Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Két éve történt a Törökországot megrázó katonai puccs

2018. július 15. 20:15

ANKARA-ISZTAMBUL, 20:15

Törökország nem feledi és nem is feledteti el a 2016. július 15-i puccskísérletet - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap az ankarai államfői palotában, a két évvel ezelőtti hatalomátvételi kísérlet évfordulója alkalmából tartott egyik program keretében.

Erdogan a puccskísérlet halálos áldozatainak hozzátartozói, valamint az incidens sebesültjei előtt felszólalva úgy fogalmazott: "az összeesküvésért felelős gülenista mozgalom minden sejtjét felfedjük és kihajítjuk, nincs megállás" – írja az MTI.

A török vezetés a puccskísérletért az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát vádolja, amelyet egyúttal fegyveres terrorszervezetnek tekint. Ankara az incidens óta megtorlóan lép fel a mozgalom tagjai és támogatói ellen. A hivatalos álláspont szerint a hálózat hosszú évek alatt szivárgott be a török állami, valamint magánszférába és a folyamatban kiemelt szerepet játszottak a gülenista magániskolák.

A törökországi puccs másnapja.

Fotó: AFP

Erdogan beszédében leszögezte: minden olyan gyerek a terrorszervezetek potenciális célpontja, amelyik nincs tisztában vallásával, nemzetiségével, nyelvével és hazájával. Annak érdekében, hogy július 15. ne ismétlődjön meg, ebben a tudatban kell nevelni a következő nemzedéket - hangsúlyozta.

Erdogan vasárnap korábban a július 15. áldozataiért mondott imádságon vett részt. Az államfői palotakomplexumhoz tartozó Nemzet Dzsámijában maga is recitált a Koránból.

Binali Yildirim házelnök, aki a végrehajtó elnöki rendszer július 9-i bevezetéséig Törökország miniszterelnöke volt, az ankarai parlamentben a "Július 15., a nemzet megálljt parancsolt a puccsnak" című fotókiállítást nyitotta meg. A helyszínen azt mondta: ez a nap a török nemzet, az állam és a demokrácia győzelmi évfordulója.

A tárlat abban a helyiségben kapott helyett, ahol július 15. éjszakáján légicsapás érte a törvényhozás épületét. A kiállítás keretében a külső helyszínén több olyan roncsautót is felsorakoztattak, amelyen lánctalpasok rontottak keresztül a puccskísérlet alatt.

Július 15-ét Törökországban a hatalomátvételi incidens után a demokrácia és nemzeti egység napjának nyilvánították.

Vasárnap napközben a hivatalos progamok keretében országszerte megemlékezéseket tartottak a katonai temetőkben. Ezek mellett Isztambulban emlékerdőt avattak, de még futóversenyt is rendeztek. Ankarában késő este a parlamentnél fényshow is szerepel a programban.

Éjfél után 0 óra 13 perckor az ország minden dzsámijából halottsiratót mondanak majd a müezzinek, úgy, ahogy az a július 16-ra virradó éjszakán is történt.

Vasárnap a puccskísérlet évfordulója alkalmából Erdogan több elnöki rendeletet is kiadott. Az egyik szerint a védelmi minisztérium irányítása alá került a hadsereg főparancsnoksága. Egy másikban Erdogan arról rendelkezett, hogy a Legfelsőbb Katonai Tanácsnak (YAS) a mindenkori alelnök, az oktatási miniszter, továbbá a kincstári és pénzügyminiszter is tagja lesz. Erdogan július 9-én saját vejét, Berat Albayrakot nevezte ki a kincstári és pénzügyi tárca élére. Albayrak korábban az ország energiaügyi minisztere volt.

Fotó: AFP

Erdogan ankarai programját követően Isztambulba repült. Az esti órákban a Július 15. vértanúinak hídján (volt Boszporusz-híd) tart majd beszédet. A hidat már a kora délutáni órákban lezárták a forgalom elől.

Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint a helyszínre érkezőknek gyümölcslevet és szendvicset osztogatnak, de ingyen Wi-Fi is várja az emlékezőket. A palackokra helyezett logó szintén július 15-nek állít emléket - írta az Anadolu.

Erdogan ottani beszédét követően megnyitja a Július 15. Vértanúinak Múzeumát a híd ázsiai hídfőjénél, közvetlenül a tavaly átadott Mártírok emlékműve alatt. A múzeum alapterülete 1500 négyzetméter, építése márciusban kezdődött, és várhatóan két hónapon belül készül el teljesen.

Az Anadolu összesítése alapján a puccskísérlet óta 289 per indult a puccsisták ellen, és eddig 194-ben született ítélet. 2381 vádlottból 757-et 1 év 2 hónaptól 20 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtottak, 1624-en pedig életfogytiglani szabadságvesztést kaptak.

2016. július 15. éjszakáján az összeesküvők elfoglalták Ankarában a katonai főparancsnokság és az állami média, a TRT épületét, Isztambulban pedig lezárták az első Boszporusz-hidat. A hídon nyitottak először tüzet civilekre. A puccsisták lánctalpasokkal törtek ki a laktanyákból, majd vadászrepülőik és helikoptereik légicsapásokat mértek a parlamentre és az országos rendőr-főkapitányság székházára. Erdogan elnök az utcára szólította a civil lakosságot, amely végül megakadályozta az államcsínyt. Hivatalos összesítések szerint az összecsapásokban 251 ember életét vesztette, csaknem 2200-an pedig megsebesültek.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Egy oktatóval és két előadással nagyon komoly tudományos oktatás zajlik az ELTE gender szakán

Egy oktatóval és két előadással nagyon komoly tudományos oktatás zajlik az ELTE gender szakán

kinyílott a pitypang

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kara (ELTE TáTK) megpróbálja elhitetni az adófizetőkkel és a magyar közvéleménnyel azt, hogy a gender szakon komoly, előremutató tudományos kutatás és oktatás folyik.

Milliárdos adócsalás miatt csaphatnak le a lengyel hatóságok a jobbikos Staudt Gáborra

Milliárdos adócsalás miatt csaphatnak le a lengyel hatóságok a jobbikos Staudt Gáborra

kétharmad

Több mint két és fél milliárd forint értékű költségvetési csalás gyanúja miatt született feljelentés a lengyel ügyészségen a Jobbik politikusa, Staudt Gábor ellen.

Adalék a gendervitához

Adalék a gendervitához

piszkostizenkettő

Bolhából elefántot. Leginkább ezzel lehetne jellemezni a jelenlegi vitát - vagy inkább hisztit - arról, hogy megszűnik a gender szak. Nincs valódi ügy, összesen húsz embert érdekel valójában a történet, és ők sivalkodnak.

Autó hajtott a járdára Londonban: sok a sérült

Egyelőre még nem tudni pontosan, hogy mi történt a brit fővárosban, a rendőrök ellepték a parlament környékét, az autó sofőrjét letartóztatták.

Az olaszok még mindig nem engedik kikötni az Aquariust, ezért Macron sivalkodásba kezdett

Az olaszok még mindig nem engedik kikötni az Aquariust, ezért Macron sivalkodásba kezdett

amerika, london, párizs

A francia hatóságok hétfőn Olaszországot bírálták, mert ismét nem engedték kikötni az Aquarius mentőhajót, amely arra vár, hogy partra tehesse a múlt héten a tengerből kimentett 141 embert.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Svéd mindennapok: 88 autót gyújtottak fel egy éjszaka leforgása alatt

Fiatalok többtucatnyi autót gyújtottak fel két svéd városban, Göteborgban és Trollhattanban, utóbbiban kővel dobálták a rendőröket - jelentette hétfő este a helyi média.

Nem elég jó a Himnusz a volt SZDSZ-es államtitkárnak

Csepeli György nevére nem sokan emlékeznek, pedig a Gyurcsány-, de még a Bajnai-kormányban is dolgozott államtitkárként. Továbbá MTA-doktor. Két nappal ezelőtti interjújában pedig csak azt hozta, amit egy balliberálistól elvárhatunk.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére