Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Junckerék megint belerúgnának a nemzetállamokba

2017. október 26. 17:28

BRÜSSZEL, 17:28

Egy frissen kiszivárgott dokumentum szerint a brüsszeli székhelyű Európai Bizottság tovább kurtítaná a nemzetállamok szuverenitását. (via Reuters)

A jelenlegi uniós szabályok szerint – melyek a 2009-es lisszaboni szerződés óta vannak érvényben – a tagállamoknak egyhangúlag kell támogatniuk egy esetleges adópolitikával kapcsolatos változtatást. Az adópolitika ugyanis alapvetően a nemzeti szuverenitáshoz tartozik, és ezt az Európai Unió el is ismerte, ezért nem is volt döntési kompetenciája a tagországok esetleges adóemelésében, adócsökkentésében.

Fotó: AFP

Ez azonban hamarosan változhat. Egy kiszivárgott munkadokumentum szerint ugyanis Jean-Claude Junckerék azt fontolgatják, hogy a lisszaboni szerződés egyik záradékát felhasználják,

hogy bizonyos kérdésekben az egyhangú döntéshozatal helyett minősített többségi szavazással dönthessenek az Európai Tanácsban.

A dokumentumban az Európai Bizottság a lisszaboni szerződés 48. cikkének hetedik bekezdésében szereplő átvezető ("passarelle") záradékára hivatkozik, melynek értelmében az Európai Tanács felülbírálhatja a döntéshozatali mechanizmust, hogy meggyorsítsa a döntéshozatali eljárásokat.

Az Európai Bizottság legújabb kezdeményezése az olyan mamutvállalatok adóügyei miatt került elő, mint a Google, a Facebook és az Amazon. Ezek a cégek ugyanis az unió jelenlegi szabályozását kihasználva a legkisebb adóterheket "nyújtó" uniós tagországokban, Máltán, Írországban és Luxemburgban székelnek.

Juckerék azonban ezt el szeretnék kerülni, s a digitális gazdaság tisztességes adóztatása címén tovább kurtítanák a nemzetállamok hatáskörébe tartozó jogköröket, csökkentenék a vétójogokat.

Egyelőre kérdéses, mennyire lesz sikeres az Európai Bizottság célkitűzése.

Az Európai Tanácsnak ugyanis ilyen horderejű változtatásokról értesítenie kell a tagállamok parlamentjeit, s ha azok hat hónapon belül belül kifogást emelnek, akkor a határozat nem emelkedhet jogerőre. Viszont ha ez elmarad, könnyen precedenst is teremthet.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Kényes dolgokat tudhat Gyurcsányról a volt macedón kormányfő

Kényes dolgokat tudhat Gyurcsányról a volt macedón kormányfő

kétharmad

Gyurcsány Ferenc a miniszterelnöksége idején még feltűnően udvarolt az akkori macedón kormányfőnek, Nikola Gruevszkinek, aki a napokban kért menedékjogot Magyarországon. A DK elnöke most közönséges bűnözőként beszél a politikusról, aki a hírek szerint számos kényes dolgot tudhat Gyurcsány üzleti birodalmának balkáni nyomulásáról.

Színvonalas oktatás helyett genderlobbi: üdv a bölcsészkaron

Színvonalas oktatás helyett genderlobbi: üdv a bölcsészkaron

kinyílott a pitypang

Az ELTE már a gyakorlatban is a balliberális eszmék szócsöve lett, a kormányellenes propaganda beszőtte magát az órák tematikái közé is. Nincs olyan nap, amikor ne hangzana el a "diktatúra" vagy a "rezsim" miatti sivalkodás. Ez lett a BTK.

A migránskaraván tagjai bevallották, hogy nem menekültek, csak munkakeresők

A migránskaraván tagjai bevallották, hogy nem menekültek, csak munkakeresők

amerika, london, párizs

Az amerikai határ felé tartó 7-10 ezer fős migránskaraván tagjai egymás után ismerik be, hogy igazából nem is menekültek, hanem gazdasági migránsok, és azért akarnak az Egyesült Államokba menni, hogy ott dolgozhassanak.

Trump kiáll az üldözött keresztény nő mellett

Donald Trump csütörtökön arról egyeztetett, hogy Asia Bibi menedékjogot kapjon az Egyesült Államokban.

Horváth Iván: néhány év, és meg sem rezdül majd a szemünk a hatalmas erdőtüzek láttán

Horváth Iván: néhány év, és meg sem rezdül majd a szemünk a hatalmas erdőtüzek láttán

ökojobb

Horváth Iván erdőmérnököt, a Pro Silva Hungaria elnökét kérdeztük arról, hogy miért van egyre több erdőtűz a Földön, valamint tényleg pusztítóbbak-e a tüzek most, mint egykor voltak. Arra is választ kaptunk, hogy Magyarország mennyire van veszélyben.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Dzsudzsák: nagyon rossz volt a tévén át nézni a válogatottat

Dzsudzsák Balázs a csütörtök esti, észtek elleni mérkőzésen két hónap után ismét pályára léphetett a válogatottban.

Hiába vádolták meg többen is nemi erőszakkal, szabadlábra helyezték a liberálisok kedvenc iszlámszakértőjét

Hiába vádolták meg többen is nemi erőszakkal, szabadlábra helyezték a liberálisok kedvenc iszlámszakértőjét

amerika, london, párizs

A párizsi fellebbviteli bíróság csütörtökön elrendelte Tariq Ramadan, az egyik legismertebb iszlámszakértő rendőri felügyelet melletti szabadlábra helyezését. A muzulmán teológus, akit két nő nemi erőszakkal vádolt meg, februárban került előzetes letartóztatásba.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére