Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
a kutya ugat
 
 
 
 

Kevesebb adó, nagyobb fizetés?

2016. szeptember 24. 14:28

Magyarország versenyképességét szolgálná, ha a kormány csökkentené a járulékokat. Domokos László, az Állami Számvevőszék vezetője szerint, ha ez bekövetkezne, akkor a kormány arra kérhetné a munkaadókat, hogy emeljék dolgozóik fizetését.

Domokos László a Magyar Időknek adott interjúban arról beszélt, hogy a járulékcsökkentés nemcsak egy lehetőség a kormány számára, hanem egy szükséges lépés kell, hogy legyen. Mivel rendben van az ország gazdasága, így nyugodtan elindulhat a kormány ebbe az irányba.

Arra a kérdésre, miszerint mennyiben javítaná az ország helyzetét a járulékcsökkentés, az Állami Számvevőszék vezetője elmondta: "A társadalombiztosítás bevételeit egyfelől a magánszemélyek járulékbefizetései, másfelől azok az összegek adják, amelyeket a vállalkozások rónak le szociális hozzájárulási adó címén. A tételek csökkentése növelhetné a fogyasztást, gyarapíthatná a megtakarításokat, s a lakossági állampapír-vásárlások révén akár az államadósságot is kedvezően befolyásolhatná. De serkenthető a beruházási kedv is: a kiengedés új befektetőket csábíthatna Magyarországra, így növelve az állásajánlatok számát. Jól látható, hogy az intézkedéshez előnyök sora fűződhetne. Arra persze nagyon kell ügyelni, hogy a lépés ne ingassa meg a nyugdíjkasszát, s ne befolyásolja hátrányosan az egészségügy finanszírozását. Úgy vélem, a nem várt hatások könnyen elkerülhetők."

A szakértő kitért arra is, hogy bár egyszázaléknyi csökkentés 90 milliárdos kiesést jelentene az állami kaszának, az adóbevételek mégsem maradtak el a tervezettől, sőt túlhaladták azokat – amelyben döntő szerepet játszanak a feketegazdaságot visszaszorító intézkedések.

Domokos az interjúban felvázolta, hogy milyen ütemterv szerint lehetne véghezvinni a mérséklést: "A részletek meghatározása politikai döntés, s mint ilyen, a kormány feladatkörébe tartozik. Annyit azonban megjegyeznék, hogy a jelenlegi viszonyok között komoly előnyökkel kecsegtet az elképzelés, a járulékcsökkentésre így mihamarabb sort kellene keríteni. Ugyanakkor érdemes volna arra kérni a munkaadókat, hogy a kiengedés fejé­ben emeljék dolgozóik bérét – ezt az igényt a kormányzat a bértárgyalásokon érvényre is juttathatná. Ez ügyben persze fontos a hatékonyság és a teljesítmény növekedésének kikötése is, vagyis béremelésben azok és olyan mértékben részesülhetnének, akik többet és jobban dolgoznak. A járulékcsökkentéssel így az állam összetett folyamatot indítana el: mérsékelne a terheken, változó nagyságú, de széles körű béremelés következhetne be, miközben fejlődne, jobban működne a gazdaság. Röviden, versenyképesebb lenne az ország. A teherenyhítés jelentős költségvetési hatása miatt egyébként úgy gondolom, a járulékcsökkentés több lépcsőben, s akár több éven keresztül történhetne meg."

(Magyar Idők)

OLVASTAD MÁR?

a kutya ugat
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Bezáratnák az ukrán nacionalisták a beregszászi magyar külképviseletet

Mintegy másfél tucat ukrán nacionalista tüntetett hétfő délelőtt Magyarország beregszászi konzulátusa előtt, követelve az összes magyar konzul kiutasítását és a konzulátus működésének beszüntetését, mert szerintük a képviselet "az ukránellenes politika eszközévé vált".

Műmájer vagy, Bono!

Műmájer vagy, Bono!

piszkostizenkettő

Bono nem politizáló zenész, hanem zenélő politikus (persze a gagyi kategóriából). Vagy hogy a politikus kifejezést fajsúlyosabb figuráknak tartogassuk, mondjuk azt, hogy közönséges küldönc, aki történetesen nem papírból olvassa fel a Szabad Nép vezércikkét, hanem merő véletlenségből egy basszusgitáros is álldogál mellette, a háta mögött pediglen egy dobos üldögél.

Románia mégiscsak a Tiszáig terjed?

Románia mégiscsak a Tiszáig terjed?

amerika, london, párizs

Románia egyesülésének századik évfordulója alkalmából a keleti szomszédunk már megint túltolja a biciklit, a románok most egy olyan térképpel házalnak, amelyen az országuk határa Debrecenig és Szolnokig, vagyis a Tisza vonaláig terjed.

Komolyabb büntetésre számíthatnak a szemetelők

Komolyabb büntetésre számíthatnak a szemetelők

kétharmad

Az illegális szemétlerakás már mindenkinek az agyára megy. Annak érdekében, hogy megfékezzék a szemetelőket, a kormány azt tervezi, bűncselekménnyé minősíti az illegális hulladéklerakást.

Csődbe mehet az MSZP: utolsó tartalékaikból vegetálnak

Csődbe mehet az MSZP: utolsó tartalékaikból vegetálnak

kétharmad

A párttagok Puch Lászlót és Gyurcsány Ferencet teszik felelőssé azért, mert teljesen eladósodott a szocialista párt.

Elvették az engedélyét a migránstaxiztató Aquariusnak

Elvették az engedélyét a migránstaxiztató Aquariusnak

amerika, london, párizs

A panamai hajózási hatóság visszavonta az Aquarius nevű civil mentőhajó regisztrációját, a legközelebbi kikötéskor el kell távolítani róla a panamai lobogót, és nem hajózhat ki új regisztráció nélkül - tudatták a hajót bérlő NGO-k.

Szijjártó: az ENSZ-nek jogi és biztonsági garanciákat kellene adnia az üldözött keresztények visszatéréséhez

Szijjártó: az ENSZ-nek jogi és biztonsági garanciákat kellene adnia az üldözött keresztények visszatéréséhez

kétharmad

A külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban nyilatkozott a távirati irodának.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez lesz ma.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére