elnök és az önjelölt "kijevi pátriárka", Filaret felkérésére vállalja a kezdeményezést az ukrajnai megosztottság meghaladásának ügyében, mert "Oroszország, mint a jelenlegi ukrajnai fájdalmas helyzet felelőse, nem képes megoldani a problémát".

A Bartolomaiosz által kinevezett mindkét észak-amerikai főpap az orosz ortodox egyház szempontjából "szakadár" ukrán egyházat képviseli, miközben a moszkvai patriarchátus a saját kánoni területének tekinti Ukrajnát.

A moszkvai szinódus hétvégi állásfoglalásában kifogásolta, hogy Bartolomaiosz Kirill orosz pátriárkával és Onufrij kijevi metropolitával való egyeztetés nélkül, az egyházmegye vezetésének egyöntetű akarata ellenére döntött arról, hogy autokefáliát ("saját fejűséget", önállóságot) biztosít "Ukrajna ortodox hívőinek". Moszkva álláspontja szerint a konstantinápolyi egyházi vezető történelmi tényeket hamisan értelmezve hivatkozik arra, hogy olyan kizárólagos hatalmi kompetenciái vannak, "amelyekkel valójában nem rendelkezik, és sohasem rendelkezett".

Az orosz szinódus szerint Bartolomaiosz zsákutcába vezeti az orosz és a konstantinápolyi egyház viszonyát, "és valós veszélyt jelent" a világ ortodoxiája számára. Ilarion volokolamszki metropolita, a moszkvai patriarchátus külügyeinek irányítója a Rosszija 24 hírtelevízióban szombaton kilátásba helyezte a kapcsolatok megszakítását Konstantinápollyal.

Ilarion arra is figyelmeztetett, hogy az autokefáliát, mint az egyházszakadás törvényesítését, megítélése szerint az ukrajnai hívők többsége nem fogja elfogadni. A metropolita szerint a "kánoni ukrajnai egyháznak" 12 ezer gyülekezete és több mint 200 kolostora van. Rámutatott, hogy amíg a Kijevi Rusz megkeresztelésének 1030. évfordulóján az ukrán fővárosban a hivatalos egyház 200 ezer követője tartott körmenetet, addig a "szakadárok" tizedannyian voltak. Felemlegette, hogy a konstantinápolyi pátriárkák a moszkvai egyházi vezetőkhöz intézett leveleiket "Nagy-, Kis- és Fehéroroszország pátriárkájának" címezték. Ezzel vitatta azt az állítást, amely szerint a kijevi egyházmegye a 17. század végén csak ideiglenesen került a moszkvai patriarchátus kötelékébe.    

A jelenlegi állás szerint a nemzetközileg hivatalosnak tekintett ukrán ortodox egyház széles autonómiajogokkal ugyan, de a moszkvai patriarchátus része. A kijevi patriarchátus alá tartozó ukrán ortodox egyház 1992-ben, egyházszakadás révén jött létre, a többi autokefál egyház nem ismerte el.

Napjainkban az ortodoxia 15 autokefál részegyházra oszlik, négy ősi patriarchátus és önálló nemzeti egyház alkotja az ortodoxiát. Pápájuk, központosított egyházszervezetük nincs. A konstantinápolyi patriarchátus történelmileg tiszteletbeli elsőséget élvez a többi ortodox egyház között, a pátriárka az ortodox klérus szemében "első az egyenlők között", ám fennhatóságát a világ legnépesebb, mintegy 150 milliósra becsült lélekszámú ortodox egyházát irányító moszkvai patriarchátus nem ismeri el.

Petro Porosenko ukrán elnök 2018. április 17-én fordult  I.  Bartolomaioszhoz azzal a kéréssel, hogy adjon ki bullát az egységes ukrajnai helyi egyház megalapításáról.

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

A franciák háromnegyede elégedetlen Macron teljesítményével

Macron népszerűsége ismét csökkent. Az adatok már egy tendenciát mutatnak, amely szerint a franciáknak mindinkább elege van az elnök politikájából.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak a legfontosabb hírek ma!

Pengeélen táncol az ország, miután el akarták venni a fehérek földjeit

Pengeélen táncol az ország, miután el akarták venni a fehérek földjeit

amerika, london, párizs

Cyril Ramaphosa, Dél-Afrika elnöke lényegében beismerte, hogy országa komoly bajban van, szavai szerint pengeélen táncol az afrikai állam azután, hogy erőszakkal, kompenzáció nélkül el akarták venni a fehér földművesek földjeit.

Libsi tempó: felelősségteljes egyéni döntés helyett hibáztassuk a kormányt

Libsi tempó: felelősségteljes egyéni döntés helyett hibáztassuk a kormányt

ökojobb

Szeptemberben robbant a hír, hogy a kormány betilthatja a műanyag zacskókat, majd az elmúlt hetekben azon ment a sírás, hogy a kormány visszatáncolt. Tisztázzunk néhány dolgot ezzel kapcsolatban.

Megtiltják a kereszt viselését az alsó-szászországi bíróságokon

Megtiltják a kereszt viselését az alsó-szászországi bíróságokon

amerika, london, párizs

Németország északnyugati tartományában minden bizonnyal ez a legégetőbb probléma.

Már az interneten is kitölthető a nemzeti konzultáció

Már az interneten is kitölthető a nemzeti konzultáció

kétharmad

Szerda reggeltől az interneten is ki lehet tölteni a családok védelméről szóló nemzeti konzultációs kérdőívet - jelentette be Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebookra feltöltött videójában.

Mindenkit szeretni

Mindenkit szeretni

piszkostizenkettő

Nem lehet mindenkit szeretni, de minek is, mert miféle szeretet az, amit az utolsó gyújtogató és az édesanyám egyformán megkap?

Demeter Márta továbbra is titkolózik

Demeter Márta továbbra is titkolózik

kétharmad

A bevándorláspárti LMP elnökét arról kérdezték, hogy kiket alkalmaz országgyűlési képviselői keretéből.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére