Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
kinyílott a pitypang
 
 
 
 

Kisakkozták a perzsákat a szaúdiak

2016. január 22. 08:58

Tiltottnak nevezte az egyik legbefolyásosabb szaúdi mufti a sakkozást, mivel szerinte a perzsa eredetű játék nem összeegyeztethető a Korán tanításaival.

Tovább élezi a konfliktust a szaúdi királyság Iránnal, azonban sokkal ravaszabbul, mint idáig. A vallásilag és történelmileg is ellentétes országok soha sem kedvelték egymást, nemcsak a muzulmán szunnita-siíta ellentét miatt, hanem a közel-keleti hódítások idején sem jöttek ki túlságosan jól a perzsák az arabokkal.

Azonban az elmúlt hónapokban tovább fokozódott az ellentét a két ország között, miután nemzetközi botrány övezte a tömeges, szaúdik által levezényelt keresztre feszítéseket és kivégzéseket. A brutális megtorlások között egy siíta főpap is fejét vesztette, amely akkora felháborodást váltott ki Iránban, hogy meg is rohamozták a szaúdi nagykövetséget.

Azonban az arab olaj-nagyhatalom nem csupán történelmi és vallási nézeteltérései miatt vállalta kegyetlen tetteit, hanem többek között azért is, mert Irán hosszú évek után megállapodást kötött az Egyesült Államokkal atom programjának leépítésével kapcsolatban.

Azonban a megállapodás nem tetszett az szaúdaiknak, hiszen ezzel az USA feloldotta a kereskedelmi embargóját Iránnak, amely lehetővé teszi a siítáknak azt, hogy olcsó olajjal árasszák el a közel-keleti térség amúgy is nyomott olajpiaci hangulatát.

Így már csak hab a tortán az, hogy az egyik legbefolyásosabb arab mufti, bin-Abdullah sejk fatwát, azaz tiltást adott ki a sakkozásra, mivel szerinte az erőszakot és versengést szül és az pedig nem összeegyeztethető a Korán tanításával.

Ugyanis a sakkjáték eredetileg Perzsiából ered, a mai Irán területéről. A sakk szó – amely nemcsak a játékot jelenti, hanem azt a helyzetet is, amikor az ellenfél királya „ütésben van” – a perzsa „shah” szóból ered.

Az némiképp kérdéses, hogy milyen morális alapokon nyugszik a szaúdi mufti aggodalma az arab sakkozók lelkiismeretéért, miután évente több száz embert – többek között kiskorút – végeznek ki hivatalosan az országban.

A szunnita vallásban a fatwa – ellentétben a siíta irányzattal − nem egyenértékű az azonnal végrehajtandó ítélettel, csupán egy erősen mértékadó irányelvként van számon tartva. Így a „haram-nak”, azaz tiltottnak nyilvánított sakk egy újabb szimbolikus hadviselés az irániakkal szemben.

Mi, magyarok még szárazon megúsztuk, miután nyáron lezártuk a határainkat. Képzeljük csak el, ha arab barátaink sakkmattot fatwát hirdetnének a mi szeretett ultink ellen.

(Independent

OLVASTAD MÁR?

kinyílott a pitypang
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
EPP vs. Fidesz: döntés elnapolva

EPP vs. Fidesz: döntés elnapolva

piszkostizenkettő

Az ellenzék - illetve az ellenzék szerepét betöltő függetlenobjektív sajtó - a Fidesz vereségét ünnepli tegnap óta. Szerintük a tegnapi döntés nem lehetett önkéntes a Fidesz részéről, hiszen a szavazati arány 190:3 volt.

A bevándorlásellenes erők sikerét hozta a holland helyhatósági választás

A bevándorlásellenes erők sikerét hozta a holland helyhatósági választás

amerika, london, párizs

Hollandiában szerdán tartották a tartományi választásokat, amin a bevándorlásellenes pártok kifejezetten jól szerepeltek.

Boldog lesz-e Farkasházy, ha kikapunk a szlovákoktól?

Boldog lesz-e Farkasházy, ha kikapunk a szlovákoktól?

kinyílott a pitypang

Annak apropóján, hogy ma este Szlovákiával csapunk össze, a bevándorláspárti baloldal egyik kiégett megmondóemberét kérdeztük meg, hogy tartja-e még a két évvel ezelőtti botrányos mondatát a magyar válogatottal kapcsolatban.

El kellene olvasni a néppárti javaslat eredeti dokumentumát, mielőtt hülyeséget ír az ember

El kellene olvasni a néppárti javaslat eredeti dokumentumát, mielőtt hülyeséget ír az ember

kétharmad

Nemcsak itthon, hanem külföldön is egyre méretesebb kommunikációs lufikat próbálnak fújni a bevándorláspárti megmondóemberek, újságírók és politikusok azzal kapcsolatban, hogy márpedig a Fidesz néppárti tagságát büntetésképpen a pártcsalád felfüggesztette. Csakhogy nem ez olvasható a javaslat hivatalos szövegezésében.

Orbán zseniálisan odaszúrt a bevándorláspárti svédeknek

Húsz év múlva Orbán Viktor fogja vizsgálni a svéd jogállamiság helyzetét.

A legnagyobb ausztriai muszlim szervezet nekitámadt Heinz-Christian Strachénak

A legnagyobb ausztriai muszlim szervezet nekitámadt Heinz-Christian Strachénak

amerika, london, párizs

Erőszakra való felbujtás vádjával feljelentette a legnagyobb ausztriai muszlim szervezet Heinz-Christian Strache osztrák szabadságpárti alkancellárt a múlt heti kijelentései miatt.

Ligeti: "A vörösterror egy merőben új, megrázó fejlemény volt az ország történetében"

Ligeti: "A vörösterror egy merőben új, megrázó fejlemény volt az ország történetében"

csak neked, csak most

A bolsevikok politikai eszközként alkalmazták a terrort Magyarországon. A "reformokat" a tanácsköztársaság bármilyen áron, ha kellett, erőszak útján is átvitte. Ebben Kun Béláék nem ismertek semmiféle kompromisszumot - jelentette ki a 888.hu-nak adott interjúban Ligeti Dávid történész.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére