Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
csak neked, csak most
 
 
 
 

Kiszelly: a valóság utol fogja érni a Jobbikot

2016. november 8. 17:28

A Jobbik és a baloldali ellenzéki pártok az alaptörvény módosításának elutasításával rövid távon lehet, hogy kellemetlenséget okoztak a kormánynak, azonban hosszú távon a Fidesz sikeresen zárhatja majd le az alkotmánymódosítást - mondta el a 888.hu kérdésére Kiszelly Zoltán. A politológus szerint nagy valószínűséggel ismét benyújtja majd a kormány a parlament elé a alaptörvény-módosítást, amit akkor a Jobbik a saját szavazói miatt már végképp nem utasíthat el.

888.hu: Az alaptörvény hetedik módosításának parlamenti elutasítását a Jobbik győzelemként értékeli. Lehet-e sikerről beszélni, amikor azt utasították el, amiről korábban azt mondták, hogy támogatják?

Kiszelly Zoltán: Az alaptörvény módosításának mai elutasításával a Jobbik 19-re lapot húzott, azt gondolva, hogy sikeresen tudják zsarolni a kormányt. A Jobbik az ellenzék vezető szerepére törekszik azzal, hogy azt mutatják, ők tudják megszorongatni a kormányt. Az a céljuk, hogy 2018-ra ők legyenek azok akik kihívhatják a kormányt. Ez azonban egy nagyon rizikós stratégia, mert a 3,3 millió szavazóban akik a kvóták ellen szavaztak nyilvánvalóan sok jobbikos szavazó is volt.

Az is biztos, hogy a Jobbik szavazónak nagy része biztosan elutasítja a kötelező betelepítési kvótákat."

A migráció pedig szinte biztos, hogy 2018-ig, továbbra is valós veszélyt jelent majd, ami azt jelenti, hogy a Fidesz folyamatosan a Jobbik fejére olvashatja majd, hogy nem szavazta meg az alaptörvény módosítását. A Jobbik az ellenzéken belüli jobb szereplés kedvéért szembement a saját szavazó bázisával. A saját szavazóival való ellentét pedig fokozódhat, ha például a törökországi történések miatt esetleg súlyosbodik az illegális migrációs nyomás vagy például ha majd december 20-án az uniós csúcstalálkozón a Dublin 3 rendelet reformja kapcsán a kötelező betelepítési kvóta valamilyen formában napirendre kerül.

Kiszelly Zoltán

Fotó: Kozma Zsuzsi

888.hu: A baloldali ellenzék leginkább a passzivitásával tűnt ki az alkotmánymódosítás kapcsán. A baloldali pártok holdudvara ezek szerint sikeresen támogatja a Jobbik elfogadottá tételét a baloldalon? A Jobbik pedig kezd baloldali párttá válni?

K.Z.: A baloldali ellenzéki pártok részéről az alaptörvény módosításának elutasításában is csak az eddig köreikben látott káosz mutatkozott meg ismételten. Az ellenzéki pártok továbbra is egymáshoz méricskélik magukat, miközben megjelent közöttük, mint kihívó, a Jobbik. A baloldali pártok legfőbb törekvése annak az elutasítása volt, hogy ők a Fidesz kormány Nemzeti Együttműködési Rendszerének a részei lennének. A tartózkodásos távolmaradása a baloldali ellenzéknek jól mutatja, hogy nincs saját álláspontjuk, a brüsszeli, migráció és betelepítés pártoló álláspontot pedig nem merik felvállalni.

A baloldal teljesen szétesett állapotban van, amit részben jelez az a közeledés is, ami megfigyelhető a baloldali pártok és a Jobbik között."

A liberális értelmiség, mint például Haraszti Miklós, ők azt gondolják, hogy a Jobbikra is szükség van a Fidesz legyőzéséhez. Ők azt gondolják, hogyha sikerülne a Karácsony Gergely által már 2011-ben javasolt, úgynevezett technikai koalíciót létrehozni, akkor ezzel például még tudnák a választási szabályokat is módosítani 2018-ig. Ez azonban csak illúzió. Mert a Jobbik valójában csak azért fogadja el a baloldal megkereséseit, közeledéseit, a baloldali sajtó nyújtotta lehetőségeket, ami a számára azért is fontos, mert mára már igazolást nyert az a tétel, hogy a Jobbik olyan helyeken, mint Ózd vagy Miskolc tényleg számíthat a baloldal szavazóinak átszavazására.

888.hu: Hogyan lehet értékelni a Fidesz szempontjából rövid és a hosszú távon az alkotmánymódosítás kétharmados támogatásának mai elmaradását?

K.Z.: A Fidesz szempontjából rövidtávon az mondható, hogy nem sikerült a Jobbikot, illetve a többi ellenzéki erőt a kötelező betelepítés elleni ügyben a hazafiasságra való buzdítással az elmúlt napokban az alaptörvény-módosítása mellé állítani. Azonban hosszú távon a Fidesz továbbra is a bevándorlási ügy ügybirtokosa maradt, ami nagyon fontos és a kormány számára sikert ígérő pozíció. Lehet egyfajta blamázsnak tartani azt, hogy most nem lett meg a kétharmad az alkotmánymódosításhoz, azonban az biztos, hogy a migráció ügyében a valóság utol fogja érni a Jobbikot és a baloldali ellenzéket. A Fidesz számára az alaptörvény módosítása továbbra is fontos, hiszen ezzel adhatja meg a méltó politikai lezárását a kvóta ellenes népszavazásnak. Ezért nagyon nagy valószínűséggel a kormány újra be fogja nyújtani az alaptörvény módosítási javaslatot a parlament elé. Ha a Jobbik ekkor sem szavazná meg, akkor azzal végképp maga ellen fordítaná a saját szavazóit. Ráadásul a Jobbik a szavahihetőségét is elveszítené, ha az által támasztott egyetlen feltétel, a letelepedési kötvények megszüntetése után sem szavazná meg az alaptörvény-módosítást. 

OLVASTAD MÁR?

csak neked, csak most
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei.

Hiteltelen a baloldali előválasztás

Hiteltelen a baloldali előválasztás

piszkostizenkettő

Magyarország egyik legelvtelenebb politikusának számító Karácsony Gergely az elvhűségéhez méltó tisztaságú baloldali előválasztáson kaphatja majd meg a hitelesítő pecsétet az összellenzéki főpolgármesteri jelöltségre.

Trump megvédte a fake news média áldozatául esett diákokat

Trump megvédte a fake news média áldozatául esett diákokat

amerika, london, párizs

A fake news terjedésének és veszélyeinek talán a legeklatánsabb példáját láthattuk a hétvégén, Donald Trump azonban kiállt a megtámadott diákok mellett.

Orbán Viktor az amerikai külügyminiszterrel tárgyalt

Telefonon egyeztetett egymással kedden délután Orbán Viktor miniszterelnök és Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Míg Trumpéknál tiszta a kép, a demokratáknál egyre nagyobb a káosz

Míg Trumpéknál tiszta a kép, a demokratáknál egyre nagyobb a káosz

amerika, london, párizs

Nagyjából másfél év múlva ismét választásokat tartanak az Egyesült Államokban. Emiatt egyre tisztábbnak kellene lennie a képnek, azonban úgy látszik, hogy rend csak Trump és a republikánusok háza táján van.

Franciaország gyarmatosító politikája okozza a migránsválságot

Ismételten gyarmatosító politikával vádolta meg a francia kormányt Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője azt követően, hogy korábbi kijelentései miatt bekérették az olasz nagykövetet a francia külügyminisztériumba.

Szijjártó: Európa biztonsága ma már Afrikában kezdődik

Szijjártó: Európa biztonsága ma már Afrikában kezdődik

kétharmad

Európa biztonsága ma már Afrikában kezdődik, nincs olyan globális kihívás, amely ne érintené mindkét földrészt egyszerre - jelentette ki Szijjártó Péter kedden Brüsszelben, az Európai Unió és az Afrikai Unió országainak külügyminiszteri szintű találkozója után.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére