Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Junckerék megint belerúgnának a nemzetállamokba

2017. október 26. 17:28

BRÜSSZEL, 17:28

Egy frissen kiszivárgott dokumentum szerint a brüsszeli székhelyű Európai Bizottság tovább kurtítaná a nemzetállamok szuverenitását. (via Reuters)

A jelenlegi uniós szabályok szerint – melyek a 2009-es lisszaboni szerződés óta vannak érvényben – a tagállamoknak egyhangúlag kell támogatniuk egy esetleges adópolitikával kapcsolatos változtatást. Az adópolitika ugyanis alapvetően a nemzeti szuverenitáshoz tartozik, és ezt az Európai Unió el is ismerte, ezért nem is volt döntési kompetenciája a tagországok esetleges adóemelésében, adócsökkentésében.

Fotó: AFP

Ez azonban hamarosan változhat. Egy kiszivárgott munkadokumentum szerint ugyanis Jean-Claude Junckerék azt fontolgatják, hogy a lisszaboni szerződés egyik záradékát felhasználják,

hogy bizonyos kérdésekben az egyhangú döntéshozatal helyett minősített többségi szavazással dönthessenek az Európai Tanácsban.

A dokumentumban az Európai Bizottság a lisszaboni szerződés 48. cikkének hetedik bekezdésében szereplő átvezető ("passarelle") záradékára hivatkozik, melynek értelmében az Európai Tanács felülbírálhatja a döntéshozatali mechanizmust, hogy meggyorsítsa a döntéshozatali eljárásokat.

Az Európai Bizottság legújabb kezdeményezése az olyan mamutvállalatok adóügyei miatt került elő, mint a Google, a Facebook és az Amazon. Ezek a cégek ugyanis az unió jelenlegi szabályozását kihasználva a legkisebb adóterheket "nyújtó" uniós tagországokban, Máltán, Írországban és Luxemburgban székelnek.

Juckerék azonban ezt el szeretnék kerülni, s a digitális gazdaság tisztességes adóztatása címén tovább kurtítanák a nemzetállamok hatáskörébe tartozó jogköröket, csökkentenék a vétójogokat.

Egyelőre kérdéses, mennyire lesz sikeres az Európai Bizottság célkitűzése.

Az Európai Tanácsnak ugyanis ilyen horderejű változtatásokról értesítenie kell a tagállamok parlamentjeit, s ha azok hat hónapon belül belül kifogást emelnek, akkor a határozat nem emelkedhet jogerőre. Viszont ha ez elmarad, könnyen precedenst is teremthet.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A brit újszülöttek közt már a Muhammad a legnépszerűbb név

A brit újszülöttek közt már a Muhammad a legnépszerűbb név

amerika, london, párizs

Szépen lassan eltűnnek a hagyományos brit keresztnevek.

A migránsoknak duplán nagy buli az újév Németországban

A migránsoknak duplán nagy buli az újév Németországban

amerika, london, párizs

Az eddigi legnagyobb szilveszteri-szülinapi migránspartit Kölnben tartották 2015 és 2016 fordulóján.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez volt ma.

Kirúgtak egy egyetemista újságírót, mert szerinte a nőknek nincs pénisze

Kirúgtak egy egyetemista újságírót, mert szerinte a nőknek nincs pénisze

fehér férfi

Az egyetemi újságba író férfi annyira felháborította a transznemű közösséget, hogy ki kellett őt rúgni, pedig csak egy biológiai tényt közölt a Twitteren.

A liberalizmus mint imperializmus

A liberalizmus mint imperializmus

amerika, london, párizs

Dogmatikus utópizmussal vádolja meg a birodalmi terjeszkedésű liberalizmust legújabb könyvében Yoram Hazony, a jeruzsálemi Herzl Intézet vezetője, aki szerint a liberálisok bizonyos szempontból korántsem állnak távol a múlt század marxistáitól vagy éppen a középkori egyháztól.

Németország felügyelete alá vonhatja a legnagyobb török iszlamista szervezetet

A német titkosszolgálat megfigyelés alá helyezheti a török iszlamista ernyőszervezetet, a DITIB-et.

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

amerika, london, párizs

A salzburgi csúcstalálkozón minden szem a migrációra figyelt. Az uniós vezetők már idén megkezdenék a tárgyalásokat az arab, észak-afrikai és közel-keleti államokkal. Eközben egyre inkább előtérbe kerülnek Orbán Viktor korábbi javaslatai a migrációs krízis hosszú távú kezelését illetően.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére