Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Juncker nem hozta el a megoldást a Balkánra

888.hu

2015. október 26. 10:52

A balkáni vezetők brüsszeli találkozóján sem született hosszú távú cselekvési terv a bevándorlási válság kezelésére. A cél az uniós határok védelmének biztosítása, és az balkáni országok együttműködésének biztosítása lett volna. Mindkettő csak félig teljesült.

Eltolt felelősség

Az összejövetel mégsem volt teljesen haszontalan: a válság léptékének és súlyosságának elfedésére szépségtapaszokat azért találtak. A görög partokra egyre nagyobb számban érkező migránsok egy részét a tél végéig mindenképp Görögországban marasztalják. Az ENSZ menekültügyi szervezete 20 ezer, a görög kormány 30 ezer migráns elhelyezését vállalta magára; utóbbi EU-s segítséggel finanszírozza majd a táborok építését.

A nyugat-balkáni országok összesen 50 ezer migráns elhelyezését vállalták magukra. A migránsok utaztatásának felelősségét mindenki eltolta magától.

Miro Cerar szlovén kormányfő azzal védekezett, hogy az országába beáramló napi 13 ezer menekült léptékeiben akkora terhelést jelent, mintha Németországba napi félmillióan jönnének. Zoran Milanovics horvát miniszterelnök szerint ők csak azért fuvarozták ellenőrzés nélkül a szlovén határra a migránsokat, mert a szerbek és a macedónok is ezt tették. Gjorge Ivanon macedón államfő szerint viszont azt nehezményezte, hogy a görögök felől érkező napi 10 ezres tömegekről eddig egyáltalán nem kapott információt.

A görög miniszterelnöknek is volt kifogásolnivalója; Alexis Ciprasz szerint ha a törökökkel nem sikerül megállapodni, minden balkáni paktum súlytalan marad, hiszen Törökország a migrációs korridor bejárata.

Az unió területére belépőket eztán már Görögországban regisztrálni fogják, erre a görög kormányfő ígéretet tett, ahogy arra is, hogy fokozza a görög-macedón határ ellenőrzését. Megállapodás született arról is, hogy a török-bolgár határon is a jelenleginél szigorúbb ellenőrzést vezetnek be.

Eltolt hangsúlyok

Angela Merkel szerint a migrációs válság az egyik legjelentősebb próbatétel, amellyel Európának szembe kell néznie. A német kancellár a csúcsot követően Jean-Claude Junckerrel tartott közös sajtótájékoztatót, ahol elmondta: a vasárnapi tárgyalások tétje egyik legfontosabb tétje volt, hogy megfelelő menedéket biztosítsanak a migránsoknak a tél elől. Juncker szerint "az nem lehet, hogy 2015 Európájában emberek magukra maradjanak, és mezőkön, a fagyban kelljen átvészelniük az éjszakát."

Bár mind a német, mind a luxemburgi politikus is a humanitárius segítség fontosságát emelte ki, a migrációs válság kezelésének hangsúlyai nyugaton is eltolódtak. Merkel és Juncker is felismerte, hogy a bevándorlók ellenőrzés nélküli utaztatása Európán át nem lehet megoldás, ahogy azt is belátták, hogy a migránsáradattal szemben csak úgy léphetnek fel, ha végre szigorú ellenőrzés alá vonják az uniós határokat és visszafordítják azokat a gazdasági bevándorlókat, akik nem kérnek menekültstátuszt az EU-ban. Hogy a hangsúlyeltolódásokat tompítsa, az EB elnöke azért hozzátette: "a határok lezárása nem hosszú távú megoldás."

Mégis:

A rend helyreállításának egyetlen módja az emberek ellenőrizetlen áramlásának lelassítása"

Az embereket regisztrálni kell. Regisztráció nélkül jogok sem járnak"

- így Juncker.

Nógrádi György az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a csúcstalálkozón több olyan mondat elhangzott, amely két héttel ezelőtt "hazaárulás lett volna". Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter pár héttel ezelőtt még elítélte a kerítés, fal építését, most pedig azt mondta, a kerítések biztosíthatják a határok védelmét; Miro Cerar szlovén miniszterelnök pedig kijelentette, országa nem zárja ki a kerítésépítés lehetőségét Horvátországgal közös határán, amennyiben a horvát hatóságok továbbra is ellenőrzés nélkül szállítják oda a migránsokat.

Magyarország fenntartja a határzárat

A megbeszélésen megfigyelőként a magyar miniszterelnök is részt vett; a tárgyalást értékelve Orbán Viktor elmondta:

Magyarország kész felszereléssel és technikai eszközökkel segíteni a balkáni országokat. A zöldhatár lezárását fenntartjuk, a schengeni előírásokat pedig eztán is teljesítjük."

A hazai elemzők szerint a vasárnapi csúcs megkésett volt, és ehhez képest sem hozta meg a várt áttörést. A Juncker által javasolt 17 pont nem biztos, hogy alkalmas lesz a helyzet kezelésére, hiszen a korábbi 4-5 ezer helyett most naponta 8-10 ezren lépik át az unió határát.

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Kirúgtak egy egyetemista újságírót, mert szerinte a nőknek nincs pénisze

Kirúgtak egy egyetemista újságírót, mert szerinte a nőknek nincs pénisze

fehér férfi

Az egyetemi újságba író férfi annyira felháborította a transznemű közösséget, hogy ki kellett őt rúgni, pedig csak egy biológiai tényt közölt a Twitteren.

A liberalizmus mint imperializmus

A liberalizmus mint imperializmus

amerika, london, párizs

Dogmatikus utópizmussal vádolja meg a birodalmi terjeszkedésű liberalizmust legújabb könyvében Yoram Hazony, a jeruzsálemi Herzl Intézet vezetője, aki szerint a liberálisok bizonyos szempontból korántsem állnak távol a múlt század marxistáitól vagy éppen a középkori egyháztól.

Németország felügyelete alá vonhatja a legnagyobb török iszlamista szervezetet

A német titkosszolgálat megfigyelés alá helyezheti a török iszlamista ernyőszervezetet, a DITIB-et.

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

amerika, london, párizs

A salzburgi csúcstalálkozón minden szem a migrációra figyelt. Az uniós vezetők már idén megkezdenék a tárgyalásokat az arab, észak-afrikai és közel-keleti államokkal. Eközben egyre inkább előtérbe kerülnek Orbán Viktor korábbi javaslatai a migrációs krízis hosszú távú kezelését illetően.

Lelassul a Csillagok háborúja multikulturális világa

Lelassul a Csillagok háborúja multikulturális világa

szabad vasárnap

A Star Wars-univerzum kétségkívül generációkat meghatározó világ a filmtörténelemben. Az első trilógia klasszisra sikeredett, a folytatások viszont már hagytak némi kívánnivalót maguk után.

Több ezer felhasználó személyes adatát adta ki a Google

Több ezer felhasználó személyes adatát adta ki a Google

amerika, london, párizs

A techóriás több száz appnak továbbítja a Gmail-felhasználók adatait, pedig ezen gyakorlatát a tavalyi évben elvileg befejezte. Ismét megkérdőjeleződik ezzel a techóriások megbízhatósága.

Cseh lap: kettős mércét alkalmaz az EU Magyarország esetében

A Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap pénteki jegyzetében írt Magyarországról.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére