Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kinyílott a pitypang
 
 
 
 

Kisakkozták a perzsákat a szaúdiak

2016. január 22. 08:58

Tiltottnak nevezte az egyik legbefolyásosabb szaúdi mufti a sakkozást, mivel szerinte a perzsa eredetű játék nem összeegyeztethető a Korán tanításaival.

Tovább élezi a konfliktust a szaúdi királyság Iránnal, azonban sokkal ravaszabbul, mint idáig. A vallásilag és történelmileg is ellentétes országok soha sem kedvelték egymást, nemcsak a muzulmán szunnita-siíta ellentét miatt, hanem a közel-keleti hódítások idején sem jöttek ki túlságosan jól a perzsák az arabokkal.

Azonban az elmúlt hónapokban tovább fokozódott az ellentét a két ország között, miután nemzetközi botrány övezte a tömeges, szaúdik által levezényelt keresztre feszítéseket és kivégzéseket. A brutális megtorlások között egy siíta főpap is fejét vesztette, amely akkora felháborodást váltott ki Iránban, hogy meg is rohamozták a szaúdi nagykövetséget.

Azonban az arab olaj-nagyhatalom nem csupán történelmi és vallási nézeteltérései miatt vállalta kegyetlen tetteit, hanem többek között azért is, mert Irán hosszú évek után megállapodást kötött az Egyesült Államokkal atom programjának leépítésével kapcsolatban.

Azonban a megállapodás nem tetszett az szaúdaiknak, hiszen ezzel az USA feloldotta a kereskedelmi embargóját Iránnak, amely lehetővé teszi a siítáknak azt, hogy olcsó olajjal árasszák el a közel-keleti térség amúgy is nyomott olajpiaci hangulatát.

Így már csak hab a tortán az, hogy az egyik legbefolyásosabb arab mufti, bin-Abdullah sejk fatwát, azaz tiltást adott ki a sakkozásra, mivel szerinte az erőszakot és versengést szül és az pedig nem összeegyeztethető a Korán tanításával.

Ugyanis a sakkjáték eredetileg Perzsiából ered, a mai Irán területéről. A sakk szó – amely nemcsak a játékot jelenti, hanem azt a helyzetet is, amikor az ellenfél királya „ütésben van” – a perzsa „shah” szóból ered.

Az némiképp kérdéses, hogy milyen morális alapokon nyugszik a szaúdi mufti aggodalma az arab sakkozók lelkiismeretéért, miután évente több száz embert – többek között kiskorút – végeznek ki hivatalosan az országban.

A szunnita vallásban a fatwa – ellentétben a siíta irányzattal − nem egyenértékű az azonnal végrehajtandó ítélettel, csupán egy erősen mértékadó irányelvként van számon tartva. Így a „haram-nak”, azaz tiltottnak nyilvánított sakk egy újabb szimbolikus hadviselés az irániakkal szemben.

Mi, magyarok még szárazon megúsztuk, miután nyáron lezártuk a határainkat. Képzeljük csak el, ha arab barátaink sakkmattot fatwát hirdetnének a mi szeretett ultink ellen.

(Independent

OLVASTAD MÁR?

kinyílott a pitypang
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Demeter Márta továbbra is titkolózik

Demeter Márta továbbra is titkolózik

kétharmad

A bevándorláspárti LMP elnökét arról kérdezték, hogy kiket alkalmaz országgyűlési képviselői keretéből.

Szijjártó: erős és sikeres Európa a cél

A külgazdasági és külügyminiszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendezvényén fejtette ki gondolatait.

"Magyarországra megbízható szövetségesként tekintenek Washingtonban"

Magyarországra megbízható és partneri viszonyt kínáló szövetségesként tekintenek Washingtonban - hangsúlyozta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az amerikai fővárosban.

Ausztrál kormányfő: nem írjuk alá a migrációs paktumot

Ausztrál kormányfő: nem írjuk alá a migrációs paktumot

amerika, london, párizs

Ausztrália nem fogja aláírni az ENSZ migrációs paktumát, mert az veszélyeztetné az ország határait - jelentette ki Scott Morrison miniszterelnök.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Vizsgálat indult Macron pártja ellen

Vizsgálatot indított a párizsi ügyészség annak érdekében, hogy kiderüljön, honnan kapott Emmanuel Macron francia államfő pártja 144 ezer eurós összegben adományokat a tavalyi évben.

A férfinak inget, a nőnek bikinit ajánlott a ruhabolt: erre elszabadult a feministák pokla

A férfinak inget, a nőnek bikinit ajánlott a ruhabolt: erre elszabadult a feministák pokla

amerika, london, párizs

Nagyon kiakadt egy magát nőjogi egyesületnek nevező feminista gittegylet a Marks & Spencer egyik kirakata miatt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére