Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Két hónapon belül megalakulhat a cseh kormány

2018. április 28. 21:50

PRÁGA, 21:50

Belső referendumban hoz végleges döntést a jövőbeni kormányban való részvételéről a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) – erről a CSSD központi bizottsága döntött szombaton a kelet-csehországi Hradec Královéban megtartott ülésén.

A párttagok véleménynyilvánítására két hónapon belül kerül sor – írja az MTI.

A központi bizottság ugyanakkor megtiltotta az elnökségnek, hogy országos szinten bármi módon együttműködjön az általa szélsőségesnek minősített Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalommal. A párt közelmúltban megtartott kongresszusa azt a határozatot hozta, hogy a CSSD esetleges koalíciós együttműködése a választásokon győztes ANO mozgalommal nem támaszkodhat az SPD-re.

A mai tárgyalások alapján támogatást érzek ahhoz, hogy sikeresen tárgyaljunk az ANO-val az új kormányról, és az eredményt a tagságunk elé tárjuk"

– jelentette ki az ülés után Jan Hamácek pártelnök.

A belső szavazásban feltett konkrét kérdésről a pártelnökség fog dönteni. A voksolás akkor lesz érvényes, ha azon a párt 19 ezer fős tagságának legalább egynegyede részt vesz. 

A Cseh Szociáldemokrata Párt, amely a tavaly októberi választáson csak 15 képviselői mandátumot szerzett a parlament alsóházában, megosztott a kormánykoalícióban való részvétel kérdésében. A párt felsőházi csoportja a múlt héten nyilatkozatban bírálta az elnökség döntését. Milan Stech, a szenátus szociáldemokrata elnöke a szombati ülés után azonban azt mondta, hogy a belső referendum eredményét tiszteletben fogják tartani.

Fotó: AFP

A kormányalakítási tárgyalások eddigi eredménye szerint az új kormányt az ANO és a CSSD koalíciója alkotná, amelyet a kommunisták valamilyen módon támogatnának vagy megtűrnének. Erre azért van szükség mert az ANO-nak és a CSSD-nek a 200 tagú képviselőházban összesen 93 képviselője van (78 és 15), s csak egy harmadik erő segítségével kaphatja meg a bizalmat a kormányzáshoz.

A kormányfővel együtt 15 tagúra tervezett kabinetben a szociáldemokraták öt miniszteri bársonyszéket kapnának: a belügyi, a külügyi, a munkaügyi és népjóléti, a kulturális és a mezőgazdasági tárcát.

A tavaly októberi cseh képviselőházi választást az Andrej Babis vezette ANO mozgalom nyerte meg, Babis első kormánya azonban nem jutott el a koalíciókötésig, és januárban meg is bukott. 

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Pető Iván ifjú szívekben él

Pető Iván ifjú szívekben él

piszkostizenkettő

Liberálisnak lenni a világ más tájain is rém kellemetlen, de az kétségkívül hazai sajátosság, hogy egy Pető Iván, Heller Ágnes vagy Tamás Gáspár Miklós bármiféle hatást gyakorolhat a politikai közösség döntéseire.

Osztrák kormány: 10 évesnél fiatalabb muszlim gyerek ne viseljen fejkendőt

Osztrák kormány: 10 évesnél fiatalabb muszlim gyerek ne viseljen fejkendőt

amerika, london, párizs

A kormány kezdeményezésének célja, hogy az óvodás és az általános iskolás gyerekeknek egyáltalán ne kelljen fejkendőt hordaniuk. Az osztrák jobboldali pártok szerint ugyanis a fejkendő elkülöníti egymástól a gyerekeket, ezáltal hátráltatja az integrációt, ami a politikai iszlám malmára hajtja a vizet.

Fekete Péter miatt estek egymásnak a hagyományőrzők és a píszí élharcosai

Fekete Péter miatt estek egymásnak a hagyományőrzők és a píszí élharcosai

amerika, london, párizs

Hollandia-szerte dulakodtak az emberek egy képzeletbeli karakter, Fekete Péter miatt.

Nem tolták a meleglobbit, ezért ellehetetlenítették a magazint

Nem tolták a meleglobbit, ezért ellehetetlenítették a magazint

bulvár

Egy neves ausztrál esküvői magazint fenyegettek meg a melegjogi aktivisták, mert a keresztény beállítottságú újság nem szívesen működött együtt azonos nemű párokkal.

Ezért gyulladt ki Gyurcsányék irodája

Az ATV híradója szerint egy szagelszívó miatt gyulladt ki annak a Teréz körúti irodaháznak a teteje, amelyben a Demokratikus Koalíció központja is volt.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Az volt a bűnük, hogy fehér férfinek születtek - kirúgták őket

Az volt a bűnük, hogy fehér férfinek születtek - kirúgták őket

fehér férfi

Az utóbbi egy évben mind több férfi érzi úgy, hogy célpontokká váltak - nyilatkozta az elbocsátott férfiak védőügyvédje, akik perelnek a diszkrimináció miatt.

Finnek kipipálva, nyert a magyar válogatott

Finnek kipipálva, nyert a magyar válogatott

hajrá, magyarok!

A magyar válogatott Finnország ellen zárta a Nemzetek Ligája C divíziójának 2. csoportjában a küzdelmeket. Győzelemmel!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére