Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Kioktatták Ferenc pápát

2016. augusztus 2. 13:58

Kisebb véleménykülönbség alakult ki a katolikus egyházfő és egy evangélikus lelkész között arról, hogy a világban vallásháború zajlik-e.

Kezdjük rögtön a legelején. Egy héttel ezelőtt, július 26-án szélsőséges iszlamisták hidegvérrel kivégeztek egy katolikus papot Északnyugat-Franciaországban, aki épp a Saint-Etienne-du-Rouvray városának templomában misézett. Szintén ezen a napon kezdődött a krakkói Ifjúsági Világtalálkozó, amelyen Ferenc pápa személyesen is részt vett. A szimbolikus esemény mellett – köztük az auschwitz-birkenaui náci haláltábor meglátogatása – a katolikus egyházfő többször megszólalt az Európában és a világban történt terrorcselekményekkel kapcsolatban.

Már régebben is több kritika érte Ferenc pápát a migránsokkal kapcsolatban, hiszen sokszor a migránsok befogadására szólítja fel a híveket, mert szerinte "az elküldött migránsban ott lehet Krisztus.”

Most vasárnap egy sajtótájékoztatón pedig erre a kérdésre – "miért van az, hogy Ön, amikor ezekről az erőszakos tettekről beszél, mindig terroristákat említ, de sohasem iszlámot. Soha nem használja az iszlám szót. Azután, az imádságon és a párbeszéden kívül, melyek nyilvánvalóan nagyon lényegesek, Ön milyen konkrét kezdeményezést tud elindítani vagy esetleg javasolni az iszlám erőszak megállítására?" – a következőket válaszolta:

"Nem szeretek iszlám erőszakot említeni, mert mindennap, amikor végiglapozom az újságokat, erőszakos cselekményeket látok, itt, Olaszországban [például]: az egyik ember megöli a barátnőjét, a másik az anyósát… És ezek megkeresztelt katolikus elkövetők! Katolikus erőszak-elkövetők… Ha iszlám erőszakról beszélnék, akkor katolikus erőszakról is beszélnem kellene. Nem minden muszlim erőszakos; nem minden katolikus erőszakos. Egy dolog igaz: azt hiszem, hogy szinte minden vallásban mindig van egy kis fundamentalista csoport. Fundamentalista. Nálunk van."

Sokan nem értenek egyet a pápa legutóbbi megszólalásával, köztük egy neves amerikai evangélikus lelkész, Franklin Graham sem.
Fotó: AFP

Hétfői Facebook-posztjában arról ír, hogy egyrészt egyetért a katolikus egyházfő azon állításával, hogy a világ ismét háborúban áll; azzal az állítással azonban nem tud azonosulni, miszerint nem a vallások háborúja zajlik. Magyarán a protestáns lelkész szerint Ferenc pápa szavait úgy lehet értelmezni, hogy az iszlám fundamentalizmus nem áll közvetlen kapcsolatban az elmúlt időszak terrorcselekményeivel. Graham szerint azonban a dzsihád és az erőszak mögött igenis ott áll a vallás, ahogy azt látjuk Európában, a Közel-Keleten, Ázsiában és Amerikában.

"Ez egy olyan vallás, amely a kiirtásunkra szólít fel, ami pogányoknak tart minket, mint zsidók és a keresztények. Továbbá ez egy olyan vallás, amely híveit, mint katonákat arra hívja, hogy Allah Akbart-t kiáltsanak, és hogy lefejezéseket, erőszakot kövessenek el az iszlám nevében. A radikális iszlamisták a Korán tanításait követik. Nevezzük nevén azt, ami."

– mondta Franklin Graham.

Fontos ugyanakkor hozzátennünk, hogy a katolikus egyházon belül is vannak kritikus hangok, más értelmezések.

Bár Ferenc pápa az egyház feje, megszólalásai, prédikációi nem mondhatnak ellent az egyház tanításával, mégis látnunk kell: "A muszlimoknak mások az erkölcseik, mint a keresztényeknek. Ami itt a kontinensen bűn, az ott erény. Ami nálunk nem olyan nagy vétek, az nekik halálos bűn."

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Márfi Gyula veszprémi érsek a népvándorlással kapcsolatban megjegyezte:

"A dzsihád magában foglalja, hogy az iszlámot minél nagyobb területre ki kell terjeszteni – bevezetve a saríát. De nem csak ezért jönnek. Háborúk, környezeti katasztrófák mindig voltak; mégis, hogy ekkora nyomás Európán, az nem véletlen. Szerepet játszik benne a hódítási szándék."

De akik már egyházszakadást vagy liberális pápát kiáltanak, azoknak el kell hogy mondjuk:

Nem érdemes a pápának keményen fogalmaznia, mert a Közel-Keleten rengeteg keresztény közösség él, akiken a muszlim szélsőségesek könnyen bosszút állhatnak. Muszlim és muszlim között is van különbség, hiszen van, akikkel együtt lehet imádkozni a megbékélésért, vannak viszont olyanok, akik erre egyáltalán nem hajlandók – mondta a veszprémi érsek.

Azonban vannak olyanok is, akik a keresztények, vagy a pápa migránsbarát megszólalásai miatt konkrétan a katolikusok szemére vetik, hogy a keresztény szeretet parancsa miatt a bevándorlók mérlegelés nélküli befogadására kötelesek.

Papp Miklós görögkatolikus lelkész, a budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola erkölcsteológia tanszékének vezetője szerint a keresztény embernek is mérlegelnie kell, hiszen – látván az egyre inkább elszaporodó terrorcselekményeket – racionális énünk is óvatosságra intene. És amúgy is, a szeretetben is van egy rend:

Azonos élethelyzetben a szeretetben hozzánk közelebb állóknak kell előbb segítenünk: első a család, a baráti kör, a lakóhely, a nemzet, a hittestvér, majd minden ember. Sürgető helyzetben azonban a nagyobb bajban lévők élveznek elsőbbséget. Vagyis ha valaki életveszélyben van, ott azonnal segíteni kell: a vérző menekülteket el kell látni, az éhezőket meg kell etetni.”

Épp ezért fontos a distinkció: menekültek, akik sürgetőbb helyzetben vannak, akik féltik az életüket; bevándorlók, akik a jólét reményében jönnek!

A szolidaritás tehát ott van az egyház tanításában (bár sokak kétségbe vonják) de a szükséghelyzetben való segítésnek is lehet határa: például az, hogy lehetetlenre senki sem kötelezhető! Ebből az következik, hogy az erejét meghaladó lépésre nem azt kell mondani, hogy szeretet nélküli, hanem felelősen beosztja a szeretetét!

(Breitbart, Magyar Kurír, Magyar Hírlap, Heti Válasz)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A férfinek inget, a nőnek bikinit ajánlott a ruhabolt: erre elszabadult a feministák pokla

A férfinek inget, a nőnek bikinit ajánlott a ruhabolt: erre elszabadult a feministák pokla

amerika, london, párizs

Nagyon kiakadt egy magát nőjogi egyesületnek hívó feminista gittegylet a Marks & Spencer egyik kirakata miatt.

Magyar film készült Bud Spencerről

Magyar film készült Bud Spencerről

szabad vasárnap

A premier péntek este lesz az M5 kulturális csatornán.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Erről szólt a mai nap.

A Soros-féle migránstaxi a bevándorlókat pátyolgatja, a környezetet nem

A Soros-féle migránstaxi a bevándorlókat pátyolgatja, a környezetet nem

amerika, london, párizs

Az olasz ügyészség azzal vádolta meg az Orvosok Határok Nélkül nevű Soros-szervezetet, hogy hajójuk, a migránsokat rendszeresen taxiztató Aquarius a szicíliai Cataniában illegálisan rakott le veszélyes, mérgező anyagokat a szemétbe keverve.

Újabb tagokkal bővült Botka László börtönválogatottja

A mai napon utolérte a szegedi szocialistákat és Botka László udvari beszállítóját az igazság: a szegedi járásbíróság minősített csődbűntett miatt 5 év 2 hónap szabadságvesztésre ítélte Ujhelyi István szocialista képviselő sameszait és Botka László udvari beszállítóit, Pistrui Lászlót, Baranyi Sándort, és Oltványi Józsefet.

Az egyik legnagyobb iszlám országban naponta sor kerül egy becsületgyilkosságra

Az egyik legnagyobb iszlám országban naponta sor kerül egy becsületgyilkosságra

amerika, london, párizs

Egy 26 éves muszlim lány a családja akarta ellenére összeházasodott a szerelmével. Ezért az édesanyja és a testvérei becsületből brutálisan meggyilkolták. Az egyik legnépesebb iszlám országban, Pakisztánban szinte mindennaposak az ilyen esetek. Az Európába érkező migránsok egyik legnagyobb csoportját pedig a pakisztániak teszik ki.

"Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen"

"Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen"

kétharmad

Szijjártó Péter kedden találkozott szlovén kollégájával, Miro Cerarral, akivel egyetért abban, hogy Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy élvezzen, Európának meg kell tudnia védeni külső határait.

TGM és a magyar értelmiség örök tragédiája

TGM és a magyar értelmiség örök tragédiája

piszkostizenkettő

A Jóisten nemcsak ételt-italt és tetőt ad a fejünk fölé, hanem gondoskodik a színvonalas szórakoztatásunkról is: ezért találta ki nekünk a magyar ellenzéki figurákat.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére