Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Lángokban áll a Notre-Dame székesegyház

2019. április 15. 19:31

Lángol a párizsi katedrális. A tűz keletkezésének oka ezidáig ismeretlen. A Notre-Dame, mely a kereszténység egyik legnagyobb jelképe, pont a nagyhét első napján gyulladt ki. A tetőszerkezet beomlott, a huszártorony leégett, s már az egyik harangtornyot is elérték a lángok.

Tűz ütött ki este 7-kor Párizs legismertebb gótikus stílusú templomának tetőszerkezetén. Az első fotók és videók alapján a Notre-Dame felső része gyulladt ki. A tűz óriási pusztítást végez a templomban. A rendőrség a környéket kiürítette.

A székesegyház "huszártornya" már össze is omlott. Íme, itt egy videó róla:

Fotó: AFP
Fotó: AFP
Közben a tűzvész miatt immár nemcsak a "huszártorony" omlott össze, hanem beomlott szinte az egész tetőszerkezet. Sőt. A lángok az egyik harangtornyot is elérték már. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a tűzoltók nem biztosak abban, hogy meg tudják fékezni a lángok terjedését, illetve rámutattak arra: ha mindkét harangtornyot elérik a lángok, annak beláthatatlan következményei lesznek.
Fotó: AFP
Ami eredetileg így nézett ki:
Fotó: AFP
A kiérkező tűzoltók szerint nem tisztázott, mi okozta a tüzet. Az első hírek szerint a lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél lobbantak fel, s onnan terjedt tovább.

Emmanuel Macron lemondta estére tervezett beszédét az esetre hivatkozva, s a helyszínre tart.

Donald Trump azt írta a Twitteren: szörnyű nézni a pusztító tüzet, tűzoltó repülőgépeket kellene minél gyorsabban bevetni.
Fotó: AFP
Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke azt írta: szörnyű azt látni, hogy Isten háza lángokban áll.
Fotó: AFP
A műalkotások megóvását és azt nevezte a legfőbb célnak a főváros alpolgármestere, Emmanuel Grégoire, hogy az embereket megóvják a részlegesen összeomló épület jelentette veszélyektől.
Fotó: AFP
Az egyik tűzoltó szakértő azt mondta: látva a hatalmas lángokat, szinte teljesen biztos, hogy a katedrálisban minden megsemmisült.
Fotó: AFP
Egyházi vezetők már tavaly sürgették a 850 éves katedrális felújítását, miután kritikus állapotba került az épület, amikor nagyobb repedéseket fedeztek fel. A Le Figaro azt írja ezzel kapcsolatban, hogy Macron elnök kormánya tavaly 2 és félmillió eurót elvont a felújítási munkáktól. A Notre-Dame (magyarul: Mi asszonyunk) Párizs legismertebb gótikus stílusú temploma, a Párizsi főegyházmegye főszékesegyháza. A templomot Maurice de Sully, Párizs püspöke kezdte építeni 1163-ban, és 180 év kellett ahhoz, hogy a munkák befejeződjenek a Cité-szigeten álló román stílusú székesegyház helyén. 1230-tól a székesegyház jelentős változtatásokon esett át, amelynek révén stílusa a primitív gótika után az úgynevezett rayonnant gótika lett: teraszok váltották fel a meredek tetőket, a támívek felső részébe vájt csatornák segítik az esővíz elvezetését. Az uralkodók – I. Ferenc királytól Napóleon császárig – rendre változtattak az épület eredeti stílusán. Egyesek álcázták a pilléreket, mások hatalmas faliszőnyegeteket feszíttettek ki, egyre nőtt a barokk szobrok száma, veszélyeztetve az építészeti műremek harmóniáját. A királyok a Notre-Dame-ban ülték meg az ünnepeket, a győzelmeiket egészen a 18. századig, a felvilágosodás koráig, amely "sötét évszázada" lett a székesegyháznak. Arra hivatkozva, hogy a színes üvegablakok "sötétek", a kanonokok sokat fehér üveggel cseréltettek fel. Szerencsére a rózsaablakok megmaradtak. A forradalom jóvátehetetlen károkat okozott. A Notre-Dame-ot bezárták, államosították, meggyalázták, rendszeresen fosztogatták, építőanyagnak kiárusították, a homlokzaton lévő királyszobrokat lefejezték. 1802-re nagyrészt helyreállították, és itt ünnepelték a pápával kötött konkordátumot, itt tartották 1804-ben Napóleon megkoronázását, de 1831-ben hatalmas rongálás áldozata lett a székesegyház, a szentélyt és a kincstárat kifosztották és az érseki palotát romba döntötték. Az épület feltámadása Eugene Viollet-le-Duc építésznek köszönhető, aki mindenkinél jobban ismerte a funkcionalitását és szerkezetét, és 1844 és 1864 között – az anyagok, a stílusok és korok tiszteletben tartásával – restaurálta az épületet.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Közel 16 millió focipályányi erdőterület pusztult el 2018-ban

Közel 16 millió focipályányi erdőterület pusztult el 2018-ban

ökojobb

Az ökoszisztémára leselkedő legnagyobb veszélyt a trópusi esőerdők eltűnése jelenti.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ezek lesznek ma!

A spanyol bevándorlásellenesek is falat építenének a migránsok ellen

A spanyol bevándorlásellenesek is falat építenének a migránsok ellen

amerika, london, párizs

A spanyol belpolitikában egyre népszerűbbé váló VOX párt kijelentette, mit kezdene a bevándorlási válsággal: megmászhatatlan falat húznának a migránsok megállítására.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak ma a legfontosabb hírek!

Csodák márpedig nincsenek - legalábbis a Magyar Kupában biztosan nem

Csodák márpedig nincsenek - legalábbis a Magyar Kupában biztosan nem

hajrá, magyarok!

A Magyar Kupa elődöntőjében lejátszott szerdai mérkőzéssel folytatódik a Pörge szurkol!

Szijjártó: elfogadhatatlan az ukrán nyelvtörvény, Porosenko szellemiségét idézi

Szijjártó: elfogadhatatlan az ukrán nyelvtörvény, Porosenko szellemiségét idézi

kétharmad

Elfogadhatatlannak nevezte a csütörtökön megszavazott ukrán nyelvtörvényt Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának úgy nyilatkozott: a magyar nemzeti közösség jogait sértő törvény Petro Porosenko távozófélben lévő elnök szellemiségét idézi, aki magyarellenes politikát folytatott.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére