Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
kétharmad
 
 
 
 

Jogsértő volt a PM hétvégi rendezvénye

2016. október 5. 16:58

A Kúria szerdai végzésében helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amely szerint a Párbeszéd Magyarországért (PM) október 2-ai rendezvénye választási gyűlésnek tekinthető.

Az NVB-hez egy magánszemély fordult kifogással, kérve, a bizottság állapítsa meg, hogy a baloldali törpepárt által október 2-ára, a kötelező betelepítésről rendezett népszavazás napjára a fővárosi Kossuth térre szervezett, "Állj ki az erőszakmentes Magyarországért!" elnevezésű rendezvény választási gyűlés, és kérte annak betiltását.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
A választási bizottság szeptember 28-án hozott határozatában megállapította, hogy a rendezvény választási gyűlésnek tekinthető, mert annak témája a kormány kampánytevékenységének elutasítása, ezáltal pedig célja többek között a népszavazással összefüggésben a választói akarat befolyásolása.
Az NVB megállapította, hogy a rendezvénynek a népszavazás napjára való meghirdetésével a szervezők megsértették a választás tisztaságának megőrzésére, az esélyegyenlőség biztosítására, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó választási alapelveket.

A testület eltiltotta a szervezőket a további jogsértéstől. Az NVB határozata ellen a mikropárt nyújtott be jogorvoslati kérelmet a Kúriához, és kérte az NVB határozatának megváltoztatását. A Kúria azonban elutasította a felülvizsgálati kérelmet és megállapította, hogy a bizottság helyesen minősítette a rendezvényt választási gyűlésnek. A Kúria szerint a párt egyértelműen összekapcsolta a Gandhi születésnapja és az erőszakmentesség világnapja címszó alatt meghirdetett rendezvényt az országos népszavazással, a megemlékezést dátum szerint is egyazon napra ütemezve, sőt még a népszavazástól való távolmaradásra is konkrétan buzdította az állampolgárokat.

A rendezvény témái közt pedig a párt maga jelölte meg a kormány kampánytevékenységének elutasítását, céljaként pedig a választói akarat befolyásolását. A bíróság szerint mindebből megállapítható a választás alapelveinek megsértése, a rendezvény választási gyűlésnek minősítése, így az NVB felhívta a szervezőket arra, hogy tartózkodjanak a rendezvény megtartásától.

A Kúria hangsúlyozta: az elbíráláskor az NVB a rendelkezésére álló dokumentáció alapján hozta meg döntését, annak nem képezte jogszabályi akadályát az, hogy az érintett rendezvényt még nem tartották meg. Annak megtörténte egy másik eljárást vonhat maga után – írta a bíróság, hozzátéve, a mostani eljárásában azt kellett értékelnie, hogy egy politikai párt a népszavazás napjára egy azzal egyértelműen összhangban álló rendezvényt szervez, kiemelt, központi helyszínre, olyan időpontra, amikor még a kampányidőszak fennáll.

A Kúria ezek alapján helybenhagyta az NVB határozatát.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Izrael sem írja alá az ENSZ globális migrációs csomagját

Izrael nem fogja aláírni az ENSZ globális migrációs megállapodását - idézte honlapján a Times of Israel című napilap Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök keddi közleményét.

A lengyelek is beintettek az ENSZ migránssimogatásának

A lengyel kormány úgy döntött, hogy nem támogatja az ENSZ globális migrációs csomagját - jelentették be Varsóban a keddi kabinetülést követően.

Szigorúbb keretek közé kell szorítani a techcégeket, mert ez már nem állapot

Szigorúbb keretek közé kell szorítani a techcégeket, mert ez már nem állapot

amerika, london, párizs

Tim Cook, az Apple vezetője szerint több szabályozásra van szükség a techiparban, jelenleg ugyanis szinte semmi nem védi a felhasználókat az ipar óriásaival szemben. Ugyanakkor egyre több visszás helyzet lát napvilágot: adatszivárgások, cenzúra, profilok törlései. A következő hónapok izgalmas témája lesz, hogy a Trump-adminisztráció milyen szabályozásokat fog hozni ezen a területen.

Bajban lehet a DK, mert nincsenek is az ÁSZ-nál a párt elégett elszámolásai

Bajban lehet a DK, mert nincsenek is az ÁSZ-nál a párt elégett elszámolásai

kétharmad

Cáfolja az Állami Számvevőszék a Demokratikus Koalíciónak azt az állítását, miszerint a párt elszámolásához szükséges dokumentumok másolatai már az ÁSZ-nál lennének. A pártnak a szombati tűzben elégett könyvelésével kapcsolatban az ÁSZ közleményben figyelmeztette a DK-t arra, hogy pártként köteles biztonságosan megőrizni és bemutatni az elszámolását.

Brutális felvétel: hidzsábos nő robbantja fel magát rendőrök szeme láttára

Brutális felvétel: hidzsábos nő robbantja fel magát rendőrök szeme láttára

amerika, london, párizs

Döbbenetes felvétel látott napvilágot a sajtóban, melyen Karina Szpiridonova muszlim terrorista egy csecsenföldi rendőrségi ellenőrző pontot megközelítve, a figyelmeztetések ellenére, Allah nevében felrobbantja magát.

Multikulturális telepekké alakítaná az ENSZ a nemzetállamokat

Multikulturális telepekké alakítaná az ENSZ a nemzetállamokat

amerika, london, párizs

Az ENSZ globális migrációs paktuma a "puha jog" elvét követi, ám mindezt a "menekültlobbi", az NGO-k és a baloldali média nyomásgyakorlása révén később kőkemény, átfogó jogerőre lépés követi - írja a Junge Freheit főszerkesztője, Dieter Stein.

Macron muszlim tanácsadója: a múltat eltörölni

Macron muszlim tanácsadója: a múltat eltörölni

piszkostizenkettő

Yassine Belattar marokkói származású humorista most éppen az első világháború francia hősein gúnyolódott. Az elnök hallgat.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére