Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Kitört az ortodox egyházak vallásháborúja az ukrán egyház függetlenségének elismerése miatt

2018. szeptember 10. 18:00

MOSZKVA, 18:00

"Rendkívül kemény választ" helyezett kilátásba a konstantinápolyi patriarchátusnak az orosz ortodox egyház arra az esetre, ha az jóváhagyja az ukrán ortodox egyház függetlenségét.

Vlagyimir Legojda, a moszkvai patriarchátus szinódusi sajtó- és közönségkapcsolatok osztályának vezetője a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva vasárnap kijelentette: az orosz ortodox egyház a végsőkig arra fog törekedni, hogy meggyőzze a konstantinápolyi patriarchátust, "tartózkodjon az Ukrajna egyházi ügyeibe való beavatkozástól".

A moszkvai szinódus szombaton rendkívüli nyilatkozatban fejezte ki "határozott tiltakozását és mély felháborodását" amiatt, hogy I. Bartolomaiosz, Konstantinápoly ökumenikus pátriárkája kijevi exarchává (külső egyházmegyei vezetővé) nevezte ki az Egyesült Államokból Daniel (Danyiil) pamphiloni érseket, Kanadából pedig Ilarion edmontoni püspököt "az ukrajnai ortodox egyház autokefáliájának megadása előkészítésének keretei között".

Ezt azután tette, hogy a hónap elején az ortodox egyházak püspökeinek háromnapos isztambuli tanácskozásán nem született döntés a független ukrán egyház megteremtéséről. A fórumon I. Bartolomaiosz kijelentette, hogy az ukrán elnök és az önjelölt "kijevi pátriárka", Filaret felkérésére vállalja a kezdeményezést az ukrajnai megosztottság meghaladásának ügyében, mert "Oroszország, mint a jelenlegi ukrajnai fájdalmas helyzet felelőse, nem képes megoldani a problémát".

A Bartolomaiosz által kinevezett mindkét észak-amerikai főpap az orosz ortodox egyház szempontjából "szakadár" ukrán egyházat képviseli, miközben a moszkvai patriarchátus a saját kánoni területének tekinti Ukrajnát.

A moszkvai szinódus hétvégi állásfoglalásában kifogásolta, hogy Bartolomaiosz Kirill orosz pátriárkával és Onufrij kijevi metropolitával való egyeztetés nélkül, az egyházmegye vezetésének egyöntetű akarata ellenére döntött arról, hogy autokefáliát ("saját fejűséget", önállóságot) biztosít "Ukrajna ortodox hívőinek". Moszkva álláspontja szerint a konstantinápolyi egyházi vezető történelmi tényeket hamisan értelmezve hivatkozik arra, hogy olyan kizárólagos hatalmi kompetenciái vannak, "amelyekkel valójában nem rendelkezik, és sohasem rendelkezett".

Az orosz szinódus szerint Bartolomaiosz zsákutcába vezeti az orosz és a konstantinápolyi egyház viszonyát, "és valós veszélyt jelent" a világ ortodoxiája számára. Ilarion volokolamszki metropolita, a moszkvai patriarchátus külügyeinek irányítója a Rosszija 24 hírtelevízióban szombaton kilátásba helyezte a kapcsolatok megszakítását Konstantinápollyal.

Ilarion arra is figyelmeztetett, hogy az autokefáliát, mint az egyházszakadás törvényesítését, megítélése szerint az ukrajnai hívők többsége nem fogja elfogadni. A metropolita szerint a "kánoni ukrajnai egyháznak" 12 ezer gyülekezete és több mint 200 kolostora van. Rámutatott, hogy amíg a Kijevi Rusz megkeresztelésének 1030. évfordulóján az ukrán fővárosban a hivatalos egyház 200 ezer követője tartott körmenetet, addig a "szakadárok" tizedannyian voltak. Felemlegette, hogy a konstantinápolyi pátriárkák a moszkvai egyházi vezetőkhöz intézett leveleiket "Nagy-, Kis- és Fehéroroszország pátriárkájának" címezték. Ezzel vitatta azt az állítást, amely szerint a kijevi egyházmegye a 17. század végén csak ideiglenesen került a moszkvai patriarchátus kötelékébe.    

A jelenlegi állás szerint a nemzetközileg hivatalosnak tekintett ukrán ortodox egyház széles autonómiajogokkal ugyan, de a moszkvai patriarchátus része. A kijevi patriarchátus alá tartozó ukrán ortodox egyház 1992-ben, egyházszakadás révén jött létre, a többi autokefál egyház nem ismerte el.

Napjainkban az ortodoxia 15 autokefál részegyházra oszlik, négy ősi patriarchátus és önálló nemzeti egyház alkotja az ortodoxiát. Pápájuk, központosított egyházszervezetük nincs. A konstantinápolyi patriarchátus történelmileg tiszteletbeli elsőséget élvez a többi ortodox egyház között, a pátriárka az ortodox klérus szemében "első az egyenlők között", ám fennhatóságát a világ legnépesebb, mintegy 150 milliósra becsült lélekszámú ortodox egyházát irányító moszkvai patriarchátus nem ismeri el.

Petro Porosenko ukrán elnök 2018. április 17-én fordult  I.  Bartolomaioszhoz azzal a kéréssel, hogy adjon ki bullát az egységes ukrajnai helyi egyház megalapításáról.

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Nem hagyja szó nélkül a Soros-Sargentini-jelentés hazugságait a kormány

Széles körű tájékoztató kampányt indít a kormány, hogy mindenki előtt világossá tegye: a Sargentini-jelentés hazugságokon alapul, és politikai nyomásgyakorlás céljából, a szabályokat felrúgva szavazta meg az Európai Parlament.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Hé, EU! Lógtok egy csomó pénzzel!

Hé, EU! Lógtok egy csomó pénzzel!

kétharmad

Brüsszel "elfelejtette" elküldeni azt a pénzt, amelyet a magyar határvédelemre szántak.

Agyrém: abortuszellenes kiállása miatt akarják megbuktatni a finn külügyminisztert

Agyrém: abortuszellenes kiállása miatt akarják megbuktatni a finn külügyminisztert

amerika, london, párizs

Úgy tűnik, hogy a haladó Finnországban a lelkiismereti és vallásszabadság mindenkit megillet, kivéve azt, aki katolikus meggyőződése alapján elutasítja a magzatgyilkosságokat.

"Radikális ideológia húzódik a Sargentini-jelentés hátterében"

A Sargentini-jelentés hátterében egy olyan radikális ideológia húzódik meg, amelyet uniós politikai nyomásgyakorlással akarnak érvényesíteni, s amelynek célja a régi európai nemzeti identitások felbomlasztása, és helyettük egy új páneurópai identitás kialakítása a migráció révén - írta keddi kommentárjában Pawel Lisicki, a DoRzeczy című lengyel konzervatív hetilap főszerkesztője.

Vége lehet a boros estéknek

Vége lehet a boros estéknek

century-on

A szőlőt megviseli a klímaváltozás. Kevesebb terem és más a minősége.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei!

Kavanaugh a MeToo-karaktergyilkolás legújabb áldozata

Kavanaugh a MeToo-karaktergyilkolás legújabb áldozata

kinyílott a pitypang

A #metoo, a politikai lejáratás eszköze ismét felütötte a fejét. Brett Kavanaugh-t, Donald Trump főbírójelöltjét vasárnap szexuális zaklatással vádolta meg egy volt iskolatársnője. Az állítólagos áldozat korábban egy demokrata szenátornak írt levelében számolt be az erőszak részleteiről.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére