Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Big pikcsör
 
 
 
 

Kiss Eliza: "Nekem is megvoltak az alsópolcos boraim..."

2016. június 3. 12:08

Rendhagyó interjú Kiss Elizával. Az ő közreműködésével lehet a magyar bor világhírű. A miniszteri biztos arról is beszél, hogy ha a kistermelő nem tud mindent megoldani, akkor ott az állam.

Kitaláltam egy olyan szakmát, ami nincs”

Ketipisz: Mi volt az első borélményed?

Kiss: Nem szabad elfelejtetni, honnan jöttünk. Az első borélményem egy édes-vörös bor volt üvegből vagy talán műanyag pohárból. Ez a főiskolai kollégiumban volt, annak rendje-módja szerint a „mindegy mit iszunk, csak jókedvünk legyen” jegyében. Amikor még az ember nem tudatosan borozik, és egyáltalán nem arra figyel, hogy ez most milyen bor, kulturálisan hová helyezzem, hogy jó-e vagy sem. Mindenki indul valahonnan. Igen, nekem is megvoltak az alsópolcos boraim. (nevet)

Ketipisz: De mikor következett be a váltás?

Kiss: Ez egy nagyon hosszú „evolúciós” folyamat végeredménye. A közös főiskolai borozások után már igényesebb egyetemistaként folytattuk, ekkor már munka melletti másoddiplomásként pénzünk is volt borozni. Ekkortájt indultak be Budapesten a fesztiválok. Amikor először kóstol az ember borásszal vagy borértővel, akkor egy kicsit elbizonytalanodik. Először azt mondja, hogy milyen sznob kifejezéseket használ, és aztán elkezd belemélyedni ebbe a világba és rájön: valóban minden szónak helye van. És megérti, hogyan indul el a szőlőtől a folyamat. Azt, hogy egy borban benne van az egész borvidéki, földrajzi, meteorológiai meghatározottság. Aztán az embernek lesz egy nagy információhalmaz a fejében, ami később szépen lassan letisztul és eljutunk odáig, hogy megpróbálunk egyedül választani egy bort. De ez még mindig csak az „egyedfejlődés” eleje.

Ketipisz: Hogyan kerültél szakmailag a bor közelébe? Hiszen te jogász vagy.

Kiss: Amikor a borászokkal való beszélgetések során kiderült, hogy jogászként dolgozom, akkor különféle jogi kérdésekkel kezdtek el megkeresni, amelyekre akkor még én sem tudtam válaszolni. De megígértem nekik, hogy utánanézek. Gondoltam, hogy majd valami könyvet kiveszek a könyvtárból és megnézem, hogyan működik ez a szakma, és meglepetésemre nem találtam ilyet. Ezek után jogszabályokat kezdtem keresni, megdöbbenésemre csak a vonatkozó jogszabályok felsorolása 30 oldalt tett ki. Ennyi, amit ma a borászoknak Magyarországon és az EU-ban a legkisebb pincészettől a legnagyobb borvállalatokig be kell tartani. Ekkor arra gondoltam, hogy ezt megírom könyvben. El is készült az első borjogi kézikönyv, amely révén máris pályára állítottam magam, mint borjogász. Fantasztikus dolognak tartottam, hogy kitaláltam egy olyan szakmát, ami azelőtt nem létezett, ezáltal a hobbimat szakmai útra tereltem.

Ketipisz: Tehát így váltál jogászból – hogy hívnád magadat – borszakértővé?

Kiss: Nem vagyok borszakértő, hiszen ők azok, akik minden ízében-illatában ismerik az összes összetevőjét a bornak. Én a borjoghoz, tehát a szabályozási környezethez értek. Persze adja magát, hogy az ember előbb-utóbb azért kicsit a borászathoz is ért, annak technológiájához, tehát fejben már megvan, hogy miként áll össze egy bor vagy hogyan kell kénnel lekezelni. De még nem csináltam ilyet. Mivel azonban 10-15 éve forgok ebben a közegben, előbb-utóbb azért találkozom mindennel és igyekszem megtanulni ezt az izgalmas területet. Ez azért is fontos, mert ha te egy borásszal akarsz beszélni, akkor alkalmazkodni kell, ha érteni is akarjátok egymást

És valahogy a nyilak rám mutattak...”

Ketipisz: A tied mediátorszerep?

Kiss: Nem tudom, ezt még nem mondták. De lehet benne valami. Amikor megfogalmazódott az az igény a tárcánál, hogy jó lenne, ha ezzel valaki professzionális szinten foglalkozna, kineveztek ennek ezen feladatok ellátására. Addig ügyintézői szinten kezelték a kérdést, mára pedig van egy egész helyettes államtitkársága, egy húszfős Borszakértő bizottság, és lassanként növi ki magát ez a történet. Én úgy kerültem a fókuszba, hogy szerettek volna valakit, aki nem borász, de ért a borhoz, a borászokat ismeri, de ismeri a kormányzati szereplőket is, ismeri a borjogot, ismeri a közigazgatást. Ezek azért kevés esetben állnak így együtt össze. És valahogy a nyilak rám mutattak. Az igény pedig onnan született meg a minisztériumban, hogy egyfelől az előbb említett hatalmas szabályanyag az EU-csatlakozással rázúdult a borászokra. Sok mindent kellett visszamenőlegesen érvényesíteni, olyan technológiákat, eljárásokat bevezetni, amelyek számukra újdonságok voltak. Másfelől pedig a kétezres évek közepén borboom is történt: egyre több pincészet jelent meg, egyre többen kezdtek szőlőműveléssel foglalkozni, beindultak a kivágás majd a telepítési támogatások. Mondhatni azt, hogy mostanra már boldog-boldogtalan foglalkozik ezzel, vagy vett egy területet, mert az nagyon trendi dolog. Tehát a pincészetek száma nőtt, ami odáig feszítette a rendszert, hogy megjelent az igény arra, hogy valaki a kormányzatban ezzel professzionális szinten foglalkozzon.

Ketipisz: Boldogak-e a borsznobok?

Kiss: Hogy mit értünk borsznob alatt, az egy érdekes kérdés. Hogy én mit értek borsznob alatt, azt el tudom mondani. Számomra az, aki minden olyan típusú rendezvényen ott van, ahol prémiumkategóriás a szolgáltatás: többcsillagos szállodában, süppedős szőnyegen, pörgetve a poharat és beszélgetve a borról, használva azt a 100 szakszót, amit ha kimondasz, akkor mindenféleképpen nagyon okosnak tűnsz. Szerintem boldogok. Valószínűleg őket ez elégíti ki. De mindenki nyilván másban találja meg a szépséget. Ez ugyanolyan, mint amikor valaki rajong az autómárkákért egy másiknak pedig csak annyi a fontos, hogy A-ból B-be eljusson. Mindenkinek megvan a helye ebben a bortársadalomban. A borsznob arra jó, hogy az mindent megvesz, ha megfelelő csomagolásban tálaljuk: akár a sztorit, akár a bort. Neki van vásárlóképes ereje és meg is vásárolja.

Ketipisz: A borászok mekkora része borsznob?

Kiss: A borásztársadalom egy nagyon széles spektrum. Nemcsak azokról a sztárborászokról beszélünk, akiről bármelyik újságolvasó tudja, hogy ő borász, hanem ide tartoznak azok a kistermelők, akiknek nincs palackozott bora, vagy akik az út mentén árulnak bort. Nagyjából 100 ezer– és ha családról beszélünk, még ennél is több - ember megélhetését jelenti. Ahhoz hogy ebben az országos koordinációban az ember megállja a helyét, bizony néha kellett olyan intézkedéseket is hozni, olyan dolgokat kimondani, amelyek addig a szőnyeg alá voltak söpörve.

Ketipisz: Mondanál ezekre példát?

Kiss: 2013-ban kimondtuk például azt, hogy ez a hegyközségi rendszer úgy, ahogy van, nem működik. Kimondtuk, hogy Magyarországon a belföldi bormarketing – de akár a külföldre irányuló is – nem megfelelően működik. Régi mondás, hogy a borászok általában akkor fognak össze, hogyha valaki harmadik ellen kell összefogni. Nem jó, amikor nem látják be azt, hogyha a szomszédomnak jó, akkor nekem is jó lesz, ez által az egész régiót tudom felhozni. Egyfajta olyan mentalitás uralkodott el, ami nem a sikerhez vezetett, hanem inkább hátráltatta az előrelépést. A problémákról beszélni kell, akkor is, ha azok néhány érdekcsoportot rosszul érintenek. Enélkül nem megy előre a világ, nincs fejlődés.

Ketipisz: Hogy lehet ezt kezelni?

Kiss: Nehezen, mert meghökkennek, amikor szembesülnek a problémával. Az első döbbeneten túllendülve általában elismerik, hogy igen, tényleg az a helyzet áll fenn, amit mi is mondunk. Ezt jó esetben egy párbeszéd követi. Ezen kívül vannak szezonális problémák is: mindjárt július van, most arról lesz szó, hogy idén a szőlő ára 35 forint körül alakul majd az Alföldön, ezért muszáj lesz olasz bort behozni. Mert az olasz bor sem jön magától, azt a magyar borász hozza be. És akkor mindez eljuthat odáig, hogy kialakul majd egy szőlész/borász tüntetés, aztán leül velük az állam, megnyugszanak, a szőlőt úgyis le kell szedni. Mert szőlő még nem maradt fönn! A szőlész mindig eladta a szőlőjét és bor is készült belőle. Tehát fontos, hogy ezekről a dolgokról is beszéljünk, mert lehet, hogy fáj vagy bizonyos köröknek rosszul esik, de ettől függetlenül kiemelkedő jelentőségű témák. Nem tudod, melyik ujjadat harapd, ha a szőlészt véded, és azt mondod, hogy emeljék a szőlő árát, azonban akkor a borásznak lehet, hogy nem éri meg ebből az alapanyagból bort készíteni, mert akkor az nagyon drága bor lesz, és nem fogják megvenni. Valahol minden intézkedés valakinek fáj, olyan nincs, hogy mindenkinek egyformán jó legyen. Mások a nagytermelők, a kis pincészetek, a kézművesek és az ipari mennyiségben termelők érdekei. És valahol mindenkinek megvan a maga igaza. Na, ebben koordinálni, vagy valami olyat felmutatni, ami egységes, nagyon-nagyon nehéz.

Az interjú a következő oldalon folytatódik.

OLVASTAD MÁR?

Big pikcsör
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei!

Ez a hétvége megmutatta, miért a foci a világ legszebb sportága

Ez a hétvége megmutatta, miért a foci a világ legszebb sportága

hajrá, magyarok!

A Pörge szurkol sorozatunk legfrissebb része ugyan nem a válogatott győzelméről szól, de természetesen az is hatással volt rá.

A migránskvóta és a nyílt társadalom mellett tett hitet Weber pártja

A migránskvóta és a nyílt társadalom mellett tett hitet Weber pártja

amerika, london, párizs

Manfred Weber pártja, a CSU és testvérpártja, a CDU közös programmal készül az EP-választásra.

Orbán Viktor Yoram Hazony világhírű konzervatív írót fogadta

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délután a Karmelita kolostorban fogadta Yoram Hazony izraeli filozófust, a jeruzsálemi Herzl Intézet elnökét, akinek A nacionalizmus erénye című könyve elnyerte a 2019-es év Konzervatív Könyve díját - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Miért láthatatlan a balliberálisok hazafiassága?

Miért láthatatlan a balliberálisok hazafiassága?

piszkostizenkettő

A balliberálisok ma már annyira elleneznek mindent, ami a hazával, nemzettel és a nemzeti érzelmű gondolkodással hozható összefüggésbe, hogy minden alap nélkül képesek nacionalizmusnak meg sovinizmusnak minősíteni a legártatlanabb dolgokat is.

Mi történik a vízzel, miután elhagyja az otthonunkat?

Mi történik a vízzel, miután elhagyja az otthonunkat?

ökojobb

Magyarország egyik legkorszerűbb szennyvíztisztítója a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep, amely még európai szinten is az élvonalba tartozik. A telepen egy különleges magyar fejlesztés is helyet kapott. Megnéztük, hogyan tisztítják a bekerülő szennyvizet.

Egy humorista nyerheti az ukrán elnökválasztást

Tovább erősítette pozícióját Volodimir Zelenszkij humorista - derült ki egy friss közvélemény-kutatásból, melyet egy héttel a vasárnap esedékes ukrajnai elnökválasztás előtt készítettek.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére