Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kinyílott a pitypang
 
 
 
 

Kisakkozták a perzsákat a szaúdiak

2016. január 22. 08:58

Tiltottnak nevezte az egyik legbefolyásosabb szaúdi mufti a sakkozást, mivel szerinte a perzsa eredetű játék nem összeegyeztethető a Korán tanításaival.

Tovább élezi a konfliktust a szaúdi királyság Iránnal, azonban sokkal ravaszabbul, mint idáig. A vallásilag és történelmileg is ellentétes országok soha sem kedvelték egymást, nemcsak a muzulmán szunnita-siíta ellentét miatt, hanem a közel-keleti hódítások idején sem jöttek ki túlságosan jól a perzsák az arabokkal.

Azonban az elmúlt hónapokban tovább fokozódott az ellentét a két ország között, miután nemzetközi botrány övezte a tömeges, szaúdik által levezényelt keresztre feszítéseket és kivégzéseket. A brutális megtorlások között egy siíta főpap is fejét vesztette, amely akkora felháborodást váltott ki Iránban, hogy meg is rohamozták a szaúdi nagykövetséget.

Azonban az arab olaj-nagyhatalom nem csupán történelmi és vallási nézeteltérései miatt vállalta kegyetlen tetteit, hanem többek között azért is, mert Irán hosszú évek után megállapodást kötött az Egyesült Államokkal atom programjának leépítésével kapcsolatban.

Azonban a megállapodás nem tetszett az szaúdaiknak, hiszen ezzel az USA feloldotta a kereskedelmi embargóját Iránnak, amely lehetővé teszi a siítáknak azt, hogy olcsó olajjal árasszák el a közel-keleti térség amúgy is nyomott olajpiaci hangulatát.

Így már csak hab a tortán az, hogy az egyik legbefolyásosabb arab mufti, bin-Abdullah sejk fatwát, azaz tiltást adott ki a sakkozásra, mivel szerinte az erőszakot és versengést szül és az pedig nem összeegyeztethető a Korán tanításával.

Ugyanis a sakkjáték eredetileg Perzsiából ered, a mai Irán területéről. A sakk szó – amely nemcsak a játékot jelenti, hanem azt a helyzetet is, amikor az ellenfél királya „ütésben van” – a perzsa „shah” szóból ered.

Az némiképp kérdéses, hogy milyen morális alapokon nyugszik a szaúdi mufti aggodalma az arab sakkozók lelkiismeretéért, miután évente több száz embert – többek között kiskorút – végeznek ki hivatalosan az országban.

A szunnita vallásban a fatwa – ellentétben a siíta irányzattal − nem egyenértékű az azonnal végrehajtandó ítélettel, csupán egy erősen mértékadó irányelvként van számon tartva. Így a „haram-nak”, azaz tiltottnak nyilvánított sakk egy újabb szimbolikus hadviselés az irániakkal szemben.

Mi, magyarok még szárazon megúsztuk, miután nyáron lezártuk a határainkat. Képzeljük csak el, ha arab barátaink sakkmattot fatwát hirdetnének a mi szeretett ultink ellen.

(Independent

OLVASTAD MÁR?

kinyílott a pitypang
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Nem hagyja szó nélkül a Soros-Sargentini-jelentés hazugságait a kormány

Széles körű tájékoztató kampányt indít a kormány, hogy mindenki előtt világossá tegye: a Sargentini-jelentés hazugságokon alapul, és politikai nyomásgyakorlás céljából, a szabályokat felrúgva szavazta meg az Európai Parlament.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Hé, EU! Lógtok egy csomó pénzzel!

Hé, EU! Lógtok egy csomó pénzzel!

kétharmad

Brüsszel "elfelejtette" elküldeni azt a pénzt, amelyet a magyar határvédelemre szántak.

Agyrém: abortuszellenes kiállása miatt akarják megbuktatni a finn külügyminisztert

Agyrém: abortuszellenes kiállása miatt akarják megbuktatni a finn külügyminisztert

amerika, london, párizs

Úgy tűnik, hogy a haladó Finnországban a lelkiismereti és vallásszabadság mindenkit megillet, kivéve azt, aki katolikus meggyőződése alapján elutasítja a magzatgyilkosságokat.

"Radikális ideológia húzódik a Sargentini-jelentés hátterében"

A Sargentini-jelentés hátterében egy olyan radikális ideológia húzódik meg, amelyet uniós politikai nyomásgyakorlással akarnak érvényesíteni, s amelynek célja a régi európai nemzeti identitások felbomlasztása, és helyettük egy új páneurópai identitás kialakítása a migráció révén - írta keddi kommentárjában Pawel Lisicki, a DoRzeczy című lengyel konzervatív hetilap főszerkesztője.

Vége lehet a boros estéknek

Vége lehet a boros estéknek

century-on

A szőlőt megviseli a klímaváltozás. Kevesebb terem és más a minősége.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei!

Kavanaugh a MeToo-karaktergyilkolás legújabb áldozata

Kavanaugh a MeToo-karaktergyilkolás legújabb áldozata

kinyílott a pitypang

A #metoo, a politikai lejáratás eszköze ismét felütötte a fejét. Brett Kavanaugh-t, Donald Trump főbírójelöltjét vasárnap szexuális zaklatással vádolta meg egy volt iskolatársnője. Az állítólagos áldozat korábban egy demokrata szenátornak írt levelében számolt be az erőszak részleteiről.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére