Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Big pikcsör
 
 
 
 

Kiss-Rigó László: "Mi a magunk fölötti győzelemért imádkozunk"

Fűrész Gábor - GFG - Görgényi Tamás - Ketipisz Sztavrosz

2016. december 24. 15:38

Karácsonyi interjú Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspökkel az európai kereszténység elleni támadásokról, a hit szerepéről, önkritikáról és a képmutatásról, a karácsony jelentőségéről és arról, hogy "Jézus nem egy amerikai nagybácsi".

„Mert lehet a hitről értelmesen is beszélni”

GFG: Jó embernek lenni legalább erre a néhány napra.

Kiss-Rigó: Pontosan. Olyanok is részt vesznek ilyenkor kulturális és karitatív dolgokban, akik egyáltalán nem vallásosak, csak éppen éreznek valamit – nem protokolláris értelemben.

GFG: A lelkiismeret hívása.

Kiss-Rigó: Mert úgy gondolja, hogy így teszi magát alkalmassá valami olyasmire, ami valamiféle belső boldogság, Isten ajándéka. Például sokak számára a karácsonyi koncertek segítenek abban, hogy megnyíljanak belülről, alkalmassá váljanak a természetfölötti csoda befogadására, miközben azt sem tudják, hogy van ilyen, de mégis érzik. Ha belegondolunk, - bár olyan fiatalok, hogy akkor még nem éltek –, de még a rendszerváltás környékén, olyan, hogy adventi koszorú, csak templomokban volt. Aztán lett először a keresztény családoknál, most meg azt látjuk, hogy van már a munkahelyeken, és ma már szinte minden étkezőasztalra oda kerül.

GFG: Ezt hívják lopakodó hatáskör-bővítésnek (nevetés). Az egyház szépen becsempészi a mindennapjainkba, amit a kommunizmus kiirtott onnét. De hogy a lényegre a térjek, ahogy beszél, nekem úgy tűnik, hogy ha esetleg mégsem sikerülne jobb embernek lennem, mert elbukok, akkor is bebocsátást nyerek. Ön megértő pozíciót foglal, itt van például a nyelv kérdése. Azt mondta, van egyfelől az egyházi szakzsargon és van az a nyelv is, hogy mindenki számára el tudja mondani, hogy miről is van szó. Ez elég nagy nyitottságot feltételez.

Kiss-Rigó: Az, hogy egyes kívülállók szerint az egyház elidegenedett az élettől, képmutatóvá vált, ennek az is az oka, hogy nem tudunk korszerű, mai normális nyelven beszélni a hitről. Ebben a teológia is ludas Magyarországon. Tenni kell azért, hogy ne legyen a hitről való beszéd cukros-víz és limonádé-szagú, csöpögős, gejl. Mert lehet a hitről értelmesen is beszélni.

GFG: Talán az a titok, hogy képesek vagyunk-e kinyitni magunkat. Elfoglalni egy olyan perspektívát, ahonnan kinyitom magam az egésznek, rálátok az eredetire, ehhez képest az ezt megragadni kívánó nyelv csak származékos és másodlagos lehet. Tehát a hitnek az a lényege, hogy ezt a perspektívát el tudom-e foglalni, és ehhez képest a nyelv és a tanítás a dogmák világához tartozik.

Kiss-Rigó: Egyetértek, bár nem bagatellizálnám el teljesen az utóbbit sem.

GFG: Érthető, ez a munkája (nevetés).

Görgényi: Mintha az egyház korábban offenzívebben beszélt volna a hitigazságokról, dogmákról, csodákról és az utóbb években mintha defenzívebb lenne ebben a kérdésben. Próbál megfelelni a természettudománynak. Megmagyarázni például, hogy a torinói lepel lehet-e Jézus Krisztus halotti leple, vagy nem. Bizonyítékot találni erre, ami az ész előtt is megáll. Lehet-e, érdemes-e a hitigazságokat, dogmákat, csodákat úgy megmagyarázni, hogy az megálljon a természettudomány előtt?

Fotó: Kozma Zsuzsi

Kiss-Rigó: Először is a hitigazságok, a dogmák és a csodák, ez három különböző kategória. De akinek van hite, és ismeri a hitét, annak nincs szüksége semmilyen külső bizonyítékra, legalábbis nincs kisebbségi érzése semmivel szemben, a természettudományokkal sem, inkább fordítva kellene, hogy legyen. Az meg egy megint más kérdés, hogy milyen párbeszédet folytat a természettudomány és a hit. Egy normális hívő, vagy teológus számára ez a legkisebb problémát sem jelenti.

Görgényi: Ezt jó hallani. Reméljük, hogy ez is erősödni fog.

Kiss-Rigó: Próbálták korábban a biblikus tanulmányok a hitet úgy megmagyarázni a nem hívők számára, hogy úgymond a vizet leengedték alóla. Próbálták megmagyarázni a hitet, ami fából vaskarika. A hit az úgyis hit, hogy hihető. Hogy egy világos példát mondjak. A csoda nem arról szól, hogy látványos varázslat történik, hanem hogy Jézus hatására az emberek mentalitása megváltozik. Ez legalább akkora csoda, minthogy például a kenyérszaporítás esetében, fizikailag egy kis mennyiségből annyi lesz, hogy jut mindenkinek.

GFG: A filmipar segít vagy árt?

Kiss-Rigó: Egy sajátos jelenség van nálunk az ateista diktatúra után, hogy eltátjuk a szánkat, ha keresztény film megy a moziban. Pedig ez teljesen természetes. Nyilván vannak egészen blőd, giccses filmek, meg vannak teológia-tudományos szempontból is értékes Jézus-filmek.

GFG: És arról mit gondol, hogy olyan nagy ateista, marxista filozófusok, mint például Habermas, idős korúkra a vallás tanulmányozása felé fordulnak?

Kiss-Rigó: Nem egy példát láttam már arra, hogy emberek, akik korábban nagyon kemény ellenfelei voltak a hitnek, idegenkedtek a keresztény hittől és egyháztól, öregkorúkra egész másként gondolkodnak. Gondolom, mindannyian láttunk már ilyet.

Fűrész: De ez nem biztos, hogy baj, nem?

Kiss-Rigó: Egyszer voltam egy kisgyerek temetésén. A pap egy nagyon elgondolkodtató dolgot mondott. Arról beszélt, hogy aki keveset élt, annak az élete nem biztos, hogy kudarc. Hanem legalább olyan, mint amikor a tanár vizsgáztat, hogy ott van olyan, hogy valaki nagyon jól tudja a leckét, és akkor egy perc után már mehet is. Ha meg nem tudják, akkor jól megnyaggatja a tanár, aztán addig nyaggatja, amíg annyit nem teljesít, hogy szerinte elég ahhoz, hogy továbbengedje. Lehet, hogy így járnak ezek a nagy filozófusok is.

„Mi a magunk fölötti győzelemért imádkozunk”

GFG: Arról is szoktunk beszélgetni, - lehet, hogy ez egy provokatív gondolatnak tűnik –, hogy nem jelent-e ma lázadó pozíciót az, hogy valaki hívő. Nem ez a lázadás autentikus formája?

Kiss-Rigó: Igen, annak számíthat! Végülis valószínű, hogy ez volt az első keresztények esetében is.  Ma hívőnek lenni, lázadást jelent.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Fűrész: Mintha visszatértünk volna a kiinduló pozícióba, hogy a kereszténység majdhogynem elnyomott helyzetben van.

GFG: Lehet, hogy jót tesz az egyháznak az elnyomás. Az egyház erősebb lehet attól, hogy nem kedvez neki a korszellem.

Kiss-Rigó: Az egyház soha nem volt mazochista, nem kereste a vértanúságot soha. Ha valaki kereste, az soha nem lehetett hivatalosan vértanú, csak akkor, ha nem volt más út, és akkor is vállalta. Mégiscsak igaz, hogy a vértanúk vére a kereszténység magva. Mi nemcsak nyalogatjuk a sebeinket, hanem bizonyos értelemben büszkék is vagyunk. Ez is egy komoly teljesítmény, nem? Nem, azt mondjuk, hogy örülünk ennek, de nemcsak sajnáljuk.

GFG: Mozog a föld. Meginognak a hagyományos koordinátarendszerek.  Hogyan tudunk ebben a világban stabil fogódzókat nyerni? Segíthet nekünk ebben a hit?

Kiss-Rigó: Hogy általában a hit segíthet-e, azt nem tudom. Nem mondanám, hogy mindegy miben hiszel. De azt már igen, hogy a Krisztusba vetett hit az biztosan segít. A kétségbeeséstől kétségtelenül megóv. Reményt ad. Persze, itt is felmerül a modern ember kételye. A labdarúgó Európa Bajnokságon, Lyonban megkértek, hogy a portugál-magyar meccs előtt a templomban imádkozzunk egy kicsit. Néhány okos újságíró azt hitte, hogy akkor most megírhat néhány hülyeséget. Azt írták, hogy mi van akkor, ha ugyanebben az időben mondjuk egy másik templomban a portugálok imádkoznak. A jóisten akkor mi a fenét fog csinálni. Mondtam, hogy erről szó sincs! Mi nem ezért imádkozunk! Mi a magunk fölötti győzelemért imádkozunk. Egyrészt. Másrészt pedig akármi az eredmény, de mi már tudjuk, hogy a végső győzelem már a miénk, mert Krisztus győzött, és az a legfontosabb. Minden más győzelem relatív ehhez képest! És azért imádkozunk, hogy ennek a végső győzelemnek a birtokában élményt szerezzünk, hogy magunkat legyőzzük.  

GFG: Nem lehetne, hogy az MLSZ-nek beadunk egy reformtervet, hogy minden csapat mellé kell egy püspök (nevetés).

Görgényi: De azért nem elgondolkodtató, hogy 3:3 lett a vége? (nevetés).

Kiss-Rigó: Persze, úgy könnyű imádkozni, hogy kérsz valamit, és teljesen rábízod arra, aki adja. De Jézus azt mondta, hogy ő jobban tudja, hogy mire van szükségünk. A bizalom kifejezése fontos, és az, hogy nem kell kétségbeesni. Jézus nem egy amerikai nagybácsi.

Görgényi: Egy játékot a végén esetleg?

Kiss-Rigó: Labda?

Görgényi: Az lenne a játék, hogy ugye ezt a lapot nagyon sok fiatal olvassa.

Kiss-Rigó: Nem baj, ők is megöregednek. (nevetés)

Görgényi: De talán nekik a legfontosabb, hogy elkezdjenek visszatalálni, másképp viszonyulni a kereszténységhez, mint az elmúlt évtizedekben. Talán segíthetünk nekik egy coming outtal? Ma katolikusnak lenni az megbotránkoztató dolog. Tehát megkérhetnénk egy fiataloknak szóló tanúságtételre?

Kiss-Rigó: Nem tudok hirtelen tanúságtételt adni. Én magam próbálok az lenni.

Görgényi: Azt hiszem, ez éppen elegendő.

OLVASTAD MÁR?

Big pikcsör
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Homoszexuális kihívója lehet Trumpnak

A 37 éves Pete Buttigieg személyében újabb demokrata párti politikus jelentkezett be az elnökjelöltségért.

Csurom véresen ébredt fel a nő, miután elkábították és megerőszakolták a migránsok

Alig öt óra alatt meghozták az ítéletet az erőszakos migránsok ügyében, életfogytiglant kaptak.

A Fehér Házba is meghívták a fake news média áldozatául esett diákokat

A Fehér Házba is meghívták a fake news média áldozatául esett diákokat

amerika, london, párizs

A fiatal gimnazistákat aljas módon próbálták megszégyeníteni a Trump-ellenes liberálisok, azonban ez nem sikerült nekik. Most pedig Donald Trump meghívta őket a Fehér Házba.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

Súlyos vereséggel a tizedik helyen zárta a kézilabda-világbajnokságot Magyarország

Sajnos nem volt remény a helyosztóra, Norvégia sokkal jobban játszott, sokkal hatékonyabban használta ki a helyzeteit, mint Magyarország.

Századvég: nem sérthették meg a már 2016-ban elítélt Ahmed H. jó hírnevét a Nemzeti Konzultációban

Századvég: nem sérthették meg a már 2016-ban elítélt Ahmed H. jó hírnevét a Nemzeti Konzultációban

kétharmad

A Századvég elemzése szerint Ahmed H. jó hírnevét nem is sérthette meg a bíróság.

Nem érti a liberálisokat? Itt egy szótár hozzájuk

Nem érti a liberálisokat? Itt egy szótár hozzájuk

pszicho

Ha beszélgetésbe elegyedne egy libsivel, feltétlenül használja.

A libsik szerint ilyen az igazi köztévé

A libsik szerint ilyen az igazi köztévé

amerika, london, párizs

Egy csöppet túltolták a dolgot Olaszországban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére