Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
piszkostizenkettő
 
 
 
 

A mandiner.hu a kvótanépszavazás ellen kampányol

H.I.

2016. július 6. 21:29

Gondoltad volna?

A linkgyűjteményként kiválóan funkcionáló Mandinerrel csak akkor van gond, amikor saját tartalmat állít elő. A magát - tévesen - „jobboldaliként” azonosító portál vezércikkében kárhoztatja az október másodikára kiírt kvótanépszavazást, annak „teljesen értelmetlen” volta miatt.

Az Orbán-fóbiában szenvedő Stumpf András újságíró, autodidakta értelmiségi által jegyzett vezércikk lényege röviden összegezhető: a népszavazás értelmetlen, mert az Brüsszelt nem kötelezi semmire. Csak a magyar országgyűlést, ahol a többség amúgy is osztja a „nem” álláspontját. Csupán egy szimbolikus aktus, mellyel Orbán és marketing gépezete „csupán belpolitikai hasznot akar húzni egy jogos érzület meglovagolásából”.

A Mandiner a XX-ik század neomarxista baloldalának üde hangján kárhoztatja a számító és önérdekű jobboldali establishmentet, akik minden fontos és kevésbé fontos ügyet nyers hatalomtechnikai eszközzé degradálnak. Szinte hallani, ahogy politika rideg gépezete sercegve ledarálja a lelkeket. Az egyszeri proletár persze elmegy és „nemmel” szavaz. Feje felett óriási Orbán portré, lelkében félelem és üresség.

A megvilágosodottak azonban otthon maradnak, mert időben felismerték a politika gépezetének sötét valóságát. Ők felébredtek a mátrixból.

Nos, manapság a gazdasági és politikai kataklizmák, a terrorizmus gyűrűjében, hülyének lenni kiváltság és luxus egyszerre. Nálunk erre mégis van bőven keret.

A kvótanépszavazás egy értelmetlen szimbolikus aktus?

Mondok néhány szimbolikus politikai aktust, aztán döntse el mindenki valóban értelmetlen és öncélú-e. Tekintsük ezt egy neomarxista tesztnek.

  • Állva énekelni a himnuszt egy ünnepen, vagy stadionban a magyar csapattal.
  • Magyar zászlót emelni a magasba.
  • Aláírni egy tiltakozó nemzeti petíciót.
  • Kokárdát tűzni március 15-én.
  • Felesküdni.
  • Népszavazni egy közösen osztott nemzeti ügyben.

Megvagyunk ezek nélkül is, nem igaz? Mégis szinte mindannyian azt gondoljuk, még ha szimbolikus is, de számít.

A szimbolikus politikai cselekvés a közösség rítusa, összetartozást fejez ki. Ha kiragadjuk őket a kontextusukból, értelmetlennek látszanak. Mi értelme van egy rúdra szerelt rongydarabot lengetni? Mi értelme van vigyázzban állva énekelni?

Nos, van. Ezekben a cselekvésekben él az a közösség, amit régen még úgy hívtak: nemzet.

A nemzet, az olyan baloldaliaknak, mint Stumpf egy vicc. Idióták öncélú, rituális viselkedése. Ahelyett, hogy „dolgoznának”, elmennének fát vágni, vagy bármi. Népszavaznak. De minek? Miért?

Mert ez egy politikai közösség öreg, azért.

A közösség neomarxista szemmel persze egy fikció. A bérből és fizetésből tengődők ideologikus megvezetésének egyik eszköze. Az uralkodó establishment politikája pedig a tartalom nélküli forma. Az igazság nélküli retorika. Ha lehántod róla a cukormázat, mi marad? Mindig ugyanaz: a hatalom reprodukciójának önérdeke. Vagy ahogy Stumpf írja: egy kis „belpolpecsenye” – azaz belpolitikai haszon.

Korrekt újbaloldali nyelven: politikai tőke.

De vegyük akkor a politikai racionalitás oldalát.

Rendben, hogy a népszavazás egy szimbolikus aktus, amellyel egy közösség kifejezi elköteleződését egy ügyben, na de van-e ezen túlmutató politikai haszna (amellett ofkorsz, hogy a regnáló politikai elit megerősíti saját pozícióit)?

Igen, van.

Brüsszelt valóban nem kötelezi semmire, a magyar kormánynak azonban erős felhatalmazást, politikai legitimációt ad. A 2014-es választáson a kormány nem arra kapott mandátumot, hogy „mondjon nemet a kvótára”. Hol volt még akkor a kvóta kérdés.

Képviseleti demokráciában persze, miért is kapna? Hatalmat kapott négy évre. Oszt jónapot. Azt csinál, amit akar. És többnyire mit csinál? Saját hatalmát polírozgatja - mondja a cinikus baloldali logika.

De miért kellene ezt elfogadnunk? Miért gondolja bárki is, hogy a baloldal politika-értelmezésének igaza van csak azért, mert érzelmi kontextusában összecseng a mindenkori establishment egypontnullás utálatával.

Azt a kérdést tegyük fel inkább: erősebb alkupozíciója lesz-e Orbánnak az EU-ban, egy őt is kötelező népszavazással a háta mögött?

Igen, erősebb.

A Brexit népszavazás ismeretében? Még erősebb.

Ennyi. Szimbolikus vagy nem, a népszavazásnak komoly politikai súlya van. Mert a következménye megkerülhetetlen. A közösség akaratát helyezi szembe a bürokrácia akaratával. Nincs visszalépési lehetőség, mert a demokrácia nem a hülyegyerekek játéka.

Ezért érdemes elmenni szavazni. Kiállni egy szimbolikus aktusban a közösségért, Magyarországért, önmagunkért.

Ne hallgassatok Stumpfra, ne maradjatok otthon.

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

A Párbeszéd szerint a kormány hibája, hogy szopófantom kísértett Kőbányán

A baloldallal és az MSZP-vel kapcsolatban már megszokhattuk a csúsztatások, ferdítések és hazugságok áradatát a párt kommunikációjában. Azért időről időre még mindig sikerül meglepetést okozniuk. Ezúttal Burány Sándor értelmezte sajátosan a valóságot.

Levélben köszönte meg Orbán Viktor a Magyarország melletti kiállást

Levélben köszönte meg Orbán Viktor a Magyarország melletti kiállást

kétharmad

A magyar kormányfő azon képviselőknek küldött levelet, akik leszavazták a Soros-Sargentini-jelentést az Európai Parlamentben.

Olaszország is szigorítja a menekültügyi rendszerét

Olaszország is szigorítja a menekültügyi rendszerét

amerika, london, párizs

Az érkezők azonosítási idejének meghosszabbítását, a humanitárius menedékjog kérelmezésének szigorítását, valamint a bűncselekményt elkövető emberek kiutasítását is tartalmazza az olasz kormány új biztonsági és migrációs törvényerejű rendelete, amelyet Giuseppe Conte miniszterelnök és Matteo Salvini belügyminiszter mutatott be hétfőn Rómában.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei egy helyen.

It­ta­san oko­zott bal­ese­tet egy ukrán dip­lo­mata Bu­da­pes­ten

It­ta­san oko­zott bal­ese­tet egy ukrán dip­lo­mata Bu­da­pes­ten

kinyílott a pitypang

Az il­lető bár dip­lo­mata-ko­csi­val köz­le­ke­dett, de nem tudta vagy nem akarta iga­zolni, hogy dip­lo­mata. Szon­dát fújni sem volt haj­landó. A rend­őr­ség a za­var­tan vi­sel­kedő férfit be­vitte a János kór­házba.

Soros alapítványa bíróságon veszi célba a bevándorlás megállításáért felelős törvényt

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult a "Stop Soros" törvénycsomag miatt a Nyílt Társadalom Alapítvány (Open Society Foundations) - jelentette be honlapján hétfőn a szervezet.

A britek tudják, hogy öngyilkosság kiengedni a terroristákat, mégis erre készülnek

A britek tudják, hogy öngyilkosság kiengedni a terroristákat, mégis erre készülnek

amerika, london, párizs

A túlterhelt titkosszolgálat nem tudja majd nyomon követni azokat az iszlamistákat, akiket a közeljövőben tervez szabadon engedni a szigetország.

Bezáratnák az ukrán nacionalisták a beregszászi magyar külképviseletet

Mintegy másfél tucat ukrán nacionalista tüntetett hétfő délelőtt Magyarország beregszászi konzulátusa előtt, követelve az összes magyar konzul kiutasítását és a konzulátus működésének beszüntetését, mert szerintük a képviselet "az ukránellenes politika eszközévé vált".

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére