Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Kiakadtak a nyelvészek a gendersemleges németen

2019. március 8. 10:08

Sok fejtörést okoz a németeknek, hogy hogyan legyenek píszík. A legújabb divat szerint például csillagot raknak a szavak végére, hogy ne bántsanak meg senkit sem azzal, hogy férfinak vagy nőnek nevezik.

A Német Nyelvért Egyesület (VDS) ártalmasnak és nevetségesnek nevezte azokat a változtatásokat, amelyek a nemsemleges szavak megalkotására törekszenek.

Németországban az utóbbi időben úgynevezett "gendercsillagot" raknak a szakmát vagy az illető pozícióját leíró szavak végére, ugyanis a németben annak függvényében változhat a szavak vége, hogy férfiről vagy nőről beszélünk. Mivel ma már nem elég píszí a két nem, gondolni kell azokra is, akik egyik kategóriába sem tudják besorolni magukat. Őket viszont sérti, hogy a német nyelv miatt választaniuk kell, hogy éppen férfiak vagy nők, hiszen ők úgy érzik, igazából egyik sem.

A VDS egy petíciót indított – amelyet már több mint 100 író, szatirikus és tudós írt alá –, melyben arra kérik a szakszervezeteket, a hatóságokat és az újságírókat, hogy továbbra is úgy használják a német nyelvet, ahogy eddig. Azaz használják a férfiakat és a nőket megkülönböztető jelzéseket.

Egyébként a csillagon kívül még választóvonallal "I" vagy alulvonással "_" szokták gendersemlegessé tenni a szavakat. A több mint 36 ezer taggal rendelkező Német Nyelvért Egyesület szerint a gendersemleges módosítások nevetséges nyelvi konstrukciókat eredményeztek.

Fotó: AFP

Ezt úgy kell elképzelni hogy a barát/barátnőt a következőképpen írják: Freund*in. Így te választod ki, hogy barátról (Freund) vagy barátnőről (Freundin) van szó. A csillag helyére pedig kerülhet választóvonal vagy aláhúzás.

A német nyelvben gyakran a férfit használják a férfiak és a nők közös megnevezésére is. Bár mindennek nincs köze a biológiai nemhez, mégis mindez bonyodalmat okozott, főleg mióta Németország olyan haladó lett, hogy három nem közül választhatnak a lakosok. Például a Radfahrer (biciklis) píszí változata a Radfahrenden lett. Sokszor a férfiak és a nők helyett inkább csak személyekről és emberekről beszélnek, hogy ne bántsák meg a harmadik nem képviselőit. Ezt a taktikát alkalmazza a kölni közszolgálati rádió, a Nova is.

A hivatalos kommunikáció terén Hannover városában vezették be elsőként a három nem közti egyenlőséget kifejező változatot. A városban minden e-mailt, sajtónyilatkozatot, brosúrát, űrlapot, szórólapot és levelet az új irányelvek szerint írnak, azaz például elhagyják a hölgyem és az uram hagyományos megszólítást is.

Németországban tavaly nyáron hagyta jóvá a kormány az alkotmánybíróság javaslatát, miszerint az anyakönyvi kivonatban a férfin és a nőn kívül biztosítanak egy harmadik választási lehetőséget is.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

A rendőrség szerint rövidzárlat okozta a tüzet a Notre-Dame-ban

A francia bűnügyi rendőrség egyik vezetőjének véleménye szerint feltehetően rövidzárlat okozta a párizsi Notre-Dame székesegyházban hétfőn este keletkezett tüzet.

Belgiumban már száz fölé nőtt a veszélyesként nyilvántartott szélsőséges iszlamista csoportok száma

Belgiumban már száz fölé nőtt a veszélyesként nyilvántartott szélsőséges iszlamista csoportok száma

amerika, london, párizs

A Belga Állambiztonsági Szolgálat (VSSE) bejelentése szerint már száz fölé emelkedett az országban azoknak a szélsőségesen radikális iszlamista eszméket valló szalafista csoportoknak a száma, amelyek nemzetbiztonsági szempontból veszélyesnek minősülnek. A radikális iszlamizmus brüsszeli megerősödése Belgium és az EU terrorellenes erőfeszítéseinek a kudarcát jelenti.

Felgyújtottak három AfD-s autót Németországban

Felgyújtottak három AfD-s autót Németországban

amerika, london, párizs

Szerdáról csütörtökre virradó éjjel Essen városában lángoltak az autók, személyi sérülés nem történt.

Nagy pofont kaptak a liberálisok: hivatalos, hogy az oroszok egyáltalán nem befolyásolták a 2016-os amerikai elnökválasztást

Nagy pofont kaptak a liberálisok: hivatalos, hogy az oroszok egyáltalán nem befolyásolták a 2016-os amerikai elnökválasztást

amerika, london, párizs

Végleg kipukkadt a liberálisok álhír-buborékja: William Barr sajtótájékoztatón jelentette be, hogy semmilyen bizonyítékot nem találtak arra, hogy akár Donald Trump, akár más amerikai állampolgár összejátszott volna az oroszokkal az elnökválasztással kapcsolatban.

Egy svéd imám azt akarja, hogy a kormány segítse a visszatérő terroristák integrációját

Kashif Virk imám szerint az Iszlám Állam volt harcosainak csak a megfelelő iszlámra van szükségük az integrációhoz, szerinte ugyanis az egykori terroristák simán élhetnek újra normális életet akár Svédországban is.

Biztos környezetbarát az elektromos autó?

Biztos környezetbarát az elektromos autó?

ökojobb

Egy tanulmány részletesen foglalkozott azzal, hogy vajon az elektromos autók tényleg annyival zöldebbek-e, mint amennyire promózzák azokat. Arra jutottak, hogy nem biztos, és még az is lehet, hogy a sokat szidott dízelek kisebb ökológiai lábnyommal rendelkeznek.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére