Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Két éve történt a Törökországot megrázó katonai puccs

2018. július 15. 20:15

ANKARA-ISZTAMBUL, 20:15

Törökország nem feledi és nem is feledteti el a 2016. július 15-i puccskísérletet - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap az ankarai államfői palotában, a két évvel ezelőtti hatalomátvételi kísérlet évfordulója alkalmából tartott egyik program keretében.

Erdogan a puccskísérlet halálos áldozatainak hozzátartozói, valamint az incidens sebesültjei előtt felszólalva úgy fogalmazott: "az összeesküvésért felelős gülenista mozgalom minden sejtjét felfedjük és kihajítjuk, nincs megállás" – írja az MTI.

A török vezetés a puccskísérletért az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát vádolja, amelyet egyúttal fegyveres terrorszervezetnek tekint. Ankara az incidens óta megtorlóan lép fel a mozgalom tagjai és támogatói ellen. A hivatalos álláspont szerint a hálózat hosszú évek alatt szivárgott be a török állami, valamint magánszférába és a folyamatban kiemelt szerepet játszottak a gülenista magániskolák.

A törökországi puccs másnapja.

Fotó: AFP

Erdogan beszédében leszögezte: minden olyan gyerek a terrorszervezetek potenciális célpontja, amelyik nincs tisztában vallásával, nemzetiségével, nyelvével és hazájával. Annak érdekében, hogy július 15. ne ismétlődjön meg, ebben a tudatban kell nevelni a következő nemzedéket - hangsúlyozta.

Erdogan vasárnap korábban a július 15. áldozataiért mondott imádságon vett részt. Az államfői palotakomplexumhoz tartozó Nemzet Dzsámijában maga is recitált a Koránból.

Binali Yildirim házelnök, aki a végrehajtó elnöki rendszer július 9-i bevezetéséig Törökország miniszterelnöke volt, az ankarai parlamentben a "Július 15., a nemzet megálljt parancsolt a puccsnak" című fotókiállítást nyitotta meg. A helyszínen azt mondta: ez a nap a török nemzet, az állam és a demokrácia győzelmi évfordulója.

A tárlat abban a helyiségben kapott helyett, ahol július 15. éjszakáján légicsapás érte a törvényhozás épületét. A kiállítás keretében a külső helyszínén több olyan roncsautót is felsorakoztattak, amelyen lánctalpasok rontottak keresztül a puccskísérlet alatt.

Július 15-ét Törökországban a hatalomátvételi incidens után a demokrácia és nemzeti egység napjának nyilvánították.

Vasárnap napközben a hivatalos progamok keretében országszerte megemlékezéseket tartottak a katonai temetőkben. Ezek mellett Isztambulban emlékerdőt avattak, de még futóversenyt is rendeztek. Ankarában késő este a parlamentnél fényshow is szerepel a programban.

Éjfél után 0 óra 13 perckor az ország minden dzsámijából halottsiratót mondanak majd a müezzinek, úgy, ahogy az a július 16-ra virradó éjszakán is történt.

Vasárnap a puccskísérlet évfordulója alkalmából Erdogan több elnöki rendeletet is kiadott. Az egyik szerint a védelmi minisztérium irányítása alá került a hadsereg főparancsnoksága. Egy másikban Erdogan arról rendelkezett, hogy a Legfelsőbb Katonai Tanácsnak (YAS) a mindenkori alelnök, az oktatási miniszter, továbbá a kincstári és pénzügyminiszter is tagja lesz. Erdogan július 9-én saját vejét, Berat Albayrakot nevezte ki a kincstári és pénzügyi tárca élére. Albayrak korábban az ország energiaügyi minisztere volt.

Fotó: AFP

Erdogan ankarai programját követően Isztambulba repült. Az esti órákban a Július 15. vértanúinak hídján (volt Boszporusz-híd) tart majd beszédet. A hidat már a kora délutáni órákban lezárták a forgalom elől.

Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint a helyszínre érkezőknek gyümölcslevet és szendvicset osztogatnak, de ingyen Wi-Fi is várja az emlékezőket. A palackokra helyezett logó szintén július 15-nek állít emléket - írta az Anadolu.

Erdogan ottani beszédét követően megnyitja a Július 15. Vértanúinak Múzeumát a híd ázsiai hídfőjénél, közvetlenül a tavaly átadott Mártírok emlékműve alatt. A múzeum alapterülete 1500 négyzetméter, építése márciusban kezdődött, és várhatóan két hónapon belül készül el teljesen.

Az Anadolu összesítése alapján a puccskísérlet óta 289 per indult a puccsisták ellen, és eddig 194-ben született ítélet. 2381 vádlottból 757-et 1 év 2 hónaptól 20 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtottak, 1624-en pedig életfogytiglani szabadságvesztést kaptak.

2016. július 15. éjszakáján az összeesküvők elfoglalták Ankarában a katonai főparancsnokság és az állami média, a TRT épületét, Isztambulban pedig lezárták az első Boszporusz-hidat. A hídon nyitottak először tüzet civilekre. A puccsisták lánctalpasokkal törtek ki a laktanyákból, majd vadászrepülőik és helikoptereik légicsapásokat mértek a parlamentre és az országos rendőr-főkapitányság székházára. Erdogan elnök az utcára szólította a civil lakosságot, amely végül megakadályozta az államcsínyt. Hivatalos összesítések szerint az összecsapásokban 251 ember életét vesztette, csaknem 2200-an pedig megsebesültek.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Salvini nem tököl: egyre több migránst küld haza Olaszország

Salvini nem tököl: egyre több migránst küld haza Olaszország

amerika, london, párizs

Az olasz belügyminiszter nemcsak beszél, hanem cselekszik is.

Soros György "az egyetlen magánszemély, aki saját külpolitikát épít"

Soros György "az egyetlen magánszemély, aki saját külpolitikát épít"

amerika, london, párizs

Emiatt pedig egyből meg is választotta a Financial Times az "év emberének".

Az anyagiak már nem gördítenek akadályt a gyermekvállalás elé

A Fidesz-kormány 2010 óta jelentős, a családalapítást, gyermekvállalást támogató intézkedést hozott, ezek közül kiemelkedők a munkához kötött kedvezmények. A családi adókedvezmény évről évre emelkedik, a kisgyermekeseknek a gyed extrának köszönhetően nem kell választaniuk a munka és a család között, a nők pedig negyven év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek, ezzel segítve a gyermeknevelést.

Az ELTE BTK dékánja: állami egyetem ne politizáljon, a tanóra nem erre való

Az ELTE BTK dékánja: állami egyetem ne politizáljon, a tanóra nem erre való

kétharmad

Egy állami egyetemnek politikailag semlegesnek kell lennie az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (ELTE BTK) dékánja szerint, aki erről a Magyar Idők szerdai számában megjelent interjújában beszélt.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható a mai nap.

A Belügyminisztérium alaposan helyretette a Soros-féle Amnesty Internationalt

Közleményben reagált a Belügyminisztérium a vandálokat védő Amnesty International kifogásaira.

Dán miniszter a migránsoknak: menjetek haza és építsétek a saját országotokat

Dán miniszter a migránsoknak: menjetek haza és építsétek a saját országotokat

amerika, london, párizs

A dán bevándorlásügyi miniszternek, Inger Stojbergnek határozott üzenete van az országában tartózkodó szomáliai migránsoknak.

Hatalmas ellenzéki tüntetés zajlik éppen, Soros György meg egy fehér egyszarvún lovagolt be Budapestre

Hatalmas ellenzéki tüntetés zajlik éppen, Soros György meg egy fehér egyszarvún lovagolt be Budapestre

kinyílott a pitypang

Tordai Bence élő videóját milliók nézik, Szél Bernadett és Hadházy Ákos már elfoglaltak több folyosót is a köztévében, és a brüsszeli intervenciós csapatok élén Soros György már bevonult Budapestre. Az ellenzékből kormány lett, az éljenző tömeg pedig már a Kossuth téren tobzódik.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére