Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Jogsértő volt a PM hétvégi rendezvénye

2016. október 5. 16:58

A Kúria szerdai végzésében helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amely szerint a Párbeszéd Magyarországért (PM) október 2-ai rendezvénye választási gyűlésnek tekinthető.

Az NVB-hez egy magánszemély fordult kifogással, kérve, a bizottság állapítsa meg, hogy a baloldali törpepárt által október 2-ára, a kötelező betelepítésről rendezett népszavazás napjára a fővárosi Kossuth térre szervezett, "Állj ki az erőszakmentes Magyarországért!" elnevezésű rendezvény választási gyűlés, és kérte annak betiltását.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
A választási bizottság szeptember 28-án hozott határozatában megállapította, hogy a rendezvény választási gyűlésnek tekinthető, mert annak témája a kormány kampánytevékenységének elutasítása, ezáltal pedig célja többek között a népszavazással összefüggésben a választói akarat befolyásolása.
Az NVB megállapította, hogy a rendezvénynek a népszavazás napjára való meghirdetésével a szervezők megsértették a választás tisztaságának megőrzésére, az esélyegyenlőség biztosítására, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó választási alapelveket.

A testület eltiltotta a szervezőket a további jogsértéstől. Az NVB határozata ellen a mikropárt nyújtott be jogorvoslati kérelmet a Kúriához, és kérte az NVB határozatának megváltoztatását. A Kúria azonban elutasította a felülvizsgálati kérelmet és megállapította, hogy a bizottság helyesen minősítette a rendezvényt választási gyűlésnek. A Kúria szerint a párt egyértelműen összekapcsolta a Gandhi születésnapja és az erőszakmentesség világnapja címszó alatt meghirdetett rendezvényt az országos népszavazással, a megemlékezést dátum szerint is egyazon napra ütemezve, sőt még a népszavazástól való távolmaradásra is konkrétan buzdította az állampolgárokat.

A rendezvény témái közt pedig a párt maga jelölte meg a kormány kampánytevékenységének elutasítását, céljaként pedig a választói akarat befolyásolását. A bíróság szerint mindebből megállapítható a választás alapelveinek megsértése, a rendezvény választási gyűlésnek minősítése, így az NVB felhívta a szervezőket arra, hogy tartózkodjanak a rendezvény megtartásától.

A Kúria hangsúlyozta: az elbíráláskor az NVB a rendelkezésére álló dokumentáció alapján hozta meg döntését, annak nem képezte jogszabályi akadályát az, hogy az érintett rendezvényt még nem tartották meg. Annak megtörténte egy másik eljárást vonhat maga után – írta a bíróság, hozzátéve, a mostani eljárásában azt kellett értékelnie, hogy egy politikai párt a népszavazás napjára egy azzal egyértelműen összhangban álló rendezvényt szervez, kiemelt, központi helyszínre, olyan időpontra, amikor még a kampányidőszak fennáll.

A Kúria ezek alapján helybenhagyta az NVB határozatát.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Miért Magyarország? Miért Debrecen?

A BMW és Gyurcsány beszéde.

889
Cseh lap: az EU liberális demokráciája pont olyan, mint a szovjet népi demokrácia volt

Cseh lap: az EU liberális demokráciája pont olyan, mint a szovjet népi demokrácia volt

amerika, london, párizs

Magyarország és az Európai Unió vitájában Csehországnak a saját érdekében ki kell állnia Magyarország mellett - írta szerdán a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap.

Rögtön az első meccs sorsdöntő lehet a Vidinek az El-ben

Rögtön az első meccs sorsdöntő lehet a Vidinek az El-ben

hajrá, magyarok!

Csütörtökön a BATE Boriszov ellen kezdi meg szereplését a magyar csapat az Európa-liga csoportkörében.

Évek óta azon dolgoznak Merkelék, hogy átvegyék a határőrizetet

Évek óta azon dolgoznak Merkelék, hogy átvegyék a határőrizetet

amerika, london, párizs

A brüsszeli elit már évek óta arra készül, hogy ők mondják meg a nemzetállamoknak, ki léphet be Európába, így Magyarország területére is, és ki nem.

Elmarad az apokalipszis: közel a Brexit-megállapodás

Az EU bejelentette, hogy tud megoldást az észak-írországi határ kérdésére, vagyis arra a problémakörre, amely a leginkább foglalkoztatja a briteket a Brexit kapcsán. Eközben Theresa May brit miniszterelnök levelet írt az egyik legnagyobb német lapba, a Die Weltbe. A Brexit kérdése az uniós állam- és kormányfők ma kezdődő, informális találkozóján is szóba kerül.

Még a "toleráns" nyugat-európaiak sem viselik el a nők burkába kényszerítését

Még a "toleráns" nyugat-európaiak sem viselik el a nők burkába kényszerítését

amerika, london, párizs

Nyugat-Európa mind több állama döbben rá talán túl későn, hogy a bevándorlással nemcsak az olcsó és képzetlen munkaerő áramlott be az országukba, hanem a migránsok magukkal hoztak olyan szokásokat is, amelyek az európai értékekkel összeegyeztethetetlenek. Ilyen például a nők hidzsábba és burkába kényszerítése, amely mind több EU-tagállamban lesz illegális. A Pew Research közvélemény-kutató cég arra volt kíváncsi, hogy ezek a lépések tükrözik-e a átlagemberek véleményét.

Katasztrofális a svéd határvédelem

Katasztrofális a svéd határvédelem

amerika, london, párizs

Egy, a választásokig visszatartott jelentés szerint katasztrofális az, ami jelenleg Svédország határain zajlik.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére