Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Karácsony Gergely felszámolná a jogállamiságot

2018. március 16. 10:38

Döbbenetes nyilatkozatot tett március 15-én Karácsony Gergely az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje arról beszélt, hogy ha megszerzi a parlamenti többséget, akkor azonnal felfüggeszti a demokráciát.

Karácsony 16 és fél perces interjújának első 12 perce a megszokott mederben csordogált: választások, összefogás, Jobbik-kérdés. A balliberális miniszterelnök-jelöltnél ezután viszont elpattant valami és megmutatta valódi arcát.

Rónai Egon műsorvezető Karácsony március 15-i beszédének egyik félmondatára utalva ezt kérdezte:

Miniszterelnök-jelölt úr, hogyan lesz ön miniszterelnök, ha nem esküszik fel az Alaptörvényre? Anélkül, hogy esküt tegyen valaki, tudomáson szerint nem töltheti be ezt a pozíciót".

Karácsony válasza erre az volt, hogy esküjének szövege az lenne, hogy az "alkotmányra esküszöm" – tehát nem az Alaptörvényre, amely jelenleg Magyarország alkotmánya.

És a jogászok vakarják majd a fejüket, de ez engem nem érdekel"

– jelentette ki Karácsony. Innentől azonban még érdekesebb fordulat következett.

Ma Magyarországnak olyan Alaptörvénye van, amely nem legitim, amely politikai, erkölcsi értelemben semmis. Az, hogy jogi értelemben azt le lehet vezetni, hogy ezt jogszerűen fogadták el és a jogot szembeállították az igazsággal, az nem az én problémám. Oldja meg, aki akarja. Én nem teszek miniszterelnökként...arra kérek mandátumot az emberektől, hogy ezt az Alaptörvényt...én ki akarom...ki akarom dobni a kukába"

– lendült bele Karácsony. "De amíg nincs másik, addig ezt kénytelen lesz betartani" – vetette fel erre a műsorvezető.

Karácsony azonnal fejrázással reagált. "Nem. Nem" – válaszolta, mondván, hogy nem tartaná magát a törvényekhez.

"Hát akkor Alaptörvény nélkül, törvényesség nélkül működne Magyarország?" – kérdezett vissza Rónai.

"Igen. Igen"

– válaszolta Karácsony.

"De hogy lehet egy országot kormányozni úgy, hogy nem tartjuk be az alkotmányát" – próbálta közbevetni a műsorvezető, de Karácsony azonnal rávágta, hogy "nagyon egyszerűen", majd ki is fejtette.

"Nézze, a magyar Parlament hoz egy törvényt, egy döntést arról, hogy ki a miniszterelnök. Hogyha megkapom ezt a bizalmat, akkor én leszek a miniszterelnök. Jön az eskütétel, benne van a nemtom melyik jogszabályba, hogy esküt kell tenni, és akkor én elmondom, hogy igen, esküszöm az alkotmányra. És akkor mit fognak csinálni?" – mondta Karácsony. Rónai azonban érezhette, hogy itt többről van szó és kifejtette: "ez egy másodlagos kérdés ahhoz képest, hogy ön nem akarja betartani az Alaptörvényt".

"Nem" – utalt rá Karácsony, hogy szerinte tényleg nem kötelezné semmire az Alaptörvény.

Azért csinálom ezt az egészet, hogy ez az Alaptörvény semmis. Hogy ezt megváltoztassuk"

– fejtette ki hevesen gesztikulálva. A műsorvezető közbeveti, hogy "ez csak akkor történhet meg, ha sikerül ezt megváltoztatni". Karácsony erre úgy válaszolt, hogy a teljes politikai rendszer megváltoztatását is célként tűzte ki.

Jó, de addig hogy kormányozza ezt az országot miniszterelnökként..."

– és Rónai folytatta volna, ám Karácsony közbevágott többször is: "úgy". ..."ameddig nem tekinti magára nézve kötelezőnek az Alaptörvényt és nincs helyette egy másik, egy alkotmány" – fejezte be a műsorvezető.

Úgy, hogy erre kaptam a választóktól felhatalmazást"

– mondta.

"És akkor azt fogja mondani a jogászoknak, hogy ez van az Alaptörvényben, de engem nem érdekel?" – kérdezte ekkor már hüledezve Rónai.

Pontosan, ezt fogom mondani. És akkor mit fognak majd erre? Van egy miniszterelnök, aki megnyerte a választást. A Parlament többsége mögötte áll. Mit fognak erre mondani?"

"Ugye ez egy következő kérdés, én attól félek, hogy nem lesz erre időnk, hogy azon vitatkozzunk, hogy egy miniszterelnöki felhatalmazás felhatalmazza-e a miniszterelnököt arra, hogy az Alaptörvényt ne tartsa be" – mondta Rónai.

Ez az én programom"

– válaszolta Karácsony, majd hozzátette, hogy a 10 pontos vállalásának az egyik része, hogy népszavazással kényszerítené ki az Alaptörvény semmisségének a kimondását és egy új alkotmány elfogadását. A műsorvezető úgy reagált, hogy ezt ő érti, ez a következő programpont. "De addig?" – tette fel a kérdést Rónai.

"Addig..addig...ez az Alaptörvény, hogy mondjam, lebeg a vizek felett, én pedig esküszök a magyar alkotmányra" – próbálta kikerülni a kérdést Karácsony.

(A teljes felvétel itt érhető el. A leiratozott rész 12:38-tól kezdődik.)

Az Alaptörvény

Karácsony Gergely tehát beismerte, hogy megválasztása esetén felfüggesztené, semmisnek tekintené a törvényes rendet Magyarországon.

Eddig, látva a baloldalon levő zavartságot, tudni lehetett, hogy ha az ellenzék esetleg többséget tudna szerezni, akkor kaotikus állapotok lennének a Parlamentben és az országban. Gyurcsány Ferenc egyik nyilatkozatában ezt már korábban is kifejtette, mondván káosz lesz. Karácsony azonban csütörtökön még messzebb ment és kijelentette, hogy megválasztása esetén semmisnek tekintené az Alaptörvényt.

Karácsony minden bizonnyal azzal fog védekezni, hogy mondatai az eskü szövegére vonatkoznak, azonban a műsorvezető kérdésére egyértelműen kijelentette: úgy kormányozna, hogy nem veszi figyelembe a törvényeket. A jogászoknak pedig azt mondaná, hogy őt nem érdekli a törvényesség.

Mivel járna ez?

Számos bonyolult folyamat indulna el, ám a legegyszerűbb, legalapvetőbb, mindenkit érintő kérdés ebben az esetben az lenne, hogy ezzel semmisnek tekintenék a magyar állampolgárok alapvető jogait.

Mik ezek?

  • Például az élethez való jog.
  • A méltósághoz való jog, amely alapján senkit sem lehet kínzásnak, kegyetlen, megalázó, embertelen bánásmódnak alávetni.
  • A szabadsághoz és a személyi biztonsághoz való jog, amely alapján "senkit nem lehet szabadságától másként, mint törvényben meghatározott okokból és törvényben meghatározott eljárás alapján megfosztani."
  • A gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához való jog.
  • A békés gyülekezéshez való jog.
  • A szabad véleménynyilvánításhoz való jog.

És ezeken kívül még számos másik jogot is elismer az Alaptörvény.

Karácsony Gergely kormányra kerülése esetén ezeket a jogokat "kidobná a kukába" az Alaptörvénnyel együtt.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Hófehérke meséje tényleg nemi erőszakra bátorít?

Hófehérke meséje tényleg nemi erőszakra bátorít?

pszicho

A liberális agymenés szerint az összes Disney-mesét meg kellene reformálni.

Szijjártó kérdésekkel fordult az EU-hoz és az ENSZ-hez a név nélküli bankkártyák ügyében

Kérdésekkel fordult az Európai Bizottság és az ENSZ illetékeséhez Szijjártó Péter a számos migránsnak és menekültnek kiosztott név nélküli bankkártyák ügyében - ezt ő maga jelentette be hétfőn az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásának szünetében.

Mi kerül ennyibe egy karácsonyi vásáron?

Mi kerül ennyibe egy karácsonyi vásáron?

szabad vasárnap

Gurméproli, prolishopping a Vörösmarty téri burzsujpiacon.

Soros dollármilliókat égetett el a semmiért

Soros dollármilliókat égetett el a semmiért

amerika, london, párizs

Szoros versenyben, de a Demokrata Párt veszített Floridában. A republikánus Rick Scott behúzta a szenátust, Ron DeSantis pedig a képviselőházat. A baloldal Georgiában is kudarcot vallott.

Szétesőben az LMP: újabb vezető politikus távozik a pártból

Újabb kulcsfontosságú pozíciót betöltő párttag hátrál ki az LMP-ből. Most a párt kommunikációs igazgatója mondott le posztjáról.

Soros György most épp Sebastian Kurznak puncsolt

Soros György most épp Sebastian Kurznak puncsolt

amerika, london, párizs

A tőzsdespekuláns az osztrák fővárosba utazott, hogy több politikussal is tárgyaljon az egyeteme Bécsbe költöztetéséről.

A ballib Politico kétharmados Fidesz-győzelmet jósol az EP-választásra

A ballib Politico kétharmados Fidesz-győzelmet jósol az EP-választásra

amerika, london, párizs

Már a Soros György érdekkörébe tartozó Politico is elismeri, hogy összességében jobboldali győzelem, Magyarországon pedig a Fidesz minden eddiginél nagyobb, kétharmados mandátumszerzése várható a jövő májusi európai parlamenti választáson. A lap előrejelzése szerint az ellenzékből csak a Jobbiknak, az MSZP-nek és talán a DK-nak lehet majd EP-képviselője.

"Kirekesztő lehet a karácsonyi koncert, ezért nincs rá szükség"

"Kirekesztő lehet a karácsonyi koncert, ezért nincs rá szükség"

amerika, london, párizs

Így érvel az olaszországi Terni városának egyik iskolaigazgatója, aki idén megtiltotta a diákjainak, hogy karácsonyi koncertet, ünnepélyt tartsanak.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére