Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Juncker nem hozta el a megoldást a Balkánra

888.hu

2015. október 26. 10:52

A balkáni vezetők brüsszeli találkozóján sem született hosszú távú cselekvési terv a bevándorlási válság kezelésére. A cél az uniós határok védelmének biztosítása, és az balkáni országok együttműködésének biztosítása lett volna. Mindkettő csak félig teljesült.

Eltolt felelősség

Az összejövetel mégsem volt teljesen haszontalan: a válság léptékének és súlyosságának elfedésére szépségtapaszokat azért találtak. A görög partokra egyre nagyobb számban érkező migránsok egy részét a tél végéig mindenképp Görögországban marasztalják. Az ENSZ menekültügyi szervezete 20 ezer, a görög kormány 30 ezer migráns elhelyezését vállalta magára; utóbbi EU-s segítséggel finanszírozza majd a táborok építését.

A nyugat-balkáni országok összesen 50 ezer migráns elhelyezését vállalták magukra. A migránsok utaztatásának felelősségét mindenki eltolta magától.

Miro Cerar szlovén kormányfő azzal védekezett, hogy az országába beáramló napi 13 ezer menekült léptékeiben akkora terhelést jelent, mintha Németországba napi félmillióan jönnének. Zoran Milanovics horvát miniszterelnök szerint ők csak azért fuvarozták ellenőrzés nélkül a szlovén határra a migránsokat, mert a szerbek és a macedónok is ezt tették. Gjorge Ivanon macedón államfő szerint viszont azt nehezményezte, hogy a görögök felől érkező napi 10 ezres tömegekről eddig egyáltalán nem kapott információt.

A görög miniszterelnöknek is volt kifogásolnivalója; Alexis Ciprasz szerint ha a törökökkel nem sikerül megállapodni, minden balkáni paktum súlytalan marad, hiszen Törökország a migrációs korridor bejárata.

Az unió területére belépőket eztán már Görögországban regisztrálni fogják, erre a görög kormányfő ígéretet tett, ahogy arra is, hogy fokozza a görög-macedón határ ellenőrzését. Megállapodás született arról is, hogy a török-bolgár határon is a jelenleginél szigorúbb ellenőrzést vezetnek be.

Eltolt hangsúlyok

Angela Merkel szerint a migrációs válság az egyik legjelentősebb próbatétel, amellyel Európának szembe kell néznie. A német kancellár a csúcsot követően Jean-Claude Junckerrel tartott közös sajtótájékoztatót, ahol elmondta: a vasárnapi tárgyalások tétje egyik legfontosabb tétje volt, hogy megfelelő menedéket biztosítsanak a migránsoknak a tél elől. Juncker szerint "az nem lehet, hogy 2015 Európájában emberek magukra maradjanak, és mezőkön, a fagyban kelljen átvészelniük az éjszakát."

Bár mind a német, mind a luxemburgi politikus is a humanitárius segítség fontosságát emelte ki, a migrációs válság kezelésének hangsúlyai nyugaton is eltolódtak. Merkel és Juncker is felismerte, hogy a bevándorlók ellenőrzés nélküli utaztatása Európán át nem lehet megoldás, ahogy azt is belátták, hogy a migránsáradattal szemben csak úgy léphetnek fel, ha végre szigorú ellenőrzés alá vonják az uniós határokat és visszafordítják azokat a gazdasági bevándorlókat, akik nem kérnek menekültstátuszt az EU-ban. Hogy a hangsúlyeltolódásokat tompítsa, az EB elnöke azért hozzátette: "a határok lezárása nem hosszú távú megoldás."

Mégis:

A rend helyreállításának egyetlen módja az emberek ellenőrizetlen áramlásának lelassítása"

Az embereket regisztrálni kell. Regisztráció nélkül jogok sem járnak"

- így Juncker.

Nógrádi György az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a csúcstalálkozón több olyan mondat elhangzott, amely két héttel ezelőtt "hazaárulás lett volna". Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter pár héttel ezelőtt még elítélte a kerítés, fal építését, most pedig azt mondta, a kerítések biztosíthatják a határok védelmét; Miro Cerar szlovén miniszterelnök pedig kijelentette, országa nem zárja ki a kerítésépítés lehetőségét Horvátországgal közös határán, amennyiben a horvát hatóságok továbbra is ellenőrzés nélkül szállítják oda a migránsokat.

Magyarország fenntartja a határzárat

A megbeszélésen megfigyelőként a magyar miniszterelnök is részt vett; a tárgyalást értékelve Orbán Viktor elmondta:

Magyarország kész felszereléssel és technikai eszközökkel segíteni a balkáni országokat. A zöldhatár lezárását fenntartjuk, a schengeni előírásokat pedig eztán is teljesítjük."

A hazai elemzők szerint a vasárnapi csúcs megkésett volt, és ehhez képest sem hozta meg a várt áttörést. A Juncker által javasolt 17 pont nem biztos, hogy alkalmas lesz a helyzet kezelésére, hiszen a korábbi 4-5 ezer helyett most naponta 8-10 ezren lépik át az unió határát.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Orbán: nemzetibb, jobboldalibb európai politikai életre számíthatunk az EP-választás után

Orbán: nemzetibb, jobboldalibb európai politikai életre számíthatunk az EP-választás után

kétharmad

Magyarország tartozzon az Európai Unió öt legjobb országa közé, ahol a legjobb élni, lakni, dolgozni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a Várkert Bazárban, a Magyar Diaszpóra Tanács VIII. plenáris ülésén.

Rendkívüli csúcsot hívnak össze Brüsszelben a Brexit miatt

Rendkívüli csúcsot hívnak össze Brüsszelben a Brexit miatt

amerika, london, párizs

Rendkívüli csúcsértekezletet tartanak november 25-én az Egyesült Királyság uniós kilépésének feltételrendszeréről tervezett megállapodás megkötése érdekében - jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtök reggel Brüsszelben.

Nigel Farage: Angela Merkel kérjen bocsánatot Európától

Nigel Farage: Angela Merkel kérjen bocsánatot Európától

amerika, london, párizs

A brit politikus keményen nekiment a leköszönő német kancellárnak. Arra utasította Merkelt, kérjen bocsánatot, hiszen gyakorlatilag tönkretette a kontinenst a migrációs politikájával.

Egyre rosszabb Macron megítélése a V4 országaiban

Egyre rosszabb Macron megítélése a V4 országaiban

kétharmad

Romlik Emmanuel Macron francia köztársasági elnök megítélése a visegrádi országok közvéleményében - áll a Nézőpont Intézet elemzésében.

Orbánnak igaza van - állítja az egyik tekintélyes francia lap

Orbánnak igaza van - állítja az egyik tekintélyes francia lap

kétharmad

A francia Le Figaro egy terjedelmes cikkben Orbán Viktor mellett foglalt állást a francia köztársasági elnökkel, Emmanuel Macronnal szemben. A Le Figaro azon a véleményen van, hogy Macron hibát követ el, amikor azért fordul bizonyos országok ellen, mert azok mást gondolnak a migrációról, mint ő.

Trump érti a nacionalizmus és globalizmus közötti fontos különbséget

Trump érti a nacionalizmus és globalizmus közötti fontos különbséget

amerika, london, párizs

Donald Trump amerikai elnök érti a nacionalizmus és a globalizmus közötti fontos különbséget - ezzel a címmel közölte a The Daily Caller amerikai hírportál Raheem Kassam brit politikai elemző fejtegetéseit.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható a mai nap folyamán.

Orbán: Magyarország és Lengyelország függetlensége ma is súlyos támadásoknak van kitéve

Orbán: Magyarország és Lengyelország függetlensége ma is súlyos támadásoknak van kitéve

kétharmad

Orbán Viktor miniszterelnök Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőhöz intézett levélben köszöntötte a lengyel népet a függetlenség visszaszerzésének századik évfordulója alkalmából.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére