Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Két éve történt a Törökországot megrázó katonai puccs

2018. július 15. 20:15

ANKARA-ISZTAMBUL, 20:15

Törökország nem feledi és nem is feledteti el a 2016. július 15-i puccskísérletet - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap az ankarai államfői palotában, a két évvel ezelőtti hatalomátvételi kísérlet évfordulója alkalmából tartott egyik program keretében.

Erdogan a puccskísérlet halálos áldozatainak hozzátartozói, valamint az incidens sebesültjei előtt felszólalva úgy fogalmazott: "az összeesküvésért felelős gülenista mozgalom minden sejtjét felfedjük és kihajítjuk, nincs megállás" – írja az MTI.

A török vezetés a puccskísérletért az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát vádolja, amelyet egyúttal fegyveres terrorszervezetnek tekint. Ankara az incidens óta megtorlóan lép fel a mozgalom tagjai és támogatói ellen. A hivatalos álláspont szerint a hálózat hosszú évek alatt szivárgott be a török állami, valamint magánszférába és a folyamatban kiemelt szerepet játszottak a gülenista magániskolák.

A törökországi puccs másnapja.

Fotó: AFP

Erdogan beszédében leszögezte: minden olyan gyerek a terrorszervezetek potenciális célpontja, amelyik nincs tisztában vallásával, nemzetiségével, nyelvével és hazájával. Annak érdekében, hogy július 15. ne ismétlődjön meg, ebben a tudatban kell nevelni a következő nemzedéket - hangsúlyozta.

Erdogan vasárnap korábban a július 15. áldozataiért mondott imádságon vett részt. Az államfői palotakomplexumhoz tartozó Nemzet Dzsámijában maga is recitált a Koránból.

Binali Yildirim házelnök, aki a végrehajtó elnöki rendszer július 9-i bevezetéséig Törökország miniszterelnöke volt, az ankarai parlamentben a "Július 15., a nemzet megálljt parancsolt a puccsnak" című fotókiállítást nyitotta meg. A helyszínen azt mondta: ez a nap a török nemzet, az állam és a demokrácia győzelmi évfordulója.

A tárlat abban a helyiségben kapott helyett, ahol július 15. éjszakáján légicsapás érte a törvényhozás épületét. A kiállítás keretében a külső helyszínén több olyan roncsautót is felsorakoztattak, amelyen lánctalpasok rontottak keresztül a puccskísérlet alatt.

Július 15-ét Törökországban a hatalomátvételi incidens után a demokrácia és nemzeti egység napjának nyilvánították.

Vasárnap napközben a hivatalos progamok keretében országszerte megemlékezéseket tartottak a katonai temetőkben. Ezek mellett Isztambulban emlékerdőt avattak, de még futóversenyt is rendeztek. Ankarában késő este a parlamentnél fényshow is szerepel a programban.

Éjfél után 0 óra 13 perckor az ország minden dzsámijából halottsiratót mondanak majd a müezzinek, úgy, ahogy az a július 16-ra virradó éjszakán is történt.

Vasárnap a puccskísérlet évfordulója alkalmából Erdogan több elnöki rendeletet is kiadott. Az egyik szerint a védelmi minisztérium irányítása alá került a hadsereg főparancsnoksága. Egy másikban Erdogan arról rendelkezett, hogy a Legfelsőbb Katonai Tanácsnak (YAS) a mindenkori alelnök, az oktatási miniszter, továbbá a kincstári és pénzügyminiszter is tagja lesz. Erdogan július 9-én saját vejét, Berat Albayrakot nevezte ki a kincstári és pénzügyi tárca élére. Albayrak korábban az ország energiaügyi minisztere volt.

Fotó: AFP

Erdogan ankarai programját követően Isztambulba repült. Az esti órákban a Július 15. vértanúinak hídján (volt Boszporusz-híd) tart majd beszédet. A hidat már a kora délutáni órákban lezárták a forgalom elől.

Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint a helyszínre érkezőknek gyümölcslevet és szendvicset osztogatnak, de ingyen Wi-Fi is várja az emlékezőket. A palackokra helyezett logó szintén július 15-nek állít emléket - írta az Anadolu.

Erdogan ottani beszédét követően megnyitja a Július 15. Vértanúinak Múzeumát a híd ázsiai hídfőjénél, közvetlenül a tavaly átadott Mártírok emlékműve alatt. A múzeum alapterülete 1500 négyzetméter, építése márciusban kezdődött, és várhatóan két hónapon belül készül el teljesen.

Az Anadolu összesítése alapján a puccskísérlet óta 289 per indult a puccsisták ellen, és eddig 194-ben született ítélet. 2381 vádlottból 757-et 1 év 2 hónaptól 20 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtottak, 1624-en pedig életfogytiglani szabadságvesztést kaptak.

2016. július 15. éjszakáján az összeesküvők elfoglalták Ankarában a katonai főparancsnokság és az állami média, a TRT épületét, Isztambulban pedig lezárták az első Boszporusz-hidat. A hídon nyitottak először tüzet civilekre. A puccsisták lánctalpasokkal törtek ki a laktanyákból, majd vadászrepülőik és helikoptereik légicsapásokat mértek a parlamentre és az országos rendőr-főkapitányság székházára. Erdogan elnök az utcára szólította a civil lakosságot, amely végül megakadályozta az államcsínyt. Hivatalos összesítések szerint az összecsapásokban 251 ember életét vesztette, csaknem 2200-an pedig megsebesültek.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Úgy tűnik, hogy ma az Iszlám Állam lecsapott Kölnben

Rendőri akcióval véget ért a túszejtés a németországi Kölnben hétfő délután, az elkövető súlyosan megsebesült.

Miközben az illetékesek a homokba dugják a fejüket, a börtönökben egyre többen radikalizálódnak

A brit igazságügyi minisztérium megakadályozta egy tanulmány elkészítését, amely azt vizsgálta volna, hogy az elítéltek miért térnek át az iszlámra olyan nagy számban a nagy-britanniai börtönökben. A tanulmány azért is lett volna fontos, mert nemcsak az iszlám hitre térők száma növekedett meg, hanem kiugróan sokan radikalizálódnak is a szigetország büntetés-végrehajtási intézményeiben.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A hétfő legfontosabb hírei egy helyen.

Bezzegrománia: tavaly naponta 600 román hagyta el a saját hazáját

Bezzegrománia: tavaly naponta 600 román hagyta el a saját hazáját

amerika, london, párizs

A vágyvezérelt baloldali újságírók hetente tolnak egy bezzegromániát, de általában elhallgatják, hogy az ország a társadalmi és a politikai csőd szélén táncol, a gazdasága romokban hever, a politikai vezetése pedig csupán Brüsszel és Washington helytartójaként működik.

Győzni kell az észtek ellen, hogy legyen miért számolgatni

Győzni kell az észtek ellen, hogy legyen miért számolgatni

hajrá, magyarok!

Hétfőn este Tallinnban lép pályára a magyar labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligája negyedik fordulójában.

"Ez a nemzedék gonosz nemzedék"

"Ez a nemzedék gonosz nemzedék"

szabad vasárnap

Tizenkét évvel ezelőtt, 2006. október 15-én verték halálra Szögi Lajos tiszavasvári tanárembert.

Kubatov Gábor: milliárdokat keresett az állam a Groupama Aréna felépítésén

Kubatov Gábor: milliárdokat keresett az állam a Groupama Aréna felépítésén

kétharmad

Gyakorlatilag ingyen felépült egy csodaszép és modern stadion. Ráadásul még pénzt is keresett a beruházásokon az állam - jelentette ki a Ferencváros elnöke.

Az EU javaslata a Frontex átalakításáról sérti a nemzeti szuverenitást

Az EU javaslata a Frontex átalakításáról sérti a nemzeti szuverenitást

kétharmad

Az Alapjogokért Központ megvizsgálta a Frontex átalakításáról és megerősítéséről szóló EU-javaslatot és megállapította, hogy ugyan a határvédelem megerősítése pozitív szándék, de a tervezetnek több olyan pontja van, amely sérti a nemzeti szuverenitást.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére